Τα ανθεκτικά πολυετή φυτά είναι σχεδόν πάντα η πρώτη επιλογή όταν πρόκειται για έναν επιτυχημένο σχεδιασμό κήπου με εύκολη φροντίδα. Φρέσκα πράσινα και όμορφα λουλούδια θα πρέπει να τα φέρουν μαζί τους στο πολυετές κρεβάτι και να περιποιηθούν τις αισθήσεις μας. Μόλις δημιουργηθούν, τα φυτά θα πρέπει ιδανικά να αναπτυχθούν και να μας ευχαριστήσουν για χρόνια. Σίγουρα χρειάζεσαι πολυετή πολυετή …

Και αν αναρωτιέστε ποια πολυετή είναι στην πραγματικότητα ετήσια και ποια πολυετή, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό για εσάς από την αρχή: Τα πολυετή φυτά είναι πάντα πολυετή φυτά. Κατά κανόνα, αυτά δεν ευθυγραμμίζονται. Τα περισσότερα από τα πολυετή φυτά που ευδοκιμούν σε αυτή τη χώρα είναι, κατ ‘αρχήν, πάντα ανθεκτικά. Οι ρίζες τους καθώς και τα χαμηλότερα μέρη του φυτού επιβιώνουν το χειμώνα και παρέχουν νέους βλαστούς και νέα λουλούδια σε κήπους και πάρκα την άνοιξη.

Εδώ είναι τα 20 αγαπημένα μας όταν πρόκειται για ανθεκτικά πολυετή φυτά. Ρίξτε μια ματιά σε αυτά και επιλέξτε τα δικά σας αγαπημένα. Or ίσως θα βρείτε αρκετό χώρο για όλα αυτά στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι?

Πολλά από τα αυτοφυή φαρμακευτικά φυτά είναι επίσης ανθεκτικά πολυετή φυτά

ανθεκτικά πολυετή βότανα

Ανθεκτικά πολυετή φυτά που αγαπούν τον ήλιο

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υπέροχα, ανθεκτικά πολυετή φυτά για ηλιόλουστες τοποθεσίες. Μερικοί από τους υπέροχους λάτρεις του ήλιου είναι φαρμακευτικά φυτά και βότανα που όλοι έχουμε δει, καταναλώσει ή απολαύσει ως τσάι και αρώματα. Άλλοι είναι απλά συναρπαστικά χαριτωμένοι και γίνονται πραγματικοί αιχμαλωτιστές, ειδικά όταν εμφανίζονται τα λουλούδια.

  # Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

ανθεκτικά πολυετή φαρμακευτικά φυτά λεβάντα

Η μωβ ομορφιά από την Προβηγκία έχει από καιρό νιώσει άνετα σε αυτή τη χώρα. Η απατηλή μυρωδιά της λεβάντας και η ευέλικτη χρήση της στο σπίτι και στον κήπο εκτιμώνται ιδιαίτερα και συχνά προτιμώνται από πολλούς. Η λεβάντα είναι ένα εύκολο στη φροντίδα, ισχυρό πολυετές που αναπτύσσεται ακόμη και σε ξηρά εδάφη. Οι διαφορετικοί τύποι λεβάντας έχουν επίσης διαφορετικά ύψη περίπου 35 έως 70 εκατοστά και ανθίζουν σε ανοιχτό ροζ, βιολετί ή μπλε-βιολετί. Η λεβάντα χρησιμοποιείται συχνά ως κάλυμμα εδάφους ενάντια στα ζιζάνια ή ως όριο ζωντανών κρεβατιών από πολλούς κηπουρούς χόμπι.

# Το yarrow (Αχιλλέα)

ανθεκτικά πολυετή φυτά yarrow κόκκινα λουλούδια

Αυτό το υπέροχο φαρμακευτικό φυτό έχει επίσης πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών. Το ύψος τους μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 6 έως σχεδόν 80 εκατοστά. Το Yarrow αγαπά τον ήλιο και επίσης ευδοκιμεί σε άγονα, ξηρά εδάφη. Τα φύλλα του σε σχήμα ροζέτας εμφανίζονται την άνοιξη. Το στέλεχος είναι σχετικά στιβαρό και σκληρό. Τα λουλούδια διαμορφώνονται σε κύπελλα και εκπέμπουν την αδιαμφισβήτητη, πικρή μυρωδιά τους στις αρχές του καλοκαιριού. Το yarrow είναι επίσης γνωστό ως βότανο του Αχιλλέα, βότανο της κυρίας, χέρι του Θεού, βότανο τσαγιού ή βότανο αιμόστασης … για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ονόματά τους.

