Μία από τις τελευταίες τάσεις τροφίμων, η λεγόμενη δίαιτα pegane, είναι ένας συνδυασμός παλαιού και vegan και με την πρώτη ματιά ακούγεται σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Η αρχική ιδέα για αυτό ανήκει στον Δρ. Ο Mark Hyman, διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Cleveland για τη Λειτουργική Ιατρική και του συγγραφέα best seller των New York Times. Έγραψε για τη δίαιτα Pegane για πρώτη φορά το 2014 και την περιέγραψε στο κωμικό τίτλο του βιβλίου “Τρόφιμα: Τι στο καλό πρέπει να φάω;” Προκειμένου να αποφευχθούν οι ακραίοι περιορισμοί τόσο της vegan διατροφής όσο και της δίαιτας Paleo, ο Δρ. Hyman ένα μοναδικό υβρίδιο – η Pegane Diet. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το περίεργο συνδυασμό τροφίμων-τάσεων, τότε διαβάστε παρακάτω!

Η δίαιτα Pegane είδε το φως της δημοσιότητας το 2014, αλλά μόλις τώρα έγινε δημοφιλής

Διατροφή Pegane - Ο τελευταίος συνδυασμός τροφικής τάσης παλαιού και vegan νέας διατροφής, υγιεινής ή μη

Μπορεί να διατηρηθεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα

Pegan Diet - Ο τελευταίος συνδυασμός τροφικών τάσεων του παλαιού και του vegan πόσο υγιεινό είναι

Τι είναι η δίαιτα Pegane?

Για να καταλάβετε τι είναι πραγματικά η δίαιτα Pegane, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τις έννοιες του Paleo και του Vegan.

Αφενός, βασίζεται σε Παλαιό διατροφή σε δίαιτα παρόμοια με αυτή των αρχαίων προγόνων μας, κυνηγών και συλλεκτών. Τα δομικά στοιχεία του είναι φυσικά, ελάχιστα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγονται τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. ο vegan διατροφή από την άλλη, είναι μια καθαρά φυτική διατροφή, στην οποία εξαλείφονται ζωικά προϊόντα κάθε είδους.

Η δίαιτα Pegane συνδυάζει ορισμένες πτυχές και των δύο για να δημιουργήσει ένα μοναδικό σταυρό. Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Η δίαιτα Pegane είναι επίσης σημαντικά λιγότερο περιοριστική από τη δίαιτα Vegan και Paleo.

Μπορείτε να συνδυάσετε δύο ακραία αντίθετα; Προφανώς έτσι!

Διατροφή Pegane - ο τελευταίος συνδυασμός τροφίμων τάσεων παλέων και vegan τάσεων υγιεινά νόστιμα ποικίλα

Επιτρεπόμενα τρόφιμα

φρούτα και λαχανικά: Τόσο η vegan όσο και η paleo δίαιτα επικεντρώνονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Άλλωστε, αυτές οι τροφές είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμείνει υγιές. Στη δίαιτα Peganen, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν περίπου το 75 τοις εκατό του ημερήσιου προγράμματος διατροφής σας. Όταν ψωνίζετε, είναι σημαντικό να επιλέγετε μόνο εποχιακά προϊόντα από την περιοχή.

Κόκκοι χωρίς γλουτένη: Η δίαιτα Pegane δίνει μεγάλη έμφαση σε προϊόντα ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη και δημητριακά όπως άγριο ρύζι, κινόα, κεχρί, λινάρι, φαγόπυρο, αμάραντο κ.λπ. Πολλά από αυτά διατίθενται και ως αλεύρι, ώστε να μπορείτε ακόμα να ψήνετε το αγαπημένο σας ψωμί.

Ζωικά προϊόντα: Οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης όπως το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αυγά πρέπει να αποτελούν μόνο το 25 % της καθημερινής σας διατροφής. Αλλά δεν είναι όλα τα κρέατα ίδια! Όταν ψωνίζετε, θα πρέπει να επιλέγετε κυρίως βιολογικό κρέας και αυγά από κοτόπουλα που βόσκουν ευχάριστα, που τρέφονται με χόρτο και χωρίς αντιβιοτικά. Τα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει να έχουν πάντα χαμηλό υδράργυρο.

Υψηλής ποιότητας λιπαρά: Τα έλαια ελιάς, καρύδας και αβοκάντο, μαζί με ξηρούς καρπούς, σπόρους και άλλες πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών, αποτελούν σημαντικά συστατικά τόσο της δίαιτας Paleo όσο και της vegan διατροφής. Ωστόσο, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τα φιστίκια καθώς στην πραγματικότητα ταξινομούνται ως όσπρια. Στις επόμενες γραμμές θα μάθετε γιατί αποφεύγονται τα όσπρια στη διατροφή Peganen.

