Τι σχέση έχει η καλλιέργεια ντομάτας με την ιχθυοκαλλιέργεια; Τίποτα απολύτως? Τίποτα! Πρόσφατα, μια βιώσιμη τάση που συνδυάζει και τα δύο έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των βιοκαλλιεργητών, των κηπουρών χόμπι και των αυτοδύναμων ανθρώπων – ακουαπονική. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποια πλεονεκτήματα πρέπει να εκτιμηθούν μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες γραμμές. Θα σας δείξουμε επίσης πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σύστημα ακουαπονικής στον δικό σας κήπο.

Τι είναι η ακουαπονική?

Εν ολίγοις, η ακουαπονική είναι η τέλεια συμβίωση ψαριών και φυτών. Για την ακρίβεια, είναι ένας συνδυασμός AQUAkultur και HydroPONIK. Η υδατοκαλλιέργεια σε αυτή την περίπτωση είναι διαφορετικοί τύποι ψαριών γλυκού νερού και Υδροπονική είναι η μέθοδος της λεγόμενης καλλιέργειας χωρίς χώμα, κατά την οποία τα φυτά καλλιεργούνται μόνο με διαλύματα θρεπτικών συστατικών στο νερό. Η ιδέα προέρχεται από την Αμερική και εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από τους Μάγια. Αιώνες αργότερα, αναπτύχθηκε σε πολλές μικρές κοινότητες που ήταν σε αυτονομία και βιωσιμότητα των τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου, η ακουαπονική έγινε μια αποτελεσματική, βιώσιμη τάση που έχει ήδη έρθει σε εμάς στην Ευρώπη.

Aquaponics – Το μέλλον της παραγωγής τροφίμων

ιδέες βιώσιμων κήπων aquaponics

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένα σύστημα ακουαπονικής είναι αξιοσημείωτος και, φυσικά, προέρχεται από τη Μητέρα Φύση. Σε μεγάλα ενυδρεία ή λίμνες, τα ψάρια εκτρέφονται σε γλυκό νερό. Αυτά παράγουν συνεχώς περιττώματα ψαριών. Στη συνέχεια, οι εκκρίσεις περνούν μέσω των εύκαμπτων σωλήνων σε ένα ειδικό βιολογικό φίλτρο γεμάτο βακτήρια που τα επεξεργάζονται.

Εδώ το απελευθερωμένο αμμώνιο μετατρέπεται σε θρεπτικά νιτρικά και συνεχίζει να χορηγείται στα φυτά. Τα θρεπτικά συστατικά που διαλύονται στο νερό, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, απορροφώνται πλήρως από τα φυτά. Αυτά με τη σειρά τους καθαρίζουν το νερό που μπορεί να προστεθεί ξανά στα ψάρια.

Η λίμνη του κήπου μετατρέπεται σε σύστημα υδροπυρηνικής

λιμνούλα κήπου ιδέα ακουαπονικής

Επιπλέον, το επιβλαβές διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται επίσης φυσικά σε οξυγόνο από τα φυτά. Ένας κλειστός κύκλος που είναι απόλυτα βιώσιμος και καλός για την ανθρώπινη υγεία. Το φυσικό λίπασμα ψαριού είναι επίσης καλό για τα λαχανικά και τα βότανα. Μπορείτε να το δείτε και να το γευτείτε. Επιπλέον, τα φυτά αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, το οποίο με τη σειρά του εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

Τα συστήματα Aquaponics μπορούν να κατασκευαστούν σε μικρότερες και μεγαλύτερες εκδόσεις

aquaponics βιώσιμη καλλιέργεια λαχανικών

Εδώ μπορείτε να δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις υδατοπυρηνικής:

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ακουαπονικής με μια ματιά

Ακόμα και μικρότερα συστήματα υδατοπυρηνικής έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα. Αυτά είναι λογικά ισχυρότερα στα λεγόμενα ακουαπονικά θερμοκήπια.

  • εξοικονόμηση πόρων  – Η μέθοδος aquaponic σας εξοικονομεί κυρίως σε νερό (αφού δεν χρειάζεται να ποτίζετε), αλλά και σε οποιοδήποτε λίπασμα.
  • χωρίς εκπομπές – Λόγω της πλήρους απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά, δεν εισέρχεται στον αέρα
  • οικονομικά αποδοτικό – Το κόστος εξοικονομείται μέσω της υψηλής απόδοσης και βιωσιμότητας.
  • ανεξαρτήτως καιρού – Σκεπάζοντας τα θερμοκήπια, η συγκομιδή είναι εντελώς ανεξάρτητη από τον καιρό και οι αποδόσεις προστατεύονται πάντα από τον παγετό και το χαλάζι καθώς και από τους ρύπους.

Μια ιδέα μελλοντική απόδειξη με πολλά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και την υγεία

συστήματα ακουαπονικής

Φτιάξτε μόνοι σας ένα υδάτινο σύστημα

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας ένα σύστημα υδροβολής μικρού μεγέθους. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό στο παρακάτω βίντεο. Τα κύρια υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι: μια υπερυψωμένη δεξαμενή, μεγάλα πλαστικά δοχεία ή ενυδρεία, εύκαμπτοι σωλήνες, βιολογικά φίλτρα και κόκκοι αργίλου.

Τα ψάρια που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό είναι: κυπρίνος, αρπακτικό γατόψαρο, πέρκα και πέστροφα (λίγο πιο δύσκολο), αλλά και άλλα υδρόβια ζώα, όπως μαρμάρινα καβούρια, για παράδειγμα.

Και ποια φυτά πρέπει να προτιμηθούν; Ειδικά τα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, τα αγγούρια, το σέλινο, τα παντζάρια, οι πιπεριές, το πεπόνι και τα τσίλι, καθώς και βότανα όπως ο βασιλικός, το θυμάρι, η ρίγανη, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο είναι τέλεια για αυτό..

Έτσι πετυχαίνετε στη βιώσιμη μίνι υδατοσυλλογή

Μια πρωτότυπη και πρακτική ιδέα για τον κήπο

σύστημα aquaponics στον κήπο

Εάν επιλέξετε επίσης ένα σύστημα υδατοπροσωπίας, δεν κάνετε μόνο κάτι καλό για τη δική σας υγεία, αλλά και για το περιβάλλον. Έτσι, σκέφτεστε παγκόσμια και ενεργείτε απολύτως τοπικά. Τέλεια!

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα χαρούμενα

βιώσιμη ακουαπονική τάση κήπου

Μια χαρά για αυτοεξυπηρέτηση και παθιασμένους βιολογικούς κηπουρούς

τάση στον κήπο aquaponics

Η γεωργία συναντά την ιχθυοκαλλιέργεια

Δημιουργήστε το δικό σας σύστημα υδροακουστικής

Συνιστάται επίσης σε μίνι έκδοση

μίνι σύστημα aquaponics

σύστημα ενυδρείων ενυδρείων

μίνι ενυδρείο ιδέα ιδέα aquaponics

Μπορείτε ήδη να βρείτε πολλά προϊόντα για αυτό στην αγορά

σύστημα ενυδρείου aquaponics

σύγχρονες ιδέες ακουαπονικής

Οι δημόσιοι κήποι σχεδιάζονται ήδη με τη νέα μέθοδο

τάση στον κήπο aquaponics