Γνωρίζετε τι είναι στην πραγματικότητα το κεφίρ και γνωρίζετε τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία; Σήμερα μιλάμε για αυτό το μοναδικό ποτό γάλακτος, το οποίο πράγματι ονομάζεται ποτό εκατονταετίας. Υπάρχουν βέβαια πολλοί λόγοι για αυτό και θα αναφέρουμε τους 8 πιο σημαντικούς από αυτούς, οι οποίοι υποστηρίζονται και από την έρευνα.

Υγιεινό κεφίρ: αυτό που κάνει το ποτό γάλακτος τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας?

Κεφίρ υγιή κεφίρ προβιοτικά τρόφιμα κόκκοι κεφίρ

Τι είναι το κεφίρ?

Το κεφίρ είναι ένα καλλιεργημένο, ζυμωμένο ποτό γάλακτος που προέρχεται αρχικά από την ορεινή περιοχή που χωρίζει την Ασία και την Ευρώπη. Είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά είναι ένα ποτό με τάρτα, ξινή γεύση και ελαφρύ «αηδία». Ο λόγος για αυτό είναι το διοξείδιο του άνθρακα – το τελικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης.

Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης επηρεάζει τη γεύση. Μια καλή πηγή ασβεστίου, το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά βακτήρια.

Γνωρίζετε γιατί το κεφίρ είναι υγιές?

Κεφίρ υγιεινό ποτό γάλακτος Κεφίρ φτιάξτε μόνοι σας κόκκους κεφίρ

Παρακάτω είναι 8 οφέλη για την υγεία του κεφίρ που κάνουν αυτό το ζυμωμένο ποτό τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας.

1. Το κεφίρ είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο ποτό που παρασκευάζεται παραδοσιακά από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Παρασκευάζεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ (κόκκοι κεφίρ, μανιτάρια κεφίρ ή ακόμα θιβετιανά μανιτάρια) στο γάλα. Δεν πρόκειται για κόκκους δημητριακών, αλλά για αποικίες που μοιάζουν με σιτηρά από βακτήρια ζύμης και γαλακτικού οξέος που μοιάζουν με κουνουπίδια.

Οι κόκκοι του κεφίρ αποτελούνται από ζύμη και βακτήρια γαλακτικού οξέος

Κεφίρ υγιεινό γάλα πίνετε κόκκους κεφίρ

Οι μικροοργανισμοί στους κόκκους του κεφίρ πολλαπλασιάζονται για περίπου 24 ώρες, ζυμώνουν τη ζάχαρη στο γάλα και το μετατρέπουν σε κεφίρ. Οι κόκκοι στη συνέχεια αφαιρούνται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Με άλλα λόγια, το κεφίρ είναι το ποτό, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η αρχική καλλιέργεια. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στους κόκκους μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, οπότε το κεφίρ έχει γεύση γιαουρτιού αλλά έχει πιο λεπτή σύσταση.

Το κεφίρ είναι νόστιμο, θρεπτικό και πολύ υγιεινό

Κεφίρ υγιεινό ρόφημα γάλακτος Φτιάξτε μόνοι σας κεφίρ γάλακτος με κόκκους κεφίρ

 Οι κόκκοι κεφίρ μπορούν να αποθηκευτούν αποξηραμένοι ή κατεψυγμένοι

Κεφίρ υγιές γάλα κεφίρ προβιοτικά τρόφιμα κόκκοι κεφίρ

Μια μερίδα 175 ml κεφίρ χαμηλών λιπαρών περιέχει:

Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια

Ασβέστιο: 10% της ημερήσιας απαίτησης

Φώσφορος: 15% της ημερήσιας ανάγκης

Βιταμίνη Β12: 12% της ημερήσιας ανάγκης

Ριβοφλαβίνη (Β2): 10% της ημερήσιας απαίτησης

Μαγνήσιο: 3% της ημερήσιας απαίτησης

Μια λογική ποσότητα βιταμίνης D.

