Μερικές φορές τα δύσκολα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν εύκολα με κοινές μεθόδους θεραπείας. Ακόμη και αν η εργασία είναι χρονοβόρα, η θεραπεία είναι επιτυχής και το πρόβλημα επιλύεται τελικά. Αλλά αν αυτό δεν ισχύει για εσάς, τότε πιθανότατα αναρωτιέστε γιατί οι συμβατικές μέθοδοι ψυχοθεραπείας δεν λειτουργούν τόσο καλά για εσάς. Perhapsσως πρέπει να δοκιμάσετε μια νέα τεχνική, όπως ο οικογενειακός αστερισμός. Τι πραγματικά γνωρίζετε γι ‘αυτό?

Τι είναι ένας οικογενειακός αστερισμός?

Οικογενειακή αστερισμός οικογενειακή θεραπεία λάβει μέρος σε οικογενειακούς αστερισμούς αγάπη οικογενειακό δέντρο

Ένας οικογενειακός αστερισμός προσφέρει μια διαφορετική αφετηρία και βοηθά σε καταστάσεις όπου τίποτα άλλο δεν έχει λειτουργήσει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτή τη μοναδική μέθοδο ψυχοθεραπείας και το ιστορικό της.

Οι οικογενειακοί αστερισμοί βοηθούν τόσο σε προσωπικά όσο και σε οικογενειακά προβλήματα

Οικογενειακός αστερισμός Οικογενειακή θεραπεία Οικογενειακοί αστερισμοί Υγεία

Τι είναι ένας οικογενειακός αστερισμός?

Ο οικογενειακός αστερισμός είναι μια μορφή θεραπείας που βασίζεται στην ιδέα ότι τα προβλήματα επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά. Όταν εξετάζουμε τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας σε ένα «πεδίο γνώσης», μπορούμε να ξεφύγουμε από τα οικογενειακά πρότυπα που προκαλούν βάσανα και ασθένειες. Η εργασία μέσω ενός οικογενειακού αστερισμού μας βοηθά να βρούμε και να λύσουμε την πραγματική αιτία των προβλημάτων μας.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις συμβαίνουν σε κάθε οικογένεια που βάζουν τα μέλη τους σε μακροχρόνιο άγχος.

Το να είσαι σε μια τέτοια κατάσταση δεν σημαίνει ότι η οικογένειά σου είναι «κακή». Σημαίνει απλώς ότι η οικογένεια είναι ένα τεράστιο μέρος της ζωής σας. Είναι σαν να έχεις καλή δουλειά ή να πηγαίνεις σε καλό σχολείο. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ άγχος.

Η θεραπεία οικογενειακού αστερισμού δεν είναι για όλους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που έχουν άγχος ή έχουν προβλήματα λόγω της οικογενειακής τους ζωής.

Πώς μοιάζει το οικογενειακό σας δέντρο?

Οικογενειακός αστερισμός Οικογενειακό δέντρο Οικογενειακή θεραπεία Οικογενειακοί αστερισμοί

ο ιστορία του Οικογενειακός αστερισμός 

Ο Άλφρεντ Άντλερ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «οικογενειακός αστερισμός» για να αναφέρει τους δεσμούς και την αίσθηση του ανήκειν μέσα σε μια οικογένεια. Ο οικογενειακός αστερισμός ως θεραπεία αναπτύχθηκε από τον Γερμανό ψυχαναλυτή και οικογενειακό θεραπευτή που ονομάζεται Bert Hellinger. Ανέπτυξε αυτή τη μορφή θεραπείας συνδυάζοντας την προηγούμενη εργασία του σε σχετικές θεραπείες με τις δικές του εμπειρίες ζωής.

Σήμερα, πολλοί άλλοι θεραπευτές χρησιμοποιούν την οικογενειακή μέθοδο αστερισμού, είτε ως αυτόνομη πρακτική είτε ως εναλλακτική θεραπεία, για την αντιμετώπιση τόσο οικογενειακών όσο και ατομικών προβλημάτων.

Μπερτ Hellinger Ωστόσο, ο ίδιος δεν ισχυρίζεται ότι δημιούργησε την έννοια των οικογενειακών αστερισμών. Το έργο του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της μεθόδου, δηλαδή οι αστερισμοί της οικογένειας, όπως είναι γνωστό σήμερα.

