Το Haritaki (Terminalia chebula) είναι επίσης γνωστό ως ο «βασιλιάς των φαρμακευτικών φυτών» στην Αγιουρβέδα και προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση, να εξαλείψει την πιτυρίδα και να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, το φαρμακευτικό φυτό μπορεί να αποτρέψει τον βήχα και το κρυολόγημα, να εξαλείψει την ακμή και να ανακουφίσει τα έλκη, να ενισχύσει την ανοσία, να αποτρέψει τον διαβήτη, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να καταπολεμήσει τις δερματικές αλλεργίες και ακόμη και να βελτιώσει τις καρδιακές παθήσεις.

Χαριτάκι – ένα από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά φυτά στην Αγιουρβέδα

φρούτα haritaki terminalia chebula στο δέντρο

Χαριτάκι – ένα αξιόλογο φυτό από την Άπω Ανατολή

Είναι ένα αγιουρβεδικό φάρμακο που φτιάχνεται από τους σπόρους του δέντρου Terminalia Chebula. Το αειθαλές δέντρο ευδοκιμεί κυρίως στη Νότια Ασία – στην Κίνα, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ. Οι καρποί του δέντρου είναι παρόμοιοι με αυτούς του πέτρινου καρπού. Έχουν ωοειδές σχήμα με μέγεθος μεταξύ 2 και 4,5 εκατοστά σε μήκος και 1,2 έως 2,5 εκατοστά σε πλάτος με 5 διαμήκεις νευρώσεις.

Ανάλογα με την ποικιλία, μαυρίζουν σε πράσινο χρώμα καθώς ωριμάζουν. Τα φρούτα Χαριτάκι έχουν γεύση γλυκιά, ξινή και πικρή ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν 7 τύποι Haritaki: Abhaya, Jivanti, Chetak, Vijaya, Rohini, Putane και Amruta.

Rριμα φρούτα του Terminalia chebula 

ώριμα φρούτα χαριτάκι υγιή

7 βασικά οφέλη του Χαριτάκη

Δεν είναι τίποτα που το Terminalia chebula λατρεύτηκε και χρησιμοποιήθηκε με πολλούς τρόπους από τους γιόγκι πριν από 10.000 χρόνια. Επειδή οι καρποί του σε μορφή σκόνης φαίνεται να είναι πραγματικά ευεργετικοί για πολλές ασθένειες. Χαριτάκη:

  • διατηρεί την πέψη

Το Χαριτάκι είναι ένα φυσικό καθαρτικό και περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, πρέπει να πάρετε το Haritaki σε μορφή σκόνης με νερό. Για να φτιάξετε μια σκόνη Χαριτάκη, πάρτε τα φρούτα Χαριτάκι, αφαιρέστε τους σπόρους και ξεφλουδίστε τα και στη συνέχεια αλέστε τα. Είναι ακόμα πιο εύκολο και γρηγορότερο με μια υψηλής ποιότητας βιολογική σκόνη από το αγαπημένο σας βιολογικό κατάστημα ή από το κατάστημα υγιεινής διατροφής.

  • βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Καθώς αυξάνεται η καθαρότητα του αίματος, οι καρδιακοί μύες γίνονται ισχυρότεροι. Το καθαρό αίμα λειτουργεί για να σταματήσει τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, ειδικά στη στεφανιαία αρτηρία. Όταν εμφανίζονται αυτά τα αποτελέσματα, οδηγούν σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ισχυρή καρδιά και καθαρές αρτηρίες.

Η σκόνη Χαριτάκη βοηθά στα καρδιαγγειακά προβλήματα 

σκόνη χαριτάκι υγιεινό

  • σας βοηθά να χάσετε βάρος

Το Terminalia chebula βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και διατηρεί το πεπτικό σύστημα σε λειτουργία. Το φυτό είναι ένας φυσικός καθαριστής αίματος. Σε μορφή σκόνης, ρυθμίζει την πείνα και, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, οδηγεί σε υγιή απώλεια βάρους.

  • αποτρέπει τον βήχα και το κρυολόγημα

Το Χαριτάκι προσφέρει προστασία από τον βήχα και το κρυολόγημα. Η σκόνη Χαριτάκη πρέπει να λαμβάνεται με μέλι για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος. Θεραπεύει επίσης τον πονόλαιμο και την ουλίτιδα.

  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν η σκόνη Χαριτάκη, ακόμη καλύτερα ψημένη στο γκι, λαμβάνεται τακτικά, λειτουργεί ως ενισχυτικό ανοσίας και αυξάνει τη μακροζωία.

Την πρώτη φορά που θα ξύσετε το λαιμό σας, μπορείτε να βασιστείτε στο φαρμακευτικό φυτό

πλεονεκτήματα χαριτάκι όταν κρυώνετε

  • βοηθά στην τριχόπτωση

Το λάδι Χαριτάκι χρησιμοποιείται στα μαλλιά σε ορισμένα μέρη της Ινδίας για να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων από ψείρες και πιτυρίδα. Αυτό το λάδι ενισχύει τους θύλακες των μαλλιών και θρέφει το τριχωτό της κεφαλής. Δεν είναι για τίποτα που χρησιμοποιείται επίσης για την αποτελεσματική θεραπεία της τριχόπτωσης.

Τα μαλλιά σας θα φαίνονται πολύ πιο δυνατά και λαμπερά με αυτά 

χαριτάκι κατά της τριχόπτωσης

  • βελτιώνει την χροιά

Το Haritaki είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία δερματικών αλλεργιών στα αυτιά που προκαλούνται από σκουλαρίκια. Χρυσά και ασημένια σκουλαρίκια δεν προκαλούν αλλεργίες. Αλλά τα μεταλλικά σκουλαρίκια δεν θα συμφωνήσουν με όλους καθώς μερικά μεταλλικά σκουλαρίκια περιέχουν νικέλιο. Μερικές φορές, όταν φοράμε αυτά τα σκουλαρίκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι λοβοί του αυτιού γίνονται φαγούρα, κόκκινοι και πρησμένοι. Η Therminalia chebula είναι η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Απλώς πάρτε λίγη σκόνη από αυτήν και απλώστε την στην πληγείσα περιοχή με λίγο βραστό νερό. Το Χαριτάκι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που το καθιστούν πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία της ακμής επίσης. Μια απλή πάστα σκόνης Χαριτάκη και βραστό νερό θα θεραπεύσει την ακμή πολύ γρήγορα και θα αποτρέψει τις ουλές.

Η ευελιξία του Terminalia chebula  

haritaki terminalia chebula υγιείς επιδράσεις

Επωφεληθείτε από την εμπειρία χιλιάδων ετών των δασκάλων γιόγκι και Αγιουρβέδα και ανακαλύψτε τα πολλά πλεονεκτήματα του Haritaki για τον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε ότι η χρήση αυτού του φυτού σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στο γιατρό σας και αφήστε τον εαυτό σας να εξεταστεί εκ των προτέρων. Μείνετε υγιείς και απολαύστε τη ζωή!

Αυτό το φαρμακευτικό φυτό της Αγιουρβέδα μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε

χαριτάκι καλύτερη συγκέντρωση

Εμπιστευτείτε την αρχαία ιατρική της Ινδίας! 

haritaki terminalia chebula υγιές φυτό σκόνη φρούτων haritaki terminalia chebula φρούτα χαριτάκι λουλούδια χαριτάκι Χαριτάκι συγκομιδή υγιών καρπών υγιές haritaki terminalia chebula