Εάν θέλετε να αφαιρέσετε τη φωλιά μιας σφήκας, σκεφτείτε το καλά εκ των προτέρων και μην ενεργείτε βιαστικά ή εκνευριστικά. Επειδή αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σοβαρό θέμα που ρυθμίζεται νομικά στη Γερμανία. Δηλαδή, δυνατά Ομοσπονδιακός νόμος για τη διατήρηση της φύσης απαγορεύεται η «βλάβη ή καταστροφή των οικοτόπων άγριων ζώων και φυτών χωρίς εύλογο λόγο». Έτσι, εάν η φωλιά της σφήκας δεν αποτελεί επείγον και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία σας, δεν πρέπει να την αφαιρέσετε ή να την καταστρέψετε καθόλου. Διαφορετικά αντιμετωπίζετε πρόστιμα 5.000 ευρώ ή περισσότερα, τα οποία μπορεί να αυξηθούν σε 50.000 ευρώ ανάλογα με το είδος της σφήκας και το ομοσπονδιακό κράτος. Στις παρακάτω γραμμές θα βρείτε πιο χρήσιμα σημεία για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση φωλιάς σφηκών στο σπίτι ή στον κήπο.

Αφαιρέστε τη φωλιά της σφήκας από εξοντωτές ή μελισσοκόμους

αφαιρέστε τη φωλιά της σφήκας πράξη σωστά

Οι σφήκες είναι χρήσιμα όντα

Αν και οι σφήκες δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι σκληρά εργαζόμενες μέλισσες, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα χρήσιμα έντομα που σκοτώνουν πολλά παράσιτα. Για παράδειγμα: μια μεγάλη αποικία σφηκών μπορεί να φάει περίπου 1 κιλό εντόμων την ημέρα. Πρόκειται για αφίδες, κάμπιες, σκαθάρια του Κολοράντο και άλλους ανεπιθύμητους κατοίκους στον κήπο.

Επιπλέον, οι σφήκες συμμετέχουν ενεργά στη φυσική επικονίαση των φυτών και αποτελούν επίσης σημαντική πηγή τροφής για διάφορα είδη πτηνών. Υπάρχουν πολλά είδη σφηκών που προέρχονται από αυτήν τη χώρα, αλλά αυτά που μας ενοχλούν περισσότερο για καφέ και κέικ σε εξωτερικούς χώρους ή στο μπάρμπεκιου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι σφήκες από την οικογένεια των σφηκών. Ειδικά η κοινή σφήκα (Vespula vulgaris) και η γερμανική σφήκα (Vespula germanica) τίθενται συχνά υπό αμφισβήτηση σε αυτό το πλαίσιο.

Οι σφήκες εξασφαλίζουν τη φυσική ισορροπία στον κήπο

Αφαιρέστε σωστά τη φωλιά της σφήκας

Κατ ‘αρχήν, οι σφήκες είναι ειρηνικές και γίνονται επιθετικές μόνο όταν αισθάνονται ότι απειλούνται. Επιπλέον, έλκονται ιδιαίτερα από ορισμένες ουσίες όπως γλυκά ποτά ή τρόφιμα. Εδώ θα μάθετε ποια απλά φυσικά μέσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διώξετε τους ιπτάμενους ταραξίες και τι πρέπει να προσέξετε όταν πλησιάζει μια σφήκα.

Αφαιρέστε τη φωλιά της σφήκας

Πότε μπορεί να αφαιρεθεί η φωλιά μιας σφήκας; Ειδικά όταν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο υπόστεγο του σπιτιού ή του κήπου. Τα πατάρια, τα ρολά, οι προεξοχές της οροφής κ.λπ. είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη που προτιμούν οι σφήκες. Εάν έχετε μικρά παιδιά ή πάσχουν από αλλεργίες στο σπίτι, θα πρέπει να δράσετε γρήγορα και να αναζητήσετε έμπειρους ειδικούς. Αυτοί είναι ελεγκτές / εξολοθρευτές παρασίτων ή μελισσοκόμοι. Έχουν επαρκή γνώση για τη συμπεριφορά των σφηκών καθώς και τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό.

Είστε στην ασφαλή πλευρά, αναθέτοντας εμπειρογνώμονες

Αφαιρέστε τη φωλιά της σφήκας από τους εξολοθρευτές

Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια δωρεάν υπηρεσία. Η αφαίρεση της φωλιάς μιας σφήκας, ανάλογα με το μέγεθος και την προσβασιμότητά της, μπορεί να κοστίσει περίπου 150 έως 250 ευρώ. Στην περίπτωση ενοικιαζόμενων σπιτιών και διαμερισμάτων, οι ιδιοκτήτες αναλαμβάνουν το κόστος και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα από τους ενοικιαστές.

Υπάρχει επίσης μια εναλλακτική λύση για φωλιά σφήκας που βρίσκεται απευθείας. Μπορείτε να ενεργήσετε με πολύ φιλικό προς τα ζώα και περιβαλλοντικά συνειδητό τρόπο και να ζητήσετε βοήθεια από έναν μελισσοκόμο ή έναν οργανισμό προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίοι στη συνέχεια δεν καταστρέφουν τη φωλιά, αλλά μεταφέρουν ολόκληρη την αποικία και τη φωλιά των σφηκών. Αυτή η διαδικασία είναι πραγματικά πολύ φθηνότερη. Συνήθως είναι το πολύ 120 ευρώ.

Ειδικά όταν οι φωλιές είναι ακόμα μικρές, μπορούν να μεταφερθούν ακόμη πιο εύκολα

αφαιρέστε τις μικρές άκρες της φωλιάς της σφήκας

Σπουδαίος! Σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μην καπνίζετε τη φωλιά της σφήκας και να χρησιμοποιείτε καθαριστικό νερού υψηλής πίεσης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι σφήκες γίνονται εξαιρετικά επιθετικές και κινδυνεύετε όχι μόνο να τσιμπηθείτε πολλές φορές, αλλά και να προκαλέσετε πυρκαγιά ή σοβαρές ζημιές στο σπίτι.

Ο υποκαπνισμός φωλιάς σφήκας μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνος

Η φωλιά των σφηκών απαγορεύεται

Ο πίδακας νερού δεν είναι καθόλου αποτελεσματικός στην αφαίρεση της φωλιάς της σφήκας

Απαγορεύεται η αφαίρεση της φωλιάς σφήκας

Έτσι, μείνετε χαλαροί όταν ανακαλύπτετε φωλιά σφήκας στο σπίτι ή στον κήπο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το καταστρέψετε μόνοι σας. Μην πλησιάζετε πολύ στην αποικία των σφηκών και μην κάνετε γρήγορες και χαοτικές κινήσεις, τις οποίες τα έντομα θα μπορούσαν να αντιληφθούν ως απειλή. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια και ενεργήστε με λογικό τρόπο και, αν είναι δυνατόν, με τρόπο φιλικό προς τα ζώα!

Πολλά είδη σφηκών προτιμούν τη γη για τις φωλιές τους

φωλιά σφήκας αφαιρέστε τη γη

Αλλά τα παλιά δοκάρια και τα κούτσουρα είναι εξίσου δημοφιλή και περιζήτητα

αφαιρέστε το κόστος της φωλιάς σφήκας

Οι κοιλότητες και τα αχρησιμοποίητα έπιπλα κήπου προσφέρουν επαρκή χώρο και ασφάλεια για την αποικία των σφηκών

Αφαιρέστε τη φωλιά της σφήκας από επαγγελματίες