Ο βραχόκηπος δεν αποτελεί είδηση ​​στην τέχνη της κηπουρικής. Έχουν περάσει πάνω από δύο αιώνες από τότε που το πρώτο βραχώδες τοπίο τοποθετήθηκε στο Chelsea Physic Garden του Λονδίνου το 1773, αλλά η δημοτικότητα του συγκεκριμένου σχεδιασμού κήπου αυξάνεται συνεχώς. Οι σύγχρονοι άνθρωποι προσελκύονται ολοένα και περισσότερο από τη στιβαρότητα των λίθων και τη λαμπρότητα των χρωμάτων ορισμένων φυτών κήπων. Αυτό όμως που τον ελκύει περισσότερο είναι η πλήρης αρμονία και ηρεμία στον βράχο.

Το βραχώδες τοπίο στον εξωτερικό σας χώρο πρέπει να είναι μια ζωντανή μίμηση του ορεινού τοπίου και να φέρει ένα μικρό κομμάτι του στον κήπο σας. Δεδομένου ότι τα ισχυρά και ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά ευδοκιμούν ιδιαίτερα καλά στη φύση, αυτά είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεστε στον βραχόκηπο. Αλλά μεταξύ αυτών των τύπων υπάρχουν μερικοί που εμφανίζονται ως μια βουτιά χρώματος ανάμεσα στις πέτρες. Προσθέτουν πολύ χρώμα και χαρά σε ένα βραχώδες σχέδιο κήπου. Σήμερα θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή μας σε τέτοια φυτά ροκ κήπου και να σας παρουσιάσουμε τα 6 αγαπημένα μας από τη λίστα τους.

Οι αειθαλείς κάκτοι είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε κάθε βραχόκηπο

Δημιουργήστε έναν βραχόκηπο.Οι κάκτοι διακοσμούν την πίσω αυλή

Το πιο δημιουργικό μέρος του σχεδιασμού ενός βραχόκηπου είναι η φύτευση του. Εδώ μπορείτε να δώσετε ελεύθερο έλεγχο στην εφευρετικότητά σας και να εκφράσετε τις ικανότητές σας στην επιλογή και τη διάταξη των κατάλληλων ειδών φυτών. Η συμβουλή μας είναι: επιλέξτε φυτά που αγαπούν τη ζεστασιά, ανθεκτικά και εύκολα στη φροντίδα. Στους χώρους ανάμεσα στις πέτρες ευδοκιμούν αειθαλή φυτά, τα οποία καθορίζουν το βασικό πράσινο χρώμα σε ολόκληρο τον βραχόκηπο.

Αυτό το κυρίαρχο χρώμα μπορεί να συνδυαστεί άριστα με το γκρι του ξεπερασμένου βράχου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μοναδικό θέαμα. Οι παχύφυλλοι κάκτοι και άλλα παχύφυτα, που δεν πρέπει να λείπουν σε κανένα βραχώδες τοπίο, δείχνουν ένα κορεσμένο πράσινο. Το Houseleek, για παράδειγμα, μπορεί να ευδοκιμήσει οπουδήποτε και, κατ ‘αρχήν, δεν απαιτεί σχεδόν καμία φροντίδα.

Τα παχύσαρκα φύλλα των διαφόρων ειδών Sedum αποθηκεύουν νερό και μπορούν να αντέξουν την ξηρασία χωρίς προβλήματα

Τα παχύφυτα στον κήπο βράχου φαίνονται υπέροχα κάτω από πέτρες

Το sedum είναι σίγουρα το πιο γνωστό sedum και το πιο δημοφιλές φυτό ροκ κήπου. Και από τα 500 είδη Sedum, μερικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε εμάς σε εθνικό επίπεδο και μπορούν να τα δούμε σε κάθε βραχόκηπο. Το Sharp stonecrop (Sedum acre) ονομάζεται συχνά “διάβολος στον κήπο” και θεωρείται αναίσθητο. Το Sedum cyaneum “Sakhalin”, γνωστό και ως χαλί τριαντάφυλλου Sedum, είναι επίσης πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία. Αυτά τα χοντράφυλλα φυτά αποθηκεύουν το νερό στα φύλλα τους και μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Επομένως, αυτά ταιριάζουν σε κάθε βραχόκηπο. Τώρα όμως θέλουμε να δούμε ποια φυτά αναπτύσσονται καλά ανάμεσα σε πέτρες και χαλίκια και φέρνουν πολύ χρώμα σε αυτό το τοπίο του κήπου. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε απαράδεκτα φυτά κήπου, τα οποία όμως δείχνουν την ανθισμένη τους λαμπρότητα σε ξηρό έδαφος.

