Πιθανότατα έχετε ακούσει ή διαβάσει κάτι για την αρχή του Pareto ή τον κανόνα 80-20. Ειδικά αν ενδιαφέρεστε για τον εαυτό σας και τη διαχείριση του χρόνου στη δουλειά ή στην καθημερινή ζωή, σίγουρα θα συναντήσετε αυτόν τον όρο. Τι ακριβώς αφορά αυτή η αρχή, πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και ποιες παγίδες μπορεί να κρύψει; Διαβάστε περισσότερα για αυτό παρακάτω και σκεφτείτε εάν και πώς μπορείτε να έχετε θετική επιρροή στη δική σας ζωή.

Η αρχή Pareto χρησιμοποιείται συχνά στη διαχείριση έργων

αρχικό διάγραμμα pareto

Τι είναι η αρχή του Pareto;?

Ο Vilfredo Pareto (1848-1923), Ιταλός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, ανακάλυψε την ομώνυμη αρχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Παρατήρησε ένα κοινωνικό φαινόμενο, δηλαδή τη στατιστική ανισορροπία μεταξύ πλούσιων και φτωχών ιταλικών οικογενειών. Ο Pareto διαπίστωσε ότι περίπου το 80% του συνολικού πλούτου στην Ιταλία συγκεντρώθηκε σε μόλις 20% των ιταλικών οικογενειών.

Επομένως, οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό το μικρότερο τμήμα προκειμένου να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος.

Με τον καιρό έχει αποδειχθεί ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να βρεθεί και σε άλλους τομείς της ζωής. Από τότε, η αρχή ήταν επίσης γνωστή ως το λεγόμενο φαινόμενο Pareto. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση του χρόνου: το 80% του βέλτιστου αποτελέσματος μπορεί να επιτευχθεί με μόνο 20% προσπάθεια.

Εργαστείτε και ενεργήστε πιο αποτελεσματικά και αποτελεσματικά με αυτήν την αρχή

συμβουλές βασικών αρχών

Με άλλα λόγια, εφαρμόζοντας αυτήν την αρχή μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια και να επιτύχετε πολλά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο για άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι εργάζονται ήδη στο σπίτι. Είστε αναγκασμένοι να κυριαρχήσετε την ισορροπία μεταξύ εργασίας, νοικοκυριού, εκπαίδευσης στο σπίτι, σχέσης και οικογενειακής ζωής ακόμη πιο ευέλικτα. Επιπλέον, ο χρόνος και η αυτοδιαχείριση αποδεικνύονται ακόμη πιο σημαντικοί.

Ελαχιστοποιήστε το άγχος και ταυτόχρονα αυξήστε τη δική σας παραγωγικότητα

διαχείριση χρόνου με την αρχή pareto

Πώς λειτουργεί στην αρχή η αρχή του Pareto;?

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον κανόνα 80-20, θα πρέπει πρώτα να είστε σίγουροι ποιες είναι οι προτεραιότητές σας. Αυτό ισχύει τόσο για την επαγγελματική όσο και για την ιδιωτική ζωή ή για κάθε δραστηριότητα. Σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και για κάθε άτομο, αυτά φαίνονται διαφορετικά και μπορούν επίσης να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Εκτός από τις παραδοσιακές λίστες υποχρεώσεων, υπάρχουν μερικές άλλες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ορίσετε σωστά τις προτεραιότητές σας. Τα πιο διάσημα από αυτά είναι Αρχή του Αϊζενχάουερ και την ανάλυση ABC. Στην πρώτη, οι εργασίες ταξινομούνται σε τέσσερα τετράγωνα ανάλογα με τη σημασία και το επείγον και είτε γίνονται μόνοι σας είτε ανατίθενται με τη σειρά. Η δεύτερη μέθοδος αφορά και πάλι τη σημασία και οι εργασίες χωρίζονται σε τρεις ομάδες (Α, Β και Γ).

Βασικά, όταν εφαρμόζουμε την αρχή του Pareto, θα πρέπει μάλλον να εγκαταλείψουμε την τελειομανία και να κερδίσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Υπάρχουν, φυσικά, μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να μην κάνετε λάθος. Διαβάστε σχετικά παρακάτω.

