Όλοι θέλουν να ζήσουν υγιείς. Το θέμα της υγείας και της ευημερίας έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Και στον τομέα των σύγχρονων κατασκευών, η ευαισθητοποίηση για υγιεινή ζωή έχει αυξηθεί σημαντικά. Κάτω από τον τίτλο της υγιεινής ζωής, μια νέα τάση έχει καθιερωθεί που μετατρέπει τους τέσσερις τοίχους σε μια ολιστική κατασκευή και έννοια ζωής με παράγοντα ευεξίας και υγείας.

υγιεινή ζωή ποια είναι τα βασικά

Υγιεινή ζωή – τι είναι?

Η υγιεινή ζωή περιγράφει την επιθυμία να προσανατολιστούν τα σύγχρονα κατασκευαστικά έργα πιο στενά σε θέματα βιώσιμης και σχετικής με την υγεία και ταυτόχρονα την προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα επιτρέψουν στο μέλλον να ενσωματωθούν περισσότερο οι πτυχές της υγείας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων κατασκευαστικά έργα.

Το Sentinel-Haus-Institut (SHI) ορίζει την υγιή ζωή ως

«Μια κατάσταση κτιρίου που δημιουργεί βέλτιστες συνθήκες για την υγεία ελαχιστοποιώντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις και μπορεί έτσι να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας όσο το δυνατόν περισσότερο, προσφέροντας ακόμη και σε άτομα με ειδικές ευαισθησίες στις περιβαλλοντικές επιδράσεις μείωση των ευαισθησιών τους και, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, μέσω θετικών επιπτώσεων, όπως καθώς το φως και το χρώμα αυξάνουν ακόμη και την ευημερία ».

(Πηγή: https://www.baustoffwissen.de)

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν περίπου το 80 έως 90 τοις εκατό της καθημερινής τους ζωής σε κτίρια. Στο περιβάλλον του σπιτιού, στη δουλειά, όταν ψωνίζετε και επίσης στον ελεύθερο χρόνο, για παράδειγμα όταν κάνετε αθλήματα, τα κλειστά δωμάτια παίζουν σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει ότι η φύση αυτού του περιβάλλοντος μπορεί να έχει ισχυρή επιρροή στην υγεία και την ευημερία. Τα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται, ο φωτισμός, η θερμοκρασία και το κλίμα του δωματίου και το άμεσο περιβάλλον ενός κτιρίου μπορούν να έχουν μόνιμη επίδραση στη γενική κατάσταση της υγείας.

Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να φέρουν τα κτίρια είναι ποικίλοι και στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρνητικές επιπτώσεις γίνονται αισθητές μόνο με την πάροδο του χρόνου και σε σταδιακή διαδικασία. Η έλλειψη φωτός της ημέρας, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα, όπως φαίνεται σε μια μελέτη στο State University στο Michigan. Αλλά και ένα κακό εσωτερικό κλίμα, ρύποι από οικοδομικά υλικά ή ανάπτυξη μούχλας και ένα θορυβώδες εξωτερικό περιβάλλον μπορούν να περιορίσουν σοβαρά την ευημερία και ακόμη και να σας αρρωστήσουν μακροπρόθεσμα.

Η υγιεινή ζωή λαμβάνει υπόψη πολλές διαφορετικές πτυχές ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης. Συχνά υπάρχει ανάγκη βελτίωσης, ειδικά σε παλαιότερα υπάρχοντα κτίρια. Στα νέα κτίρια, ωστόσο, το θέμα της υγιούς ζωής εξετάζεται όλο και περισσότερο. Ειδικότερα στο Προκατασκευασμένη κατασκευή σπιτιού Σήμερα, η εστίαση των μεμονωμένων παρόχων είναι σε ολιστικές έννοιες που εναρμονίζουν τη βιώσιμη, ενεργειακά αποδοτική και συνειδητή ζωή. Οι μελλοντικοί οικοδόμοι μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς την ευημερία και την υγεία εάν συνεργαστούν συνειδητά με συνεργάτες που παίρνουν σοβαρά το θέμα της υγιεινής ζωής και αφιερώνουν τα έργα τους σε αυτή τη νέα τάση.