Το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές φυτικές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων

Pegane Nutrition - Ο τελευταίος συνδυασμός τροφίμων από παλέο και vegan υγιή λιπαρά καρύδια αβοκάντο

Υγιή σουβλάκια για σχάρα γεμάτα με υγιή λαχανικά και λίγο κρέας

Διατροφή Pegane - ο τελευταίος συνδυασμός τροφίμων με παλέο και vegan σουβλάκια για ιδέες για finger food

Περιορισμένα τρόφιμα

Αμυλούχα λαχανικά: Όταν ακολουθείτε τη δίαιτα Peganen, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτες και άλλα λαχανικά με ρίζες, καθώς και καλαμπόκι, μπιζέλια, κολοκύθα, κάστανα και όσπρια. Ο λόγος για αυτό; Μπορούν να είναι υπεύθυνα για το σάκχαρο του αίματος μετά το φαγητό. Η κύρια εξαίρεση είναι οι φακοί. Αυτά τα μικρά όσπρια και όλα τα προϊόντα που παράγονται από αυτά επιτρέπονται σε περιορισμένες μερίδες καθώς αποτελούν καλή πηγή χορτοφαγικής πρωτεΐνης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Η δίαιτα Pegane αποφεύγει το γιαούρτι, το τυρί και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, τα βιολογικά τρόφιμα από βιολογικό πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα επιτρέπονται με μέτρο.

σόγια: Παρόλο που η σόγια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στη vegan διατροφή, είναι ταμπού στη δίαιτα παλαιού και πεγκάν. Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι η σόγια και τα προϊόντα που την περιέχουν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες. Η σόγια είναι επίσης ένας από τους πιο γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

ζάχαρη: Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες υγιεινές δίαιτες, τα τρόφιμα πλούσια σε εκλεπτυσμένη λευκή ζάχαρη καταναλώνονται με φειδώ. Είναι πάρα πολύ γνωστό ότι συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Η μόνη εξαίρεση είναι οι φυσικές, μη επεξεργασμένες πηγές ζάχαρης, όπως το μέλι.

Πρόσθετα: Φυσικά για όλους πρέπει να αποφεύγονται όλα τα τεχνητά χρώματα, γεύσεις, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα.

Κατά κάποιο τρόπο, η δίαιτα Pegane μπορεί επίσης να είναι κάπως περιοριστική

Διατροφή Pegane - ο πιο πρόσφατος συνδυασμός τροφίμων από παλαιό και vegan ωμά τρόφιμα υγιεινά

Pegane Nutrition - Ο τελευταίος συνδυασμός τροφίμων από παλέο και vegan χάμπουργκερ με κρέας και λαχανικά

Η δίαιτα Pegane είναι ιδανική για όποιον θέλει να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Είναι επίσης καλό για όσους ακολουθούν μια καθαρή παλαιό ή vegan διατροφή και αναζητούν ποικιλία. Τα άτομα που εμφανίζουν συχνά αυξήσεις σακχάρου στο αίμα ή που υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή στη λακτόζη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό δίαιτας. Όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική αλλαγή στην καθημερινή διατροφή σας, ωστόσο, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε τη δίαιτα Pegane.

Θα δοκιμάζατε τη δίαιτα Pegane?

Διατροφή Pegane - ο τελευταίος συνδυασμός τάσεων τροφίμων από ιδέες τάσης παλαιού και vegan

Κοτόσουπα για σώμα και ψυχή

Διατροφή Pegane - ο τελευταίος συνδυασμός τροφίμων από παλέο και vegan κοτόσουπα με λαχανικά

Υγιεινή διατροφή σύμφωνα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου

Διατροφή Pegane - ο τελευταίος συνδυασμός τροφίμων από παλέο και vegan ουράνιο τόξο διατροφής λαχανικών και φρούτων

Δεν φαίνεται εντελώς ακαταμάχητη αυτή η σαλάτα?

Pegane Nutrition - Ο τελευταίος συνδυασμός τροφικής τάσης παλεό και vegan σαλάτας με φακές, υγιεινό και νόστιμο

Τάκος χωρίς γλουτένη με λαχανικά, φακές και λίγο κιμά

Pegane Nutrition - Ο τελευταίος συνδυασμός τάσης τροφίμων λαχανικών χωρίς γλουτένη από παλέο και vegan tacos