Επιπλέον, το κεφίρ έχει περίπου 100 θερμίδες, 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείται. Το κεφίρ περιέχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία βιοενεργών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων οργανικών οξέων και πεπτιδίων, που προσθέτουν στα οφέλη για την υγεία.

Η λέξη κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη “keyif” και σημαίνει “ευεξία”

Κεφίρ υγιές γάλα ποτό γάλα κεφίρ προβιοτικά τρόφιμα κόκκοι κεφίρ

Οι εκδόσεις κεφίρ χωρίς γαλακτοκομικά μπορούν να παρασκευαστούν με νερό καρύδας, γάλα καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά δεν έχουν το ίδιο διατροφικό προφίλ με το κεφίρ με βάση το γάλα.

2. Το κεφίρ είναι ισχυρότερο προβιοτικό από το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι στην πραγματικότητα η πιο διάσημη προβιοτική τροφή στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ ισχυρότερη προβιοτική πηγή. Οι μικροοργανισμοί που είναι γνωστοί ως προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με διάφορους τρόπους και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την πέψη.

Οι κόκκοι του κεφίρ περιέχουν έως και 61 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, γεγονός που τους καθιστά μια πολύ πλούσια και ποικίλη προβιοτική πηγή, με την ποικιλία να μπορεί να ποικίλει. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα στελέχη και δεν περιέχουν μαγιά.

Το κεφίρ μπορεί να περιέχει έως 61 διαφορετικούς μικροοργανισμούς, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα προβιοτικά τρόφιμα

Κεφίρ υγιεινό ρόφημα γάλακτος Φτιάξτε μόνοι σας κεφίρ γάλακτος Ποτήρι κόκκων κεφίρ

3. Το κεφίρ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ λέγεται ότι προστατεύουν από τη μόλυνση. Αυτό περιλαμβάνει επίσης το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι μοναδικό για το κεφίρ.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Το Kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

4. Το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τη διάσπαση του οστικού ιστού και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.

Με αυτή την έννοια, το κεφίρ γάλακτος μπορεί να προχωρήσει πολύ, καθώς το κεφίρ πλήρους λιπαρής ουσίας δεν είναι μόνο καλή πηγή ασβεστίου, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ2 παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος έως και 81%.

Το κεφίρ γάλακτος είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και προσφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία των οστών

Κεφίρ υγιεινή προβιοτική τροφή Κεφίρ κόκκοι κεφίρ

5. Το κεφίρ μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα αναπτύσσονται εκτός ελέγχου στο σώμα, όπως σε έναν όγκο.

Τα προβιοτικά στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα λέγεται ότι μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το κεφίρ να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

6. Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα

Τα προβιοτικά τρόφιμα όπως το κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ αποτελεσματικοί στη θεραπεία της διάρροιας.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά και τα προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν πολλά πεπτικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκη και πολλά άλλα. Εξαιτίας αυτού, το κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμο όταν έχετε πεπτικά προβλήματα.

Τα προβιοτικά τρόφιμα όπως το κεφίρ μπορούν να βελτιώσουν διάφορες πεπτικές ασθένειες

Κεφίρ υγιή προβιοτικά τρόφιμα κόκκοι κεφίρ

7. Το κεφίρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη

Τα κανονικά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μια φυσική ζάχαρη που ονομάζεται λακτόζη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, αδυνατούν να διασπάσουν τη λακτόζη και να την αφομοιώσουν σωστά. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ και το γιαούρτι μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, επομένως αυτά τα τρόφιμα είναι χαμηλότερα σε λακτόζη σε σύγκριση με το γάλα.

Περιέχουν επίσης ένζυμα που βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση της λακτόζης. Επομένως, το κεφίρ είναι γενικά καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Ωστόσο, είναι δυνατό να φτιάξετε ένα κεφίρ χωρίς λακτόζη 100% από νερό καρύδας, χυμό φρούτων ή οποιοδήποτε άλλο μη γαλακτοκομικό ποτό.