# Φασκόμηλο (Salvia nemorosa)

ανθεκτικοί θάμνοι φασκόμηλου

Το φασκόμηλο με τις διάφορες ποικιλίες του δεν είναι λιγότερο γνωστό και δημοφιλές. Αυτό το ανθεκτικό πολυετές έχει ήδη όμορφα μπλε-ιώδη κεριά λουλουδιών τον Ιούνιο. Αυτά μυρίζουν πολύ απαλά και προσελκύουν πολλές μέλισσες, μέλισσες και πεταλούδες. Ακόμα και τα αμμώδη εδάφη δεν ενοχλούν το φυτό. Είναι στιβαρό και εύκολο στη φροντίδα ταυτόχρονα και έχει συνήθως ύψος μεταξύ 30 και 50 cm.

# Τα λούπινα (Λούπινος)

ανθεκτικά πολυετή πολύχρωμα λουλούδια λούπινα

Αυτό το φυτό ονομάζεται επίσης μερικές φορές το φασόλι σύκου ή φασόλι λύκου. Το άγριο πολυετές προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και είναι αρκετά στιβαρό και ταχέως αναπτυσσόμενο. Αυτοί οι τύποι λούπινων, που θεωρούνται καλλωπιστικά φυτά, είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για τον κήπο, όπως τα πολυφυλλώδη λούπινα (Lupinus polyphyllus). Τα όμορφα λουλούδια των λούπινων απολαμβάνουν το μάτι από τις αρχές του καλοκαιριού έως το τέλος Αυγούστου ή ακόμη και μερικές φορές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Επειδή το φυτό σπέρνει το ίδιο, κόβει μια λεπτή φιγούρα ως ένα πολύχρωμο υλικό πλήρωσης κενών στον κήπο.

# Τα μπλε μαξιλάρια (Ωβριέτα)

ανθεκτικά πολυετή μπλε μαξιλάρια aubrieta

Ως ένα από τα πρώτα βοσκοτόπια μελισσών την άνοιξη, τα μπλε μαξιλάρια δεν λάμπουν μόνο σε μπλε, αλλά και σε ροζ, μοβ και λευκό χρώμα. Απλώνονται πολύ γρήγορα και είναι κατάλληλα ως τέλεια κάλυψη εδάφους όχι μόνο στον βραχόκηπο, αλλά και στον τοίχο από ξερολιθιά ή σε ηλιόλουστες, σχετικά ξηρές πλαγιές. Μπορείτε να φυτέψετε αυτό το αειθαλές, ανθεκτικό πολυετές τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο και να το χρησιμοποιήσετε ως φυσικό μέτρο κατά των ζιζανίων.

# Η νύφη του ήλιου (Helenium hybrid)

ανθεκτική πολυετή νύφη ήλιου

Ακόμα και το θέαμα και το όνομα αυτής της πολυετούς κραυγής για τον ήλιο. Εύκολη φροντίδα και υπέροχη ανθοφορία, απλώς ανήκει σε κάθε ηλιόλουστο κήπο. Η νύφη του ήλιου ανθίζει κυρίως σε πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο και αγαπά το φως και τη ζεστασιά καθώς και τη μέτρια υγρασία του εδάφους και το αργιλώδες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος.

# Δελφίνιο (υβρίδια δελφινίου)

ανθεκτικά πολυετή delphinium delphinium

Οι πλούσιες ομπρέλες λουλουδιών αυτών των ανθεκτικών πολυετών είναι δυστυχώς όχι μόνο εκπληκτικά όμορφες, αλλά και μη βρώσιμες. Γιατί το δελφίνιο είναι δηλητηριώδες. Προσοχή λοιπόν με τα νήπια στον κήπο! Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει έως και τα 180 εκατοστά σε ορισμένες ποικιλίες και τα λουλούδια λάμπουν σε υπέροχες χρωματικές αποχρώσεις από λευκό έως γαλάζιο έως υπεριώδες από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή άρδευση και λίπανση.

Ανθεκτικά πολυετή φυτά που τους αρέσει επίσης η μερική σκιά

Πολλά ανθεκτικά πολυετή φυτά προτιμούν τέτοια μέρη στον κήπο ή στο πάρκο που δεν βρίσκονται στον αναμμένο ήλιο όλη την ώρα, αλλά προσφέρουν μερική σκιά. Εδώ έχουμε επτά υπέροχα παραδείγματα τέτοιων φυτών έτοιμα για εσάς. Ρίξτε μια ματιά σε αυτά και ανακαλύψτε το δικό σας αγαπημένο.

