Πριν το καλοκαίρι χτυπήσει την πύλη του κήπου, οι κηπουροί χόμπι έχουν ήδη φυτέψει τα καλοκαιρινά λουλούδια τους. Με τα όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια τους, δεν διακοσμούν μόνο τα κρεβάτια, αλλά και γλάστρες και γλάστρες στο μπαλκόνι και τη βεράντα. Εάν είστε επίσης λάτρεις των φυτών, τότε σίγουρα ψάχνετε για εκείνα τα είδη λουλουδιών που δείχνουν την ανθισμένη τους λαμπρότητα όλο το καλοκαίρι. Μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό και να σας παρουσιάσουμε σήμερα ένα πραγματικό μόνιμο λουλούδι για σκιερά μέρη. Πρόκειται για το Impatiens walleriana ή γνωστό σε εμάς ως το εργατικό Lieschen και ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλούς λάτρεις των λουλουδιών και χόμπι κηπουρούς. Δίνουμε επίσης σημαντικές συμβουλές φροντίδας ώστε να μπορείτε να θαυμάσετε τα λουλούδια του Busy Lieschen μέχρι το φθινόπωρο.

 Το εργατικό Lieschen είναι ένα κλασικό για το μπαλκόνι και τον κήπο.

Τα εργατικά λευκά λουλούδια Lieschen καταπράσινα πράσινα φύλλα στον κάδο στον κήπο Classic για κάθε εξωτερικό χώρο

Από πού προέρχεται το Busy Lieschen και τι σημαίνει το όνομα αυτού του καλοκαιρινού λουλουδιού?

Η εργατική Lizzie (Impatiens wallerina) είναι είδος ανοιξιάτικου βοτάνου και ανήκει στην οικογένεια του βαλσάμικου. Το καλλωπιστικό φυτό προέρχεται αρχικά από τις τροπικές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής και ήρθε στην Ευρώπη περίπου το 1880.

Το επιστημονικό τους όνομα Impatiens δεν είναι τυχαίο. Στα Λατινικά, αυτό σημαίνει “ανυπόμονος” και οφείλεται στις ιδιότητες των λοβών των σπόρων του λουλουδιού. Στην κατάσταση της ωριμότητας, αυτά ξεπηδούν με ένα απαλό άγγιγμα. Το ψευδώνυμο walleriana επιστρέφει στον πρώτο εργατικό ανακαλυφτή του Lieschen, τον Άγγλο ιεραπόστολο στην Κεντρική Αφρική Horace Waller (1833-1896). Επιπλέον, το όμορφο καλοκαιρινό λουλούδι ονομάζεται στοργικά Süüfferli στην Ελβετία. Ο εργατικός Lieschen οφείλει αυτό το ψευδώνυμο στις υψηλές του απαιτήσεις σε πότισμα. Αναφέρουμε αναλυτικά αυτό παρακάτω. Θέλουμε επίσης να προσθέσουμε ότι το διακοσμητικό λουλούδι ανθίζει πολύ σκληρά, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Τούτου λεχθέντος, αξίζει όλα τα ονόματά του!

 Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, το Busy Lieschen δείχνει αξιοζήλευτη δύναμη λουλουδιών!

Εργατικός Lieschen αξιοζήλευτη δύναμη λουλουδιών από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε κρεμαστά κουτιά διαφορετικά απαλά χρώματα ροζ λευκό πορτοκαλί βιολετί

Αυτό που ξεχωρίζει τον εργατικό Λίσεν?

Το Busy Lizzie είναι στην πραγματικότητα ένα πολυετές διακοσμητικό λουλούδι, αλλά οι ετήσιες υβριδικές ποικιλίες είναι συνήθως κοινές εδώ. Φτάνουν σε ύψος 15 έως το πολύ 40 εκατοστά και ευδοκιμούν σε γλάστρες και μπανιέρες καθώς και σε κουτιά και κρεβάτια κήπου. Οι καλύτεροι συνεργάτες σας στο μπαλκόνι και τη βεράντα ή στον κήπο είναι οι φούξια και οι μπιγκόνιες. Το Busy Lieschen έχει γυαλιστερά, σκούρα πράσινα ελλειπτικά φύλλα που είναι εναλλακτικά. Αλλά όταν πρόκειται για ανθισμένα λουλούδια, το λουλούδι δείχνει ένα πραγματικό αριστούργημα, ειδικά όταν φροντίζεται σωστά. Από τον Μάιο έως το φθινόπωρο, το εργατικό Lieschen μας εκπλήσσει με ολοκαίνουργια και νέα λουλούδια. Ανάλογα με την ποικιλία, υπάρχουν μονόκλινα και διπλά λουλούδια, τα χρώματα των οποίων ποικίλουν από λευκό γάλακτος έως απαλό ροζ, ροζ και πορτοκαλί έως κόκκινο και μοβ. Τα σχήματά τους είναι επίσης διαφορετικά, αλλά τα περισσότερα άνθη είναι επίπεδα, 3-4 εκατοστά πλάτος.

