Το καλοκαίρι του 2018 μπαίνει ήδη στη γερμανική ιστορία ως ένα εξαιρετικά καυτό καλοκαίρι. Προς το παρόν δεν είναι ακόμη σαφές, αν θα νικήσει και το ακραίο καλοκαίρι του 2003 – Οι αγρότες, οι κάτοικοι της πόλης και οι ιδιοκτήτες κήπων θα πρέπει, ωστόσο, να ελπίζουν ήδη ότι κάτι τέτοιο ελπίζουμε να μην επαναληφθεί ποτέ. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό, έτσι ώστε ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες κήπων είναι πώς το δικό τους γκαζόν στον κήπο πρέπει να αντέξει την ξηρασία. Παρακάτω είναι μερικές ενδιαφέρουσες συμβουλές για να βοηθήσετε τους ιδιοκτήτες κήπων να βρουν τον δρόμο τους.

Πράσινο γκαζόν

Εικόνα 1: Ένας καταπράσινος χλοοτάπητας: το όνειρο κάθε χόμπι κηπουρού. Τι να κάνετε όμως όταν είναι εξαιρετικά ξηρό; Σε αυτή την περίπτωση, απαιτούνται πιο εντατικά μέτρα.

Πώς μπορεί το γκαζόν να προετοιμαστεί εκ των προτέρων για τον καιρό ξηρασίας;?

Το πόσο καλά το γκαζόν στον κήπο σας μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος που σχετίζεται με τον καιρό, έχει ήδη αποφασιστεί την άνοιξη. Όσοι φροντίζουν το γρασίδι παίρνουν ένα πολύ πιο ανθεκτικό γκαζόν και μπορούν να περιμένουν το πράσινο στο σπίτι για περισσότερο. Σημαντικά βήματα φροντίδας την άνοιξη είναι:

  • Κόψτε σωστά το γκαζόν: Η κοπή γκαζόν είναι ένα σημαντικό μέτρο συντήρησης που πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου. Οι ιδιοκτήτες κήπων κουρεύουν ιδανικά όταν οι λεπίδες χόρτου έχουν ύψος περίπου 8-10 εκατοστά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κοπούν βολικά στα 4 εκατοστά. Μια πιο σύντομη περικοπή, από την άλλη πλευρά, εξασφαλίζει ότι οι ρίζες μπορούν να υποστούν ζημιά και το γρασίδι καίγεται πάρα πολύ εύκολα. Από την άλλη πλευρά, εάν αφήσετε το γκαζόν να μεγαλώσει πολύ, κινδυνεύετε επίσης από καφέ αποχρωματισμό.
  • Αφαιρέστε τα ζιζάνια: Το φθινόπωρο και την άνοιξη δυστυχώς δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν εξαπλωθεί ζιζάνια στο γκαζόν. Αυτό καθιστά τον διαγωνισμό γκαζόν τη θέση του και τον αποδυναμώνει. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σκορπιστεί η πράσινη περιοχή την άνοιξη. Οι ιδιοκτήτες κήπων χρησιμοποιούν το σκωτήριο για να διεισδύσουν στα ανώτερα στρώματα του εδάφους του γκαζόν και να καταστρέψουν το ριζικό δίκτυο των αντίστοιχων ζιζανίων. Η βρύα μπορεί επίσης να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο. Ταυτόχρονα, ο χλοοτάπητας αερίζεται, πράγμα που έχει επίσης θετικό αποτέλεσμα.
  • Λιπάνετε το γκαζόν: Τα ειδικά λιπάσματα γκαζόν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το γκαζόν για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Αλλά εξαρτάται από τη σωστή στιγμή η ομοιόμορφη κατανομή του λιπάσματος. Για το λόγο αυτό, είναι πιο αποτελεσματικό να εφαρμόζετε το λίπασμα ομοιόμορφα με ειδικό διασκορπιστή. Εάν επίσης γονιμοποιήσετε πριν σκοτώσετε μια συννεφιασμένη ημέρα τον Μάρτιο, μπορείτε να επωφεληθείτε από άλλα πλεονεκτήματα. Τα θρεπτικά συστατικά στο λίπασμα μεταφέρονται απευθείας από μια επακόλουθη νεροποντή. Αυτό καθιστά την πράσινη περιοχή πιο ισχυρή έναντι “επιθέσεων” από παράσιτα και άλλα φυτά. Η εφαρμογή του ασβέστη βοηθά επίσης κατά του βρύου.

Με καλή φροντίδα γκαζόν, οι κηπουροί μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για ένα ισχυρό και ανθεκτικό γκαζόν όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους. Είτε λίπασμα είτε σπόροι για σπορά γκαζόν – ανεμιστήρες κήπου πρέπει να είναι εδώ βασίζονται σε ποιοτικά προϊόντα από επαγγελματίες. Το καλό λίπασμα μπορεί σίγουρα να κάνει τη διαφορά εδώ.