Primroses (Primula) – πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο βράχου

Το πριμούρι είναι αναμφίβολα ένα πολύ δημοφιλές φυτό κήπου στις γερμανόφωνες χώρες. Μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου καλά σε γλάστρες, κουτιά παραθύρων και μπανιέρες όπως στον κήπο. Το λουλούδι είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιξης και μας δείχνει την υπέροχη λαμπρότητα των χρωμάτων του από τον Μάρτιο και μετά – τα πριμούρια ανθίζουν σε διάφορα μαγευτικά χρώματα από λευκό έως ροζ, κίτρινο και μοβ έως πορτοκαλί και κόκκινο. Προτιμούν μια ηλιόλουστη τοποθεσία, αλλά χρειάζονται τακτικό πότισμα. Τα άνθη του είναι ευαίσθητα αλλά στιβαρά και αναπτύσσονται σε ύψος 8-10 εκατοστά. Αυτά είναι όλα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τα πικρούρια απλά τέλεια για έναν βραχόκηπο. Τα πλούσια χρώματα τους φέρνουν ένα νέο χρώμα στο βραχώδες τοπίο. Επιπλέον, αυτές οι ομορφιές του κήπου είναι εύκολο να φροντιστούν. Απλώς αφαιρέστε τα μαραμένα λουλούδια και τα πριμούρια θα ενθουσιάσουν τα μάτια σας με την ποικιλία των χρωμάτων τους όλο το καλοκαίρι.

 Η ποικιλία των χρωμάτων των νυχτολούλουδων είναι μια απόλαυση για τα μάτια

Καλλιεργήστε αγριολούλουδα και δώστε στον κήπο μια πολύχρωμη εμφάνιση

Λεβάντα (Lavandula) – ένα εντυπωσιακό βλέμμα σε βιολέτα σε συνδυασμό με ένα φρέσκο ​​άρωμα

Ο ροκ κήπος σας μπορεί επίσης να μυρίζει όμορφα, χάρη στη λεβάντα! Του αρέσει μια ξηρή τοποθεσία, πολύ ήλιος και είναι εξαιρετικά εύκολο να το φροντίσεις, στιβαρό και ανθεκτικό. Οι πέτρες και το χαλίκι στο υπέδαφος δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξή του. Έτσι, η λεβάντα είναι ιδανική για τον βραχόκηπο. Εκτός από το ηρεμιστικό άρωμα, μας ενθουσιάζει με τα λουλούδια του σε μια λεπτή γαλαζωπό-μοβ απόχρωση. Και μην ξεχνάτε, η λεβάντα είναι ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε έξω στον κήπο!

Γνωρίστε το ηρεμιστικό άρωμα της λεβάντας?

τα φυτά ροκ κήπου ομορφαίνουν το μονοπάτι του κήπου με φυτά

Πέτρινο γαρίφαλο (Dianthus sylvestris) – αυτό το απαράδεκτο πολυετές ανήκει στον βράχο

Το πέτρινο γαρύφαλλο είναι επίσης γνωστό με την ονομασία μαξιλάρι ή γαρύφαλλο ρείκι. Στην άγρια ​​φύση, το φυτό βρίσκεται καλύτερα στα θερμοκήπια της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι ανθεκτικό και ανθεκτικό στην ξηρασία. Το πέτρινο γαρίφαλο είναι ένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα πολυετή φυτά. Προτιμά τις ηλιόλουστες τοποθεσίες και είναι επίσης κατάλληλο ως κάλυμμα εδάφους στο βραχόκηπο. Τα ροζ άνθη του απλώνονται γρήγορα και δείχνουν τη λαμπρότητα τους από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι εντελώς απαράδεκτο, αλλά με επιτυχία χρησιμεύει ως ένα πραγματικό βλέμμα στον κήπο.

Ιδέες για πολύχρωμο σχεδιασμό κήπου

φυτά ροκ κήπου Diathus sylvestris φέρνει λίγο χρώμα στον κήπο

Μπαλονάκι (Platycodon grandiflorus) – μικρές μπάλες που σύντομα μετατρέπονται σε μπαλόνια

Το επόμενο αγαπημένο μας είναι επίσης ένα τυπικό πολυετές φυτό. Το λουλούδι μπαλονιού φέρει αυτό το όνομα λόγω του σχήματος των μπουμπουκιών του που μοιάζει με μπαλόνι. Αυτά είναι κυρίως χρωματισμένα σε βιολετί-μπλε και εισάγουν μια φρέσκια νότα σε κάθε κήπο. Το λουλούδι μπαλονιού αρέσει σε ηλιόλουστες τοποθεσίες με πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα και μεγαλώνει μέχρι 50 εκατοστά. Το πολυετές είναι εύκολο στη φροντίδα, αλλά το τακτικό πότισμα είναι καλό για αυτό. Αποφύγετε κάθε υγρασία, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις ρίζες του λουλουδιού μπαλονιού. Η περίοδος ανθοφορίας του διαρκεί από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη του φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών αυτό το φυτό βραχόκηπος θα είναι μια ελκυστική αλλαγή στο βραχώδες τοπίο του κήπου σας.

