Όταν τα δέντρα μαντήλι ανθίζουν, κάνουν μια θεαματική παράσταση.Το μαντήλι δέντρο γνωστό και ως περιστέρι είναι ένα σπάνιο και εξαιρετικό δέντρο με μεγάλη ιστορία. Διαβάστε παρακάτω για να γνωρίσετε καλύτερα αυτό το μοναδικό δέντρο.

Μαντήλι Δέντρο – Γνωρίζετε αυτό το μοναδικό δέντρο?

Μαντήλι δέντρο περιστεριών δέντρο Davidia involucrata δέντρα κήπου

Μαντήλι δέντρο περιστεριών Davidia involucrata ιστορία και φροντίδα

Μαντήλι – ένα υπέροχο ανθισμένο δέντρο από την Κίνα

Το μαντήλι είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει τα βλέμματα στον κήπο σας. Αυτό το φυλλοβόλο δέντρο καλύπτεται με κόκκινα λουλούδια την άνοιξη, πλαισιωμένο από μεγάλα λευκά βράκτια.

Το περιστέρι είναι ένα όμορφο βλέμμα σε κάθε κήπο

Μαντήλι δέντρο περιστεριών Davidia involucrata ανθισμένη λαμπρότητα

Βοτανικό όνομα

Το δέντρο μαντήλι είναι το μόνο είδος στο γένος και είναι γνωστό ως Davidia involucrata. Υπάρχουν δύο διαφορετικές ποικιλίες: D. involucrata var. Vilmoriniana και D. involucrata var. Involucrata. Το όνομα Davidia ανάγεται σε έναν Γάλλο ιεραπόστολο που ονομάζεται πατέρας Armand David.

Οι βοτανολόγοι εκχωρούν αυτό το γένος είτε στην οικογένεια των Nyssaceae (Tupelo), των Cornaceae (dogwood) ή των Davidaceae.

Η Davidia involucrata είναι το βοτανικό όνομα του μαντήλιου

Μαντήλι δέντρο περιστεριού Davidia involucrata βοτανικό όνομα

Το περιστέρι ανθίζει τον Μάιο και τον Ιούνιο

Μαντήλι δέντρο περιστεριών Davidia involucrata Κίνα

Μέγεθος και σχήμα

Το μαντήλι έχει ύψος 8 έως 15 μέτρα και πλάτος 7 έως 12 μέτρα. Σχηματίζει μια πυραμιδική κορώνα που γίνεται ευρύτερη και πιο στρογγυλεμένη. Όπως πολλά σκυλάκια, τα μικρά λουλούδια περιβάλλονται από μεγάλα, εντυπωσιακά κρεμώδη λευκά βράκτια. Στην περίπτωση της Davidia involucrata, αυτά μοιάζουν με φτερά περιστεριών ή μαντήλια.

Έτσι μοιάζουν τα εντυπωσιακά κρεμώδη λευκά βράκτια του δέντρου

Μαντήλι δέντρο περιστεριών δέντρα Davidia involucrata λουλούδια

Μαντήλι δέντρο περιστέρι Davidia involucrata βράκτει λευκό

Φύλλα, άνθη και καρποί

Δύο διαφορετικού μεγέθους βράκτες μπορούν να φανούν γύρω από κάθε λουλούδι. Αυτά είναι στην πραγματικότητα φύλλα. Το μεγαλύτερο από τα δύο έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά, το μικρότερο συνήθως μόνο το μισό μέγεθος. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες έως ένα μήνα. Τα ίδια τα λουλούδια έχουν μια μυρωδιά που μοιάζει με κράταιγο που είναι καθαρή αλλά σε καμία περίπτωση συντριπτική.

Οι καρποί του δέντρου μαντήλι έχουν διάμετρο δύο έως τρία εκατοστά. Είναι πέτρινοι καρποί με πράσινο δέρμα.

Αυτό είναι το λουλούδι που φαίνεται λεπτομερώς

Μαντήλι δέντρο περιστέρι Davidia involucrata ανθίζει

Τα φύλλα του δέντρου είναι πράσινα την άνοιξη και το καλοκαίρι 

Μαντήλι δέντρο περιστεριού Davidia involucrata φύλλωμα

Πέτρινα φρούτα με πράσινο κέλυφος

Μαντήλι δέντρο περιστεριών Davidia involucrata φρούτα

κλίμα

Το μαντήλι είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά προτιμά μια ζεστή, προστατευμένη τοποθεσία με πλήρη ηλιοφάνεια ή μερική σκιά. Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο έως αλκαλικό, κατά προτίμηση αργιλώδες, διαπερατό και όχι πολύ ξηρό. Ωστόσο, το περιστέρι αντιδρά ευαίσθητα στην υγρασία και τη συμπύκνωση του εδάφους. Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια τοποθεσία στην αυλή σας που έχει καλή αποστράγγιση.