Bert Hellinger – 16 Δεκεμβρίου 1925 – 19 Σεπτεμβρίου 2019

Οικογενειακός αστερισμός Οικογενειακή θεραπεία Οικογενειακοί αστερισμοί Οικογενειακός θεραπευτής Bert Hellinger

Ο Bert Hellinger προέρχεται από μια γερμανική οικογένεια που επέζησε του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να θυσιάσει τις ηθικές τους αξίες. Ως έφηβος έπρεπε να πάει στις συναντήσεις της Νεολαίας του Χίτλερ, αλλά αντ ‘αυτού απασχολήθηκε σε μια καθολική οργάνωση.

Λίγο αργότερα, ο Hellinger έγινε καθολικός ιερέας. Ως ιεραπόστολος στην Αφρική, παρατήρησε τους ανθρώπους της Νότιας Αφρικής στο Ζουλού και πώς αυτός ο άλλος πολιτισμός έλυσε τα προβλήματα που προέρχονταν από την οικογένεια. Σημείωσε επίσης ότι οι πνευματικές τελετές των Ζουλού μοιάζουν πολύ με τις τελετουργίες της Καθολικής Λειτουργίας. Αυτές οι επιρροές εισέβαλαν στις μεταγενέστερες έρευνές του στον οικογενειακό αστερισμό.

Μετά την επιστροφή του στην Ευρώπη, ο Hellinger εγκατέλειψε την ιεροσύνη και έγινε ψυχοθεραπευτής. Σπούδασε με γνωστούς ψυχοθεραπευτές από διάφορες σχολές θεραπείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έργο του επηρεάστηκε από διάφορα συστήματα οικογενειακής θεραπείας, όπως:

 • Psychυχαναλυτικές Μέθοδοι
 • Ανάλυση συναλλαγών
 • Πρωτογενής θεραπεία
 • Psychυχόδραμα
 • Οικογενειακή γλυπτική
 • Gυχολογία διαγενεών
 • Προγραμματισμός νευρογλωσσολογίας
 • Προκλητική θεραπεία
 • Κρατήστε τη θεραπεία
 • Σενάρια ζωής
 • Σύντομη θεραπεία

Στη δεκαετία του ’90, μετά από 50 χρόνια συνεργασίας με οικογένειες σε όλο τον κόσμο, ο Bert Hellinger έφερε όλες αυτές τις διαφορετικές ιδέες μαζί σε ένα νέο είδος θεραπείας και θεραπείας. Το έργο του περιλαμβάνει εντυπωσιακά 83 βιβλία και έχει επίσης πραγματοποιήσει αμέτρητα σεμινάρια.

Bert Hellinger σε έναν οικογενειακό αστερισμό

Οικογενειακός αστερισμός Bert Hellinger Συντονιστής οικογενειακοί αστερισμοί

Έννοιες στον οικογενειακό αστερισμό

Οι παρακάτω έννοιες μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τους οικογενειακούς αστερισμούς.

Ένα τραύμα μπορεί να επηρεάσει γενιές

Οι οικογενειακοί αστερισμοί υποθέτουν ότι ό, τι συνέβη στην οικογενειακή σας γραμμή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεστε, αισθάνεστε και ενεργείτε αυτήν τη στιγμή. Η θλίψη, ο φόβος ή ο θυμός ενός ατόμου επηρεάζουν ολόκληρη την οικογένεια. Επειδή τα μέλη της οικογένειας συνδέονται στο μορφογενές πεδίο, όλοι νιώθουν τις επιπτώσεις των πραγμάτων που συνέβησαν σε καθένα από τα μέλη της οικογένειας.

Μορφογενές πεδίο

Το μορφογενές πεδίο είναι ένα ενεργειακό πεδίο που περιέχει τις μνήμες και τις συγκεκριμένες ενέργειες μιας ομάδας. Αυτή η ομάδα μπορεί να είναι μια οικογένεια, μια κοινότητα, μια χώρα ή ακόμα και ολόκληρος ο πληθυσμός του κόσμου. Δεδομένου ότι αυτό το ενεργειακό πεδίο περιέχει όλες τις γνώσεις της ομάδας, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις πηγές των προβλημάτων μας ακόμη και όταν κανείς δεν μας έχει πει τα γεγονότα.

Πώς λειτουργούν πραγματικά οι οικογενειακοί αστερισμοί?

