Όταν πρόκειται για νανοσωματίδια και νανοτεχνολογία, οι απόψεις συχνά διαφέρουν. Είναι σίγουρα μια επαναστατική καινοτομία που αποδεικνύεται ήδη πολύ σημαντική σε πολλούς τομείς της ζωής, των επιχειρήσεων και της ιατρικής. Χωρίς αμφιβολία, το “nano” έχει επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, η ακόμη ανεπαρκής διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων δημιουργεί επίσης αμφιβολίες και φόβο. Είναι τα νέα είδη νανοσωματιδίων ασφαλή ή επιβλαβή για την υγεία μας; Τι πρέπει να προσέξετε με τα νανοπροϊόντα; Τι συμβαίνει με το περιβάλλον; Έχουμε ερευνήσει και αντιμετωπίσει τα πιο σημαντικά ζητήματα από αυτή την άποψη.

Ακόμα και με τα συμβατικά μικροσκόπια, τα νανοσωματίδια δεν μπορούν να φανούν

νανοσωματίδια καλλυντικά τρόφιμα

Τι είναι τα νανοσωματίδια?

Η λέξη «νανό» προέρχεται στην πραγματικότητα από την ελληνική και σημαίνει νάνος. Δεν είναι περίεργο που αυτά τα μικρά σωματίδια ονομάζονται νανοσωματίδια όλων των πραγμάτων. Επειδή είναι μικρότερα από 100 νανόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η διάμετρος μιας τρίχας είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα νανοσωματίδιο.

Αυτά τα απίστευτα μικροσκοπικά σωματίδια υπάρχουν τόσο στη φύση, για παράδειγμα στην ηφαιστειακή τέφρα, και δημιουργήθηκαν τεχνητά. Διαφορετικές ουσίες όπως πολύτιμα μέταλλα ή πλαστικό διασπώνται στα μικρότερα μόρια με έναν ειδικό τρόπο χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία. Αυτό στη συνέχεια αλλάζει τις συνήθεις ιδιότητες της ουσίας. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιο διαφανές, πολύ πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό. Η θερμική αγωγιμότητα ή η αντανάκλαση του φωτός ενός υλικού επηρεάζονται επίσης εξαιρετικά από τα νανοσωματίδια. Δεν είναι περίεργο που τα νανοσωματίδια είναι πολύ δημοφιλή στην κατασκευή πολλών καινοτόμων επιφανειών.

Τα νανοσωματίδια έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων 

Κατανόηση νανοσωματιδίων

Πού μπορούν να βρεθούν τα νανοσωματίδια?

Μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού αυτές τις μέρες. Σε πολλά τρόφιμα όπως μπάρες σοκολάτας, στιγμιαίες σούπες, αλάτι και σάλτσες, τα σωματίδια έχουν επιτραπεί εδώ και καιρό πρόσθετα. Τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως σε φάρμακα και βοηθούν στην ταχύτερη μεταφορά του δραστικού συστατικού. Τα νανοσωματίδια αργύρου χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα νοσοκομεία ως αποτελεσματικοί αντιβακτηριακοί παράγοντες και συχνά θεωρούνται αποστειρωμένες επιφάνειες. Φυσικά, τα καλλυντικά προϊόντα δεν αποτελούν εξαίρεση όσον αφορά τη νανοτεχνολογία. Αλλά αντίθετα. Αυτό είναι όπου τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα ευρέως. Διατίθενται σε πολλά σπρέι μαλλιών, μάσκαρα και Co., καθώς και σε κρέμες για τον ήλιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το συμβατικό ρουζ περιέχει επίσης νανοσωματίδια 

νανοσωματίδια στο μακιγιάζ

Είναι επικίνδυνα τα νανοσωματίδια στο αντηλιακό;?

