Τα κεραμίδια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο σπίτι μας. Αυτό συνήθως καλύπτει όλους τους τοίχους του μπάνιου μας. Επιπλέον, ο πίσω τοίχος της κουζίνας είναι ένα τυπικό μέρος για τη χρήση τους. Όλο και πιο συχνά έχουμε να κάνουμε με ένα σχέδιο δαπέδου από πλακάκια. Στα παρακάτω παραδείγματά μας θα βρείτε επίσης μερικές διακοσμητικές ιδέες για σχέδιο με πλακάκια. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε πάγκους κουζίνας, ακόμη και μικρά τραπέζια. Ωστόσο, η εγκατάσταση και η αφαίρεση πλακιδίων είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο σχεδιασμός και η διάταξη σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται το πιο πρακτικό πράγμα. Ωστόσο, μπορείτε να βάψετε τα κεραμίδια σας, αποφεύγοντας την ανάγκη εγκατάστασης νέων. Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε σαφώς και αξιόπιστα πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό με επιτυχία, βήμα προς βήμα. Υποσχόμαστε επίσης ότι ακόμη και οι λιγότερο τεχνικά ταλαντούχοι μπορούν να το χειριστούν!

Ακόμα και όμορφα τραπέζια μπορούν να καλυφθούν με πλακάκια

πλακάκια μπάνιου - πολύ ωραία τραπέζια

Τι μπορείτε να επιτύχετε όταν βάφετε τα πλακάκια σας?

Καθορίστε ακριβώς τον σκοπό με τον οποίο θέλετε να βάψετε τα πλακάκια σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτήν την ενέργεια όταν θέλουν να επισκευάσουν μια σπασμένη ή φθαρμένη επιφάνεια. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες καταστάσεις και λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτού του είδους τις περίτεχνες, αλλά ανταποδοτικές δραστηριότητες DIY.

Αλλάξτε και βελτιώστε απλά πλακίδια

Η τιμή των πλακιδίων εξαρτάται αφενός από το υλικό που έχει επιλεγεί. Οι άλλοι καθοριστικοί παράγοντες είναι τα σχέδια και τα χρώματα. Με άλλα λόγια, κάποιος πολύ συχνά πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε έντονα χρώματα και πρωτότυπα κεραμίδια από μέτριο υλικό και πλακάκια υψηλής ποιότητας με βαρετά χρώματα. Ή μήπως όχι! Επειδή μπορείτε να αγοράσετε πλακάκια από απλό υλικό και στη συνέχεια να τα αρωματίσετε μόνοι σας με μοντέρνες και πρωτότυπες αποχρώσεις.

Ο καλός καθαρισμός είναι απαραίτητος για την επιτυχία

πλακάκια μπάνιου - υπέροχος πίσω τοίχος κουζίνας

Προσαρμογή σε νέες ιδέες σχεδιασμού

Έχετε αλλάξει τον εσωτερικό σας σχεδιασμό ή σχεδιάζετε να το κάνετε σύντομα; Αλλά οι νέες υφές και χρώματα δεν θα ταιριάζουν με έναν υπάρχοντα τοίχο με πλακάκια σε αυτό το δωμάτιο. Δεν είναι ούτε φιλικό προς το περιβάλλον ούτε οικονομικά καλό να τα αντικαταστήσουμε πλήρως. Αλλά το βάψιμο και η επίτευξη νέας εμφάνισης το κάνει. Η προσαρμογή των υφιστάμενων πλακιδίων σε νέες έννοιες εσωτερικού σχεδιασμού είναι ένας καλός λόγος για να βάψετε τα κεραμίδια.

Αν βάψετε τα πλακάκια σας, θα μπορούσαν να γίνουν πιο μοντέρνα

πλακάκια μπάνιου διαφορετικές αποχρώσεις

Επισκευή πλακιδίων

Μετά από όλα, μπορείτε φυσικά να ανανεώσετε την εμφάνιση των πλακιδίων σας ζωγραφίζοντας! Έχετε δύο διαφορετικές επιλογές εδώ. Μπορείτε να κρύψετε μικρές ρωγμές και εξογκώματα εφαρμόζοντας ειδικό χρώμα στις κατεστραμμένες περιοχές. Σε γενικές γραμμές, εάν τα πλακάκια φαίνονται πολύ φθαρμένα και χαλασμένα, μπορείτε να τα βάψετε ξανά εντελώς. Θα μπορούσατε να επιλέξετε το ίδιο χρώμα ή λίγο πιο σκούρο χρώμα. Η δεύτερη επιλογή είναι η πιο ασφαλής επιλογή για καλή επιτυχία.

