Όχι μόνο εμείς οι άνθρωποι γοητευόμαστε από την αναρρίχηση. Πολλά φυτά είναι επίσης πραγματικοί λάτρεις της αναρρίχησης και τους αρέσει να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Οι περισσότεροι από αυτούς χρειάζονται ένα κατάλληλο αναρριχητικό βοήθημα για να τους παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη. Ανάλογα με τον τύπο του φυτού, τα βοηθήματα αναρρίχησης διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και υφή. Για παράδειγμα, τα ετήσια φυτά μπορούν συχνά να τα βγάλουν πέρα ​​με ραβδιά από ξύλο ή μπαμπού, ενώ τα πολυετή φυτά χρειάζονται πιο σταθερά βοηθήματα αναρρίχησης από ξύλινα πηχάκια ή μέταλλο σε σχήμα ανεμιστήρα ή ως πέργκολα. Σήμερα σας δίνουμε δημιουργικές και χρήσιμες ιδέες και συμβουλές καθώς και μερικές οδηγίες για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας υποστήριξη αναρρίχησης. Αυτό όχι μόνο σας εξοικονομεί χρήματα, αλλά σας δείχνει επίσης τη χαρά της δημιουργίας και επίσης ενεργεί με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Καλή ανάγνωση και δουλειά και καλή τύχη!

Κομψό αναρριχητικό βοήθημα σε σχήμα διαμαντιού

χτίστε αναρριχητικό βοήθημα μόνοι σας ρόμβος κισσός

Οι πέργκολες δίνουν ύψος στον κήπο και εξοικονομούν χώρο

Θα θέλατε να καλλιεργήσετε περισσότερα λαχανικά και άλλα αναρριχώμενα φυτά σε ένα μικρό χώρο; Σκέψου κάθετα! Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για τη βέλτιστη χρήση των μικρών περιοχών κήπου είναι η καλλιέργεια φυτών σε βοηθήματα αναρρίχησης, όπως πέργκολα. Φυτά όπως τα φασόλια είναι εξαιρετικά παραγωγικά και επομένως μπορούν να καλλιεργηθούν σε στενές σειρές.

Τα φυτά Espalier χρησιμοποιούν επίσης λιγότερο νερό. Αντί να ποτίζετε ένα ολόκληρο εκτεταμένο φυτό, μπορείτε απλά να ποτίσετε τη βάση όπου βρίσκονται οι ρίζες του φυτού.

Τα πεντάλ προσθέτουν δομή και δίνουν στον κήπο όχι μόνο περισσότερο ύψος, αλλά και μια εντελώς διαφορετική γοητεία. Επίσης, τα πτηνά θα εκτιμήσουν τη δυνατότητα να προσγειωθούν στην αυλή σας. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο πληθυσμών εντόμων. Η κατοχή των φυτών πάνω από το έδαφος αυξάνει επίσης την κυκλοφορία του αέρα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ασθενειών των φυτών.

Φτιάξτε μόνοι σας ένα teepee αναρριχητικό βοήθημα

Φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικά βοηθήματα με έναν πλεκτό πάγκο κήπου

Τα φυτά Espalier μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε την τόσο απαραίτητη καλοκαιρινή σκιά εδώ και εκεί. Ένα λαχανικό αναρρίχησης, όπως το αγγούρι, για παράδειγμα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια επικλινή πέργκολα πάνω από ένα έμπλαστρο λαχανικών και να συνδυαστεί με άλλα λαχανικά. Τα φυλλοβόλα πολυετή φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε πέργκολα στη νότια πλευρά των σπιτιών για να σκιάσουν το σπίτι στη ζέστη του καλοκαιριού και να αφήσουν τον ήλιο τον χειμώνα. Ορισμένα φυτά, όπως τα φασόλια, οι κολοκύθες και τα λουλούδια όπως η πρωινή δόξα, έχουν μύτες αρκετά μακρύς ώστε να καλύπτουν εύκολα μικρές πέργκολες όπως τα teepees, κάνοντας εξαιρετικά καλοκαιρινά φρούρια για παιδιά.