Ωστόσο, το περιστέρι μπορεί επίσης να ευδοκιμήσει στον κήπο σας 

Μαντήλι δέντρο περιστεριών δέντρο Davidia involucrata κήπος

Πολλαπλασιασμός και κλάδεμα

Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με βλάστηση σπόρων ή με αφαίρεση μοσχευμάτων σκληρού ξύλου. Το δέντρο θα ανθίσει περισσότερο αν έχει προκύψει από μια κοπή.

Αυτό το δέντρο συνήθως δεν χρειάζεται κλάδεμα εκτός από τη γενική συντήρηση, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση τυχόν νεκρών, ασθενών ή κατεστραμμένων κλαδιών.

Συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα παρασίτων ή ασθενειών σε αυτό το δέντρο.

Απολαύστε την πραγματική ομορφιά της φύσης 

Μαντήλι δέντρο περιστεριών σε άνθιση, Davidia involucrata

Δέντρο μαντήλι – μια συναρπαστική ιστορία

Η Davidia involucrata προέρχεται από την Κίνα και πήρε το όνομά της από τον πρώτο Δυτικό που περιέγραψε το μαντήλι, ένα Γάλλο μοναχό με το όνομα Père Armand David, ο οποίος εργάστηκε στην Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έδωσε επίσης το όνομά του στον θάμνο της πεταλούδας Buddleia davidii. Ο πατέρας Ντέιβιντ ανακάλυψε ένα μόνο μαντήλι το 1869, αλλά δεν μπόρεσε να στείλει σπόρους πίσω στην Ευρώπη.

Το μαντήλι έχει στην πραγματικότητα μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Μαντήλι δέντρο περιστεριών Davidia involucrata ιστορία

Ο δεύτερος Δυτικός που ανακάλυψε ένα μαντήλι στην Κίνα ήταν ο Ιρλανδός γιατρός και βοτανολόγος Augustine Henry το 1888. Ο Henry δεν έστειλε ούτε σπόρους στην Ευρώπη, αλλά η περιγραφή του έδωσε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους κηπουρούς της εποχής, έναν Άγγλο ονόματι Sir Henry Veitch, σοβαρός πόθος για τα φυτά.

Ο Père Armand David ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε και περιέγραψε το μαντήλι

Μαντήλι δέντρο περιστεριού Davidia involucrata χαρακτηριστικά

Το 1899 ο Veitch έστειλε τον νεαρό E.H. Wilson στην Κίνα για να φέρει το μαντήλι στην Ευρώπη. Ο 23χρονος επίδοξος ερευνητής φυτών δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, αλλά ανέλαβε την αποστολή. Χάρη σε έναν χάρτη που έφτιαξε ο Augustine Henry, ο Wilson έκανε πεζοπορία 1.500 μίλια για να βρει το ίδιο δέντρο. Αλλά το μοναχικό δέντρο είχε κοπεί. Αποθαρρυμένος αλλά όχι νικημένος, ο Wilson προχώρησε και τελικά βρήκε περισσότερα δέντρα. Το 1901 έφερε εκατοντάδες σπόρους πίσω στο Veitch. Αλλά η φήμη του πρώτου που προμήθευσε το πολυπόθητο δέντρο δεν του ανήκει.

Μαντήλι δέντρο περιστεριών Davidia involucrata

Ο Veitch και ο Wilson δεν γνώριζαν ότι τέσσερα χρόνια νωρίτερα ένας Γάλλος ιεραπόστολος στην Κίνα, ο P namedre Paul Guillaume Farges είχε στείλει 37 σπόρους Davidia πίσω στη Γαλλία. Ένα από τα δέντρα φύτρωσε στο δενδροκομείο του Μωρίς ντε Βιλμόριν το 1899. Ανθίζει το 1906. Και μόλις το 1911 άρχισαν να ανθίζουν τα δέντρα Veitch.

Και έτσι μπορούμε να θαυμάσουμε το υπέροχα ανθισμένο μαντήλι στην Ευρώπη.

Γιορτή για τα μάτια!

Μαντήλι δέντρο περιστέρι δέντρα λευκά βράκτια