Οικογενειακός αστερισμός Οικογενειακή θεραπεία Οικογενειακοί αστερισμοί Ρόλος στην οικογένεια

Παραγγελίες αγάπης

Ο Hellinger εντόπισε αρκετές τάξεις αγάπης από τις οποίες η αγάπη ακολουθεί. Οι δύο πιο σημαντικές και θεμελιώδεις τάξεις αγάπης είναι οι εξής:

 • Όλοι στην ομάδα έχουν το ίδιο δικαίωμα να ανήκουν και ανήκουν πάντα.
 • Σε όλους που ανήκουν πρέπει να δοθεί η συγκεκριμένη νόμιμη θέση.

Εξαιρούνται τα μέλη της οικογένειας

Μπορεί να νομίζετε ότι η οικογένειά σας δεν θα έκλεινε ποτέ ένα μέλος της οικογένειας, αλλά δυστυχώς συμβαίνει συνέχεια. Στους αστερισμούς της οικογένειας θεωρείται ότι τα αποκλεισμένα μέλη της οικογένειας επηρεάζουν ολόκληρη την οικογένεια, ακόμη και αν η οικογένεια δεν είναι πλέον σε επαφή μαζί τους. Μερικά παραδείγματα αποκλεισμένων μελών της οικογένειας είναι:

 • Μωρά που είχαν αποβολή ή είχαν αποβάλλει.
 • Μωρά ή παιδιά που υιοθετούνται.
 • Μέλη της οικογένειας που πέθαναν, ειδικά αν πέθαναν νέοι.
 • Πρώην σύζυγοι και σύντροφοι από προηγούμενες σχέσεις
 • Μέλη της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν είναι πλέον σε επαφή με την υπόλοιπη οικογένεια.

Αυτά τα αποκλεισμένα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να επηρεάζουν ολόκληρη την οικογένεια. Όταν ένα άλλο μέλος της οικογένειας παίρνει τη θέση τους, μπορούν να αναλάβουν τους συναισθηματικούς αγώνες, τους εθισμούς ή ακόμα και τις σωματικές ασθένειες.

Τα μέλη της οικογένειας εκπροσωπούνται από άλλα άτομα ή αντικείμενα

Οικογενειακός αστερισμός Bert Hellinger οικογενειακή θεραπεία οικογενειακοί αστερισμοί

Δεσμός

Ο οικογενειακός αστερισμός προσδιορίζει την επιθυμία να ανήκει ως τον μεγαλύτερο παράγοντα επιρροής στην οικογένεια. Εάν κάποιος νιώθει ότι δεν ανήκει, θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσει αυτό το αίσθημα του ανήκειν.

Κρυφές υποταγές

Μέσα στην οικογένεια, όλοι δείχνουμε την πίστη μας. Σύμφωνα με τη θεωρία του οικογενειακού αστερισμού, είμαστε πιστοί στα μέλη της οικογένειας που έχουν πεθάνει. Αυτές οι κρυφές αφοσιώσεις μπορούν να μας οδηγήσουν να ακολουθήσουμε τα πρότυπα, να αναπτύξουμε συνήθειες και να πάρουμε αποφάσεις που είναι δυσμενείς για τον εαυτό μας. Η οικογενειακή αστεριστική θεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς αυτές οι αφοσιώσεις μας ωθούν, ώστε να μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές.

Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αναγνωρίζονται

Οικογενειακός αστερισμός Μέλη οικογένειας Οικογενειακοί αστερισμοί

Πότε είναι απαραίτητος ένας οικογενειακός αστερισμός;?

Οι οικογενειακοί αστερισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ποικιλία προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων σωματικών, ψυχικών, κοινωνικών ή πνευματικών θεμάτων. Αυτή η θεραπευτική μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των ακόλουθων προβλημάτων:

 • καταθλίψεις
 • Ανησυχία
 • Εθισμοί
 • Κακές συνήθειες
 • Αποτυχία στην εργασία
 • Αρνητικά σχέδια σχέσεων
 • Οικογενειακή δυσλειτουργία
 • τραύμα
 • πένθος
 • Εμμονικές σκέψεις
 • Σωματική ασθένεια
 • Οικονομικά προβλήματα
 • Φοβίες
 • Υπερβολικά συναισθήματα ενοχής

Μέθοδος οικογενειακού αστερισμού

Σε έναν τυπικό οικογενειακό αστερισμό, υπάρχει ένας αναζητητής / πελάτης, ένας συντονιστής και πιθανώς άλλοι συμμετέχοντες. Ο αναζητητής είναι το άτομο που θέλει να λύσει ένα πρόβλημα. Ο συντονιστής είναι ο θεραπευτής που οδηγεί τον οικογενειακό αστερισμό. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να είναι συγγενείς.

