Πολλοί χόμπι κηπουροί και λάτρεις των λουλουδιών αισθάνονται λίγο συγκλονισμένοι από ένα μόνο φυτό αναρρίχησης. Οι πλούσιες ανθοφορίες τους απαιτούν φροντίδα και απαιτούν χρόνο από την πλευρά τους. Αλλά αν είστε πραγματικός οπαδός της φυσικής χάρης στον κήπο, τότε δεν πρέπει να αναβληθείτε κάνοντας λίγη περισσότερη δουλειά έξω! Αλλά αντίθετα! Δείξτε υψηλή αισθητική αίσθηση και υπέροχο στυλ, καλλιεργώντας wisteria στον κήπο σας. Για να σας βοηθήσουμε σε αυτό το έργο, θα θέλαμε να σας δώσουμε σήμερα μερικές συμβουλές φροντίδας και ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το όμορφο διακοσμητικό φυτό. Μείνετε μαζί του και μάθετε πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα για τη γλυσία!

Το wisteria μετατρέπει τις πέργκολες ή τις βεράντες σε μια πραγματική θάλασσα με λουλούδια

φυτά κήπου με αναρριχώμενα φυτά διακοσμούν τη γλιστρίδα

Το εντυπωσιακό φυτό προέρχεται αρχικά από την Ανατολική Ασία και τις περιοχές στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Σήμερα είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις θερμότερες περιοχές. Η wisteria είναι ακόμα γνωστή με τα ονόματα Wisterie και Glyzine. Το συνηθισμένο γερμανικό όνομα “wisteria” ισχύει τέλεια και το λέει πολύ καθαρά – το φυτό μας παρουσιάζει τα όμορφα μπλε λουλούδια του και μας επιτρέπει να βουτάμε σε αυτή τη θάλασσα φυσικής ομορφιάς κάθε χρόνο τον Μάιο.

Τα καταπράσινα λουλούδια μπορούν ακόμα να έχουν λευκό, ροζ και μοβ χρώμα. Το wisteria είναι στην πραγματικότητα ένας ανθεκτικός, αναρριχώμενος θάμνος ύψους 8 μέτρων που ανεβαίνει στους τοίχους και στους φράχτες του κήπου, ανέμους γύρω από πέργκολες, καμάρες με τριανταφυλλιές ή πέργκολα και ανεβαίνει, καθώς προσπαθεί πάντα προς το φως. Επομένως, πρέπει να επιλέξετε τη θέση σας στον κήπο πολύ προσεκτικά.

Η wisteria μπορεί να υπερβεί τα πάντα και ακόμη και να προκαλέσει ζημιά λόγω της ισχυρής της ανάπτυξης

φυτά κήπου διακοσμούν την είσοδο με γλιστέρια

Πού είναι η καλύτερη τοποθεσία για τη γλιστέρια στον κήπο?

Το wisteria είναι το τυπικό αναρριχώμενο φυτό, αλλά αναπτύσσεται έντονα και αναπτύσσει πολύ ξύλο και μάζα φύλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να εξετάσετε σωστά και να προγραμματίσετε την τοποθεσία σας στον κήπο. Μην αφήσετε τη γκιστέρια να ανέβει σε μια πρόσοψη σπιτιού, γιατί με την πάροδο των ετών μπορεί να καταστρέψει τον τοίχο του σπιτιού. Είναι καλύτερα να φυτέψετε τη γκιστέρια μακριά από σωλήνες, υδρορροές και αλεξικέραυνα, επειδή το φυτό απλώνεται, αναπτύσσει μακριούς βλαστούς και μπορεί να προκαλέσει βλάβη απευθείας στο σπίτι. Χρειάζεται σταθερά αναρριχητικά βοηθήματα προσαρτημένα σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το σπίτι, έτσι ώστε να μεγαλώνει σωστά και να σας παρουσιάζει τα άνθη τους κάθε χρόνο.

Η wisteria απαιτεί πολλή προσοχή

wisteria και αναρριχητικά βοηθήματα διακοσμούν τον εξωτερικό χώρο

Πώς να φροντίσετε τη wisteria?

Η wisteria είναι ανθεκτική στον παγετό, αλλά αγαπά τη ζεστασιά. Βρείτε ένα ηλιόλουστο σημείο για αυτόν τον θάμνο αναρρίχησης στον κήπο · σε μερική σκιά δεν μπορεί να αναδείξει πλήρως τις υπέροχες συστάδες λουλουδιών του. Η wisteria δεν ανθίζει καθόλου σε σκοτεινή τοποθεσία. Του αρέσει το χώμα πλούσιο σε χούμο, χωρίς ασβέστη και καλά στραγγιζόμενο χώμα, πρέπει να αποφεύγεται η υγρασία. Ποτίστε μέτρια και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου θα πρέπει να λιπάνετε και να πολτοποιείτε τακτικά το χώμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν στεγνώνει και το αναρριχώμενο φυτό αναπτύσσεται γρήγορα. Είναι επιτακτικό να τονιστεί ότι πρέπει να είστε υπομονετικοί με τη γλυστρία. Δεν ανθίζει τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση, αλλά απαιτεί φροντίδα. Η κανονική περικοπή είναι απαραίτητη, ακόμη και σε αυτή την καλλιεργητική περίοδο!