# The cranesbill (γεράνι)

ανθεκτικά πολυετή μερική σκιά γερανιού γερανού

Απαιτητικός και εξαιρετικά εύκολος στη φροντίδα, ο γερανογέφυρας είναι απλά η τέλεια επιλογή όχι μόνο ως κάλυμμα εδάφους από ζιζάνια, αλλά και ως περίγραμμα κρεβατιού ή φύτευση κάτω από τα δέντρα. Οι περισσότερες ποικιλίες των πολυετών ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και πολλές από αυτές είναι πράσινες ακόμη και το χειμώνα. Ο γερανός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα με τη βοήθεια των ριζών του και επομένως μπορεί να φυτευτεί πολύ εύκολα. Τα λουλούδια είναι ευαίσθητα και ποικίλουν από λευκό έως ανοιχτό ροζ έως μοβ και μοβ.

# Οι ορτανσίες (Υδραγεία)

ανθεκτικά πολυετή φυτά για ορτανσίες μερικής σκιάς Ορτανσία

Ποιος δεν τους ξέρει – οι υπέροχες ορτανσίες! Αυτά, καταρχήν ανθεκτικά φυτά, είναι πολύ διαφορετικά σε μέγεθος και χρώμα, στην πραγματικότητα δεν είναι πολυετή με την κλασική έννοια, αλλά μάλλον ημι-θάμνοι. Αλλά τα έχουμε συμπεριλάβει σε αυτόν τον κατάλογο ούτως ή άλλως επειδή οι ορτανσίες ταιριάζουν τέλεια για πολλά πολυετή φυτά και είναι από μόνα τους όμορφα πολυετή φυτά κρεβατιού. Μια τέτοια λαμπρότητα λουλουδιών έχει φυσικά την τιμή της. Οι ορτανσίες έχουν μεγάλη ζήτηση για νερό και αρέσουν σε εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε ασβέστη. Δεν είναι τόσο εύκολο να τους φροντίσεις, αλλά θέλουν να τους φροντίζεις και να τους κόβεις σωστά. Η προσπάθεια σίγουρα αξίζει τον κόπο. Υποσχόμενος!

# Μανδύας της κυρίας (Alchema mollis)

ανθεκτικά πολυετή γυναικεία μανδύα μερικής απόχρωσης Alchema mollis

Ο μανδύας της κυρίας είναι ένα ανθεκτικό, μακρόβιο και στιβαρό πολυετές με λεπτά, κίτρινα λουλούδια και στρογγυλά πράσινα φύλλα. Είναι αρκετά προσαρμόσιμο και δεν απαιτεί χώμα και άρδευση. Το φυτό αναπαράγεται εξαιρετικά γρήγορα και πρέπει να κοπεί μετά την ανθοφορία. Είναι κατάλληλο ως κάλυμμα εδάφους για ευρύτερες περιοχές και μεγαλύτερους κήπους.

# Μωβ κουδούνια (Heuchera)

ανθεκτικά πολυετή πορφυρά κουδούνια Heuchera

Αν και τα λουλούδια αυτού του πολυετούς είναι λευκά και ευαίσθητα, εντυπωσιάζει με εκφραστικά φύλλα με έναν εντυπωσιακό κόκκο. Επιπλέον, τα φύλλα φαίνονται όχι μόνο σε πράσινο, αλλά και σε πορτοκαλί και κόκκινο ή σε σκούρο μοβ. Απλά υπέροχο! Σε κάθε περίπτωση, το έδαφος πρέπει να είναι πάντα υγρό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Οι μίσχοι των λουλουδιών κόβονται εντελώς μετά την περίοδο ανθοφορίας και τα ξηρά φύλλα αφαιρούνται την άνοιξη.

# Forget-me-not (Myosotis)

Forget-me-not hardy πολυετή

Ένα τέλειο, ανθεκτικό κάλυμμα εδάφους με ουράνια μπλε, λευκά ή ροζ, πολύ φιλιγκράν λουλούδια. Το Forget-me-not είναι επίσης ένα πολυετές που ανήκει στην ανθοφορία της άνοιξης και τα πάει καλά με πολύ λίγο νερό. Το φυτό είναι αρκετά εύκολο στη φροντίδα και δεν αξίζει. Αναπαράγεται ξανά και ξανά, μόλις έχει ήδη φυτευτεί στον κήπο. Εξαιρετικό ως περίγραμμα ή ως πληρωτικό χάσματος.

