Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Η τακτική κατανάλωση εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ευημερία μας. Ένας μεγάλος αριθμός βιταμινών είναι ουσιαστικής σημασίας για τον άνθρωπο: Υπάρχουν 13 γνωστές βιταμίνες που δεν πρέπει να χάσει ο οργανισμός μας. Όλα αυτά μας ώθησαν να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο θέμα των βιταμινών. Θες να συμμετάσχεις?

Πάρτε αρκετές βιταμίνες και μείνετε υγιείς!

βιταμίνες και η τεράστια σημασία τους για την υγεία μας

Γιατί είναι σημαντικές οι βιταμίνες?

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να εκτελέσει ζωτικές λειτουργίες. Δεν σχηματίζονται στο ανθρώπινο σώμα ή μόνο σε μικρές ποσότητες και ως εκ τούτου πρέπει να καταπίνονται με τροφή.

Οι βιταμίνες είναι υπεύθυνες για την κανονική πορεία των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα: Συμμετέχουν στη δομή των ιστών και στην παραγωγή ενέργειας.

Οι βιταμίνες έχουν επίσης την ικανότητα να εμποδίζουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Έτσι, προλαμβάνετε την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών ασθενειών. Οι βιταμίνες αυξάνουν επίσης την αντίσταση του οργανισμού.

Τι βιταμίνες χρειαζόμαστε?

Οι βιταμίνες βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και περιέχονται επίσης σε ζωικά προϊόντα. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες των διαφόρων τροφίμων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και δεν είναι σταθερή. Η γεωγραφική προέλευση, η εποχή του χρόνου, ο βαθμός ωριμότητας, ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύονται τα τρόφιμα και ο τρόπος παρασκευής τους έχουν μεγάλη σημασία. Αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά διαλυτότητάς τους. Οι βιταμίνες A, D, E και K καθορίζονται ως λιποδιαλυτές, ενώ οι βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, C και το φολικό οξύ είναι υδατοδιαλυτές. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται τακτικά ενώ η πρώτη ομάδα μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα.

Κάθε βιταμίνη πρέπει να εκπληρώσει διαφορετικά καθήκοντα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ας δούμε για τι ευθύνονται μερικές από τις σημαντικότερες βιταμίνες.

Βιταμίνη Α – Αυτή η βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την όραση. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Η έλλειψη βιταμίνης Α οδηγεί σε νυχτερινή και αχρωματοψία. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε τυρί, βούτυρο, μαργαρίνη, συκώτι, κρόκους αυγών, καρότα, λάχανο, σπανάκι, πάπρικα, μαϊντανό και βερίκοκα.

Φάτε καρότα για καλή όραση

βιταμίνες Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση

Βιταμίνη D – Η βιταμίνη D επιτρέπει στο ασβέστιο να ενσωματωθεί και συμμετέχει στη δημιουργία οστών. Κυρίως ζωικά προϊόντα όπως ψάρι, αυγά, γάλα και βούτυρο είναι πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη.

Παρακολουθείτε συνεχώς τα επίπεδα της βιταμίνης D

βιταμίνες vitaminD περιέχονται στα γαλακτοκομικά αυγά κρέατος

Βιταμίνη Κ – Αυτή η βιταμίνη ελέγχει την πήξη του αίματος και επίσης συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών. Το λάχανο τουρσί, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ηλιέλαιο, το κόκκινο λάχανο και τα εντόσθια κοτόπουλου είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ..

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ.?

βιταμίνες βιταμίνηΚ είναι σημαντική για τον οργανισμό

Βιταμίνη Ε. – Η βιταμίνη Ε θεωρείται αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντικό για τις βιολογικές διαδικασίες των κυττάρων στον οργανισμό, όπως ο σχηματισμός των κυττάρων. Βρίσκεται στο φύτρο σιταριού και σε άλλα φυτικά λίπη.

 Η βιταμίνη Ε και η σημασία της για τον ανθρώπινο οργανισμό

βιταμίνες βιταμίνη Ε και οι ιδιότητές της

Βιταμίνη C – Η βιταμίνη C είναι ακόμα γνωστή ως ασκορβικό οξύ. Αυτό είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας επειδή υποστηρίζει τις μεταβολικές διεργασίες στα κύτταρα. Συμμετέχει στο σχηματισμό σημαντικών ορμονών και ορισμένων ουσιών στο δέρμα και τον βλεννογόνο και ενισχύει επίσης τον ιστό. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σχηματισμό κολλαγόνου. Και το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος, των συνδέσμων, των τενόντων και των αιμοφόρων αγγείων. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα, όπως αιμορραγία από το δέρμα και τους βλεννογόνους. τραχύ, καφέ, ξεφλουδισμένο και ξηρό δέρμα. κακή επούλωση πληγών. Πόνος στις αρθρώσεις και στα άκρα. Αδυναμία και κόπωση. αυξημένη ευαισθησία στη μόλυνση. χαλαρά δόντια και κατάθλιψη. Τρώτε τα εσπεριδοειδή και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τακτικά για να πάρετε αυτή τη βιταμίνη. Όταν υπάρχει ακραία ανεπάρκεια βιταμίνης C, εμφανίζεται αυτό που είναι γνωστό ως σκορβούτο.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης C.

βιταμίνες και υγεία ποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη C

Βιταμίνη Β1 – Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η αναγέννηση του νευρικού συστήματος μετά από ασθένεια ή τραύμα είναι δυνατή χάρη σε αυτή τη βιταμίνη. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, τις πατάτες και το κρέας.

