Οι ορτανσίες είναι σίγουρα ένας από τους πιο δημοφιλείς ανθισμένους θάμνους μας στον κήπο. Αυτά τα όμορφα λουλούδια κήπου προέρχονται αρχικά από την Ασία και την Αμερική, αλλά είναι επίσης διαδεδομένα στην Ευρώπη, ειδικά στις ζεστές περιοχές της ηπείρου. Πρόκειται για φυλλοβόλους θάμνους που είναι φυλλώδεις τους καλοκαιρινούς μήνες και έχουν υπέροχα λουλούδια. Ωστόσο, το χειμώνα ρίχνουν τα φύλλα τους και μας ξαφνιάζουν ξανά του χρόνου με τα σφαιρικά λουλούδια τους. Οι έμπειροι κηπουροί είναι εξοικειωμένοι με πολλές ποικιλίες ορτανσίας, τα υπέροχα χρώματα των λουλουδιών της οποίας ποικίλλουν από λευκό έως ροζ έως μοβ και μπλε. Το ιδιαίτερο πράγμα είναι ότι μερικές ορτανσίες μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους, για παράδειγμα από μπλε σε ροζ ή αντίστροφα. Έχουμε ήδη αναφέρει για τις μπλε ορτανσίες. Σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε 5 συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τις πιο όμορφες ροζ ορτανσίες στον κήπο σας.

Οι ροζ ορτανσίες είναι σύμβολο περισσότερου ρομαντισμού στη ζωή.

Οι ροζ ορτανσίες συμβολίζουν περισσότερο ρομαντισμό στη ζωή

 Γιατί οι ορτανσίες αλλάζουν χρώμα?

Οι ορτανσίες είναι πάντα ένα πραγματικό βλέμμα στον κήπο. Τα θαυμάζουμε για τα μεγάλα, όμορφα λουλούδια τους. Είναι εκπληκτικό ότι ορισμένες ποικιλίες ορτανσίας έχουν την ικανότητα να αλλάζουν το χρώμα τους μεταξύ μπλε, μοβ και ροζ. Σως νομίζετε ότι ο τύπος λιπάσματος που χρησιμοποιείτε καθορίζει το χρώμα.

ΟΧΙ εισαι ΛΑΘΟΣ! Είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο για το pH του εδάφους. Το κύριο μέτρο του χρώματος των λουλουδιών ορτανσίας είναι το πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το χώμα στον κήπο σας. Αν αναρωτιέστε πώς να χρωματίσετε τα λουλούδια της ορτανσίας σας ροζ, τότε ο κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι πολύ απλός: όσο υψηλότερο είναι το pH, τόσο πιο έντονο είναι το ροζ χρώμα των ορτανσιών σας. Δείτε πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε τέλεια ροζ ορτανσίες στον κήπο σας κάθε χρόνο.

 Τα όμορφα χρώματα λουλουδιών των ορτανσιών ποικίλλουν από λευκό σε ροζ και κόκκινο σε μπλε και μοβ.

Ροζ ορτανσία δύο γλάστρες χρώμα λουλούδι ροζ και μπλε πραγματικό εντυπωσιακό

5 συμβουλές για τη φροντίδα των ροζ ορτανσιών

Δεν σας δίνουμε γενικές συμβουλές φροντίδας για όμορφες ορτανσίες εδώ. Επικεντρωνόμαστε στο πώς να αποκτήσετε υπέροχες ροζ ορτανσίες στον δικό σας κήπο. Ποιες συνθήκες εδάφους είναι απαραίτητες για αυτό και τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα αυτών των ομορφιών του κήπου. Αν θέλετε να κλαδέψετε ή να πολλαπλασιάσετε τις ροζ ορτανσίες σας, τότε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι ‘αυτό εδώ και εδώ.

 Οι ροζ ορτανσίες θα κάνουν τον κήπο σας να λάμψει.

Οι ροζ ορτανσίες στον κήπο τραβούν πραγματικά τα έντονα χρώματα

1. Επιλέξτε τη σωστή ορτανσία

Από όλα τα είδη ορτανσίας, μόνο τα άνθη της ορτανσίας με μεγάλα φύλλα μπορούν να αλλάξουν χρώμα. Αυτές περιλαμβάνουν την ορτανσία του αγρότη (Hydrangea macrophylla) και την ιαπωνική ορτανσία τσαγιού (Hydrangea serrata). Άλλα είδη όπως ορτανσία φύλλων βελανιδιάς (Hydrangea quercifolia) ή ορτανσία χιονοστιβάδας (Hydrangea arborescens), όπως η ποικιλία «Annabell», δεν μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των λουλουδιών τους και φυσικά ανθίζουν σε λευκό, κρεμ ή παλιό ροζ. Αυτά τα φυτά είναι εξίσου εκπληκτικά και όμορφα. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να έχετε ροζ ορτανσίες στον κήπο σας, τότε επιλέξτε μόνο εκείνες τις ποικιλίες που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους. Μπορούμε επίσης να προτείνουμε μια δημοφιλή ορτανσία μεγάλων φύλλων με όμορφα ροζ λουλούδια. Αυτό είναι μόνο το “Summer Crush” της ποικιλίας “Endless Summer”.

 Αυτό το απαλό ροζ λειτουργεί σαν μαγνήτης στον κήπο.