Τα λαχανικά σε πέργκολα είναι επίσης συνήθως ευκολότερα στη συγκομιδή. Αντί να κοιτάξετε μέσα σε μια τεράστια ζούγκλα με φυτά κολοκύθας, μπορείτε εύκολα να τα δείτε να κρέμονται σε μια πέργκολα. Επιπλέον, παραλείπεται και το ενοχλητικό σκύψιμο. Τα φρούτα είναι επίσης συνήθως πιο καθαρά και πιο ομοιόμορφα.

Δικτυακή υποστήριξη για τα αγγούρια

Βοήθεια αναρρίχησης αγγουριού μόνος σας να φτιάξετε ξύλο σχοινιού

Ποια φυτά χρειάζονται απολύτως ένα αναρριχητικό βοήθημα;

Πολλά φυτά κάνουν καλά αναρριχητικά στηρίγματα και μερικά χρειάζονται απολύτως ένα. Παρακάτω είναι μερικά από τα λαχανικά, τα λουλούδια και τα πολυετή φυτά που είναι ιδανικοί υποψήφιοι για αυτό:

Λαχανικά – Αγγούρια, κολοκύθες, πεπόνια και καρπούζια, μπιζέλια, φασόλια, αμπέλια και ντομάτες.

Λουλούδια και πολυετή φυτά – Γλυκά μπιζέλια, πρωινή δόξα, clematis, nasturtiums, λυκίσκος, ακτινίδιο κ.λπ..

Ανάμεσα στα αναρριχώμενα φυτά υπάρχουν και οι λεγόμενοι αυτο-ορειβάτες. Τα όργανά τους είναι αρκετά δυνατά και συνήθως δεν χρειάζονται υποστήριξη αναρρίχησης. Καταφέρνεις να κρατηθείς μόνος σου στον τοίχο. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βλάψουν την πρόσοψη και να αφήσουν αντιαισθητικά σημάδια. Επομένως, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο βοήθημα αναρρίχησης και εδώ. Τέτοια φυτά είναι, για παράδειγμα, το άγριο αμπέλι ή ο κισσός.

Χρήσιμα βοηθήματα αναρρίχησης μπορούν ακόμη και να σχεδιαστούν με σχοινί sisal 

Φτιάξτε ένα βοηθητικό αναρρίχησης πρόσοψης μόνοι σας σχοινί γιούτας

Ποια υλικά είναι κατάλληλα για DIY αναρριχητικά βοηθήματα?

Μπορείτε να φτιάξετε το αναρριχητικό σας στήριγμα τόσο με συλλεγμένα φυσικά υλικά όσο και με αγορασμένα. Τα κλαδιά ιτιάς και το μπαμπού είναι από τα πιο δημοφιλή από αυτά. Άλλα ξύλινα ραβδιά και μπαστούνια μπορούν επίσης να παρέχουν τέλεια στήριξη στα φυτά σας. Συνήθως δένονται μεταξύ τους με σιζάλ, κάνναβη, γιούτα ή νάιλον κορδόνι ή συνδέονται μεταξύ τους με καρφιά. Πολλά χρησιμοποιημένα αντικείμενα μπορούν επίσης να μετατραπούν σε δημιουργικά βοηθήματα αναρρίχησης ανακύκλωσης με λίγη προσπάθεια. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι: πλάτες καρέκλας, ζάντες ποδηλάτων, σκεύη κήπου και κουζίνας, πλαίσια κρεβατιών, τμήματα κεφαλής και ποδιών, κουφώματα κλπ..

Ανάλογα με τις υλικές και προσωπικές προτιμήσεις, μπορείτε να σχεδιάσετε τα αναρριχητικά σας βοηθήματα σε μεγάλη ποικιλία μορφών. Μερικοί προτιμούν το σχήμα Α, άλλοι προτιμούν τις δομές που μοιάζουν με ανεμιστήρες και άλλοι θα ήθελαν να έχουν πέργκολα ή να κατασκευάσουν ένα λεγόμενο βοήθημα αναρρίχησης teepee.

Στα παρακάτω βίντεο θα βρείτε μερικές απλές οδηγίες που μπορείτε να εφαρμόσετε όπως επιθυμείτε για να δημιουργήσετε τη σωστή υποστήριξη αναρρίχησης για εσάς.