 Η ανθοφορία αυξάνεται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα εργατικά λουλούδια Lieschen σε ροζ χρώμα εμφανίζονται όλο και περισσότερο το καλοκαίρι με τη σωστή φροντίδα

 Η φύτευση στον κήπο γίνεται στις αρχές έως τα μέσα Μαΐου, ανάλογα με τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Μια απόσταση 20 έως 25 εκατοστών στο κρεβάτι του κήπου θεωρείται κατάλληλη.

 Συμβουλές ειδικής φροντίδας για το εργατικό Lieschen έτσι ώστε το λουλούδι να ανθίζει όλο το καλοκαίρι.

Με το σκληρά εργαζόμενο Lieschen, όπως και με τα περισσότερα μόνιμα ανθισμένα, η σωστή φροντίδα είναι σημαντική. Για να απολαύσετε τα ακούραστα λουλούδια της Impatiens walleriana σας όλο το καλοκαίρι, πρέπει να έχετε κατά νου τις ακόλουθες συμβουλές φροντίδας:

  • Τοποθεσία και γη

Η εργατική λιζούρα είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που φροντίζεται εύκολα, αλλά δεν του αρέσει ιδιαίτερα ο λαμπερός ήλιος. Οι άμεσες ακτίνες του ήλιου καίνε τα ευαίσθητα φύλλα τους και αφήνουν λεκέδες πάνω τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται πιο άνετα στη σκιά και τη μερική σκιά και δείχνει την ανθοφορία του σε πλήρη αφθονία. Ωστόσο, η τοποθεσία πρέπει να προστατεύεται από τον άνεμο και τη βροχή. Το Lizzie είναι ευαίσθητο στον παγετό και το κρύο, οπότε μπορείτε να το τοποθετήσετε σε εξωτερικούς χώρους μόνο στα μέσα Μαΐου. Κατά συνέπεια, πριν από τον πρώτο παγετό στα τέλη του φθινοπώρου, πρέπει να μετακινήσετε το λουλούδι σε ένα φωτεινό χειμερινό μέρος όπου μπορεί να ξεχειμωνιάσει. Για το σκληρά εργαζόμενο Lieschen χρειάζεστε χαλαρά χυμικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και διαπερατό χώμα για γλάστρες με μάλλον όξινη τιμή pH 5,5 έως 6,8.

 Η τοποθεσία του εργατικού Lieschen δεν πρέπει να είναι πολύ σκοτεινή σε καμία περίπτωση.

Εργατικό Lieschen η τοποθεσία δεν πρέπει να είναι πολύ σκοτεινή, χωρίς έντονο ήλιο, μάλλον σε σκιά έως μερική σκιά

  • Νερό και λίπανση

Για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του καλλωπιστικού φυτού και να ενθαρρύνετε την ανθοφορία του, πρέπει να το ποτίζετε μέτρια. Το χώμα πρέπει να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμάτων, αλλά να μην είναι πολύ στεγνό ή πολύ υγρό. Η υπερχείλιση είναι εξίσου επιβλαβής για τους εργαζόμενους Lieschen όσο και το ανεπαρκές πότισμα. Μπορείτε να ψεκάσετε τα φύλλα με νερό χωρίς ασβέστη κάθε 2-3 ημέρες. Αυτό είναι καλό για το διακοσμητικό λουλούδι και σας ευχαριστεί για τη φροντίδα σας με ακόμη πιο όμορφα λουλούδια. Χρησιμοποιήστε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά για να δώσετε στην εργατική λιζούρα σας νέα θρεπτικά συστατικά μία φορά κάθε 2 εβδομάδες.

  • Άλλη φροντίδα

Για να τονώσετε την άνθηση, πρέπει να καθαρίζετε τακτικά νεκρά λουλούδια. Πρέπει ακόμα να κόψετε τις άκρες του βλαστού και τα 2-3 πρώτα φύλλα μία φορά κάθε 14 ημέρες. Εάν χαθούν μερικά λουλούδια, μην ανησυχείτε, σύντομα θα έχετε περισσότερα.

