Σίγουρα έχετε δει αρκετές φορές ένα όμορφο, αειθαλές φυτό, που τραβάει αμέσως τα βλέμματα με τα καμπυλωτά πτερυγωτά φύλλα του. Ωστόσο, το όνομά σας μπορεί να είναι άγνωστο σε εσάς. Κόβει πάντα μια ωραία φιγούρα σε μια κατσαρόλα ή κουβά και κοσμεί μεγάλα γραφεία, αίθουσες ξενοδοχείων και, φυσικά, ιδιωτικά διαμερίσματα και σπίτια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κοσμεί φωτεινές και μερικώς σκιασμένες βεράντες, όπου απλώνεται μια σαφής ατμόσφαιρα διακοπών. Αυτό το ελκυστικό εξωτικό ονομάζεται Japanese Palm Farm ή για συντομία Cycas. Στη Γερμανία είναι επίσης γνωστή ως φοίνικα σαγκό. Όλα τα ονόματα του Cycas μπορούν να εντοπιστούν στην προέλευση του καλλωπιστικού φυτού. Πρόκειται για μια διασταύρωση μεταξύ φοίνικων και φτερών που έπρεπε να είχε συμβεί στη γη πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα λεγόμενα κυκλάδες αναφέρονται επίσης ως “ζωντανά απολιθώματα”. Αυτά υπήρχαν στην πραγματικότητα ακόμη νωρίτερα από τους δεινόσαυρους, γι ‘αυτό και τα κυκλάδες Cycas είναι ένα από τα παλαιότερα φυτά στη γη σήμερα.

Cycas sago palm – το εξωτικό που τραβάει την προσοχή όλων.

Φοίνικας Cycas sago τοποθετημένος σε ένα λαμπερό χρυσό δοχείο στο δίσκο σε ένα ξύλινο τραπέζι στο σαλόνι στο δωμάτιο

Κατανομή και εμφάνιση του φοινικιού σαγκό του Cycas

Σήμερα πάνω από 300 διαφορετικοί τύποι κυκλάδων είναι γνωστοί παγκοσμίως. Αυτά βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και στις δύο πλευρές του ισημερινού. Για παράδειγμα στη Μαδαγασκάρη, την Ανατολική Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νέα Καληδονία. Αυτά τα φυτά αγαπούν τις ζεστές και υγρές περιοχές και δύσκολα αντέχουν στο κρύο και τον παγετό.

Μεταξύ όλων των γνωστών κυκλάδων, η ιαπωνική φτέρη φοινίκων σαγκό (Cycas revoluta) που χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το cycad προέρχεται από την Ιαπωνία. Σχηματίζει μια ισχυρή τούφα με αειθαλή φυλλάδια διατεταγμένα σε σπείρα. Αυτά μπορούν να έχουν μήκος έως 1,5 μ. Και να φαίνονται πολύ ελκυστικά. Οι φοίνικες του σαγκό Cycas μπορούν να φυτευτούν σε ωδεία ή βοτανικούς κήπους, όπου σχηματίζουν ταξιανθίες σε σχήμα αυγού. Αυτά είναι χρυσό καφέ και μοιάζουν με τεράστιους κώνους. Εάν φροντίζετε το φυτό σε γλάστρα ή μπανιέρα, τέτοια λουλούδια είναι σπάνια.

Αυτές οι εντυπωσιακές ταξιανθίες μπορούν να παρατηρηθούν μόνο σε κυκλάδες σε χειμερινούς κήπους ή βοτανικούς κήπους.

Cycas sago palm out in the open air ovate gold brown flowers only in the Botanical Gardens Conservatories

Σημαντικές συμβουλές φροντίδας για το φοινικόδεντρο Cycas

Εάν έχετε λάβει ως δώρο μια φοινικιά σαγκό Cycas ή έχετε αγοράσει αυτό το ελκυστικό καλλωπιστικό φυτό μόνοι σας σε ένα ανθοπωλείο, θα πρέπει να ενημερωθείτε προσεκτικά για το πώς να το φροντίσετε. Το Cycas είναι εύκολο στη φροντίδα, αλλά οι ακόλουθες συμβουλές φροντίδας μπορεί να είναι χρήσιμες.

