Ικιγάι. Μάλλον έχετε ακούσει αυτή τη λέξη μέχρι τώρα. Or ίσως είστε επίσης εξοικειωμένοι με το διάγραμμα τεσσάρων κύκλων. Περιττό να πω ότι είναι ένα καυτό θέμα σήμερα.

Ikigai – να ζήσει εκατό χρόνια, υγιής και ευτυχισμένος

Ikigai βιβλίο Ιαπωνική έννοια φιλοσοφία ζωής

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα το Ikigai; Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αυτό, ωστόσο, καθώς η ιαπωνική ιδέα είναι διαδεδομένη και στον δυτικό κόσμο. Αλλά αν συναντήσετε μόνο τον ιαπωνικό όρο τώρα, τότε θα θέλαμε να σας τον εξηγήσουμε λεπτομερώς. Διαβάστε λοιπόν για να μάθετε τι σημαίνει η ιαπωνική λέξη ikigai?

Η σωστή προφορά της ιαπωνικής λέξης είναι Ι-κι-γκάι

Ikigai Book Ιαπωνική Φιλοσοφία της Ζωής Χαρά της Ζωής

Πριν εμβαθύνουμε πολύ στην ιαπωνική φιλοσοφία, ας ξεκινήσουμε με τη σωστή προφορά της ιαπωνικής λέξης. Προφέρεται ακριβώς όπως γράφεται: Ι-κι-γκάι.

Η ζωή είναι πολύτιμη! Βρείτε τον δικό σας λόγο για αυτό!

Ikigai Γερμανικό βιβλίο Ιαπωνική φιλοσοφία της ζωής

Τι είναι το Ikigai?

Υπάρχουν μερικά μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο κατά μέσο όρο. Ο συγγραφέας Dan Buettner ερεύνησε αυτές τις περιοχές και τις ονόμασε «μπλε ζώνες». Αυτό περιλαμβάνει την Ιαπωνία, και συγκεκριμένα το νησί της Οκινάουα.

Το Ikigai παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη ζωτικότητα των κατοίκων της Οκινάουα. Εκτός από τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον διαβίωσης, αυτή η ιαπωνική φιλοσοφία ζωής είναι το επίκεντρο μιας υγιούς ζωής. Γιατί αυτή η φιλοσοφία καθιστά δυνατή τη ματιά στο μέλλον ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Απολαύστε τη ζωή σύμφωνα με την ιαπωνική τέχνη της ζωής

Ikigai Γερμανική ιαπωνική φιλοσοφία ζωής

Ι-κι-γκάι είναι ιαπωνικός όρος που σημαίνει κάτι σαν «λόγος να σηκώνεσαι το πρωί». Στα γαλλικά ονομάζεται “raison d’tre”. Είναι ένας συνδυασμός των λέξεων “iki”, που σημαίνει ζωή, και της λέξης “kai” (προφέρεται σαν gai), που αντιπροσωπεύει την αξία, το αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα ή το όφελος.

Βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη?

Ο Ikigai δοκιμάζει την ιαπωνική φιλοσοφία της ζωής

Σύμφωνα με την ιαπωνική φιλοσοφία, όλοι έχουν ένα ikigai. Το Ikigai σας είναι εκεί που τέμνονται το πάθος, η αποστολή, η κλήση και η καριέρα σας. Αυτό φαίνεται καλύτερα από τους επικαλυπτόμενους κύκλους σε ένα διάγραμμα Venn.

Πού επικαλύπτονται οι τέσσερις κύκλοι?

Διάγραμμα Ikigai Venn της ιαπωνικής φιλοσοφίας

Οι τέσσερις κύκλοι αντιπροσωπεύουν:

  • οτι αγαπάς
  • αυτό που χρειάζεται ο κόσμος
  • για τι πληρωνεσαι
  • σε τι είσαι καλός

Θα βρείτε το Ikigai σας όπου οι τέσσερις κύκλοι επικαλύπτονται.

Έτσι, η ιαπωνική έννοια αντιπροσωπεύεται από ένα διάγραμμα Venn

Διάγραμμα Ikigai Venn της ιαπωνικής φιλοσοφίας της ζωής

Δεν μπορείτε να εξασκήσετε την ιαπωνική τέχνη της ζωής μέχρι να μάθετε τι είναι στην πραγματικότητα το ikigai για εσάς. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό απαιτεί πρώτα μια εντατική αναζήτηση του εαυτού. Αλλά όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο ιαπωνικό μοντέλο ζωής, ξεκινήστε δημιουργώντας ένα διάγραμμα Venn.

Είναι περίπου, να βρει τον δικό του σκοπό στη ζωή και να έχει κάτι στη ζωή που αξίζει να υπερασπιστεί κανείς

Βιβλίο Ικιγκάι Ιαπωνική φιλοσοφία έμπνευσης ζωής

Τα οφέλη ενός ikigai φαίνονται σαφή. Σας δίνει έναν λόγο να σηκωθείτε το πρωί. Αγαπάτε τη δουλειά σας, απολαμβάνετε την καθημερινότητά σας και έχετε ένα σαφές νόημα στη ζωή. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και ένα όμορφο περιβάλλον διαβίωσης, αυτό είναι ένα σημαντικό συστατικό για μια υγιή και μακρά ζωή.

Σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν έναν τρόπο να συνδυάσουν το πάθος και τα ταλέντα τους για να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Αυτό είναι βασικά αυτό που είναι ο Ikigai.

Αναζητώντας την τύχη…

Όρος Ikigai Γερμανική Ιαπωνική φιλοσοφία ζωής

Όλα τα πράγματα λαμβάνονται υπόψη

Η ιαπωνική τέχνη της ζωής είναι να έχεις (να βρεις) έναν στόχο στη ζωή, έναν λόγο να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί. Το ikigai σας είναι εκεί όπου συνδυάζονται πολλά πράγματα, δηλαδή αυτό που αγαπάτε, αυτό που είστε καλοί, αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και αυτό για το οποίο μπορείτε να πληρωθείτε. Είναι το σημείο όπου τέμνονται το πάθος, η αποστολή, η τέχνη και η κλήση σας.

Τι νομίζετε; Βρήκατε το Ikigai σας ακόμα; Or ψάχνετε ακόμα?

Ένα βιβλίο Ikigai μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον εαυτό σας και να ζήσετε ευτυχισμένοι

Το βιβλίο Ikigai ιαπωνική φιλοσοφία της ζωής