Πρέπει να αφαιρέσετε αυτά τα όμορφα ροζ λουλούδια αφού έχουν ξεθωριάσει.

Οι σκληρά εργαζόμενοι Lieschen αφαιρούν όμορφα ροζ λουλούδια αφού έχουν ξεθωριάσει

  • Αδρανοποιήστε και πολλαπλασιάστε 

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα ετήσια υβρίδια των εργατικών σαυρών είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε εμάς. Κατ ‘αρχήν, ο χειμώνας δεν αξίζει τον κόπο. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα πιο όμορφα δείγματα σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μεταφέρετέ τα σε ένα ασφαλές, φωτεινό χειμερινό μέρος όπου η θερμοκρασία του δωματίου δεν πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται μέσω σπόρων. Η σπορά πρέπει να τοποθετηθεί στο περβάζι του Μαρτίου και να ποτίζεται μέτρια. Ορισμένες ποικιλίες, για παράδειγμα αυτές με διπλά άνθη, μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα.

  • Ασθένειες και παράσιτα

Αν και η σκληρά εργαζόμενη Λίζι είναι στιβαρή και ανθεκτική, το καλλωπιστικό φυτό μπορεί ακόμα να επιτεθεί από παράσιτα. Προσοχή λοιπόν στα ακάρεα της αράχνης, στις αφίδες ή στα μαύρα ζουρουνάκια, γιατί τους αρέσει να νιώθουν άνετα στα καταπράσινα φύλλα. Διαβάστε εδώ πώς να απελευθερώσετε τα όμορφα λουλούδια σας από απρόσκλητους κηπουρούς. Αλλά αν παρατηρήσετε γκρίζα μούχλα και σήψη ρίζας, αυτό είναι σημάδι υπερχείλισης! Στη συνέχεια, πρέπει να ποτίζετε συχνότερα, αλλά μέτρια!

Τα χιονισμένα λουλούδια των Impetients walleriana έρχονται σε αντίθεση με το πλούσιο πράσινο των φύλλων τους.

Τα σκληρά εργαζόμενα λευκά χιονισμένα λουλούδια Lieschen έρχονται σε αντίθεση με τα πλούσια πράσινα φύλλα του καλλωπιστικού φυτού

Επιπλέον συμβουλή: Η Λίζι μπορεί να είναι ελαφρώς δηλητηριώδης, επομένως συνιστάται να διατηρείτε το διακοσμητικό λουλούδι μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα. Είναι απαραίτητο να φοράτε γάντια όταν εκτελείτε εργασίες συντήρησης εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες!

Λάβετε υπόψη τις συμβουλές φροντίδας που παρουσιάζονται εδώ για το εργατικό Lieschen και απολαύστε το καλοκαίρι σε πλήρη άνθηση!

Εργατικό Lieschen – ένα όμορφο μέρος κάθε μπαλκονιού και κήπου!

Τα εργατικά λευκά λουλούδια Lieschen σκούρο πράσινο αφήνουν ένα όμορφο μέρος οποιουδήποτε μπαλκονόκηπου

Η Impatiens walleriana στο κρεμαστό καλάθι είναι ένα πραγματικό βλέμμα έξω.

Το σκληρά εργαζόμενο Lieschen σε κρεμαστά καλάθια είναι ένα πραγματικό βλέμμα έξω

Τοποθετημένο στη σωστή θέση, το εργατικό Lieschen προσελκύει την προσοχή όλων.

Το εργατικό Lieschen τοποθετημένο στο σωστό μέρος προσελκύει όλα τα βλέμματα

Τα λουλούδια της Λίζι λάμπουν ακόμη και σε σκοτεινά μέρη.

Τα σκληρά ροζ λουλούδια της Lieschen λάμπουν σε σκοτεινά μέρη

Αυτή η δύναμη λουλουδιών θα μπορούσε επίσης να διακοσμήσει τον εξωτερικό σας χώρο όλο το καλοκαίρι.

Το σκληρά εργαζόμενο Lieschen Flower Power σε βιολετί διακοσμεί τον εξωτερικό χώρο όλο το καλοκαίρι

 Προς το παρόν μπορείτε να βρείτε μικρές γλάστρες με νεαρές, εργατικές σαύρες σε κάθε ανθοπωλείο ή στην αγορά των λουλουδιών.

Ο εργατικός Lieschen βρίσκει μικρές γλάστρες με ευαίσθητα λουλούδια στο ανθοπωλείο στην αγορά των λουλουδιών