Τις προάλλες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο για τους γενικούς κανόνες για το κλάδεμα των τριαντάφυλλων. Αναφέραμε ότι υπάρχουν κάποιες ποικιλίες με τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Οι παιώνιες είναι ένα θέμα από μόνο του. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της υπέροχης εμφάνισης των λουλουδιών τους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Η ομορφιά αυτών των λουλουδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς και πότε κόβετε τις παιώνιες. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Στη συνέχεια, κολλήστε το και συνεχίστε!

Οι παιώνιες είναι μερικά από τα πιο όμορφα λουλούδια που μπορούν να φανταστούν

Μια γλάστρα - όμορφες παιώνιες

Οι διαφορετικοί τύποι παιώνιων

Πριν ακόμη μάθετε για το κλάδεμα των παιώνιων, γνωστών και ως παιώνιες, είναι καλύτερο να μάθετε περισσότερα για τη γενική φροντίδα τους. Το ακόλουθο άρθρο στον ιστότοπό μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Το πιο σημαντικό πράγμα για το κλάδεμα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν δύο κύριες ομάδες παιώνιων.

Ανάλογα με το που ανήκουν αυτά, πρέπει επίσης να μειωθούν πολύ διαφορετικά. Από τη μια υπάρχει η πολυετής και από την άλλη οι θάμνοι παιώνιες. Φυσικά, υπάρχουν και κάποια δημοφιλή υβριδικά στελέχη. Με αυτά πρέπει να συνδυάσεις έξυπνα τους κανόνες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιώνιες στη διακόσμηση

ένα μεγάλο μπουκέτο παιώνιες

Κόψτε πολυετείς παιώνιες

Διακρίνουμε τις πολυετείς παιώνιες χάρη στους ποώδεις βλαστούς τους. Σε αντίθεση με τις παιώνιες των θάμνων, πρέπει να κόβονται κάθε χρόνο. Ο καλύτερος χρόνος για αυτό θα ήταν τα τέλη του χειμώνα. Η ώρα πρέπει να είναι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και καθορίζεται σύμφωνα με τις θερμοκρασίες του αντίστοιχου έτους. Στην περίπτωση των πολυετών παιώνιων, όλοι οι βλαστοί πρέπει να κοπούν. Αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον 5 και το πολύ 10 cm. Το κλάδεμα το φθινόπωρο πρέπει να θεωρείται ως η απόλυτη εξαίρεση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί πολύ νωρίς. Παρατηρήστε τα φυτά και μην τα κόψετε μέχρι να τραβηχτούν εντελώς όλα τα μέρη τους. Εάν κόψετε νωρίς, το φυτό θα παραμείνει πολύ φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια για να αποκτήσετε τόσο υπέροχα, όμορφα λουλούδια

Παιώνιες - πολύ όμορφα λουλούδια

Οι παιώνιες των θάμνων

Από τη μία πλευρά, οι παιώνιες με θάμνους είναι ευκολότερο να περιποιηθούν από τις πολυετείς παιώνιες. Αναπτύσσονται πολύ καλά ακόμη και χωρίς εξωτερική βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επιτύχετε μια όμορφη εμφάνιση αρκετά εύκολα και να οικοδομήσετε τον κήπο σας χωρίς προβλήματα αν τα έχετε χρησιμοποιήσει φυσικά στα σωστά σημεία. Αυτές οι παιώνιες πρέπει να κλαδεύονται σχετικά σπάνια. Το δύσκολο είναι ότι βλέπεις τα τριαντάφυλλα να μεγαλώνουν καλά και να πιάνεις την κατάλληλη στιγμή. Στη συνέχεια, πρέπει να κόψετε τις παιώνιες με θάμνους εάν έχουν υποστεί άσχημα από την πίεση του χιονιού. Μπορείτε να το διακρίνετε από την εύθραυστη εμφάνιση των κλαδιών. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κόψετε τους κατεστραμμένους βλαστούς. Το ελάχιστο ύψος τους θα πρέπει τότε να είναι περίπου 30 εκατοστά.

Οι πολυετείς και θάμνοι παιώνιες κόβονται πολύ διαφορετικά

Παιώνιες - ένας θάμνος με μια τεράστια παιώνια

Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι το κλάδεμα πρέπει να γίνεται μόνο στα τέλη του χειμώνα και, πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κάνετε αυτό το φθινόπωρο, καθώς αυτό πιθανόν να βλάψει τα φυτά σε μεγάλο βαθμό.

Ένας άλλος λόγος για το κλάδεμα των παιώνιων θάμνων θα ήταν η παροχή διακλάδωσης. Επικεντρωθείτε σε εκείνους τους βλαστούς εδάφους που έχουν λίγα κλαδιά. Μπορείτε να τα μειώσετε κατά το ήμισυ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και λίγο περισσότερο εάν η διακλάδωση είναι πραγματικά αραιή. Η βέλτιστη διεπαφή είναι ελαφρώς πάνω από το μπουμπούκι, περίπου 5 mm.

Τα όμορφα λουλούδια μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά!

Παιώνιες - πολλές διαφορετικές παιώνιες

Διαδικασία για υβρίδια

Πρέπει να κλαδεύουμε τις υβριδικές παιώνιες; Για αυτό χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή. Διαφορετικά, ισχύει το ίδιο με τους θάμνους και τις πολυετείς παιώνιες. Όταν κλαδεύετε, θα πρέπει απλώς να αφήσετε τα μέρη με τα σφικτά βλαστάρια ή απλά να τα κλαδέψετε τον Μάρτιο, εάν είναι απαραίτητο.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να φροντίσετε τις παιώνιές σας και σας ευχόμαστε να απολαύσετε τον όμορφο κήπο με τα τριαντάφυλλα για πολλά χρόνια ακόμα.

Βάζα με υπέροχες παιώνιες – ιδανικά για vintage και ρετρό διακοσμήσεις

Παιώνιες - υπέροχες ιδέες λουλουδιών

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα 

Παιώνιες - μερικά λουλούδια στο βάζο

Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι η διακόσμηση του εορταστικού κήπου παιώνιας 

Παιώνιες παιώνιες διακόσμηση σχεδιασμός κήπου

Οι παιώνιες συνήθως κόβονται λίγο πριν την έναρξη της άνοιξης

γιγάντια λουλούδια παιώνιες παιώνιες

Με τη σωστή φροντίδα, θα μπορούσατε επίσης να έχετε έναν τέτοιο κήπο

Θάμνοι παιώνιες υπέροχοι θάμνοι