# Herbstanemone (Anemone hupehensis)

Herbstanemone Anemone hupehensis ανθεκτικά πολυετή φυτά

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το πολυετές είναι αργά ανθισμένο. Μας χαροποιεί μόνο με τα μαγευτικά λευκά, ροζ, μπλε, κόκκινα ή κόκκινα καρμίνια λουλούδια από τον Αύγουστο και μεταμορφώνει τον κήπο σε έναν πραγματικό παράδεισο στα τέλη του καλοκαιριού. Το ύψος του φυτού μπορεί ακόμη και να είναι περίπου 160 εκατοστά σε ορισμένες ποικιλίες. Τα στελέχη είναι λεπτά και μακριά και τα φύλλα είναι ελαφρώς τριχωτά. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέτρια υγρά εδάφη είναι απλά τέλεια για την ανεμώνη.

# Τα βότανα των πνευμόνων (Pulmonaria)

ανθεκτικά πολυετή φυτά με μερική σκιά πνευμονικά βότανα pulmonaria

Ένα άλλο ανοιξιάτικο λουλούδι από την οικογένεια των ανθεκτικών πολυετών που μας χαρίζει λεπτά λουλούδια και διακοσμητικά φύλλα στον κήπο. Τα βότανα του πνεύμονα εξαπλώνονται σχετικά αργά μέσω των ριζωμάτων τους και φτάνουν σε ύψος περίπου 30 εκατοστά. Τα άνθη είναι κυρίως ροζ, μοβ, μπλε ή κόκκινα και τα φύλλα και οι μίσχοι είναι ελαφρώς τριχωτά. Παρόλο που τα πολυετή φυτά είναι σχετικά εύκολο να τα φροντίσετε, δεν τους αρέσει η υπερβολική ξηρότητα ή η υπερχείλιση. Τα ασβεστούχα εδάφη είναι καλά ανεκτά, αλλά το τέλειο έδαφος για τα βότανα των πνευμόνων είναι ακόμα κάπως αργιλώδες και πλούσιο σε χούμο.

Ανθεκτικά πολυετή φυτά που προτιμούν να μεγαλώνουν στη σκιά

Τέλος, είναι η σειρά των φυτών που αγαπούν τη σκιά, τα οποία είναι επίσης ανθεκτικά πολυετή φυτά. Πολλά από αυτά είναι κατάλληλα ως κάλυψη εδάφους κάτω από μεγαλύτερα δέντρα ή ως όμορφες πινελιές στο σκιερό ποώδες κρεβάτι. Σχεδόν όλα τα αγαπημένα μας εδώ είναι αρκετά λιτά και απαράδεκτα και ακόμη και κατάλληλα για χόμπι κηπουρούς με μικρή εμπειρία.

# Σκληρές φτέρες (Πολυποδιοψίδα)

ανθεκτικά πολυετή φυτά για σκιά φτέρες

Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της οικογένειας της φτέρης είναι πολυετή σκιά, τα οποία είναι αρκετά απαράδεκτα. Παρόλο που οι φτέρες δεν ανθίζουν, δίνουν στον κήπο ξεχωριστές πράσινες πινελιές με τις εκφραστικές φρυγανιές τους. Ως κάλυμμα εδάφους κάτω από δέντρα ή σε σκιερές γωνίες, οι φτέρες είναι απλώς η τέλεια επιλογή για έναν επιτυχημένο σχεδιασμό κήπου με εύκολη φροντίδα. Δεν τους αρέσει η ξηρασία, αλλά ούτε και η υπερχείλιση. Το μέτρια υγρό, χαλαρωμένο χώμα είναι ιδανικό για τις φτέρες.

# Οι οικοδεσπότες (Hosta)

ανθεκτικά πολυετή funkien hosta

Αυτά τα δημοφιλή διακοσμητικά πολυετή φυλλώματα συχνά ονομάζονται επίσης κρίνα της καρδιάς και συχνά μπορούν να βρεθούν στους περισσότερους κήπους αυτής της χώρας. Οι ξενώνες αγαπούν την ομοιόμορφη υγρασία και τα πλούσια σε χούμο, αμμώδη έως αργιλώδη εδάφη. Οι περισσότεροι ξενώνες ανθίζουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά υπάρχουν και είδη που ανθίζουν αργότερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τα άνθη είναι συνήθως λευκά ή μοβ και αναπτύσσονται σε μακριούς μίσχους. Κατ ‘αρχήν, αυτά τα πολυετή φυτά αναπτύσσονται σχετικά αργά και εξαπλώνονται μέσω ριζικών δρομέων.

