Το Tataki Zomé (た た き 染 is) είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική μεταφοράς φύλλων και λουλουδιών σε ύφασμα ή χαρτί. Είναι μια μορφή φυσικής εκτύπωσης, αλλά αντί για μελάνι ή χρώμα, το Tataki Zomé χρησιμοποιεί τα φυσικά χρώματα του ίδιου του φυτού. Στα αγγλικά, αυτή η τεχνική αναφέρεται συχνά ως “σφυροκόπημα λουλουδιών”.

Tataki Zomé – μια δημιουργική ιαπωνική τεχνική φυσικής εκτύπωσης

Φυσική εκτύπωση σε υφάσματα Tataki Zomé

Tataki Zomé – τι τεχνική είναι?

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική εκτύπωσης υφασμάτων με φυσικό τρόπο

ο Μάθετε την ιαπωνική τεχνική Tataki Zomé

Πρώτον, τα λουλούδια, τα φύλλα και τα στελέχη είναι διατεταγμένα στην επιφάνεια που πρόκειται να εκτυπωθεί, είτε σε ύφασμα είτε σε χαρτί. Στη συνέχεια, τα λουλούδια καλύπτονται με χαρτοπετσέτα ή κερωμένο χαρτί. Στη συνέχεια σφυρηλατούν έτσι ώστε οι χυμοί και τα χρώματα του φυτού να πιέζονται στην επιφάνεια. Είναι επίσης δυνατό να δημιουργήσετε ένα μοτίβο καθρέφτη στρώνοντας το χαρτί ή το ύφασμα πάνω από τα λουλούδια αντί να τα καλύψετε με χαρτοπετσέτα. Αυτό δημιουργεί όμορφες εκτυπώσεις χρωμάτων και σχημάτων που μπορεί να είναι πολύ ακριβείς και αφηρημένες.

Εκτυπώστε λουλούδια που έχουν συλλέξει ψάρια σε ύφασμα

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική εκτύπωσης υφασμάτων

Σφυρί, σφυρί, σφυρί …

Tataki Zomé Υφάσματα ιαπωνικής τεχνικής που εκτυπώνουν λουλούδια σφυριού

Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να μάθουμε την ιαπωνική τεχνική εκτύπωσης φύσης Tataki Zomé. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πλαστική σανίδα, ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί, ένα κομμάτι χαρτόνι, κερωμένο χαρτί ή χαρτοπετσέτα και ένα σφυρί. Και φυσικά μερικά φυτά. Πάρτε ένα παλιό μαντήλι, μπλουζάκι, πετσέτα κουζίνας ή ένα κομμάτι ύφασμα που θα θέλατε να τυπώσετε. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι, λινό, κάνναβη ή μετάξι και είναι καλύτερα αν το ύφασμα είναι ανοιχτόχρωμο. Εάν δεν έχετε ξύλινο ή λαστιχένιο σφυρί, χρησιμοποιήστε πλαστική σανίδα, καθώς ένα κανονικό σφυρί ή πέτρα θα μπορούσε να κάνει βαθουλώματα σε μια ξύλινη σανίδα.

Κάντε μια φύση εντύπωση μόνοι σας

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική για εκτύπωση με φρέσκα φυτά

Διαλέξτε μερικά φυτά και λουλούδια που σας αρέσουν πολύ. Τοποθετήστε το ύφασμα σε έναν πίνακα. Τακτοποιήστε τα φυτά και τοποθετήστε πάνω τους τη χαρτοπετσέτα ή το κερί και χτυπήστε τα με το σφυρί. Θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρό ώστε οι χρωστικές των φυτών να μεταφέρονται στο ύφασμα. Αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν τα φυτά είναι φρέσκα και γεμάτα χυμό. Επομένως, χρησιμοποιήστε μόνο φρεσκοκομμένα φυτά για τον στόχο.

Το Tataki Zomé είναι μια δημιουργική και 100% φυσική τεχνική από την Ιαπωνία

Το Tataki Zomé μαθαίνει ιαπωνική τεχνική

Για να διαρκέσουν περισσότερο οι εκτυπώσεις των φυτών, μπορείτε να επεξεργαστείτε το ύφασμά σας με στυπτηρία ή ξύδι και αλάτι. Ωστόσο, εάν τα φυτά σας δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες μεγάλης διάρκειας, οι εκτυπώσεις θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου. Αν λοιπόν θέλετε να εκτυπώσετε ρούχα, πλύνετε τα μόνο με το χέρι και μην τα εκθέτετε σε πολύ φως του ήλιου.

Η φύση είναι απεριόριστη πηγή έμπνευσης

Τι είναι η τεχνική Tataki Zomé

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με το Tataki Zomé. Δεν υπάρχουν σχεδόν όρια σε αυτήν την τεχνική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λουλούδια και φυτά και να παίξετε ελεύθερα με χρώματα και σχήματα. Η προσθήκη νερού κατά τη διάρκεια ή μετά το σφυρί μπορεί να θολώσει το σχήμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να κεντήσετε τα περιγράμματα ή να προσθέσετε περισσότερες λεπτομέρειες με υφασμάτινα στυλό. Αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και διασκεδάστε κάνοντάς το!

Απολαύστε το τελικό αποτέλεσμα!

Το Tataki Zomé μαθαίνει συμβουλές ιαπωνικής τεχνικής

Το σφυροκόπημα των λουλουδιών είναι διασκεδαστικό!

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική εκτύπωσης πραγματικών φυτών

Με υφασμάτινα μελάνια μπορείτε να αναπτύξετε περαιτέρω την εκτύπωση φύσης

Υλικά ιαπωνικής τεχνικής Tataki Zomé φυτά και λουλούδια

Προσθέστε λίγο νερό και δημιουργήστε ένα επιπλέον αποτέλεσμα

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική εκτύπωση φύσης

Κάντε ένα αποτύπωμα Tataki Zomé – το σφυρί παίζει τον κύριο ρόλο

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική φυτά και λουλούδια λουλούδια σφυροκοπούν

Παίξτε με χρώματα και σχήματα

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική σφυρηλάτησης φυτών και λουλουδιών

Μπορείτε να απαθανατίσετε την ομορφιά της φύσης στο ύφασμα

Tataki Zomé Japanese Technique Plants and Flowers Nature Print

Φτιάξτε ένα κολάζ από διαφορετικά φυτά

Tataki Zomé Φυτά και λουλούδια ιαπωνικής τεχνικής

Αφήστε τη δημιουργικότητά σας να κυριαρχήσει στο μυαλό και το σώμα σας…

Tataki Zomé Ιαπωνική τεχνική εκτύπωσης υφασμάτων Tataki Zomé Naturdruck Υφάσματα με φυσική εκτύπωση