Το Bouldering δεν είναι η παλαιότερη μορφή αναρρίχησης, αλλά είναι ίσως η πιο σύγχρονη. Δεν απαιτεί ψηλούς τοίχους ή περίπλοκους κόμπους. Το Bouldering ασκείται σε ομάδες με άλλους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε ωραίες κοινωνικές επαφές. Το Bouldering είναι η πιο κοινή μορφή αναρρίχησης σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά στις πόλεις. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε, να μάθετε ή απλά να διασκεδάσετε. Θα θέλατε να το δοκιμάσετε και στη συνέχεια να μάθετε περισσότερα για αυτό …

Τι είναι το bouldering?

Bouldering Αναρρίχηση Αναρρίχηση βράχου umpψος άλματος

Το Bouldering είναι αναρρίχηση σε βράχο χωρίς τη χρήση σχοινιών ή λουριών. Ως εκ τούτου, οι τοίχοι του ογκόλιθου είναι μικρότεροι, συνήθως λιγότερο από 6,1 μέτρα ύψος. Αν και δεν απαιτείται εξοπλισμός στο bouldering, οι περισσότεροι ορειβάτες χρησιμοποιούν παπούτσια αναρρίχησης για να ασφαλίσουν το πόδι τους και την κιμωλία για να μην γλιστρήσουν τα χέρια τους. Τα στρώματα Bouldering βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών από πτώσεις, που είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, δεδομένου ότι ο ορειβάτης δεν υποστηρίζεται από κανένα σχοινί.

Το Bouldering είναι αναρρίχηση σε βράχο χωρίς τη χρήση σχοινιών ή λουριών

Τι είναι το επίπεδο δυσκολίας αναρρίχησης σε bouldering χωρίς ασφάλεια

Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο bouldering στην αίθουσα αναρρίχησης

Bouldering Climbing Climbing Wall Επίπεδο δυσκολίας για αρχάριους

Σύντομο ιστορικό του bouldering

Το Bouldering ιδρύθηκε αρχικά ως μέθοδος τελειοποίησης της τεχνικής αναρρίχησης τόσο για αθλητές ορειβάτες όσο και για ορειβάτες. Το άθλημα όχι μόνο βοηθά τους κορυφαίους ορειβάτες να εξασκούν συγκεκριμένες κινήσεις με ελάχιστη προσπάθεια, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αντοχής και στην αύξηση της δύναμης των δακτύλων.

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1900, το bouldering εξελίχθηκε σε ανεξάρτητο άθλημα και τα ατομικά «προβλήματα» του bouldering (ή τα κρατήματα) ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους. Για τα πιο κοινά «προβλήματα» σήμερα, συνήθως χρησιμοποιείται είτε η κλίμακα V είτε η κλίμακα γραμματοσειράς.

Στη δεκαετία του 1900, το bouldering καθιερώθηκε ως άθλημα από μόνο του

Bouldering Υπαίθρια αναρρίχηση Αναρριχητικός τοίχος Επίπεδο δυσκολίας

Τα προβλήματα Bouldering ταξινομούνται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους

Bouldering Αναρρίχηση σε εξωτερικούς χώρους χωρίς σχοινί

Επίπεδο δυσκολίας

Η δυσκολία των προβλημάτων του bouldering μπορεί να βαθμολογηθεί σε 2 διαφορετικές κλίμακες – την κλίμακα γραμματοσειράς και την κλίμακα V. Με αυτόν τον τρόπο, τα προβλήματα bouldering σε υπαίθριο χώρο αξιολογούνται και συγκρίνονται. Ωστόσο, τα γυμναστήρια αναρρίχησης μπορούν να έχουν το δικό τους σύστημα, όπως διαφορετικές χρωματικές διαδρομές για διαφορετικές δυσκολίες.