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της υγιούς ζωής

Το υγιές κτίριο σημαίνει ότι οι τέσσερις τοίχοι σας έχουν σχεδιαστεί από την αρχή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία. Αυτό δημιουργεί έναν χώρο διαβίωσης που επιτρέπει στην καθημερινή ζωή να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεπιθύμητη και μετατρέπει το σπίτι σας σε μια όαση ευεξίας.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο υγιές περιβάλλον διαβίωσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη τέσσερις βασικές αρχές κατά τον σχεδιασμό ενός κτιριακού έργου.

1. Μια καλή ιδέα φωτισμού με πολύ φως της ημέρας

Το φως έχει τεράστια επίδραση στην ευημερία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το φως της ημέρας. Εάν το σώμα δεν τροφοδοτείται επαρκώς με το φως της ημέρας, υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D, η οποία μπορεί επίσης να έχει ισχυρή επίδραση στην ψυχή. Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D στο σώμα έχει άμεση επίδραση στους νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στον έλεγχο της ψυχικής ευεξίας. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μεταβολές της διάθεσης και αρνητικά συναισθήματα κατά τους σκοτεινότερους μήνες του έτους.

Πολύ λίγο φως μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή μελατονίνης. Η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη θέση του σώματος σε κατάσταση ύπνου το βράδυ και τον ήχο στον ύπνο. Εάν είναι συχνά σκοτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανάγκη για ύπνο, έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και προβλήματα συγκέντρωσης και μειωμένη απόδοση.

Μια βασική πτυχή της υγιούς ζωής είναι επομένως μια έννοια φωτισμού που φέρνει όσο το δυνατόν περισσότερο φως ημέρας στους χώρους διαβίωσης. Οι κρατικοί κανονισμοί οικοδόμησης ορίζουν ότι τουλάχιστον το 10 έως 12,5 τοις εκατό του εμβαδού ενός δωματίου πρέπει να αποτελείται από παράθυρα. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για την υγεία και την ευημερία. Ο ειδικός παραθύρων Velux διαπίστωσε σε εκτεταμένες μελέτες ότι η απαίτηση της ημέρας για το σώμα μπορεί να καλυφθεί επαρκώς μόνο σε εσωτερικούς χώρους με τμήμα παραθύρου 20 έως 25 τοις εκατό της επιφάνειας του δαπέδου. Φυσικά, δεν είναι μόνο το μέγεθος των παραθύρων που μετράει, αλλά και η πιο επιδέξια διάταξη που μπορεί να λάβει υπόψη τον προσανατολισμό των μεμονωμένων δωματίων και την ένταση του φωτός ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Ο συνδυασμός περιοχών παραθύρων και επιλογών υψηλής ποιότητας για σκούρα, για παράδειγμα για την αντιμετώπιση της υπερβολικής συσσώρευσης θερμότητας ή της λάμψης από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι ιδανικός, προσαρμοσμένος στην αντίστοιχη έννοια της ζωής.

υγιής ζωή τι είναι αυτό

2. Καθαρός αέρας χωρίς ρύπανση

Διάφοροι ρύποι επηρεάζουν το σώμα κάθε μέρα. Απορροφώνται μέσω της τροφής, μέσω του δέρματος, και σε μεγάλο βαθμό επίσης μέσω του αέρα που αναπνέουμε. Συνεπώς, η ποιότητα του αέρα παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους.

Η μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα προκαλείται από ρύπους σε δομικά υλικά, διακοσμητικά υλικά όπως χρώματα τοίχων και επίπλωση. Αλλά ακόμη και η υπερβολικά υψηλή υγρασία δεν είναι καλή για το εσωτερικό κλίμα μακροπρόθεσμα, επειδή μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μούχλας. Η υψηλή συγκέντρωση σπόρων μούχλας αποτελεί τεράστιο βάρος για την υγεία και, με παρατεταμένη έκθεση, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις της αναπνευστικής οδού. Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, τα σύγχρονα κτίρια είναι ιδιαίτερα καλά σφραγισμένα. Συνεπώς, η ανταλλαγή αέρα δεν πραγματοποιείται πλέον μέσω μικρών διαρροών, αλλά πρέπει να πραγματοποιείται συνειδητά. Ο αέρας του δωματίου πρέπει να ανταλλάσσεται πολλές φορές την ημέρα, έτσι ώστε το κλίμα του δωματίου να παραμένει πλούσιο σε οξυγόνο και να μην υπάρχει υπερβολικά υψηλή υγρασία.