Φτιάξτε μόνοι σας ένα απλό βοήθημα αναρρίχησης από ξύλο και μάλλινο κορδόνι

Φτιάξτε στήριξη αναρρίχησης μόνοι σας από κλαδιά ιτιάς

Είναι πιο εύκολο και χωρίς πλέξιμο με μπαστούνια από μπαμπού

Φτιάξτε μόνοι σας ένα πυραμιδικό μπαμπού αναρριχητικό βοήθημα

Or απλά δέστε μακρά ξύλινα μπαστούνια μαζί σαν tipi

φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικά φυτά για να καλλιεργήσετε λαχανικά

Φτιάξτε μόνοι σας μια πυραμίδα αναρρίχησης από ξύλο

Φροντίστε επίσης να ρίξετε μια ματιά στις υπόλοιπες ιδέες DIY για βοήθεια αναρρίχησης στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Σίγουρα θα βρείτε την έμπνευση που χρειάζεστε εκεί!

Κομψό και εξοικονομεί χώρο – ένα σύγχρονο αναρριχητικό βοήθημα από ξύλο και μέταλλο

Φτιάξτε μόνοι σας βοήθεια για αναρρίχηση σε μπαλκόνι

Μια πέργκολα γεμάτη γιασεμί δίνει στον κήπο ένα ουράνιο άρωμα και περισσότερη δομή 

Φτιάξτε μόνοι σας ξύλινο πλέγμα αναρρίχησης

Οι πέργκολες σε σχήμα Α είναι πρακτικές και φαίνονται αρκετά διακοσμητικές

φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικά βοηθήματα μεγαλώστε αγγούρια

Η παλιά πύλη του κήπου απέχει πολύ από το να είναι ξεπερασμένη 

φτιάξτε τη δική σας αρχική ανακύκλωση βοηθημάτων αναρρίχησης

Ακριβώς όπως τα σκεύη του κήπου από την εποχή της γιαγιάς

αναρριχητικό βοήθημα ανακύκλωσης φτιάξτε μόνοι σας σκεύη κήπου

Φτιάξτε σκάλα μόνοι σας από ξύλο Φτιάξτε το δικό σας βοήθημα αναρρίχησης από μπαμπούφτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικά βοηθήματα από οδηγίες μπαμπού φτιάξτε μόνοι σας βοήθεια για αναρρίχηση ξύλου Καλλιέργεια κολοκύθας Φτιάξτε μόνοι σας ένα αναρριχητικό βοήθημα Φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικά βοηθήματα που εξοικονομούν χώρο Φτιάξτε μόνοι σας ένα αναρριχητικό βοήθημα από μπαμπού Φτιάξτε μόνοι σας ένα αναρριχητικό βοήθημα από ξύλο Φτιάξτε το δικό σας αναρριχητικό βοήθημα από παλέτες Φτιάξτε μόνοι σας ένα εργαλείο ερπυσμού blumentopt chili φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικό βοοειδές κήπο φτιάξτε μόνοι σας ένα ξύλινο κρεβάτι φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικά βοηθήματα καλλιεργήστε ξύλινα φασόλια φτιάξτε μόνοι σας ξύλινες καρέκλες αναρριχητική βοήθεια χτίστε τις δικές σας ιδέες για τον κήπο φτιάξτε μόνοι σας μεταλλικούς σωλήνες κατασκευάστε μόνοι σας αναρριχητικά τριαντάφυλλα μεταλλικών τροχών φτιάξτε μόνοι σας ερπυστικά βοηθήματα από παλιό κρεβάτι από σφυρήλατο σίδερο φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητικό ξύλο σχοινιού χτίστε αναρριχητικά βοηθήματα ανακυκλώνοντας ιδέες κουφώματα πόρτας χτίστε αναρριχητικό πρόγραμμα ανακύκλωσης φτιάξτε μόνοι σας αναρριχητική διακόσμηση τοίχου έξω φτιάξτε μόνοι σας μπαστούνια αναρρίχησης Φτιάξτε μόνοι σας ένα κομψό βοήθημα αναρρίχησης Φτιάξτε φασόλια δρομέας μόνοι σας φτιάξτε το δικό σας κομψό βοήθημα αναρρίχησης από ξύλο αναρρίχηση ανακυκλώνοντας μόνοι σας κατασκευάστε μεταλλικά σκεύη από ξύλο αναρριχητικό βοήθημα ανακύκλωσης φτιάξτε τις δικές σας ζάντες ποδηλάτου