Καλό για την καρδιά και τον εγκέφαλο, σημαντικό για την ανάπτυξη των κυττάρων και απαραίτητο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – φολικό οξύ. Αυτή η ζωτική βιταμίνη είναι κυριολεκτικά στα χείλη όλων εδώ και χρόνια, ή τουλάχιστον πρέπει να είναι απολύτως. Επειδή η έλλειψη φολικού οξέος έχει πολύ αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Στις ακόλουθες γραμμές μπορείτε να μάθετε ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας, πότε πρέπει να πάρετε τη βιταμίνη σε αυξημένη δόση και ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις του φολικού οξέος. Θα σας δείξουμε επίσης τις τροφές που περιέχουν το περισσότερο φολικό οξύ. Μπορείτε να τα απολαύσετε σύμφωνα με το δικό σας γούστο σε σαλάτες, στιφάδα, κυρίως πιάτα ή ακόμα και ωμά.

Καλύτερες επιδράσεις φολικού οξέος μέσω σωστής διατροφής

Μαρούλι Swiss chard αποτέλεσμα φολικού οξέος

Τι είναι το φολικό οξύ?

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτή είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως Β9. Αυτό δεν παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς όλοι συμβουλεύονται να λαμβάνουν φολικό οξύ μέσω τροφής ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Δυστυχώς, η βιταμίνη είναι αρκετά ευαίσθητη στο φως, τον αέρα και τη θερμότητα και ως εκ τούτου δεν είναι πάντα διαθέσιμη σε αρκετά υψηλές δόσεις στα τρόφιμα.

Επομένως, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό και να αποθηκεύονται σωστά. Το πολύ μαγειρέμα μειώνει επίσης αισθητά το φαινόμενο του φολικού οξέος. Όλα αυτά εξηγούν στην πραγματικότητα τη διαδεδομένη ανεπάρκεια φολικού οξέος στον πληθυσμό, ακόμη και εδώ στη Γερμανία.

Σχόλιο: Η φυσική μορφή της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται στα τρόφιμα ονομάζεται φυλλικό οξύ. Η συνθετική παραλλαγή είναι στην πραγματικότητα το λεγόμενο φολικό οξύ.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ φολικό οξύ

επίδραση φυλλικού οξέος βιταμίνη D9 τροφή

Ποια είναι η επίδραση του φολικού οξέος?

Rather μάλλον, ποια είναι τα πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα αυτής της βιταμίνης; Πρώτα και κύρια, το φολικό οξύ / φυλλικό οξύ προάγει τον σχηματισμό κυττάρων και αίματος στο σώμα και παίζει θεμελιώδη ρόλο στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη συμμετέχει ενεργά στο σχηματισμό DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) και RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) και ως εκ τούτου είναι επίσης σημαντική για την αποθήκευση γενετικού υλικού και για τη βιοσύνθεση πρωτεϊνών στα κύτταρα. Το φολικό οξύ μειώνει επίσης το αυξημένο επίπεδο ομοκυστεΐνης στο αίμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα. Περαιτέρω θετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό είναι η βελτίωση της τριχοφυΐας, η ταχύτερη επούλωση των πληγών και ο χαμηλότερος κίνδυνος θρόμβωσης. Λαμβάνεται πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φολικό οξύ αποτρέπει τις βλάβες του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο και υποστηρίζει την ανάπτυξη ιστού της μητέρας.  

Όλες οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά καθώς και εκείνες στην αρχή της εγκυμοσύνης πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν φολικό οξύ

επίδραση φολικού οξέος όταν προσπαθείτε να κάνετε παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πότε πρέπει να πάρετε φολικό οξύ;?

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η λήψη του είναι απολύτως υποχρεωτική εάν θέλετε να κάνετε παιδιά και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εάν η μέλλουσα μητέρα θέλει να αποτρέψει σοβαρές νευρικές διαταραχές στο μωρό της. Εκτός από αυτό, τα άτομα με αναιμία ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας φολικού οξέος θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουν τη βιταμίνη, συχνά σε συνδυασμό με τη Β12. Το φολικό οξύ συνιστάται επίσης για διάφορες λειτουργικές διαταραχές του εγκεφάλου, αργή επούλωση πληγών, τριχόπτωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, μετά από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα ή παρατεταμένη χρήση φαρμάκων.

Συνιστώμενη δοσολογία: Ημερήσια δόση 400 mcg (μικρογραμμάρια) για μέλλουσες μητέρες και γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και 800 mcg (μικρογραμμάρια) για άτομα που πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης τους προκειμένου να προλάβουν σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικό οξύ

επίδραση φολικού οξέος πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ποια συμπτώματα ανεπάρκειας είναι πιθανά?

Η αναιμία ειδικότερα θα μπορούσε να είναι ένδειξη ανεπάρκειας φολικού οξέος. Περιλαμβάνονται επίσης χρόνιοι πονοκέφαλοι, μούδιασμα, αίσθημα παλμών και δύσπνοια, κόπωση, διάρροια ή ψυχική σύγχυση. Θα μπορούσε να φανεί πολύ άσχημο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολές, ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και άλλες επιπλοκές. Η απώλεια βάρους και η κακή όρεξη μπορούν επίσης να είναι σημάδια ανεπάρκειας βιταμινών, όπως και διάφορα κυκλοφορικά προβλήματα. Εάν έχετε υποψίες, ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σας και εξετάστε τις τιμές του αίματός σας.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φολικό οξύ?

Ευτυχώς, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών που περιέχουν φολικό οξύ. Πάνω απ ‘όλα, συνιστώνται εδώ πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το μαρούλι του αρνιού και το ελβετικό τσαρντ. Αλλά τα όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνες όπως οι φακές και τα πράσινα φασόλια προσφέρουν επίσης αρκετή από αυτή τη σημαντική βιταμίνη. Το φολικό οξύ βρίσκεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες σε σπαράγγια, μπρόκολο, πράσα, λάχανα Βρυξελλών και σπόρους μουστάρδας. Οι ντομάτες, τα πορτοκάλια και τα μούρα, οι ξηροί καρποί, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά είναι επίσης πολύ καλές φυσικές πηγές φολικού οξέος που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας μενού.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και, εάν έχετε έλλειψη φολικού οξέος, εάν σχεδιάζετε να κάνετε παιδιά ή εάν είστε έγκυος, προτιμήστε τρόφιμα που περιέχουν τη ζωτική βιταμίνη Β9.

Φροντίστε καλύτερα τον εαυτό σας και μείνετε υγιείς!

επίδραση φολικού οξέος στην υγιεινή διατροφή

επίδραση φολικού οξέος αυγά τυρί γιαούρτι

επίδραση φολικού οξέος φρέσκα φρούτα και σπόροι chia  ομελέτα πράσινου φασολιού με αποτέλεσμα φολικού οξέος  φολικό οξύ τροφή πράσινα φασόλια

το φολικό οξύ λειτουργεί ως πηγή ήπατος

επιδράσεις φολικού οξέος τρώγοντας ξηρούς καρπούς  ρόδι πορτοκάλια επίδραση φολικού οξέος

επίδραση φυλλικού οξέος λάχανο  Φασόλι φακό φολικό οξύ αποτέλεσμα

επίδραση φολικού οξέος παντζαριού