Η ροζ ορτανσία, μια απαλή απόχρωση χρώματος, λειτουργεί σαν μαγνήτης στον κήπο

 2. Μετρήστε το pH του εδάφους

Το φυσικό pH του εδάφους κυμαίνεται από 0 έως 14, με το 7,0 να είναι ουδέτερο. Μια τιμή κάτω από 7,0 είναι όξινη, μια υψηλότερη τιμή είναι αλκαλική. Εάν θέλετε ροζ λουλούδια ορτανσίας στον εξωτερικό σας χώρο, το pH του εδάφους πρέπει να είναι στην αλκαλική κλίμακα. Μπορείτε να προσδιορίσετε την τιμή pH του εδάφους σας γρήγορα και εύκολα με δοκιμή εδάφους pH. Η βαθμολογία πάνω από 7,0 σημαίνει ότι οι ορτανσίες σας πρέπει να παράγουν ροζ λουλούδια χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Μια τιμή μεταξύ 6,0 και 7,0 συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μοβ έως ροζ λουλούδια και τιμές κάτω από 6,0 έχουν ως αποτέλεσμα πορφυρά έως μπλε λουλούδια ορτανσίας. Εάν έχετε όξινο χώμα, μπορείτε να αυξήσετε το pH. Οι συνήθεις παράγοντες που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι ο ασβεστόλιθος σε σκόνη ή απλά ο ασβέστης. Μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα υλικού και κέντρα κήπου. Ο ασβέστης σε σκόνη, για παράδειγμα, αλέθεται και απορροφάται εύκολα από τη γη.

Να ξέρετε ότι μπορείτε να αυξήσετε το pH του εδάφους στον κήπο σας?

Ροζ ορτανσίες στον κήπο αλκαλικό χώμα καλό για αυτές τις ορτανσίες να αυξήσουν το pH

 

 3. Μην ξεχάσετε να γονιμοποιήσετε

Τα βελτιωτικά εδάφους, όπως ο ασβέστης κήπου, μπορούν να αλλάξουν τα χρώματα των λουλουδιών της ορτανσίας, αλλά δεν δίνουν στα φυτά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Οι ορτανσίες κάνουν καλύτερα όταν γονιμοποιηθούν νωρίς την άνοιξη, μόλις φυτρώσουν τα φύλλα. Εάν μεγαλώνετε ένα στέλεχος που ανθίζει ξανά όπως αυτά της σειράς Endless Summer, γονιμοποιήστε ξανά το καλοκαίρι μετά την πρώτη ανθοφορία για να ενθαρρύνετε τα φυτά να ανθίσουν ξανά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα μακροπρόθεσμο λίπασμα για όλες τις χρήσεις για να διατηρείτε τα φυτά σας ομοιόμορφα θρεπτικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Μην ξεχάσετε να γονιμοποιήσετε τις ροζ ορτανσίες στο κρεβάτι του κήπου.

Οι γονιμοποιώντας ροζ ορτανσίες στο κρεβάτι του κήπου είναι ένα όμορφο βλέμμα και προάγουν την ανάπτυξη των λουλουδιών του κήπου

4. Χρειάζεται υπομονή!

Η αλλαγή του pH του εδάφους του κήπου διαρκεί από 3 έως 18 μήνες. Συνεχίστε να προσθέτετε ασβέστη κήπου για ροζ λουλούδια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα. Για να διατηρήσετε τα ροζ λουλούδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να προσθέτετε τακτικά ασβέστη κήπου, δηλαδή όποτε λιπαίνετε. Μόλις εμφανιστούν τα λουλούδια, δεν θα αλλάξουν χρώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει πιθανώς να περιμένετε τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος για να δείτε ένα διαφορετικό χρώμα. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών σας να αλλάξετε το pH του εδάφους.

Οι ροζ ορτανσίες φαίνονται επίσης καλές σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή τη βεράντα.

Οι ροζ ορτανσίες σε γλάστρες φαίνονται καλά στο μπαλκόνι ή τη βεράντα

5. Εξετάστε την επιλογή καλλιέργειας ροζ ορτανσιών σε κατάλληλη γλάστρα

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, υπάρχει μια επιπλέον συμβουλή. Σε κήπους με πολύ όξινο χώμα, μπορεί να είναι δύσκολο να αυξηθεί το επίπεδο του pH αρκετά ώστε οι ορτανσίες να ανθίζουν πάντα ροζ. Επιπλέον, η συντήρηση ενός αλκαλικού εδάφους δεν είναι εύκολη. Μια ευκολότερη επιλογή είναι να καλλιεργήσετε τις ορτανσίες σας με μεγάλα φύλλα σε αντίστοιχες γλάστρες σε γλάστρες υψηλής ποιότητας. Προσέξτε το χώμα της γλάστρας να μην περιέχει συνήθως αλουμίνιο για να εμποδίσει το μπλε χρώμα των λουλουδιών.

Οι ροζ ορτανσίες φαίνονται αξιολάτρευτες ως διακοσμήσεις τραπεζιού σε βάζα.

Ροζ διακόσμηση τραπεζιού ορτανσίες ροζ τριαντάφυλλα και ορτανσίες σε βάζα τοποθετημένα στη μέση του τραπεζιού στη γαμήλια δεξίωση

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για ροζ ορτανσίες και σίγουρα θα έχετε μεγάλη επιτυχία ως χόμπι κηπουρός. Και καλλιεργήστε πολλές υπέροχες ορτανσίες στον δικό σας κήπο! Σας το ευχόμαστε!

Ροζ ορτανσίες ροζ έως κόκκινα όμορφα μεγάλα λουλούδια διατεταγμένα σε λευκό βάζο

Η μαγεία των χρωμάτων σε πλήρη λαμπρότητα!

Ροζ λουλούδια ορτανσίας διαφόρων χρωμάτων διατεταγμένα σε λευκό βάζο

Ροζ ορτανσία ευαίσθητα λουλούδια σε απαλό ροζ βλέμμα