Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή για εσάς και πόσο συχνά μπορείτε να ετοιμάσετε υγιεινά γεύματα για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα; Είναι αρκετά υγιεινό αν ψωνίζουμε μόνο στην εβδομαδιαία αγορά και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής; Η βιώσιμη κατανάλωσή μας υποστηρίζει την περιφερειακή οικονομία, κάτι που είναι πολύ αξιέπαινο. Πώς όμως ετοιμάζουμε τα βιολογικά μας τρόφιμα και πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι, για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί πρέπει να εμποτιστούν πριν καταναλωθούν; Συχνά ξοδεύουμε πολλά χρήματα για καλό φαγητό, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το φαγητό μας.

Η συνειδητή διατροφή λέει ότι πρέπει να μουλιάσετε τους ξηρούς καρπούς πριν τους καταναλώσετε

μούσκεμα ξηρών καρπών υγιεινή διατροφή ενεργοποιημένη τροφή

Γενικά, όλοι οι ξηροί καρποί μπορεί να ειπωθεί ότι είναι υγιεινοί. Είναι απαραίτητο μόνο να γνωρίζουμε σε ποιες ποσότητες και σε ποια μορφή τα καρύδια είναι καλά για την υγεία και τη γενική ευημερία μας. Υπάρχει τόσο καλή ενέργεια στους μικρούς πυρήνες και θέλει να εφαρμοστεί σωστά. Τώρα θα θέλαμε να συνεχίσουμε και να σας πούμε πώς να μουλιάσετε τους γνωστούς και άγνωστους πυρήνες και ξηρούς καρπούς και γιατί αυτό είναι μια σημαντική πράξη.

Επωφεληθείτε από αυτήν την υπερτροφή και μάθετε πώς να τρώτε καλύτερα τους ξηρούς καρπούς

μουλιάστε τους ξηρούς καρπούς κολοκύθας

 Μούσκεμα καρυδιών – γιατί είναι τόσο σημαντικό?

Όλοι γνωρίζουμε πόσο υγιεινοί είναι οι ωμοί ξηροί καρποί. Σε γεμίζουν και περιέχουν «καλά λιπαρά», για τα οποία προσπαθούμε καθημερινά όταν επιλέγουμε τη διατροφή μας. Πόσοι από εμάς έχουμε μουλιάσει τους ξηρούς καρπούς πριν τους φάμε; Πολλοί κόκκοι ή όσπρια εμποτίζονται για ευνόητους λόγους πριν το μαγείρεμα. Αυτό βοηθά στην πέψη και αυξάνει την απόλαυση του φαγητού. Τι γίνεται όμως με τους ωμούς ξηρούς καρπούς και γιατί πρέπει να βρίσκονται για λίγο στο νερό, παρόλο που δεν μαγειρεύετε πραγματικά πιάτα μαζί τους?

Ενεργοποιήστε τον πυρήνα και αναλάβετε το καλό και υγιές φορτίο

Μουλιάστε τα καρύδια για να ενεργοποιήσετε τα αμύγδαλα υγιεινά

Εκτός από υγιείς ουσίες, οι ξηροί καρποί, οι πυρήνες, τα όσπρια και τα δημητριακά περιέχουν επίσης πολλές τοξικές ουσίες. Οι τοξίνες προστατεύουν τον πυρήνα από τα παράσιτα και αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης του αντίστοιχου φυτού. Αυτό που βοηθά τους ξηρούς καρπούς είναι επιβλαβές για το σώμα μας. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να μουλιάσετε τα καρύδια σε καθαρό νερό πριν τα καταναλώσετε. Η απλή πλύση τους δεν είναι αρκετή για την προετοιμασία των ξηρών καρπών για σωστή κατανάλωση. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στους χρόνους εμποτισμού.

Οι μουλιασμένοι και αποξηραμένοι ξηροί καρποί είναι πολύ πιο εύκολο για την πέψη και τη γεύση ακόμα πιο τραγανή 

μουλιάστε τα καρύδια αμύγδαλα υγιεινά0

Πώς μουσκεύετε σωστά τα καρύδια;?