 Φροντίστε τη βιταμίνη Β6

βιταμίνες βιταμίνη Β1 στα τρόφιμα

Βιταμίνη Β2 – Η βιταμίνη Β2 είναι θεμελιώδους σημασίας για το μεταβολισμό. Είναι πολύ σημαντικό για τα μεταβολικά πλούσια όργανα όπως το συκώτι, η καρδιά και τα νεφρά. Η βιταμίνη Β2 συμμετέχει στη μεταποίηση των τροφίμων σε ενέργεια. Οι ραγισμένες γωνίες του στόματος, η φλεγμονή των ούλων και ένα γενικό αίσθημα κόπωσης είναι πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β2. Κρέας, ψάρι, πιπεριές, μπιζέλια, μανιτάρια, τυρί, γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσουν να πάρετε αυτή τη βιταμίνη.

Η βιταμίνη Β2 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρεθεί από το μενού!

λαμβάνετε τακτικά βιταμίνες βιταμίνης Β2

Βιταμίνη Β6 -Η συσσώρευση και η μετατροπή των πρωτεϊνών είναι δυνατή με τη βοήθεια αυτής της βιταμίνης. Η ανάπτυξη και η ανάπτυξη σχετίζονται με την ποσότητα της βιταμίνης Β6 στο σώμα. Ο σχηματισμός αιμοσφαιρίνης εξαρτάται επίσης από τη βιταμίνη Β6. Οι δερματικές παθήσεις και η ναυτία αντιμετωπίζονται με αυτή τη βιταμίνη. Η πρόσληψη αυτής της βιταμίνης βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, με κακή συγκέντρωση ή μαθησιακές διαταραχές καθώς και με διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη. Βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά, το βούτυρο.

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα

βιταμίνες βιταμίνη Β6 που περιέχονται σε πολλά προϊόντα

Βιταμίνη Β12 μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα. Είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, ολόκληρο το νευρικό σύστημα εξαρτάται από αυτή τη βιταμίνη. Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης πολύ σημαντική για τον εγκέφαλο. Ένα σώμα καλά εφοδιασμένο με βιταμίνη Β12 αναπτύσσει άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας σπανιότερα ή πιο αργά. Το κρέας, το βούτυρο, το συκώτι, το γάλα, η μπύρα και η ρέγγα είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12.

Δώστε προσοχή στο απαραίτητο επίπεδο βιταμίνης Β12 στον οργανισμό

βιταμίνες vitaminb12 βρίσκεται στα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Φολικό οξύ – Αυτή είναι μια άλλη βιταμίνη της οικογένειας Β. Το σώμα μας σχηματίζει συνεχώς νέα κύτταρα, διαδικασίες όπως η κυτταρική διαίρεση και η αναγέννηση των κυττάρων χρειάζονται φολικό οξύ. Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την περιεκτικότητα σε φολικό οξύ στο σώμα επειδή ενεργοποιεί επίσης το φολικό οξύ. Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για φολικό οξύ. Το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το συκώτι είναι μεταξύ των προϊόντων που είναι πλούσια σε φολικό οξύ.

Μην ξεχάσετε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με αρκετό φολικό οξύ

Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για την υγεία μας Καταναλώστε φολικό οξύ

Γιατί εμφανίζεται έλλειψη βιταμινών?

Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να έχει διαφορετικούς και ποικίλους λόγους. Μερικά από αυτά είναι:

  • λάθος δίαιτα
  • χορτοφαγική ή vegan διατροφή
  • ακατάλληλη αποθήκευση ή προετοιμασία τροφίμων
  • ανεπαρκής απορρόφηση στο έντερο
  • αυξημένη ανάγκη για κάποιες βιταμίνες
  • Έλλειψη φωτός

Τρώτε υγιεινά και μην φοβάστε την έλλειψη βιταμινών!

Πάρτε βιταμίνες σωστά και ζήστε υγιείς

Η ανεπάρκεια βιταμινών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Τα πρώτα στάδια της ανεπάρκειας βιταμινών ονομάζονται λανθάνουσα ανεπάρκεια βιταμινών και τα προχωρημένα – εμφανή ανεπάρκεια βιταμινών. Στην αρχή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ότι το επίπεδο βιταμινών είναι χαμηλότερο από ό, τι θα έπρεπε. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν ορισμένα τυπικά συμπτώματα που το χαρίζουν αυτό. Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, καταθλιπτική διάθεση, συναισθηματική αστάθεια, κακή συγκέντρωση και μειωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μόνο στα προχωρημένα στάδια εμφανίζονται αισθητά συμπτώματα που υποδηλώνουν ανεπάρκεια σε ορισμένη βιταμίνη. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναγνωρίσετε την έλλειψη των αντίστοιχων βιταμινών από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Οι διαταραχές μεταλλοποίησης των οστών υποδεικνύουν έλλειψη βιταμίνης D.
  • αυξημένη τάση αιμορραγίας υποδηλώνει έλλειψη βιταμίνης Κ.
  • Οι οπτικές διαταραχές δείχνουν έλλειψη βιταμίνης Α.
  • Η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις σημαίνουν πιθανή ανεπάρκεια σε φολικό οξύ, βιταμίνες Α, Β6 ή C.

Οι βιταμίνες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δεν είναι μόνο καλά για το σώμα μας, αλλά διασφαλίζουν και ολόκληρη την ευημερία μας. Επομένως, ζήστε μια υγιή ζωή και αποφύγετε πιθανές ανεπάρκειες βιταμινών!

βιταμίνες τι είδους βιταμίνες περιέχουν τα διάφορα τρόφιμα