Οικολογικά ρούχα και υφάσματα 

Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου εξηγήσαμε τις βασικές έννοιες της βιωσιμότητας. Έχουμε επίσης ξεκινήσει μια λίστα με επιβλαβή υλικά που πρέπει να αποφεύγετε όταν ψωνίζετε τα ρούχα σας.

βαμβάκι

Πολύ συχνά προτιμάται το βαμβάκι γιατί αυτό το υλικό είναι συνήθως πολύ υγιές για το δέρμα μας. Τους αφήνει να αναπνέουν, λένε οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα που παράγονται από αυτό πρέπει να πληρούν πολλές προϋποθέσεις για να είναι αλήθεια. Η παραγωγή βαμβακιού χρησιμοποιεί πολλά φυτοφάρμακα. Η επαφή με αυτά είναι η αιτία θανάτου πολλών ανθρώπων κάθε χρόνο. Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη έκταση γεωργικής γης για την παραγωγή βαμβακιού.

Η οικολογική ενδυμασία και ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής 

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικά ρούχα βαμβάκι3

Αυτό θα μπορούσε να χρειαστεί τοπικά για την παραγωγή τροφίμων σε μερικές από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Και η πτυχή της υγείας υποτιμάται επίσης. Εάν το βαμβάκι δεν είναι βιολογικό, θα υπάρχουν πολλά υπολείμματα χημικών στα βαμβακερά ρούχα. Είναι βέβαια επιβλαβείς για την υγεία μας ως καταναλωτές.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα οικολογικά παιδικά ρούχα

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικά ρούχα οικολογικά ρούχα για παιδιά

Έμβλημα ποιότητας 

βιώσιμη μόδα οικολογική ένδυση βιολογικής κατασκευής ενδυμάτων2

Μαλλί

Το μαλλί είναι ένα υλικό που μπορεί να παραχθεί τοπικά σε όλο τον κόσμο. Έχετε μεγάλες πιθανότητες να είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με φιλικά προς το περιβάλλον κριτήρια. Είναι καλύτερο να επιλέξετε προϊόντα από την περιοχή σας. Τα πρόβατα πρέπει να έχουν εκτραφεί σε βιολογικές εκμεταλλεύσεις:

Εάν επιμένετε στην ηθική συμπεριφορά της μόδας, θα πρέπει να μελετήσετε πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα από τα οποία προέρχεται το μαλλί.

Θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν πολύ οι συνθήκες υπό τις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα 

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικά ρούχα βαμβάκι2

Σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες δεν πληρούνται οι όροι που μόλις αναφέρθηκαν, δεν έχουμε να κάνουμε με βιώσιμο μαλλί.

Τα βιώσιμα υφάσματα όπως το μπαμπού θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο γνωστά 

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικά ρούχα οικολογικά παιδικά ενδύματα μωρό

Πώς μπορείτε να διακρίνετε τη βιολογική καλλιέργεια 

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα βιολογικά ρούχα βιολογικά

Αυτό που είναι σημαντικό στη διαδικασία κατασκευής?

Υπάρχουν πολλά στάδια στη διαδικασία κατασκευής των ρούχων. Τα πιο «επικίνδυνα» φιλικά προς το περιβάλλον είναι η λεύκανση, η βαφή και το φινίρισμα. Όλα απαιτούν πολλή ενέργεια και νερό. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Οικολογικά παιδικά ρούχα από τη μάρκα “Macarons”

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικά ρούχα οικολογικά παιδικά ενδύματα macarons

Τα χημικά μπαίνουν στο νερό και από εκεί στα ποτάμια και τις θάλασσές μας.

Ξαναβρείτε εναλλακτικά υφάσματα όπως ίνες οξιάς (Lenzig Modal)

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα βιολογικά ρούχα οξιά με λοξό φακό

Άλλα υλικά

Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά για μοντέρνα ρούχα είναι το δέρμα και μια σειρά από άλλα πλαστικά. Είναι δύσκολο να συνδεθούν όλοι με τον όρο οικολογικό και ηθικό μόδα. Η επεξεργασία του δέρματος είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον. Καταναλώνεται πάρα πολύ νερό και χρησιμοποιείται τεράστιος αριθμός χημικών. Πόσο μάλλον οι άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να ζήσουν τα ζώα.

Οικολογικό και βιώσιμο – οργανικό λινάρι

 βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα βιολογικά ρούχα βιολογικά

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είστε καλύτερα ενημερωμένοι για το υλικό και την παραγωγή των φορεμάτων. Αυτό είναι φυσικά δύσκολο και δεν θα λάβετε αυτές τις πληροφορίες παντού. Δοκιμάστε το όμως! Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φτιάξετε μια λίστα με μάρκες και καταστήματα που παράγουν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και που ψωνίζουν αυτήν τη στιγμή εκεί.

Όλο και περισσότερα συνθετικά υφάσματα ανακυκλώνονται 

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικός ρουχισμός πολυεστέρας ανακυκλωμένος

Οι ίνες κυτταρίνης αντικαθιστούν τη βισκόζη

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικά ρούχα ίνες κυτταρίνης όπως βισκόζη

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κατανοήσετε πλήρως αυτήν τη διαδικασία και να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές μάρκες παράγουν τα ρούχα τους. Ο βασικός κανόνας είναι ότι οι μεγάλες αλυσίδες που προσφέρουν φθηνά ρούχα της λεγόμενης «γρήγορης μόδας» προσφέρουν πάντα κατασκευασμένα από επιβλαβή και μη ηθικά παραγόμενα υλικά. Τα ρούχα που κατασκευάζονται στην περιοχή και κατασκευάζονται στο χέρι και προσφέρουν μόνο μερικά αντίγραφα του ίδιου μοντέλου έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργηθούν σύμφωνα με φιλικά προς το περιβάλλον κριτήρια.

Προτιμάτε πάντα καθαρό μαλλί, κατά προτίμηση από την περιοχή 

βιώσιμη μόδα οικολογικά ενδύματα μαλλί οργανικής ένδυσης

Με μια περιβαλλοντικά συνειδητή στάση, που προτιμά τα οικολογικά ρούχα, καθορίζετε μόνοι σας τις αρχές της αγοράς και αυξάνετε τις πιθανότητες για ένα καλύτερο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανικός και ηθικός τρόπος θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Μάθετε μόνοι σας τη διαφορά από τις συνθετικές ίνες

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα βιολογικά ρούχα μαλλί2

Το χειροποίητο είναι το καλύτερο 

βιώσιμη μόδα οικολογικά ρούχα οργανικές ίνες ρούχων μαλλί

 Η αλλαγή αρχίζει στο κεφάλι