Εδώ και τέσσερα χρόνια, ένας νέος όρος στην προστασία του περιβάλλοντος κερδίζει δημοτικότητα και σημασία – τα μικροπλαστικά. Άοσμη, αόρατη με γυμνό μάτι στις περισσότερες περιπτώσεις και, όπως το πλαστικό, δεν είναι φυσικά αποικοδομήσιμη, αυτή η μορφή πλαστικού αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, ειδικά για όλη τη θαλάσσια ζωή και τελικά και για εμάς τους ανθρώπους. Στις ακόλουθες γραμμές, θα σας πούμε από πού προέρχεται αυτή η ουσία και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές ενάντια στα μικροπλαστικά σε καλλυντικά και ρούχα.

Τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά εισέρχονται στη θάλασσα μέσω του κύκλου του νερού

μικροπλαστικά στη θάλασσα

Τι είναι το μικροπλαστικό?

Με απλά λόγια, πρόκειται για μικροσκοπικά πλαστικά μέρη κατασκευασμένα από πετρέλαιο και έχουν μέγεθος 5mm – 0.001mm. Κάποιος μιλά για πρωτογενή και δευτερογενή μικροπλαστικά. Το κύριο είναι τα λεγόμενα πλαστικά σφαιρίδια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης το λεπτό πλαστικό κοκκώδες υλικό και τις υγρές πλαστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά όπως peeling, κρέμες, αφρόλουτρα ή οδοντόκρεμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα μικροπλαστικά δεν είναι αποικοδομήσιμα.

Το πρόβλημα: Με το νερό της βροχής και τα λύματα, μπαίνει στα ποτάμια μέσω του αποχετευτικού συστήματος και τελικά στον ωκεανό. Οι μονάδες επεξεργασίας νερού δεν είναι προς το παρόν σε θέση να φιλτράρουν τα μικροσκοπικά σωματίδια από τα λύματα και έτσι εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών διανέμονται συνεχώς στα νερά και τα εδάφη σε όλο τον κόσμο.

Μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που είναι επιβλαβή για τη φύση και τα ζώα

Αποφύγετε τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά

Τα ζώα συχνά συγχέουν τα μικροπλαστικά στη θάλασσα με τρόφιμα και τα τρώνε, με καταστροφικές συνέπειες. Πολλοί πεθαίνουν από αυτό ή υποφέρουν από σοβαρή φλεγμονή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά προκαλούνται επίσης από το γεγονός ότι αμέτρητα παθογόνα και ρύποι συσσωρεύονται στην επιφάνεια των πλαστικών σωματιδίων. Περιττό να πούμε ότι τα μικροπλαστικά λογικά εισέρχονται στο σώμα μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Οι συνέπειες δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί και αποδειχθεί επαρκώς, αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να είναι υγιές. Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια θα μπορούσαν ενδεχομένως να διεισδύσουν στα κυτταρικά τοιχώματα του σώματος και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Τα πλαστικά σφαιρίδια κατασκευάζονται από πολυάριθμα πλαστικά προϊόντα για τη βιομηχανία

αναγνωρίζουν τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά

Τι μπορείτε να κάνετε για τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά;?

Ακόμα και η ιδέα της κατάποσης πλαστικού αισθάνεται άβολα. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε γι ‘αυτό; Αναλάβετε δράση ως καταναλωτής!

Όταν ψωνίζετε καλλυντικά, το κύριο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι συστατικά όπως:

  • Πολυαιθυλένιο
  • Πολυπροπυλένιο
  • Πολυαμίδια
  • Πολυακρυλαμίδια
  • Ακρυλικό συμπολυμερές
  • Διμετικονόλη

Κατεβάστε επίσης μια μικροπλαστική εφαρμογή, όπως το CodeCheck, και ρίξτε μια ματιά στο Λίστα από το BUND με τα προϊόντα που περιέχουν μικροπλαστικά και απλά δεν τα αγοράζετε ποτέ.