Η εκμάθηση και η εργασία μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική με τον κανόνα 80-20

αρχικές συμβουλές pareto home office

Παραδείγματα αρχής Pareto για την καθημερινή ζωή

Παρεμπιπτόντως, η αρχή του Pareto μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς της ζωής. Όσον αφορά τον μινιμαλισμό στον τρόπο ζωής ή στην επίπλωση, η αρχή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα περιττά μικροπράγματα και να επικεντρωθείτε μόνο στα βασικά. Συμβαίνει πολύ συχνά, για παράδειγμα, μόνο το 20% των ρούχων στην γκαρνταρόμπα σας να φοριούνται και να χρησιμοποιούνται μέχρι το 80% του χρόνου. Or ότι μόνο ένα κλάσμα των ειδών και των επίπλων της εγκατάστασής σας εξυπηρετεί πραγματικά έναν σκοπό.

Ο κανόνας 80-20 είναι εξίσου χρήσιμος όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, μηδενική σπατάλη, άσκηση ή μάθηση. Ο καθένας μπορεί τότε απλά να τα εφαρμόσει με ειρήνη και γαλήνη, προσαρμοσμένα στον εαυτό του και τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Μόνο το 20% των τροφίμων αποτελείται από γλυκά, τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το υπόλοιπο 80%

αρχή pareto όταν τρώτε χάστε βάρος

Ποιες είναι οι παγίδες της αρχής του Pareto?

Κατά την εφαρμογή του κανόνα 80-20, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι ένα επίμονο δόγμα, αλλά μια τιμή προσανατολισμού. Αφορά πολύ περισσότερο έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, ένα βοηθητικό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με προσοχή και με πολλή σκέψη. Διαφορετικά διατρέχετε τον κίνδυνο να ορίσετε εσφαλμένα τις προτεραιότητές σας και να επικεντρωθείτε σε εργασίες που δεν είναι καθοριστικές για ένα συγκεκριμένο έργο ή συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε ορισμένους τομείς της ζωής και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η αρχή του Pareto είναι επίσης λιγότερο ή καθόλου χρήσιμη. Πάνω απ ‘όλα, εννοούνται δημιουργικοί άνθρωποι όπως καλλιτέχνες, σχεδιαστές, προγραμματιστές και συγγραφείς, καθώς και προγραμματιστές λογισμικού και τα παρόμοια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μερικές φορές οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικές και να χάνονται με την εφαρμογή του κανόνα 80-20. Η τελειομανία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος ορισμένων επαγγελμάτων και δεν πρέπει να είναι.

Χρησιμοποιήστε την αρχή Pareto με προσοχή

αρχή της επιτυχίας

Συμπέρασμα:

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 80-20 μόνο όταν πρόκειται για τομείς και εργασίες που χρειάζονται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και είναι πιο ορθολογικές και ακριβείς. Αυτό θα μπορούσε συχνά να είναι πολύ χρήσιμο ως μέθοδος για τη διαχείριση του χρόνου στο γραφείο, το γραφείο στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αλλά να είστε πάντα επικριτικοί και να αμφισβητείτε τις πραγματικές σας προτεραιότητες και στόχους. Μην γίνεστε θύματα περιττής τελειομανίας, αλλά μην το απορρίψετε χωρίς λόγο. Ορισμένα επαγγέλματα και δραστηριότητες απαιτούν βέλτιστη ακρίβεια, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την αρχή του Pareto.

Μείνετε χαλαροί και ορίστε σωστά τις προτεραιότητές σας!

αρχή του γραφείου κατ 'αρχήν

Ο κανόνας 80-20 μπορεί να σας βοηθήσει πολύ σε πολλούς τομείς

αρχή γραφείου pareto

Μάθετε πώς λειτουργεί η σωστή χαλάρωση

περισσότερο ελεύθερο χρόνο με την αρχή του pareto

Μην το παρακάνετε ούτε με τις ώρες εργασίας

βασική εργασία στο σπίτι

Προσέξτε τα απαραίτητα στις εργασιακές συναντήσεις

αρχική διαχείριση χρόνου έργου pareto

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την αρχή Pareto στο επόμενο έργο σας

αρχή των έργων διαχείρισης χρόνου

Απολαύστε τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο για πράγματα που είναι πραγματικά καλά για εσάς!

pareto αρχή φύση χαλαρώστε

σχέσεις αγάπης αρχή

παίζοντας την αρχή pareto   αρχή της διαχείρισης του χρόνου