Δροσερό, άνετο, λειτουργικό: μπορούμε να δημιουργήσουμε ιδιαίτερες διαθέσεις με λάμπες και φώτα. Πολύ φως λάμπει δυσάρεστα, πολύ λίγο μας αφήνει στο σκοτάδι – ο φωτισμός που ταιριάζει στο δωμάτιο χρειάζεται καλό σχεδιασμό! Διαβάστε εδώ τι πρέπει να προσέξετε ώστε κάθε δωμάτιο να λαμβάνει τον σωστό φωτισμό που θέλετε.

Ευημερία: Πάντα μια ερώτηση για το φως

Ο φωτισμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν αισθανόμαστε άνετα σε ένα δωμάτιο ή όχι. Ανάλογα με τη φωτεινότητα, το χρώμα του φωτός και τις αντιθέσεις, το φως μπορεί εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα παράγω!

Ο έμμεσος φωτισμός, για παράδειγμα, εξασφαλίζει απαλό, ευχάριστο φως. Στα δωμάτια εργασίας, από την άλλη πλευρά, συνιστάται έντονο και εστιασμένο φως. Στην ιδανική περίπτωση, ο φωτισμός προγραμματίζεται όταν το διαμέρισμα χτίζεται ή ανακαινίζεται. Στη συνέχεια, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι συνδέσεις ρεύματος και οι πρίζες είναι ακριβώς εκεί που θα χρειαστούν αργότερα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για αντιαισθητικά καλώδια επέκτασης που τρέχουν σε ολόκληρο το δωμάτιο ή κατά μήκος ενός τοίχου. Ο τύπος λαμπτήρα συμβάλλει επίσης στην ατμόσφαιρα: οι προβολείς οροφής, για παράδειγμα, δημιουργούν διαφορετική διάθεση από τους πολυελαίους ή τις λάμπες για ανάγνωση. Μπορείτε να βρείτε μια επισκόπηση των φώτων στο wohnlicht.com.

λάμπα_2

Είναι όλα στο μείγμα

Ένα μείγμα τριών διαφορετικών πηγών φωτός θεωρείται ιδανικός φωτισμός. Ένας ισορροπημένος λόγος φωτισμού χαμηλής αντίθεσης και υψηλής αντίθεσης παίζει καθοριστικό ρόλο! Μια λειτουργική και ευχάριστη ατμόσφαιρα φωτισμού μπορεί σχεδόν πάντα να δημιουργηθεί με φωτισμό φόντου, φωτισμό με έμφαση και, εάν είναι απαραίτητο, φωτισμό εργασίας. Το έμμεσο φως είναι ιδιαίτερα διακριτικό, αλλά μπορεί να κουράσει τα μάτια πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να συνδυάζεται με επιλεκτικά φώτα όπως λαμπτήρες για εργασία – το δωμάτιο τότε φαίνεται ιδιαίτερα αρμονικό.

λάμπα_3

Συμβουλές για βέλτιστο σχεδιασμό φωτισμού

  • Ένα δωμάτιο χωρίς σκιά φαίνεται άβολο και μονότονο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλο και λιγότερο φωτισμένους χώρους, αυτό δημιουργεί ποικιλία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές πηγές φωτός για να ορίσετε όμορφα τη σκηνή στοχευμένα. Επισημάνετε επιλεγμένες λεπτομέρειες με φως!
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν κοιτάτε απευθείας πηγή φωτός πουθενά – όλες οι πηγές φωτός πρέπει να είναι θωρακισμένες.

πολυέλαιος_2

Συντελεστές φωτογραφίας: CC0 Public Domain / pixabay.com