Επιπλέον, υπάρχουν φυσικές καταπονήσεις όπως η ηλεκτροσόκ. Τα έξυπνα οικιακά συστήματα βασίζονται στην τεχνολογία χαμηλής ακτινοβολίας όσον αφορά την υγιεινή ζωή. Ειδικότερα, το περιβάλλον ύπνου των κατοίκων θα πρέπει, στην καλύτερη περίπτωση, να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από ακτινοβολία.

Η δημιουργία ιδεών με έμφαση στην υγιεινή ζωή αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται τοξίνες στο σπίτι, όπως χημικοί ρύποι για την κατασκευή και την επίπλωση υλικών.

3. Υψηλής ποιότητας ηχομόνωση για ήσυχες ώρες

Μακροπρόθεσμα, υψηλά επίπεδα ηχορύπανσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Χαρακτηριστικές συνέπειες είναι πονοκέφαλοι, διαταραχές συγκέντρωσης και ύπνου, στρες και καταθλιπτικές διαθέσεις. Η ηχορύπανση προκύπτει συχνά από το να βρίσκεστε κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, σιδηροδρομική κυκλοφορία ή θόρυβο στο εργοτάξιο. Αλλά ακόμη και οι καθημερινοί θόρυβοι όπως οι οικιακές συσκευές ή η δυνατή μουσική μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αγχωτικό σκηνικό μακροπρόθεσμα.

Ως εκ τούτου, η ηχομόνωση υψηλής ποιότητας αποτελεί μέρος ενός κτιρίου που φροντίζει για την υγεία, ειδικά σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Σύμφωνα με το πρότυπο DIN που ισχύει στη Γερμανία, οι εξωτερικοί τοίχοι μιας μονοκατοικίας πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 ντεσιμπέλ (dB) ηχομόνωσης. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ωστόσο, οι κατευθυντήριες τιμές για την ηχομόνωση που προάγει την υγεία σε ιδιωτικούς χώρους διαβίωσης ορίζονται ως 45 έως 50 ντεσιμπέλ. Για την υγεία και την ευημερία, η αποδοτικότερη μόνωση μπορεί να φέρει πολλά, επειδή έχει αποδειχθεί ιατρικά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, κατά μέσο όρο, μια αύξηση της προστασίας μόνωσης κατά 3 dB ως διπλασιασμό της ηχομόνωσης.

4. Θερμομόνωση για καλό εσωτερικό κλίμα

Ευχάριστα δροσερό το καλοκαίρι και άνετα ζεστό το χειμώνα, έτσι πρέπει να είναι ένα υγιές εσωτερικό κλίμα. Συνεπώς, η υγιεινή ζωή έχει επίσης να κάνει με τη θερμομόνωση και πρέπει πάντα να είναι ένας συνδυασμός καλής μόνωσης, αναπνεύσιμων υλικών και, ιδανικά, υψηλής ποιότητας ανάκτησης θερμότητας. Οι δομικές δυνατότητες για θερμομόνωση και ενεργειακή απόδοση έχουν αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι κατασκευαστικές έννοιες που επικεντρώνονται στην υγιή ζωή μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Το θέμα της υγιούς ζωής θα διαμορφώσει όλο και περισσότερα σύγχρονα κατασκευαστικά έργα στο μέλλον. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα, αυτό δημιουργεί μια ολιστική αντίληψη που μπορεί να συνδυάσει το υψηλότερο επίπεδο άνεσης ζωής με οικολογικές πτυχές.

Πηγή εικόνας:

Εικόνα 1: @ moershy (άδεια CCO) / pixabay.com

Εικόνα 2: @ manbo96 (άδεια CCO) / pixabay.com