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν το καλό με τα ωμά τρόφιμα. Κάποιοι αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες εντελώς σε vegan διατροφή. Η επιδίωξη για κάτι υγιές έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι μια τάση, αλλά ένας τρόπος ζωής που στο μεταξύ έχει γίνει φυσιολογικός. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που είναι ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να πάρουμε το καλύτερο για το σώμα μας μέσω της τροφής μας.

Εκτός από ξηρούς καρπούς, μπορείτε να μουλιάσετε σιτηρά, όσπρια και σπόρους

Μουλιάστε καρύδια ρεβίθια καρυδιάς

Μια πρέζα αλάτι υψηλής ποιότητας και λίγο ξύδι στο νερό κάνουν τα καρύδια ακόμη πιο λεία 

Οφέλη από το μούλιασμα των ξηρών καρπών 0

Ανεξάρτητα από το αν θέλετε να φάτε τα καρύδια ωμά ή να ετοιμάσετε νόστιμα γλυκά μαζί τους, θα πρέπει να μουλιάσετε τους ξηρούς καρπούς στο νερό για μερικές ώρες πριν από την κατανάλωση. Εκτός από το γεγονός ότι οι τοξίνες απελευθερώνονται στο καρύδι και ξεπλένονται από το νερό, κάτι άλλο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του εμποτισμού που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πολύ. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό, ο πυρήνας αρχίζει να ζει σωστά. Λέγεται ακόμη ότι τα καρύδια ή οι πυρήνες “ενεργοποιούνται”.

Οι σπόροι chia, κυδώνι και λινάρι λέγεται ότι «εκκρίνουν βλέννα» όταν μουλιάζουν

Μούσκεμα υγιεινών ξηρών καρπών 0

Τα καρύδια πρώτα πλένονται και μόνο στη συνέχεια εμποτίζονται σε καθαρό νερό

Μούσκεμα ξηρών καρπών Μούσκεμα καρυδιών0

Μουλιάστε τα καρύδια – πάμε!

Προγραμματίστε κατά μέσο όρο μισή μέρα νωρίτερα εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο να κάνετε με ξηρούς καρπούς. Πάρτε την επιθυμητή ποσότητα ξηρών καρπών και χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο γυάλινο ή κεραμικό δοχείο για μούλιασμα. Ξεπλύνετε καλά τα καρύδια κάτω από τρεχούμενο νερό! Βάλτε τα καρύδια στο δοχείο και στη συνέχεια γεμίστε το με καθαρό νερό. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι υψηλής ποιότητας και λίγο μηλόξυδο στο νερό. Αφού λήξει ο χρόνος διαβροχής, πλύνετε τα καρύδια αρκετές φορές και μετά απολαύστε.

Προγραμματίστε να τρώτε ξηρούς καρπούς περίπου 1 ημέρα νωρίτερα

Μουλιάστε ξηρούς καρπούς ηλιόσπορους καρυδιάς

Πολύ περισσότερα μέταλλα για το σώμα μας

Εάν μουλιάσετε τους ξηρούς καρπούς πριν τους καταναλώσετε, θα πάρετε πολύ περισσότερες από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Σημαντικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρος, ασβέστιο ή ψευδάργυρος μπορούν πλέον να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Εάν δεν μουλιάζετε και δεν τρώτε τους ξηρούς καρπούς, συμβαίνει το εξής: Το φυτικό οξύ (το οποίο είναι καλό για τους ξηρούς καρπούς, αλλά είναι κακό για εμάς) προστατεύει τον πυρήνα, αλλά εμποδίζει την απορρόφηση των παραπάνω ανόργανων συστατικών και αποβάλλονται από το σώμα αχρησιμοποίητο.