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν συχνά να πίνουν κεφίρ επειδή το κεφίρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη

Κεφίρ υγιεινό γάλα πιείτε γάλα κεφίρ προβιοτικά τρόφιμα μανιτάρια κεφίρ

8. Το κεφίρ μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος

Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα ή ουσίες. Τα άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως το άσθμα. Περιορισμένα στοιχεία ζώων υποδηλώνουν ότι η λήψη κεφίρ μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Το κεφίρ μπορεί να καταστείλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργίες και άσθμα

Κεφίρ υγιεινό γάλα πίνετε προβιοτικά τρόφιμα κόκκους κεφίρ

Το κεφίρ φτιάχνεται εύκολα και απλά στο σπίτι

Εάν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του κεφίρ που αγοράσατε από το κατάστημα, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να το φτιάξετε στο σπίτι.

Σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα, το κεφίρ δημιουργεί ένα υγιεινό και νόστιμο επιδόρπιο ή πρωινό.

Κόκκοι κεφίρ / μανιτάρια διατίθενται επίσης σε ορισμένα σούπερ μάρκετ διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Ιδέες για υγιεινό πρωινό με κεφίρ

Κεφίρ υγιεινό πρωινό προβιοτικά τρόφιμα μανιτάρια κεφίρ

Γαρνίρετε το κεφίρ με τη δική σας γεύση και απολαύστε το υγιεινό ποτό πρωινού

Κεφίρ υγιεινό ρόφημα κεφίρ γάλακτος για πρωινό προβιοτικά τρόφιμα κόκκοι κεφίρ

Βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας (14-28 γραμμάρια) κόκκων κεφίρ σε ένα μικρό ποτήρι. Όσο περισσότερους κόκκους κεφίρ χρησιμοποιείτε, τόσο πιο γρήγορα θα καλλιεργηθεί το κεφίρ.

Προσθέστε περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα, κατά προτίμηση βιολογικό ή ακόμα και ωμό. Το γάλα από αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι είναι το πιο υγιεινό. Αφήστε περίπου 2,5 εκατοστά ελεύθερο χώρο στο πάνω μέρος του ποτηριού. Μπορείτε να προσθέσετε κρέμα πλήρους λιπαρής ουσίας αν προτιμάτε πιο παχύ κεφίρ.

Στη συνέχεια, βάλτε το καπάκι και αφήστε το κεφίρ να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 12-36 ώρες. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε.

Μόλις το κεφίρ αρχίσει να φαίνεται σβώλο, είναι έτοιμο. Αφού κοσκινίσετε απαλά το υγρό, οι αρχικοί κόκκοι κεφίρ μένουν πίσω. Τώρα μπορείτε να βάλετε τους κόκκους σε ένα νέο ποτήρι με λίγο γάλα και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή.

Το σπιτικό κεφίρ είναι νόστιμο, θρεπτικό και πολύ υγιεινό.

Φτιάξτε κεφίρ μόνοι σας – παρακολουθήστε το σεμινάριο βίντεο παρακάτω!

Το κεφίρ είναι ένα υγιεινό, ζυμωμένο φαγητό με συνοχή συγκρίσιμη με το πόσιμο γιαούρτι. Αυτό το προϊόν παρασκευάζεται παραδοσιακά από γάλα, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές, όπως κεφίρ νερού.

Το κεφίρ νερού είναι επίσης μια υγιής εναλλακτική λύση

Κεφίρ υγιές νερό κεφίρ προβιοτικά τρόφιμα κόκκοι κεφίρ

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το κεφίρ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στα πεπτικά προβλήματα, βελτιώνει την υγεία των οστών και μπορεί ακόμη και να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Μην διστάσετε λοιπόν να κάνετε το υγιές γάλα να πιει μόνοι σας στο σπίτι και να απολαύσετε καλή γενική υγεία!

Καταναλώστε υγιές κεφίρ χωρίς λακτόζη που παρασκευάζεται από γαλακτοκομείο

Κεφίρ υγιεινό νερό κεφίρ γάλα κεφίρ προβιοτικά σιτηρά κεφίρ τροφίμων