Ο αναζητητής έχει ένα πρόβλημα που θέλει να ξεπεράσει. Το πρόβλημα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από δάγκωμα νυχιών ή κάπνισμα έως προβλήματα σχέσεων ή κατάθλιψη. Λέει στον συντονιστή πολύ σύντομα ποιο είναι το πρόβλημά του. Ωστόσο, συνήθως δεν εξηγείται λεπτομερώς ή δεν δίνεται κάποιος λόγος για το πρόβλημα.

Εάν στη συνεδρία συμμετέχουν άλλα άτομα, ο αναζητών επιλέγει διαφορετικά άτομα για να εκπροσωπήσει ορισμένα μέλη της οικογένειάς του.

Όλοι παραμένουν σιωπηλοί για λίγο για να συνδεθούν με το μορφογενές πεδίο και να δουν αν η διάταξη τους ακούγεται αληθινή. Στη συνέχεια, ο συντονιστής καθοδηγεί τους συμμετέχοντες έτσι ώστε οι προτάσεις τους να έχουν νόημα για τον αναζητητή.

Ένας οικογενειακός αστερισμός ξεκινά πάντα με μια συνομιλία με τον θεραπευτή 

Οικογενειακός αστερισμός, οικογενειακή θεραπεία, παρακολουθήστε εργαστήρια οικογενειακών αστερισμών

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα ζωντανό μοντέλο της αρχικής (ή τρέχουσας) οικογένειας του πελάτη. Διαπιστώνεται ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν τα μέλη της οικογένειας είναι πολύ παρόμοιες με αυτές των πραγματικών μελών της οικογένειας. Υπάρχει προφανώς ένα ενεργειακό πεδίο / μορφογενές πεδίο που ελέγχει τις κινήσεις των εκπροσώπων και τους δίνει πρόσβαση σε όλες τις βασικές πληροφορίες.

Τέτοιοι οικογενειακοί αστερισμοί διεξάγονται συνήθως με μια ομάδα ανθρώπων, με τα μέλη της ομάδας να παίζουν το ρόλο των εκπροσώπων. Αλλά λειτουργεί επίσης σε συνεδρίες ατομικά όπου μαξιλάρια ή άλλα σύμβολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιπροσωπεύσουν τις θέσεις των μελών της οικογένειας.

Πώς λειτουργούν οι αστερισμοί της οικογένειας στην πράξη;?

Αυτό το έργο εκθέτει μοναδικά κάθε καταστροφική δυναμική της οικογένειας που παραμένει κάτω από την επιφάνεια. Αλλά αυτό δεν είναι όλο: αν αυτοί που υποστηρίζουν τα μέλη της οικογένειας ακολουθούν από κοντά τις αυθόρμητες κινήσεις τους, όχι μόνο θα εκτίθενται οι οικογενειακές διαπλοκές, αλλά και η επίλυση του προβλήματος. Οι θεραπευτικές κινήσεις υποστηρίζονται από τις παρεμβάσεις του θεραπευτή. Τα μέλη της οικογένειας που λείπουν ή εξαιρούνται γίνονται δεκτά ξανά στην οικογένεια. Νέες και πιο συνειδητές συμπεριφορές δημιουργούνται μέσα από θεραπευτικές φράσεις που λένε οι εκπρόσωποι ο ένας στον άλλο. Τελικά μπορεί να βρεθεί μια νέα, πιο φυσική και θεραπευτική ισορροπία για όλο το σύστημα, στην οποία η αγάπη μεταξύ των αληθινών μελών της οικογένειας μπορεί να ρέει ξανά με έναν νέο και πιο συνειδητό τρόπο.

Η αγάπη και ο σεβασμός είναι η βάση για κάθε υγιή σχέση 

Οικογενειακός αστερισμός Η οικογενειακή θεραπεία λαμβάνει μέρος σε οικογενειακούς αστερισμούς