Σπάνια υπάρχουν τόσο έντονα συζητημένα θέματα όπως ο ύπνος των νεογέννητων μωρών μας. Είτε σε φόρουμ στο Διαδίκτυο είτε σε ομάδες που σέρνονται – όλα περιστρέφονται γύρω από την ευημερία των νέων μικρών ανθρώπων που ήταν στην κοιλιά της μητέρας τους μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. 

Αλλά όταν πρόκειται για τον ύπνο του μωρού, οι νέοι γονείς έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. Για ορισμένα βρέφη, το δικό τους δωμάτιο με πλήρη εξοπλισμό και κούνια είναι ήδη διαθέσιμο μετά τον τοκετό, άλλα μωρά κοιμούνται στο υπνοδωμάτιο των γονιών τους, συχνά σε επιπλέον κρεβάτι ή στο κρεβάτι των γονιών τους. 

isaac quesada baby sleep unsplash

Εικόνα: Ισαάκ Κουεσάντα επί Ξεπλύνετε

Οι βρεφικές καρέκλες και τα λίκνα ακμάζουν

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μωρά συχνά τοποθετούνται σε ένα λίκνο ή απλά κοιμούνται στη μητέρα ή στον φορέα. Τα μωρά θέλουν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλή και χρειάζονται πολλή σωματική επαφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα φορητά μωρά και όλα τα είδη βοηθημάτων ακμάζουν, καθιστώντας το ιδιαίτερα άνετο και άνετο για τα μωρά και ικανοποιώντας την ανάγκη τους για εγγύτητα. Ειδικά ανοιξιάτικες κούνιες από Σελήνη είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για τα μωρά επειδή μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι και ασφαλείς παντού. 

Τα λίκνα μεταφοράς και άνοιξης είναι επίσης εργονομικά για μωρά. Σε φορέα, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι το μωρό βρίσκεται στη θέση spread-squat με τα πόδια του. Το ανοιξιάτικο λίκνο, από την άλλη πλευρά, προσαρμόζει τα μωρά στη φυσική τους θέση ξαπλώματος και αφήνει τους μικρούς ανθρώπους να χαλαρώσουν σε αυτό – και φυσικά τους γονείς τους. Επειδή ο υγιής ύπνος του μωρού σημαίνει επίσης ότι οι γονείς κερδίζουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Υπάρχει πλέον ακόμη και ένας κινητήρας που ρυθμίζει τις ήπιες κινήσεις της κούνιας. 

peter oslanec baby sleep unplash

Εικόνα: Πίτερ Οσλάνεκ επί Ξεπλύνετε

Εκτός από την πολλή σωματική επαφή και την εγγύτητα με τους γονείς, που δημιουργείται επίσης μέσω του θηλασμού, για παράδειγμα, ο δεσμός είναι πολύ σημαντικός στους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού. Η σύνδεση γίνεται μεταξύ μωρού και μητέρας καθώς και μωρού και πατέρα. Το σπάσιμο είναι επίσης μια μορφή συγκόλλησης. Πρόκειται για μια ειδική τεχνική περιτύλιξης με την οποία τα μωρά τυλίγονται σφιχτά σε ένα πανί, ειδικά στην αρχή της ζωής τους. Θυμίζει στο μωρό το προστατευμένο συναίσθημα στη μήτρα της μητέρας. 

μωρό μαντίλι garrett jackson χωρίς κηλίδες

Εικόνα: Γκάρετ Τζάκσον επί Ξεπλύνετε

Ποτέ μην αφήνετε το μωρό να κλαίει και να του αρέσουν οι σύντροφοι του ύπνου 

Όσον αφορά τον ύπνο του μωρού, ένα πράγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανεξάρτητα από το αν το μωρό έρχεται για να ξεκουραστεί στο κρεβάτι, στον φορέα ή στην κούνια: το μωρό δεν πρέπει ποτέ να αφήνει να ουρλιάζει αν δεν κοιμηθεί αμέσως. Ο ασφαλής και προσανατολισμένος στις ανάγκες του μωρού ύπνος σημαίνει ότι το παιδί αγκαλιάζεται και καθησυχάζεται αμέσως όταν κλαίει και δεν μπορεί να κοιμηθεί. 

Ένας αγαπημένος σύντροφος ύπνου, δηλαδή παραμένει δίπλα στο παιδί μέχρι να κοιμηθεί, προάγει έναν υγιή και ασφαλή ύπνο. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να είστε εξοικειωμένοι με τα κοινά προληπτικά μέτρα για ασφαλή ύπνο του μωρού, τα οποία οι νέοι γονείς ενημερώνονται στον παιδίατρο αμέσως μετά τον τοκετό.

παιδική καρέκλα kelly sikkema unsplash

Εικόνα: Κέλι Σικέμα επί Ξεπλύνετε

aditya romansa baby sleep unsplash

Εικόνα: Aditya Romansa επί Ξεπλύνετε