Το μπαμπού ουρανού, επίσης γνωστό ως ιερό μπαμπού, είναι ένας λεπτής δομής, αειθαλής θάμνος με το λατινικό όνομα Nandina domestica. Ωστόσο, δεν είναι ένα πραγματικό φυτό μπαμπού. Επειδή το όνομα περιλαμβάνει τη λέξη “μπαμπού”, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι ένα επεμβατικό είδος που δεν πρέπει να φυτέψουν. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καλά αυτό το όμορφο φυτό.

Από πού προέρχεται το ιερό μπαμπού;?

Το μπαμπού ουρανού προέρχεται αρχικά από την Κίνα και πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία πριν από τον 16ο αιώνα. Από την ίδρυσή του, το ιερό μπαμπού έχει γίνει συνηθισμένο στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Ιαπωνίας. Όταν το παρουσίασε για πρώτη φορά η Κίνα, το μπαμπού ήταν μια δημοφιλής παραδοσιακή διακόσμηση. Τα κόκκινα μούρα, τα λουλούδια και τα φύλλα παρουσιάζονταν συχνά σε ikebana. Αυτή είναι μια μορφή τέχνης όπου οι άνθρωποι τοποθετούν λουλούδια, χόρτα, φύλλα και κλαδιά σε ένα βάζο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες για τη δημιουργία κεντρικών αντικειμένων.

Χαριτωμένο αειθαλές φυτό από την Άπω Ανατολή

Φροντίδα για το ιερό μπαμπού σωστά

Το 1804 το μπαμπού ουρανού ήρθε στην Ευρώπη, όπου του δόθηκε το βοτανικό όνομα Nandina. Αυτή είναι μια λατινοποιημένη έκδοση του παραδοσιακού ιαπωνικού ονόματος για αυτό το φυτό. Τα ονόματα ιερό μπαμπού ή ουράνιο μπαμπού παραπέμπουν στους μίσχους του φυτού. Αυτά είναι στενά και μεγάλα, αλλά έχουν τραχιά υφή με καφέ απόχρωση.

Τα μεγαλύτερα φύλλα είναι επίσης πολύ διαφορετικά από τα φύλλα μπαμπού. Έχει έντονες κίτρινες ρίζες που το προσδιορίζουν ως μέλος της οικογένειας των μπάρμπερη.

Όμορφος θάμνος με κόκκινα, στρογγυλά μούρα το φθινόπωρο και το χειμώνα

ιερός θάμνος κήπου μπαμπού

Sky bamboo – οι πιο σημαντικές συμβουλές φροντίδας

Το ιερό μπαμπού είναι το καλύτερο για πλούσια, υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και πλήρη ήλιο. Αυτές οι συνθήκες προάγουν την καλύτερη ανάπτυξη, το καλύτερο χρώμα φυλλώματος και τη βέλτιστη εικόνα φρούτων. Είναι καλύτερα να φυτέψετε αυτόν τον θάμνο σε ομάδες. Αν και το μπαμπού του ουρανού ευδοκιμεί καλύτερα με συνεχές πότισμα, το φυτό μπορεί να ανεχθεί κάποια ξηρασία μόλις εδραιωθεί. Το μπαμπού Sky φαίνεται καλύτερα όταν αφήνεται να αναπτυχθεί φυσικά. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να κλαδέψετε, κόψτε τα κλαδιά εκτός κέντρου για να διατηρήσετε μια πιο γεμάτη κορώνα.

Αυτό το φυτό της Άπω Ανατολής ανθίζει με λεπτά, λευκά λουλούδια τον Ιούνιο

Κήπος από άνθη μπαμπού ουρανού

Ασθένειες και παράσιτα

Αρκετοί ιοί μπορούν να επιτεθούν στο φυτό. Ο μωσαϊκός ιός αγγουριού και άλλες ασθένειες με κηλίδες φύλλων που προκαλούν ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο στίγμα στα φύλλα επηρεάζουν όλα τα είδη του ιερού μπαμπού. Κανένας από αυτούς τους ιούς δεν είναι θεραπεύσιμος, οπότε πρέπει να σκάψετε και να πετάξετε φυτά που έχουν ήδη επιτεθεί.

Το μπαμπού ουρανού μερικές φορές δέχεται επίθεση από βακτήρια. Τα φύλλα εμφανίζουν συμπτώματα όταν οι άκρες τους γίνονται καφέ, μαραίνονται και πεθαίνουν. Εάν αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο έγκαυμα φύλλων, μπορείτε είτε να αφήσετε το φυτό στο έδαφος είτε να το σκάψετε και να το καταστρέψετε για να αποτρέψετε τη διάδοση των βακτηρίων.

Αν και σχετικά εύκολο στη φροντίδα, το ιερό μπαμπού είναι ευαίσθητο σε πολλά παράσιτα

συμβουλές κηπουρικής από μπαμπού στον ουρανό

Το φυτό μπορεί επίσης να προσβληθεί από παράσιτα. Μερικά παραδείγματα είναι οι ζυγαριές από βαμβακερό μαξιλάρι, οι οποίες μειώνουν τη ζωντάνια τους και κάνουν τα λευκά εξογκώματα να εμφανίζονται παντού. Τα αλευρώδη προκαλούν σχηματισμό ιστού βαμβακιού στα φύλλα και τους μίσχους και οι λευκές μύγες κάνουν τα φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν. Στην καταπολέμηση των περισσότερων παρασίτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκαθάρια Vedalia ή πασχαλίτσες με μεγάλη επιτυχία.

Προσκαλέστε αυτό το εξωτικό φυτό στον κήπο σας ή ακόμα και ως φυτό σε γλάστρες στο σπίτι σας. Ευδοκιμεί επίσης στο μπαλκόνι και φροντίζεται πολύ εύκολα. Απολαύστε τα αειθαλή φύλλα του, τα λεπτά λουλούδια το καλοκαίρι και τα παθιασμένα κόκκινα μούρα το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Sky μπαμπού – ένα εξαιρετικό φυτό για τον κήπο σας

Φύτευση ουρανού μπαμπού στον κήπο

Διατηρήστε ως μπονσάι στο κομμό ή στο τραπέζι 

nandina domestica παραδεισένιο μπαμπού σε γλάστρα

Or στη γλάστρα στη βεράντα και στο μπαλκόνι

ουρανό μπαμπού σε μια κατσαρόλα συμβουλές

Ορίστε εκφραστικές προφορές με φύλλα και μούρα

ιερό μπαμπού κόκκινα φύλλα nandina domestica

Κόκκινα φύλλα μπαμπού ουρανού στον κήπο

Φύλλα μπαμπού ουρανούουρανό μπαμπού nandina domesticaΦροντίζοντας σωστά το μπαμπού ουρανούουρανό μπαμπού κόκκινα φρούταθάμνος μπαμπού ουρανούμικροί θάμνοι κόκκινα φύλλα ουρανό μπαμπούNandina sky μπαμπού