  • Τοποθεσία, γη: Τοποθετήστε την παλάμη σας Cycas sago σε ένα ζεστό μέρος στο σπίτι όπου έχει πλήρες φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν πρέπει να στέκεται πολύ κοντά στο παράθυρο, γιατί αν υπάρχει ισχυρή ακτινοβολία, θα χρειαζόταν αντηλιακή προστασία. Το καλοκαίρι μπορείτε να πάρετε το φυτό έξω στον καθαρό αέρα και να επιλέξετε μια προστατευμένη τοποθεσία για αυτό. Ωστόσο, το φθινόπωρο και το χειμώνα, θα πρέπει να το ξαναφέρουμε στο σπίτι ή στον χειμερινό κήπο. Πρέπει να είναι ελαφρύ εκεί, αλλά όχι πιο κρύο από 7 βαθμούς Κελσίου. Το καλά στραγγισμένο χώμα για γλάστρες είναι απαραίτητο για να αναπτυχθεί σωστά ο φοίνικας του σαγκό.

 Η ιαπωνική φτέρη από σαγκό φοινικό χρειάζεται περίπου 3 έως 5 ώρες ηλιακό φως την ημέρα.

Cycas Japanese sago φτέρη φοινίκων σε ένα κομψό λευκό δοχείο, πολύ ηλιακό φως σε εσωτερικούς χώρους

  • Πότισμα και λίπανση: Ρίξτε το Cycas Exotin μέτρια! Είναι καλύτερα να ποτίζετε καλά την μπάλα της κατσαρόλας και μετά αφήστε την να στεγνώσει. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλή αποστράγγιση νερού, διότι μπορεί να συμβεί εύκολα κατάκλυση όταν το ρίχνετε. Αυτό μπορεί να βλάψει μόνιμα τον υπόγειο βλαστό του φυτού. Ο φοίνικας Cycas sago δεν χρειάζεται ισχυρά λιπάσματα, επομένως συνιστάται ένα αδύναμο λίπασμα αποθήκης για λίπανση. Τα κυκλάδια αναπτύσσονται πολύ αργά, οπότε το κόψιμο των πράσινων φύλλων δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση. Μόνο τα χαμηλότερα ή νεκρά φύλλα πρέπει να αφαιρεθούν.

Όλα τα είδη Cycas αναπτύσσονται πολύ αργά.

Το φοινικόδεντρο Cycas sago αναπτύσσεται καλά σε μια κατσαρόλα στο σπίτι με όμορφα αειθαλή πτερυγωτά φύλλα

  • Αντικατάσταση: Το ιαπωνικό κυκλάδι αναπτύσσεται πολύ αργά, αλλά η μετατόπιση είναι απαραίτητη κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια. Για αυτό χρειάζεστε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα ή κουβά, για παράδειγμα 20% μεγαλύτερη από την παλιά ζαρντινιέρα. Το μεγαλύτερο δοχείο θα τονώσει την ανάπτυξη και η παλάμη Cycas θα αναπτυχθεί πολύ καλύτερα.

Όταν μετατοπίζετε την παλάμη Cycas sago, χρειάζεστε πάντα ένα μεγαλύτερο δοχείο ή κουβά.

Repot Cycas sago palm κάθε τρία έως πέντε χρόνια χρειάζεστε πάντα ένα μεγαλύτερο δοχείο

  • Διαχειμώντας: Πριν έρθουν οι χειμερινές θερμοκρασίες, τα ιαπωνικά κυκλάδες πρέπει να μεταφερθούν σε ζεστά και ελαφριά χειμωνιάτικα δωμάτια. Εκεί οι θερμοκρασίες μεταξύ 7 και 10 βαθμών C είναι ιδανικές για το φυτό. Εάν το φοινικόδεντρο Cycas σας πρέπει να βρίσκεται στον κήπο όλο το χρόνο, τότε χρειάζεται καλή προστασία από τον παγετό. Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα πρέπει να σταματήσετε το πότισμα και τη λίπανση εντελώς, διαφορετικά το φυτό θα πάρει κίτρινα φύλλα.

