Ο κάθετος κήπος είναι μια από τις μακροβιότερες τάσεις αστικής κηπουρικής των τελευταίων ετών. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι είναι σχεδιασμένοι με πράσινα φυτά, διακοσμητικά και βρώσιμα. Ένας κάθετος κήπος έχει πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα επιστήσουμε την προσοχή σας και στα δύο στο ακόλουθο άρθρο. Θα μοιραστούμε επίσης μερικές συμβουλές σχεδιασμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας κάθετος κήπος είναι σαν έργο τέχνης

οι κοινές ποικιλίες κήπου φυτεύονται κάθετα

Κάθετος κήπος: οι διαφορετικές στρατηγικές

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές για τη δημιουργία ενός κάθετου κήπου. Ορισμένα φυτά μπορούν να εισαχθούν απευθείας στις αρθρώσεις του τοίχου. Αυτό είναι το ιδανικό μέρος για παχύφυτα. Άλλα μεγαλύτερα είδη φυτών είναι επίσης υπέροχα κατάλληλα. Άλλα μπορούν να συνδεθούν με χαλύβδινα πλέγματα ή ξύλινα συστήματα κουτιών.

Όταν χτίζετε τον κάθετο κήπο, μπορείτε είτε να ξεκινήσετε από το υπέδαφος είτε από τον τύπο των φυτών. Οδηγίες για κάθετη κηπουρική με παλέτες μπορείτε να βρείτε εδώ. Όταν αποφασίζετε για τον τύπο του υπεδάφους και τα φυτά, πρέπει φυσικά να λάβετε υπόψη το υλικό των τοίχων σας και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Θα βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές για την αστική κηπουρική και τα «πράσινα χαλιά», όπως ονομάζονται και οι κάθετοι κήποι σε αυτό το άρθρο.

Σε αυτή την περίπτωση, φέρατε τη φθινοπωρινή λαμπρότητα στο σπίτι σας

κάθετη διακόσμηση φθινοπωρινού κήπου diy

Τα πλεονεκτήματα

Ένας κάθετος κήπος μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μεταξύ άλλων, αυτή είναι μια πρόσθετη και φυσική μόνωση. Τα φυτά που χρησιμοποιούνται εκεί ανανεώνουν την ατμόσφαιρα και απλώνουν όμορφα αρώματα. Επιπλέον, έχουν φυσικά ένα υπέροχο διακοσμητικό αποτέλεσμα που θα μετατρέψει το σπίτι σας σε όαση.

Ο κάθετος κήπος είναι επίσης πολύ χρήσιμος για πολλούς ανθρώπους από ψυχολογική άποψη. Σε κάνει να νιώθεις πολύ κοντά στη φύση, ακόμα κι αν ζεις στη μέση της πόλης.

Ένας κάθετος κήπος σας διδάσκει πολλά για τα φυτά και τη φύση, ακόμη και αν ζείτε σε μια πόλη. Τέλος, ένας κάθετος κήπος μπορεί επίσης να έχει πολλά χρήσιμα βότανα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη δική σας κουζίνα.

Ο χώρος μεταξύ των σπιτιών μπορεί επίσης να διαχωριστεί με ένα διαμέρισμα

πράσινο χαλί χωρίσματα μεταξύ σπιτιών

Τα μειονεκτήματα

Η συντήρηση του κάθετου κήπου δεν είναι λιγότερο επίπονη από το συνηθισμένο. Πρέπει λοιπόν να αφιερώσετε χρόνο και έξοδα. Ακόμη και η κατασκευή του ίδιου του κήπου είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία. Η εγγύτητα στη φύση δεν είναι για όλους: Τα πράσινα φυτά προσελκύουν επίσης πολλά έντομα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για ορισμένες οικογένειες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν υπάρχουν άτομα με αλλεργίες στο νοικοκυριό.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα φυτά που είναι δηλητηριώδη – αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για παιδιά και ζώα. Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη όλους τους κανόνες ασφαλείας για τον συνηθισμένο κήπο, συμπεριλαμβανομένου του κάθετου.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα φυτά μπορούν να βλάψουν τη σταθερότητα των παλιών κτιρίων. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ιδιαίτερα εάν ο κάθετος κήπος είναι εγκατεστημένος απευθείας στους αρμούς του τοίχου και μπορεί να βλάψει την δομή του κτιρίου.

Ένας τέτοιος κάθετος κήπος θα ήταν ιδανικός για μινιμαλιστικό σχεδιασμό

μινιμαλιστικός καταπράσινος κήπος

Πρακτικές συμβουλές

Ο τύπος εγκατάστασης και φροντίδας διαφέρει από τον κάθετο κήπο στον άλλο, ανάλογα με το είδος του πλαισίου και τα φυτά που επιλέγονται. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές. Για ένα, πρέπει να προσαρμόσετε τα επιλεγμένα φυτά στη θέση του κάθετου κήπου. Οι περισσότεροι χρειάζονται ένα ηλιόλουστο ή μερικώς σκιασμένο σημείο. Ωστόσο, υπάρχουν και κατάλληλα φυτά για σκιερά σημεία.

Αυτοί και άλλοι κοινοί κανόνες κηπουρικής πρέπει επίσης να τηρούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

κάθετος κήπος diy διακόσμηση μπαλκονιού

Ιδέες σχεδίασης

Ένας κάθετος κήπος εγγράφεται απλά σε διάφορες έννοιες σχεδιασμού. Αυτό είναι, για παράδειγμα, μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο συνηθισμένο πράσινο σχέδιο πρόσοψης με αναρριχώμενα φυτά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν κάθετο κήπο σε κιγκλιδώματα και κάγκελα βεράντας. Αυτό χρησιμεύει αφενός ως όμορφη διακόσμηση, αλλά και ως εξαιρετική ιδιωτική και αιολική προστασία. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε υπέροχους τοίχους στο εσωτερικό.

Σχέδιο τοίχου πράσινης όασης στο σπίτι

καταπράσινος καταπράσινος κήπος στην αυλή

μπαλκόνι τοίχου με κάθετη προφορά κήπου

κάθετη-κήπος-μπροστά-από-μια-μεγάλη-γυάλινη πρόσοψη