Διατήρηση του γκαζόν όταν είναι στεγνό

Το γρασίδι χρειάζεται νερό – ακόμα περισσότερο όταν είναι στεγνό

Ειδικά σε μεγάλες περιόδους ξηρότητας, το γκαζόν στον κήπο χρειάζεται κατάλληλο πότισμα εάν δεν υποτίθεται ότι φαίνεται καφέ και στεγνό μέσα σε λίγες ημέρες. Φυσικά, αυτό ισχύει και για τα άλλα φυτά στον κήπο, αν και εδώ μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Τι πρέπει όμως να λαμβάνεται υπόψη κατά το πότισμα και τι πρέπει να αποφεύγεται; Οι καλύτερες συμβουλές για το πότισμα του γκαζόν με μια ματιά:

  1. Η κατάλληλη στιγμή για πότισμα

Όταν μια ξηρή και ζεστή μέρα ακολουθεί την άλλη, η καλύτερη ώρα για πότισμα είναι νωρίς το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο, εξατμίζεται λιγότερο νερό και οι ρίζες απορροφούν το υγρό πολύ αποτελεσματικά. Έτσι, η επόμενη ζέστη μπορεί να έρθει και το γκαζόν είναι έτοιμο. Συνιστάται να πασπαλίζετε το γκαζόν 2-3 φορές την εβδομάδα σε έντονη ξηρασία.

ποτίστε το γκαζόν

  1. Είναι καλύτερα να ποτίζετε πιο εντατικά

Ένα άλλο σημείο αφορά την ένταση της άρδευσης. Είναι σημαντικό οι ρίζες του χλοοτάπητα να παίρνουν το νερό σε βάθος 15 cm. Για το λόγο αυτό, το εντατικό πότισμα πρέπει να πραγματοποιείται το πρωί. Αν θέλετε να είστε ασφαλείς, σκάψτε ένα κομμάτι γκαζόν με ένα φτυάρι και ελέγξτε αν οι ρίζες είναι επίσης υγρές.

  1. Τοποθετήστε σωστά τον ψεκαστήρα

Ειδικά με την εντατική άρδευση, είναι πολύ σημαντικό να μην σπαταλάτε το νερό χωρίς λόγο. Για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες κήπων πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τη θέση για τους ψεκαστήρες γκαζόν. Εάν ένα μη αμελητέο μέρος του νερού παρακάμπτει το γρασίδι λόγω κακής τοποθεσίας, αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει μια δαπανηρή υπόθεση.

Εάν δώσετε προσοχή σε αυτά τα σημεία, θα δώσετε στο γκαζόν σας ακριβώς την προσοχή που χρειάζεται σε ιδιαίτερα ζεστές μέρες.

Προσοχή: Σε ακραίες ζέστες και μεγάλες περιόδους ξηρασίας, οι αρχές δικαιούνται να χρησιμοποιούν πόσιμο νερό απαγορεύει την άρδευση κήπου. Αυτό είναι σημαντικό για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα σωλήνων και τα συστήματα φίλτρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αρμόδια περιοχή θα μπορούσε τελικά να επιβάλει πρόστιμα εάν οι ιδιοκτήτες κήπων ενεργήσουν ενάντια σε αυτό. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με τη συλλογή του νερού της βροχής τους πρώτους μήνες του έτους. Είτε πρόκειται για ένα βαρέλι βροχής είτε ακόμη και για μια δεξαμενή βρόχινου νερού – με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό και ο κύκλος του νερού να είναι λιγότερο πιεσμένος στο τέλος.

 Κόκκινο χλοοκοπτικό

Εικόνα 2: Η σωστή φροντίδα του γκαζόν εξασφαλίζει ότι ο χλοοτάπητας μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καταπόνηση του νερού και ότι θα ανακάμψει πιο γρήγορα μετά από ξηρασία. Ακόμα κι έτσι, η άρδευση είναι πολύ σημαντική στην ακραία ξηρασία.

Με τη σωστή φροντίδα του γκαζόν, θα περάσει και η ξηρασία

Η ξηρασία με την ακραία ξηρασία δεν ενοχλεί μόνο εμάς τους ανθρώπους. Ο κήπος στο σπίτι υποφέρει επίσης από τη ζέστη και την έλλειψη βροχής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους χλοοτάπητες, οι οποίοι μπορούν να απορριφθούν γρήγορα από την ακραία ξηρασία. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται λίγο καλύτερα εάν οι ιδιοκτήτες κήπων έχουν ήδη προσεγγίσει επαγγελματικά τη φροντίδα του γκαζόν την άνοιξη. Με καλή λίπανση, τακτικό κλάδεμα και απομάκρυνση των ζιζανίων, οι ερασιτέχνες κηπουροί έχουν κερδίσει ήδη τη μισή μάχη.

Παρ ‘όλα αυτά, οι λεπίδες του γρασιδιού θα χρειαστούν κάποια στιγμή την κατάλληλη άρδευση. Δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένα καλό μέτρο σε εξαιρετικά ξηρές συνθήκες. Εάν ληφθούν σωστά υπόψη οι σημαντικότερες πτυχές, οι κηπουροί και τα γκαζόν θα επιβιώσουν επίσης από την επόμενη ξηρασία.

Πηγές εικόνας:

Εικόνα 1: @ MabelAmber (άδεια CC0) / pixabay.com

Εικόνα 2: @ Alexas_Fotos (άδεια CC0) / pixabay.com

χόρτο βοτάνων