Αν οι παλάμες Cycas πρόκειται να ξεχειμωνιάσουν έξω, χρειάζονται καλή προστασία από το κρύο και τον παγετό.

Το Cycas sago φοίνικα πολλά φυτά σε γλάστρες που προετοιμάζονται για το χειμώνα έξω

 Μερικές επιπλέον συμβουλές για όλους τους λάτρεις των φυτών Cycas

Εδώ σας δίνουμε μερικές ακόμη συμβουλές φροντίδας, έτσι ώστε το φοινικόδεντρο Cycas sago να μεγαλώνει πραγματικά υπέροχα και να αναπτύσσεται καλά. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να λάβετε υπόψη τις συνθήκες φωτισμού κατά τη συντήρηση. Εάν το ιαπωνικό κυκλάδι σας βρίσκεται σε πολύ ηλιόλουστο σημείο, τα εγκαύματα των φύλλων μπορεί να είναι μια τρομερή συνέπεια. Τα κιτρινισμένα φύλλα και οι αποξηραμένες άκρες είναι μια σαφής ένδειξη ότι πρέπει να μετακινήσετε τον φοίνικα σε ένα άλλο φωτεινό μέρος, όπου ο ήλιος δεν λάμπει ιδιαίτερα έντονα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά αν το φυτό πάρει πολύ λίγο φως, θα αρχίσει να στραβώνει. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να τα γυρίζετε συχνά έτσι ώστε τα φύλλα να δέχονται αρκετό ηλιακό φως από όλες τις πλευρές.

 Εάν ο φοίνικας Cycas sago έχει τις απαραίτητες συνθήκες ανάπτυξης, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ψηλός και να φαίνεται πολύ ελκυστικός.

Cycas sago palm Οι απαραίτητες συνθήκες καλλιέργειας για να ψηλώσουν πολύ φαίνονται ελκυστικές

Εάν η φοινικιά σας έχει κίτρινα φύλλα, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Για παράδειγμα, το χώμα της γλάστρας μπορεί να είναι πολύ υγρό ή να ποτίζετε πολύ συχνά με σκληρό νερό. Για το πότισμα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε είτε νερό της βροχής είτε αφαλατωμένο νερό. Επίσης, να είστε προσεκτικοί κατά τη λίπανση, η υπερβολική λίπανση θα προκαλέσει επίσης κίτρινα φύλλα.

Οι ασθένειες είναι σπάνιες με αυτό το εξωτικό καλλωπιστικό φυτό, αλλά τα φύλλα του μπορούν να προσβληθούν από ακάρεα αράχνης και αφίδες. Μπορείτε να μάθετε πώς να αφαιρέσετε τα παράσιτα εδώ !

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε ότι η φτέρη του φοινικόδεντρου Cycas είναι ελαφρώς δηλητηριώδης. Τα φύλλα του περιέχουν τη γλυκοσίδη κυκασίνη, η οποία βλάπτει το ήπαρ στο ανθρώπινο σώμα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, έχουν τεκμηριωθεί μόνο δηλητηρίαση ζώων.

Προσοχή! Αυτό το εξωτικό είναι δηλητηριώδες!

Οι ταξιανθίες παλάμης Cycas sago προειδοποιούν δηλητηριώδεις

Σε τροπικές περιοχές, ο φοίνικας μεγαλώνει έξω στον κήπο.

Ο φοίνικας Cycas sago σε τροπικές περιοχές αναπτύσσεται έξω στον κήπο

 Μην ξεχνάτε, υπάρχουν πάνω από 300 είδη φοινίκων Cycas παγκοσμίως.

Φοίνικας Cycas sago μέσα στο παράθυρο όμορφο βλέμμα πάνω από 300 είδη σε όλο τον κόσμο

Ανεξάρτητα από το αν νοιάζεστε για την παλάμη του σαγκό μέσα ή έξω, είναι πάντα ένα εξαιρετικό βλέμμα!

Το Cycas sago palm σε εσωτερικούς χώρους είναι ένα εξαιρετικό εξωτικό εξωτικό στο σπίτι