Η δυσκολία των προβλημάτων του bouldering βαθμολογείται σε 2 διαφορετικές κλίμακες

Bouldering αναρρίχηση αναρρίχηση τοίχου βράχος αναρρίχηση χωρίς ασφάλεια

Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο επίπεδο δυσκολίας

Bouldering Αναρρίχηση χωρίς σχοινί Επίπεδο δυσκολίας

V Scale – Η πιο κοινή κλίμακα στη Βόρεια Αμερική, την Αστραλία και την Ωκεανία

Η κλίμακα V χρησιμοποιείται συνήθως στη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία. Ξεκινά από V0 και μετράει: V1, V2, V3… και ούτω καθεξής. Ακόμα και τα προβλήματα V0 μπορεί να είναι απαιτητικά. Ορισμένα προβλήματα αρχικού επιπέδου έχουν βαθμό “VB”, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι απλούστερο από το V0. Το επάνω άκρο της κλίμακας είναι ανοιχτό. Το πιο δύσκολο πρόβλημα του bouldering στον κόσμο είναι το “Burden of Dreams”, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο δυσκολίας V17.

Ένα ” +” ή ένα “-” μπορούν να προστεθούν μετά τη βαθμολόγηση, καθιστώντας ένα V5 ευκολότερο από ένα V5 + αλλά πιο δύσκολο από ένα V5-.

Η κλίμακα V χρησιμοποιείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Αστραλία και την Ωκεανία

Bouldering Υπαίθρια αναρρίχηση Επίπεδο δυσκολίας

Ξεκινήστε με τις πιο εύκολες διαδρομές στην αίθουσα αναρρίχησης

Bouldering Αναρρίχηση χωρίς ασφάλεια Τείχος αναρρίχησης Επίπεδο δυσκολίας

Κλίμακα γραμματοσειράς – Η πιο κοινή κλίμακα βαθμολογίας στην Ευρώπη και την Ασία

Ξεκινάει από το 1, αν και τα προβλήματα με τους βαθμούς κάτω των 3 είναι σπάνια. Και στα προβλήματα bouldering που έχουν βαθμολογηθεί με 6 ή υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας δίνεται ένα γράμμα από το “A” στο “C”. Οι πινακίδες συν προστίθενται επίσης για περαιτέρω υποδιαίρεση των σημειώσεων. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα 6Α + είναι πιο δύσκολο από αυτό που βαθμολογείται με 6Α.

Ωστόσο, οι τιμές κλίμακας γραμματοσειράς μπορούν να μετατραπούν σε τιμές κλίμακας V και αντίστροφα. Το Burden of Dreams, το πρόβλημα Bouldering V17 που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι 9Α στην κλίμακα γραμματοσειράς.

Η κλίμακα γραμματοσειράς χρησιμοποιείται από ογκόλιθους στην Ευρώπη και την Ασία

Bouldering αναρρίχηση κλίμακα επιπέδου δυσκολίας αναρρίχησης τοίχου

Αγοράστε άνετα παπούτσια αναρρίχησης

Επίπεδο δυσκολίας ορειβασίας αναρρίχησης αναρρίχησης

Και χρησιμοποιήστε κιμωλία για αναρρίχηση

Bouldering αναρρίχηση αναρρίχηση τοίχο αθλητική αίθουσα

Η πρακτική δημιουργεί δασκάλους

Bouldering Αναρρίχηση χωρίς σχοινί Αναρριχητικός τοίχος Επίπεδο δυσκολίας

ασφάλεια

Οι τοίχοι του ογκόλιθου δεν είναι συνήθως υψηλότεροι από 6,1 μ., Γεγονός που καθιστά το άθλημα πολύ πιο ασφαλές από την ελεύθερη σόλο αναρρίχηση. Ακόμα κι έτσι, μικροτραυματισμοί όπως διαστρέμματα αστραγάλων και καρπούς είναι συνηθισμένοι μεταξύ των ογκόλιθων. Αυτό οφείλεται στο ότι τα προβλήματα του bouldering είναι συνήθως πιο πολύπλοκα από άλλους κλάδους αναρρίχησης, γεγονός που οδηγεί σε συχνότερες πτώσεις. Δεύτερον, οι ορειβάτες πέφτουν συνήθως στο έδαφος επειδή δεν υποστηρίζονται από σχοινί ή στεφάνη.