Το wisteria πρέπει να κοπεί τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Καλλιέργεια φυτών κήπου wisteria στον κήπο

Πότε πρέπει να κόψετε τη γλυστρία;?

Το μεγάλο ερώτημα κατά τη φροντίδα αυτού του υπέροχου καλλωπιστικού φυτού είναι το τακτικό κλάδεμα. Αυτό είναι απαραίτητο για αυτό το αναρριχώμενο φυτό, αλλιώς θα μεγαλώσει άγρια. Υπολογίστε δύο περικοπές το χρόνο – μία το καλοκαίρι και τη δεύτερη φορά το χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί λένε: “Όσο πιο δυνατό το κόψιμο, τόσο περισσότερα λουλούδια”. Δύο μήνες μετά την ανθοφορία, δηλαδή τον Αύγουστο, όλοι οι πλευρικοί βλαστοί πρέπει να κοπούν στα 30 έως 50 εκατοστά. Αυτό περιορίζει την εξάπλωση του αναρριχητικού φυτού και προάγει το σχηματισμό πολλών βραχείων ανθοφόρων βλαστών. Η δεύτερη κοπή πρέπει να γίνει σε χειμερινή ημέρα χωρίς παγετό. Οι ξαναβλαστημένοι βλαστοί κόβονται σε δύο έως τρεις οφθαλμούς. Η χειμερινή περικοπή είναι ευκολότερη, γιατί χωρίς τα πλούσια φύλλα έχετε καλύτερη εικόνα και μπορείτε να διαμορφώσετε το αναρριχώμενο φυτό. Αναζωογόνηση ή περικοπές γονέων μπορεί επίσης να είναι απαραίτητες σε ένα χρόνο.

Το κλάδεμα στο wisteria είναι απαραίτητο

wisteria σε μοβ ιδέες κήπου με όμορφα φυτά

Πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γλυστρία

  • Υπάρχουν πολλά όμορφα είδη wisteria σε όλο τον κόσμο. Έχουμε κυρίως δύο ποικιλίες σε όλη τη χώρα – την κινεζική (Wisteria sinensis) και την ιαπωνική wisteria (Wisteria floribund). Θαυμάστε τα λουλούδια αυτών των αναρριχητικών φυτών και μάθετε κάτι για τις διαφορές μεταξύ των δύο γνωστών ειδών στο παρακάτω βίντεο

  • Το wisteria είναι ένα ισχυρό, έντονα υπερβολικό αναρριχώμενο φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από 15 μέτρα. Ορισμένα φτάνουν ακόμη και σε ύψος 30 μ.
  • Το wisteria ανθίζει δύο φορές το χρόνο – η πρώτη άνθηση είναι από τον Απρίλιο και η δεύτερη άνθηση πραγματοποιείται τον Αύγουστο.
  • Αυτός ο θάμνος αναρρίχησης είναι στιβαρός και ανθεκτικός, αλλά συνιστάται κατάλληλη χειμερινή προστασία ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.
  • Η Wisteria μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, νεροχύτες, εμβολιασμό και σπορά. Το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα, αλλά δεν ανθίζει για πρώτη φορά μέχρι περίπου 10 χρόνια μετά τη φύτευση.
  • Το wisteria είναι στιβαρό και λιγότερο ευαίσθητο σε ασθένειες και παράσιτα.
  • Προσοχή! Το wisteria είναι δηλητηριώδες! Όλα τα μέρη του περιέχουν αλκαλοειδή, αλλά οι σπόροι και οι λοβοί είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις! Αυτά μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια και στομαχικές διαταραχές στα παιδιά.
  • Το όμορφο φυτό αναρρίχησης είναι επίσης δηλητηριώδες για τα ζώα, ειδικά τα άλογα, οι λαγοί, τα κουνέλια, τα χάμστερ, τα ινδικά χοιρίδια και τα πουλιά μπορούν να εμφανίσουν τα ίδια συμπτώματα με τους ανθρώπους.

Η Wisteria ή η wisteria είναι σίγουρα απαιτητικές για συντήρηση

wisteria διακοσμούν την πρόσοψη του σπιτιού

 Όμορφο, αλλά δηλητηριώδες!

φυτά κήπου wisteria δίνει στον κήπο περισσότερη γοητεία

Εάν η γλιστεία δεν φροντίζεται σωστά, μπορεί να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα

wisteria για να ομορφύνει την είσοδο του σπιτιού με αυτό

καλλιεργήστε wisteria στον δικό σας κήπο

φυτά κήπου διακοσμούν το φράχτη του κήπου με γούστα

wisteria και πέργκολα υπέροχες ιδέες κήπου με φυτά