Τυπικό φυτό ροκ κήπου – το λουλούδι μπαλονιού δείχνει τις μικρές σφαίρες του

ροκ κήπο φυτά μπαλόνι λουλούδι για μια υπέροχη εμφάνιση κήπου

Κόκκινη ανθύλλη (anthyllis) – το πιο δημοφιλές λουλούδι στον κήπο βράχου

Ένα άλλο πολυετές που θα προσθέσει χρώμα στον ροκ κήπο σας είναι το κόκκινο τριφύλλι με πληγές. Είναι εύκολο να το φροντίσεις ξανά, ανθεκτικό και επίμονο. Το κόκκινο τριφύλλι προτιμά μια ηλιόλουστη τοποθεσία και ασβεστούχο χώμα. Το πολυετές συνηθίζει εύκολα στην ξηρασία και επομένως ταιριάζει απόλυτα στον βραχόκηπο. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα υπόλευκα, κίτρινα ή κόκκινα λουλούδια προσελκύουν την προσοχή όλων.

Το κόκκινο τριφύλλι είναι πάντα το βλέμμα στο ροκ κήπο

Επιλέξτε φυτά ροκ κήπου κόκκινη ξινή

Χαλί phlox (Phlox subulata) – το τέλειο κάλυμμα εδάφους στο βραχόκηπο

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε την καλύτερη κάλυψη εδάφους ανάμεσα στα ανθισμένα φυτά του κήπου βράχου – το χαλί phlox. Αυτό το πολυετές είναι επίσης γνωστό με το όνομα Polsterphlox. Το φυτό προσφέρει μια ξεχωριστή φύτευση στον κήπο, επειδή απλώνεται γρήγορα και μοιάζει με ένα πολύχρωμο χαλί στην περιοχή του κήπου. Το phlox ταπετσαρίας είναι το ιδανικό φυτό βραχόκηπος γιατί χρειάζεται πολύ ήλιο και λίγο νερό. Τα λουλούδια του εμφανίζονται την άνοιξη και μας μαγεύουν με την ποικιλία των χρωμάτων τους – είναι χρωματισμένα σε ευαίσθητο λευκό χιόνι, γλυκού ροζ ή έντονα κόκκινους τόνους και η παλέτα χρωμάτων εκτείνεται σε μπλε και μοβ. Αυτό είναι ένα πραγματικό βλέμμα που δεν πρέπει να το κάνετε στο δικό σας ροκ κήπο.

 Με το χαλί phlox μπορείτε να επιτύχετε μια ξεχωριστή φύτευση στον δικό σας βραχόκηπο

Φυτά ροκ κήπου Το χαλί phlox μαγνητίζει τη θέα στον μοντέρνο κήπο

Ποιο από τα αγαπημένα μας σας αρέσει περισσότερο; Or θέλετε και τα 6 στο βραχώδες τοπίο σας; Όλα αυτά τα ανθισμένα λουλούδια στον κήπο προσθέτουν πολύ χρώμα στο πετρώδες σχεδιασμό του κήπου σας και είναι καλά για τα μάτια και τις αισθήσεις!

Φέρτε λίγο περισσότερο χρώμα στον ροκ κήπο σας!

Βραχώδη φυτά κήπου Carpet phlox ως έμφαση στον σύγχρονο κήπο

 Επιλέξτε πολύχρωμα και μακρά ανθισμένα φυτά ροκ κήπου!

Δημιουργήστε ένα πέτρινο μονοπάτι με κήπο και πράσινα έπιπλα κήπου και πολλά λουλούδια

Δημιουργήστε έναν βραχόκηπο και όμορφες ιδέες ντεκό με λεβάντα

ιδέες διακόσμησης ροκ κήπου για τον μοντέρνο κήπο

Τα φυτά ροκ κήπου παχύφυτα σε σχεδιασμό αυλής ροκ κήπου

Δημιουργήστε ιδέες για ροκ κήπους με φυτά για έγχρωμη διακόσμηση

Δημιουργήστε έναν βραχόκηπο και διακοσμήστε με λεβάντα

Δημιουργήστε έναν βραχόκηπο ποια φυτά είναι τα καλύτερα

Ροκ κήπο παρτέρια με πέτρες

Η δημιουργία παχύφυτων βραχόκηπων δίνει στον κήπο σας μια ελκυστική εμφάνιση