Τα απλά κεραμίδια μπορούν να τελειοποιηθούν με βαφή

μπλε λευκή κάθετη διάταξη πλακάκια μπάνιου

Το χρειάζεστε για τη βαφή πλακιδίων

Εδώ είναι τα πράγματα που χρειάζεστε για να βάψετε αποτελεσματικά τα κεραμίδια με μια ματιά:

 • Ένα αποτελεσματικό μέσο για τον λεπτομερή καθαρισμό των πλακιδίων (οι ειδικοί σε αυτή την περίπτωση συνηθέστερα συνιστούν φωσφορικό τρινάτριο).
 • Νερό και υγρό πλυσίματος για τον δεύτερο καθαρισμό, το οποίο πρέπει να γίνει μετά τον πλήρη καθαρισμό.
 • Μέσα καθαρισμού: σφουγγάρι, κατάλληλη βούρτσα, πανί για να στεγνώσει.
 • Προστατευτικά μέσα, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν την υγεία σας: λαστιχένια γάντια, που σας προστατεύουν από την επιθετική επίδραση των προϊόντων περιποίησης. μια υφασμάτινη μάσκα για το πρόσωπο.
 • Γυαλόχαρτο;
 • Αστάρι, το οποίο εφαρμόζεται πριν από τη βαφή.
 • Βούρτσα καλλιτέχνη για τη βαφή των αρμών.
 • Εσωτερική βαφή?
 • Υλικό για στεγανοποίηση (όπως ουρεθάνη).

Μπορεί να θέλετε να ανανεώσετε τα πλακάκια της κουζίνας σας?

πλακάκια κουζίνας πίσω τοίχου μπάνιου

Βαφή πλακιδίων σε τρία εύκολα βήματα

Βήμα 1: προετοιμασία

Αφαιρέστε ό, τι βρίσκεται μπροστά από την επιφάνεια που θα μπορούσε να σας ενοχλήσει. Συνήθως πρόκειται για οποιοδήποτε έπιπλο ή αξεσουάρ. Υπάρχουν πράγματα όπως νεροχύτες και βρύσες που πρέπει να απεγκαταστήσετε εντελώς. Για να μην συμβεί αυτό, μπορείτε να τα καλύψετε με κάτι. Η ταινία, η οποία εφαρμόζεται και αφαιρείται γρήγορα, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για αυτό.

Η ζωή είναι πιο διασκεδαστική με όμορφα πλακάκια!

υπέροχα μπλε πλακάκια μπάνιου

Βήμα 2: Ο καθαρισμός

Θα επιτύχετε καλά αποτελέσματα μόνο εάν οι επιφάνειες καθαριστούν πολύ καλά. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσετε τα μέσα για ενδελεχή καθαρισμό και στη συνέχεια για το δεύτερο καθαρισμό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το γυαλόχαρτο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση τυχόν επίμονων λεκέδων. Είναι απολύτως απαραίτητο τόσο η επιφάνεια των πλακιδίων όσο και αυτή των αρμών να καθαρίζονται καλά. Επαναλάβετε τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Δώστε πολύ χρόνο στον εαυτό σας – ίσως και δύο ημέρες. Καθαρίστε τη μία ημέρα και ελέγξτε τη δεύτερη ημέρα ότι στην πραγματικότητα όλη η βρωμιά έχει αφαιρεθεί καλά. Μετά τον τελευταίο καθαρισμό, τα πλακίδια πρέπει να στεγνώσουν πολύ καλά.

Ζωγραφίζοντας τα πλακάκια σας, μπορείτε να φρεσκάρετε το πάτωμα σε ένα δωμάτιο

πλακάκια μπάνιου όμορφο πάτωμα

Βήμα 3: εφαρμογή του χρώματος

Τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε το χρώμα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει σε πολύ στεγνή επιφάνεια. Θα πρέπει να εφαρμόσετε το χρώμα ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις γωνίες και τις άκρες. Όσο πιο μαλακή είναι η επιφάνεια των πλακιδίων σας, τόσο περισσότερα στρώματα χρειάζεστε για να τα βάψετε ομοιόμορφα.

Τα ασπρόμαυρα πλακάκια είναι ιδιαίτερα εύκολο να ανανεωθούν με λίγη μπογιά

πλακάκια μπάνιου ασπρόμαυρο σχέδιο δαπέδου

λευκό δάπεδο πλακιδίων πλύσης Fresh DIY Διακόσμηση δωματίου Πώς να βάψετε πάνω από πλακάκια δαπέδου βινυλίου

Το σωστό χρώμα για τα σωστά πλακάκια

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κεραμικά πλακίδια στο σπίτι, αλλά αυτό είναι με διαφορά δεν είναι η μόνη επιλογή στην αγορά. Πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι για το τι ακριβώς έχετε στο σπίτι σας. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους χρωμάτων για πλακάκια. Εδώ είναι μερικές επιλογές:

 • Χρώματα με βάση το λάδι,
 • Χρώματα αλκυδικής ρητίνης,
 • Εποξειδικά χρώματα,
 • Ακρυλικά,
 • Λατέξ με βάση το νερό,
 • Χρώματα με βάση τη σιλικόνη.

Πότε αξίζει να βάψετε πλακάκια;?

Η βαφή πλακιδίων αξίζει όταν φαίνονται φθαρμένα ή το σχέδιο χρειάζεται αλλαγή. Αυτά που είναι πολύ σπασμένα και μουχλιασμένα πρέπει να αντικατασταθούν. Ακόμα και μετά την απόκρυψη των μειονεκτημάτων με το χρώμα, σύντομα θα βρεθείτε ξανά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τέλος, πρέπει να έχετε μια καλή εκτίμηση των δεξιοτήτων σας στο DIY. Η βαφή πλακιδίων απαιτεί ορισμένη υπομονή και επιδεξιότητα! Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να λάβετε βοήθεια από έναν επαγγελματία.