 Το Bouldering είναι πιο ασφαλές από τη δωρεάν σόλο αναρρίχηση

Bouldering Αναρρίχηση umpψος άλματος Αναρριχητικός τοίχος Επίπεδο δυσκολίας

Για να ελαχιστοποιηθούν οι τραυματισμοί, οι ογκόλιθοι τοποθετούν τακάκια πρόσκρουσης κοντά στην περιοχή του ογκόλιθου για να επιτρέψουν μια πιο ήπια προσγείωση σε περίπτωση πτώσης. Μπορείτε επίσης να έχετε ένα ή περισσότερα spotters. Αυτά βοηθούν στην ανακατεύθυνση του ορειβάτη στα επιθέματα. Οι Boulderers χρησιμοποιούν συνήθως τις ίδιες τεχνικές πτώσης που χρησιμοποιούνται στη γυμναστική. Για να επιβραδύνετε την πτώση, τοποθετήστε τον εαυτό σας έτσι ώστε όταν προσγειωθείτε, η πρόσκρουση να κατανέμεται σε όλο σας το σώμα για να αποφύγετε τα σπασμένα οστά.

Υπάρχουν επίσης διάφορες τεχνικές πτώσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή σωματικών βλαβών

Bouldering, αναρρίχηση, αναρρίχηση τοίχου, επίπεδο δυσκολίας, χαλάκια ασφαλείας

Τι να περιμένετε όταν δοκιμάζετε για πρώτη φορά το bouldering?

Η εκμάθηση του boulder είναι μια διαδικασία. Τα βασικά του bouldering περιλαμβάνουν την εκμάθηση κινήσεων του σώματος για τον αθλητισμό, όπως το να κρατάτε τους γοφούς σας κοντά στον τοίχο και να μην πιάνετε υπερβολικά τις λαβές.

Υπάρχει επίσης μια ψυχική συνιστώσα. Πρέπει να μάθετε να ηρεμείτε το μυαλό σας όταν βρίσκεστε ψηλά από το έδαφος. Ένας εσωτερικός τοίχος bouldering προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία μάθησης για αρχάριους.

Το Bouldering είναι ένα έντονο άθλημα που ενισχύει τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους

Τι είναι το επίπεδο δυσκολίας bouldering αναρρίχησης αναρρίχησης τοίχου

Οι αίθουσες αναρρίχησης διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά τα “προβλήματα” είναι συνήθως χρωματικά κωδικοποιημένα. Ξεκινήστε με απλά προβλήματα για να αναπτύξετε τις ικανότητές σας. Εάν το γυμναστήριο χρησιμοποιεί τις κλίμακες βαθμολογίας που αναφέρονται παραπάνω, αναζητήστε αυτά τα προβλήματα με το bouldering με την ένδειξη “V0” ή “4”.

Αναρρίχηση τοίχου μέχρι το ύψος του άλματος

Bouldering Sport αναρρίχηση Αναρριχητικός τοίχος Επίπεδο δυσκολίας

Περιμένετε να νιώσετε γρήγορα κουρασμένοι. Το Bouldering είναι ένα έντονο άθλημα που ενισχύει τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους που είναι απίθανο να χρησιμοποιήσετε σε άλλους τομείς της ζωής σας. Και αυτό θα συμβεί μόνο εγκαίρως.

Εάν προσπαθήσετε πολύ σκληρά στην αρχή, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς που θα επιβραδύνουν μόνο την πρόοδό σας. Προσοχή λοιπόν και διασκεδάστε κάνοντάς το!

Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο bouldering με το παιδί σας

Bouldering Αναρρίχηση Αναρρίχηση τοίχου Παιδί Επίπεδο δυσκολίας

Απολαύστε bouldering με φίλους σε εξωτερικούς χώρους!

Αναρρίχηση Bouldering Αναρρίχηση Wall Rock ΑναρρίχησηBouldering, αναρρίχηση, κοινωνικοποίηση Bouldering αναρρίχηση βράχου χωρίς ασφάλεια Bouldering Αναρρίχηση χωρίς ασφάλεια στη φύση Επίπεδο δυσκολίας Τι είναι το bouldering; Αναρρίχηση στρώματα boulderingΤι είναι το bouldering; Αναρρίχηση χωρίς σχοινί Επίπεδο δυσκολίαςBouldering αναρρίχηση βράχου χωρίς ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους