Η βραχυπρόθεσμη αίσθηση καψίματος που νιώθετε στα μάτια σας οφείλεται συνήθως σε έναν ελαφρύ ερεθισμό που θα φύγει μόλις τα δάκρυά σας τα πλύνουν. Ωστόσο, εάν η αίσθηση καψίματος συνεχίζεται για περισσότερες από μερικές ώρες, μπορεί να υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα όπως: Β. Ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα ή αλλεργική αντίδραση. Ο μόνος τρόπος για τη διάγνωση και τη θεραπεία των καμένων ματιών είναι να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας. Ωστόσο, έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για εσάς πριν επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Γιατί έχεις καμένα μάτια?

Τα καμένα μάτια έχουν πιθανές αιτίες και χρήσιμες συμβουλές για την υγεία των ματιών

Γιατί καίγονται τα μάτια μου?

Τα μάτια που καίγονται έχουν πιθανές αιτίες και χρήσιμες συμβουλές για την επιπεφυκίτιδα

Ποιες ασθένειες των ματιών προκαλούν κάψιμο στα μάτια?

Ξηρά μάτια

Η ξηρότητα είναι συνήθως η κύρια αιτία αίσθησης καψίματος στα μάτια. Τα υγιή δάκρυα αποτελούνται από ισορροπία λαδιού, βλέννας και νερού. Εάν αυτά τα συστατικά δεν υπάρχουν στη σωστή ποσότητα και αναλογία, τα μάτια θα στεγνώσουν και θα ερεθιστούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα καύσου.

Ιική ή βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει είτε το ένα είτε και τα δύο μάτια και μεταδίδεται με βήχα ή φτέρνισμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υδαρή, καύση ή φαγούρα στα μάτια.

Αρχικά, καθορίστε την αιτία της αίσθησης καψίματος στα μάτια σας

Τα μάτια που καίγονται έχουν πιθανές αιτίες και χρήσιμες συμβουλές

Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή των βλεφάρων που προκαλεί πληγή, κόκκινα βλέφαρα και θραύσματα με κρούστα στη βάση των βλεφαρίδων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος στα μάτια, μούδιασμα και φαγούρα στα βλέφαρα.

Ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες προκαλούν κάψιμο στα μάτια?

Ορισμένα στοιχεία μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίσθηση καψίματος στα μάτια, όπως: Β. Αλλεργιογόνα, χημικά, αρώματα ή μικροσκοπικά σωματίδια στα μάτια.

Αλλεργίες

Αλλεργιογόνα στον αέρα ή στο σπίτι σας, όπως π.χ. Τα μαλλιά ή η μούχλα των ζώων μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, δάκρυ και τσούξιμο στα μάτια σας.

Τι να κάνετε όταν καίγονται τα μάτια σας? 

Τα μάτια που καίγονται έχουν πιθανές αιτίες και χρήσιμες συμβουλές για περιβαλλοντικούς παράγοντες

Χημικά

Ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα οικιακά καθαριστικά μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα τσιμπήματος στα μάτια. Οι πτητικές ενώσεις που βρίσκονται στα σπρέι αερολυμάτων και τα απολυμαντικά δεν είναι μόνο επιβλαβείς για το περιβάλλον, είναι επίσης ερεθιστικές για τα μάτια.

Αρώματα

Ορισμένα άτομα που είναι ευαίσθητα στα αρώματα αρωμάτων, κολώνιων, σαμπουάν ή κρέμα δέρματος μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμό στα μάτια που οδηγεί σε αίσθημα καύσου.

 Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας!

Τα καμένα μάτια έχουν πιθανές αιτίες και χρήσιμες συμβουλές για ξηροφθαλμία

Ξένα σωματίδια στο μάτι σας

Εάν τα σωματίδια κολλήσουν στα μάτια, όχι μόνο πονάει αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα καψίματος στα μάτια.

Πώς μπορώ να θεραπεύσω ή να ανακουφίσω τα μάτια που καίνε?

Εάν αισθάνεστε αίσθημα καύσου στα μάτια σας, μιλήστε στον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, ως πρώτο βήμα θεραπείας, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε δροσερές κομπρέσες στα μάτια σας για να ανακουφίσετε την αίσθηση καψίματος. Εάν σχηματιστεί κρούστα έκκριση στα βλέφαρά σας, χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα για να το μαλακώσετε και αφαιρέστε το από το μάτι.

Οι ζεστές και κρύες κομπρέσες βοηθούν όταν τα μάτια είναι κουρασμένα

Τα καμένα μάτια έχουν πιθανές αιτίες και χρήσιμες συμβουλές συμπίεσης

Εάν η αίσθηση καψίματος προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, είναι σημαντικό να μην αγγίζετε τα μάτια σας άσκοπα. Βεβαιωθείτε ότι τα δάχτυλά σας είναι καθαρά πριν αγγίξετε την περιοχή των ματιών. Τα καμένα μάτια μπορούν επίσης να ανακουφιστούν με την εφαρμογή ψεύτικων δακρύων – αλλά μην χρησιμοποιείτε άλλους τύπους οφθαλμικών σταγόνων καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο ερεθισμό. Εάν παρατηρήσετε ότι η όρασή σας επιδεινώνεται ή βλέπετε μια πυκνή πρασινωπή απόρριψη, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας. Η ευαισθησία στο φως ή στον πόνο στα μάτια πρέπει επίσης να είναι σαφή προειδοποιητικά σημάδια.

Τα τεχνητά δάκρυα είναι μια καλή ιδέα για ξηροφθαλμία

Τα μάτια που καίγονται έχουν πιθανές αιτίες και χρήσιμες συμβουλές από τεχνητά δάκρυα