Τα μικρά πλαστικά σωματίδια στα φυσικά καλλυντικά μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικές ουσίες

μικροπλαστική σε κοστούμια κρέμα απολέπισης αφρόλουτρο

Τα καλά νέα:

Πολλοί κατασκευαστές, ειδικά από τη βιομηχανία βιολογικών καλλυντικών, δείχνουν στα προϊόντα τους πώς τα μικροπλαστικά μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από φυσικές ουσίες. Επιπλέον, ορισμένες χώρες της Ευρώπης και του Καναδά έχουν ήδη απαγορεύσει τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν μικροπλαστικά. Η επίσημη απαγόρευση της ΕΕ αναμένεται επίσης να τεθεί σε ισχύ φέτος.

Μόλις διανεμηθούν σε ποτάμια και θάλασσες, τα μικροπλαστικά δεν μπορούν πλέον να αφαιρεθούν

Εντοπίστε και αποφύγετε τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά

Φτιάξτε μόνοι σας καλλυντικά χωρίς μικροπλαστικά

Εκτός από την υπεύθυνη κατανάλωση, μπορείτε να είστε ακόμα πιο δραστήριοι και να κατασκευάζετε τα δικά σας καλλυντικά χωρίς μικροπλαστικά. Με μερικές απλές θεραπείες στο σπίτι και πολύτιμες φυσικές ουσίες, αυτή η εργασία δεν είναι μόνο πολύ διασκεδαστική, αλλά προστατεύει επίσης το περιβάλλον και, σε πολλές περιπτώσεις, το πορτοφόλι σας. Για παράδειγμα, σταματήστε να αγοράζετε συμβατικό τζελ ντους σε πλαστικά μπουκάλια, προτιμήστε βιολογικό σαπούνι ή φτιάξτε το δικό σας Τζελ ντους χωρίς μικροπλαστικά εαυτός.

Στο Freshideen.com θα βρείτε επίσης δύο απλές οδηγίες για τον τρόπο παρασκευής σαμπουάν χωρίς μικροπλαστικά και οδοντόκρεμα χωρίς μικροπλαστικά.

Μια υγιεινή οδοντόκρεμα μπορεί να παρασκευαστεί με λάδι καρύδας, μαγειρική σόδα και ξυλιτόλη

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα χωρίς μικροπλαστικά

Επίσης ενδιαφέρον:

Σύμφωνα με μια τρέχουσα μελέτη του Ινστιτούτου Fraunhofer, η τριβή των ελαστικών αυτοκινήτων είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές μικροπλαστικών. Μια άλλη επιστημονική μελέτη στη Γερμανία απέδειξε πρόσφατα ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν ακόμη και στο χιόνι. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα μικρότερα πλαστικά σωματίδια είναι τόσο ελαφριά που μπορούν να πετάξουν στον αέρα και να εισχωρήσουν στους πνεύμονες όταν εισπνευστούν. Αυτό ανοίγει μια περαιτέρω διάσταση του προβλήματος με τα μικροπλαστικά και μας δίνει ακόμη περισσότερους λόγους να σκεφτόμαστε παγκοσμίως και να ενεργούμε υπεύθυνα.

Με αυτό κατά νου: Αποφύγετε τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά! 

Φτιάξτε μόνοι σας αφρόλουτρο χωρίς μικροπλαστικά

Απαγόρευση μικροπλαστικών στα καλλυντικά

Τα scrub και οι κρέμες ιδιαίτερα περιέχουν συχνά πλαστικά σωματίδια

τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά είναι επιβλαβή

τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και τη φύση

Πολλοί κατασκευαστές μακιγιάζ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μικροπλαστικά στα προϊόντα τους

μικροπλαστικό στο καλλυντικό μακιγιάζ

Τα πλαστικά κατάλοιπα στη φύση μετατρέπονται σε δευτερογενή μικροπλαστικά με την πάροδο του χρόνου

τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά είναι επικίνδυνα για τη φύση και τον άνθρωπο

Δυστυχώς, αυτό μπορεί να δει σε πολλές παραλίες σε όλο τον κόσμο

μικροπλαστικό στην παραλία

Μην αδιαφορείτε για την καλή διαβίωση των ζώων και του περιβάλλοντος!

αποφύγετε τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά σώστε το περιβάλλον