Μουλιάστε την επιθυμητή ποσότητα ξηρών καρπών και αφήστε τα στο νερό για όσο διάστημα υποδεικνύεται 

Μουλιάστε τα καρύδια σε ένα ποτήρι

Χρόνοι εμποτισμού για τους διάφορους τύπους ξηρών καρπών

Όσο πιο συχνά τρώτε ξηρούς καρπούς, τόσο πιο προσεκτικά πρέπει να τους προετοιμάζετε για κατανάλωση. Εάν απολαμβάνετε μόνο σποραδικά τους ξηρούς καρπούς, μπορείτε να παραμελήσετε με ασφάλεια το μούλιασμα. “Η δόση από μόνη της σημαίνει ότι ένα πράγμα δεν είναι δηλητήριο”

Τα καρύδια και οι πυρήνες έχουν διαφορετική σκληρότητα και χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους διαβροχής. Για παράδειγμα, η μαντέλα ή τα φουντούκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μουλιάσουν από τα κάσιους ή τα καρύδια.

Μετά το μούλιασμα, αφήστε τα καρύδια να στεγνώσουν στον αέρα

μούσκεμα ξηρών καρπών υγιεινό φαγητό στέγνωμα

Για εξωτικά γλυκά, μπορείτε να μουλιάσετε όλους τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα μαζί 

μουλιάστε ξηρούς καρπούς

Για μια καλύτερη επισκόπηση, παραθέτουμε εν συντομία τους διάφορους ξηρούς καρπούς και τους πυρήνες και τους αντίστοιχους χρόνους διαβροχής τους παρακάτω:

Αμύγδαλα 8-12 ώρες

Φουντούκια 6-8 ώρες

Καρύδια 6-8 ώρες

Πεκάν 6-8 ώρες

Καρύδια Macadamia 8-12 ώρες

ΦΥΣΤΙΚΙΑ κασιους 4-6 ώρες

Φιστίκια 8 ώρες

Σπόροι κολοκύθας 6-8 ώρες

Ηλιόσποροι 2-6 ώρες

λιναρόσπορος 8-12 ώρες

Σπόροι Chia 8-12 ώρες

σουσάμι 4-6 ώρες

Το δέρμα των αμυγδάλων μπορεί να ξεφλουδιστεί για πιο ήπια γεύση 

μούσκεμα ξηρών καρπών υγιεινά τρόφιμα αμύγδαλα 0

Τα μουλιασμένα καρύδια μπορούν να μεταποιηθούν σε ανατολίτικες λιχουδιές 

μουλιάστε καρύδια καρύδια

Είναι καλύτερα να τηρήσετε τους χρόνους που αναφέρονται. Εάν αφήσετε τους πυρήνες και τους ξηρούς καρπούς στο νερό λίγο περισσότερο, μπορεί να είναι ότι μερικοί από αυτούς ήδη φυτρώνουν και είναι πιο πιθανό να καταναλωθούν ως βλαστάρια.

Πολύ μεγάλοι χρόνοι διαβροχής οδηγούν σε βλάστηση και στη συνέχεια μπορείτε να ετοιμάσετε μια νόστιμη σαλάτα με βλαστάρια 

Μουλιάστε τα φύτρα καρυδιών 0

Ξεπλύνετε καλά όλους τους κόκκους και τους σπόρους και μουλιάστε τους αν είναι δυνατόν 

μούσκεμα καρύδια υγιεινή διατροφή κεχρί 0

Την επόμενη φορά θα μάθετε πώς να ετοιμάζετε vegan γάλα και βούτυρο καρυδιών και ποιες πολύτιμες θρεπτικές αξίες μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μας.

Μέχρι τότε, τα καλύτερα και τα λέμε σύντομα!

Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμο γάλα από ξηρούς καρπούς και πυρήνες

Μουλιάστε τα καρύδια κάσιους

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας γάλα αμυγδάλου και η συνταγή θα έρθει σύντομα

μουλιάστε τα καρύδια γάλα αμυγδάλου

μουλιάστε καρύδια φτιάξτε μόνοι σας γάλα Mendel0

Μουλιάστε τα καρύδια φτιάξτε το δικό σας βούτυρο καρυδιών 0