Μιλώντας για αντηλιακό με νανοσωματίδια, σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως διοξείδιο τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου. Από το 2013, οι κατασκευαστές υποχρεούνται νομικά να καταγράφουν νανοσωματίδια στη συσκευασία. Αν λοιπόν διαβάσετε τη λίστα των συστατικών σε ένα αντηλιακό σίγουρα θα δείτε αν υπάρχουν. Κατ ‘αρχήν, τα αντηλιακά με διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου λειτουργούν ως η λεγόμενη μηχανική προστασία και ανήκουν στο ορυκτό και όχι στις χημικές ουσίες. Εξασφαλίζουν καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία για το δέρμα σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φιλμ πάνω του και αντανακλώντας τον ήλιο. Οι ειδικοί συστήνουν τα αντηλιακά ανόργανα άλατα ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα, σε σύγκριση με τα χημικά.

Προστατέψτε το δέρμα σας λογικά από τις ακτίνες του ήλιου το καλοκαίρι

επιλέξτε αντηλιακό χωρίς νανοσωματίδια

Αλλά όταν τα νανοσωματίδια μπαίνουν στο παιχνίδι, δεν συμφωνούν όλοι. Σύμφωνα με μελέτες, τα μικροσκοπικά σωματίδια είναι σε θέση να περάσουν από τα φυσικά εμπόδια του ανθρώπινου οργανισμού, όπως οι βλεννώδεις μεμβράνες ή το εντερικό τοίχωμα, στην κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί φτάνουν σε όλα τα εσωτερικά όργανα και μπορούν να συσσωρευτούν εκεί με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες, όπως αλλαγές στη γενετική σύνθεση, φλεγμονή, ακόμη και καρκίνο.

Ωστόσο, έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα νανοσωματίδια δεν μπορούν να διεισδύσουν μέσω υγιούς δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν εφαρμόζετε λοσιόν εάν υπάρχουν τραυματισμοί ή εάν έχετε ήδη ηλιακό έγκαυμα. Για να είστε ασφαλείς, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αντηλιακές κρέμες χωρίς νανοσωματίδια ή να βασίζεστε αποκλειστικά σε φυσικά καλλυντικά.

Το ίδιο ισχύει και για την καθημερινή σας περιποίηση προσώπου

καλλυντικά προϊόντα με νανοσωματίδια

Και τι γίνεται με το περιβάλλον?

Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη έρευνα ούτε σε αυτό το θέμα και οι πιθανές επιπτώσεις των νανοσωματιδίων στο περιβάλλον δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Αλλά ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο: τα νανοσωματίδια εισέρχονται σε όλα τα οικοσυστήματα μέσω των λυμάτων, καθώς οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν μπορούν να τα φιλτράρουν. Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες αλλαγές για τα είδη των ζώων και των φυτών που δεν μπορούν να εκτιμηθούν προς το παρόν. Μόνο το μέλλον θα δείξει τι μπορεί πραγματικά να συμβεί. Μας μένει ως καταναλωτές να είμαστε απλώς όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι και να ενεργούμε υπεύθυνα. Έχοντας αυτό κατά νου, κάντε περαιτέρω έρευνα και προσέξτε όταν αγοράζετε είδη παντοπωλείου, καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού και τα παρόμοια.

Η νανοτεχνολογία και η γεωργία συμβαδίζουν επίσης εδώ και πολύ καιρό

νανοσωματίδια στην ύπαιθρο

Εάν έχετε υποψίες, διαβάστε οπωσδήποτε τα συστατικά των προϊόντων 

Τα νανοσωματίδια στα τρόφιμα είναι επιβλαβή ή μη

Πολλά γλυκά περιέχουν νανοσωματίδια 

νανοσωματίδια σε καραμέλες

νανοσωματίδια στα τρόφιμα

Υπάρχουν εξίσου συχνά σε συμβατικά καθαριστικά 

απορρυπαντικά καλλυντικά νανοσωματίδια

νανοσωματίδια

Προτιμήστε πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά χωρίς νανοσωματίδια 

φυσικά καλλυντικά χωρίς νανοσωματίδια γλυκά με νανοσωματίδια

νανοσωματίδια περιβαλλοντικά προβλήματα