# The Bergenia (Μπεργένια)

ανθεκτικά πολυετή bergenia

Δεν είναι για τίποτα που το Bergenia ονομάστηκε Πολυετές της Χρονιάς 2017. Δεν είναι μόνο εξαιρετικά εύκολο στη φροντίδα και λιτό, αλλά απλά όμορφο, ειδικά όταν τα όμορφα ροζ λουλούδια τους εμφανίζονται τον Απρίλιο. Στα Bergenia αρέσουν τα υγρά, πλούσια σε χούμο εδάφη και έχουν πολύ μικρές απαιτήσεις φωτισμού. Δύσκολα χρειάζεται να γονιμοποιήσετε τα πολυετή φυτά. Αυτά διανέμονται καλύτερα με διαίρεση.

# Το τρίφυλλο Waldsteinia (Waldsteinia ternata)

ανθεκτικά πολυετή φυτά Waldsteinia ternata die waldstenie

Ονομάζονται επίσης χρυσές φράουλες, αυτά τα όμορφα, ανθεκτικά πολυετή φυτά είναι μια εξαιρετική επιλογή για σκιερές περιοχές στον κήπο σας. Ως δημοφιλές κάλυμμα εδάφους για πολλούς χόμπι κηπουρούς, το Waldsteinia ανθίζει σε κίτρινο λεμόνι από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Τα άνθη είναι φιλιγκράν και μοιάζουν με αυτά της φράουλας. Το τέλειο χώμα για τις χρυσές φράουλες είναι πλούσιο σε χούμο και φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και πετρώδες έως αργιλώδεις. Τα Waldsteinien είναι πολύ κατάλληλα ως φυτεύσεις ξύλου για δασικούς κήπους.

# Η κοινή χρυσή τσουκνίδα (Λαμιούχο γαλεοβντόλον)

ανθεκτικά πολυετή χρυσή τσουκνίδα Lamium galeobdolon

Αυτό το ανθεκτικό, εγγενές πολυετές θα πρασινίσει ακόμη και τη βαθύτερη σκιά στον κήπο σας και θα το διακοσμήσει με λεπτά, κίτρινα λουλούδια την άνοιξη. Δεν χρειάζεται συντήρηση και εξαπλώνεται γρήγορα. Περιστασιακά, χρειάζεται ακόμη και να περιορίσετε το φυτό για να αποτρέψετε την άγρια ​​ανάπτυξη του. Θα ήταν επίσης λογικό να κόψουμε τους βλαστούς που είναι πολύ ψηλοί το φθινόπωρο.

# Prachtspiere (Astilbe arendsii)

ανθεκτικά πολυετή υπέροχα σπουργίτια Astilbe arendsii

Τα πολυετή φυτά από την Ανατολική Ασία βρίσκονται επίσης εδώ από τον 19ο αιώνα. Το υπέροχο λουλούδι του πανικά σε λευκό, κρεμ, ροζ, κόκκινο ή μοβ καρμίνι κοσμούν τον κήπο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Το φυτό αγαπά τα υγρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδάφη και εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα μέσω δρομέων. Την άνοιξη θα πρέπει να γονιμοποιήσετε με κομπόστ και να διαιρέσετε από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

συμπέρασμα

Τα ανθεκτικά πολυετή φυτά είναι αξιόλογα φυτά που φροντίζονται εύκολα. Υπάρχουν αρκετοί από αυτούς που αγαπούν τον ήλιο, άλλοι που τείνουν να ευδοκιμούν σε μερική σκιά και άλλοι που αναπτύσσονται ακόμη και στην πιο βαθιά σκιά. Επιλέξτε τα πολυετή φυτά που σας αρέσουν περισσότερο και καλέστε τα στον δικό σας κήπο. Αντιμετωπίστε κάθε φυτό με αγάπη και σεβασμό και θα σας ευχαριστήσει.

Τα ανθεκτικά πολυετή φυτά σας φέρνουν όμορφα λουλούδια και φρέσκο ​​πράσινο κάθε φορά

ανθεκτικό πολυετές σχέδιο κήπου