Η μελέτη Ζώντας στη Γερμανία το 2045 – Πώς θα αναπτυχθούν οι αγορές κατοικιών τα επόμενα 30 χρόνια? (PDF) δίνει μια εικόνα για τη γερμανική αγορά κατοικίας για τα επόμενα 30 χρόνια. Η μελέτη των Allianz και Prognos υποθέτει ότι το 2045 η Γερμανία θα έχει περίπου 9,4 εκατομμύρια περισσότερα νοικοκυριά από ό, τι σήμερα. Αυτός ο αριθμός δείχνει πόσο σπάνια θα μπορούσαν να γίνουν κατοικίες σε ορισμένες περιοχές. Η μείωση της στέγασης είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Τι είναι η μειωμένη διαβίωση?

Μειωμένη ζωή δεν σημαίνει αποποίηση ουσιαστικών πραγμάτων. Αφορά πολύ περισσότερο τη συνειδητή αποφυγή περιττών πραγμάτων στον χώρο διαβίωσης. Το πρόβλημα με την προηγμένη κοινωνία είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγοράζουν νέα πράγματα χωρίς να εξετάζουν αν τα χρειάζονται πραγματικά. Τα προϊόντα εργασίας πετιούνται επειδή υπάρχει μια νέα έκδοση. Αυτή η συμπεριφορά – που ονομάζεται κατανάλωση – δημιουργεί μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων, τα οποία γίνονται μείζον πρόβλημα σε όλο και περισσότερες χώρες.

Η Γερμανία είναι ένα από τα έθνη που διαχωρίζει σχετικά καλά τα απόβλητα και ανακυκλώνει μερικά από αυτά. Αλλά πολλά από τα πράγματα που αγοράζουμε σήμερα δεν προέρχονται από τη Γερμανία. Έγιναν σε χώρες χαμηλού μισθού όπου τα σκουπίδια είναι ή θα είναι πραγματικό πρόβλημα.

μειωμένη διαβίωση μινιμαλιστική επίπλωση διαχωριστικό δωματίου ξύλινο καναπέ λευκό φωτιστικό δαπέδου στρογγυλό οθωμανικό δέρμα μαύρο

Απογραφή ειδών οικιακής χρήσης

Πόσα πράγματα έχω στην κατοχή μου; Μια ερώτηση που σχεδόν κανείς στη Γερμανία δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Υπάρχουν 1.000, 10.000 ή περισσότερα αντικείμενα; Όποιος αποδέχεται την πρόκληση της καταγραφής όλων των περιουσιών του θα εκπλαγεί από το αποτέλεσμα.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να εξετάσουμε ποια άρθρα είναι απαραίτητα.

Με άλλα λόγια: Τα χρειάζεστε κάθε μέρα ή τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να αποχωριστείτε με ασφάλεια αντικείμενα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για εβδομάδες ή μήνες.

Τρόποι για να απαλλαγείτε από τα υπάρχοντά σας με ουσιαστικό τρόπο

Αφού εντοπίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν χρειάζονται πλέον, είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να τα ξεφορτωθείτε με ουσιαστικό τρόπο. Υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

  • παζάρι: Υπάρχει μια κανονική υπαίθρια αγορά σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις. Εδώ οι καταναλωτές πωλούν ρούχα, έπιπλα και άλλα είδη που δεν χρειάζονται πλέον. Μια καλή παρενέργεια: κερδίζετε κάποια χρήματα πουλώντας.
  • Online ανταλλαγές: Είτε πύλες δημοπρασίας όπως το eBay είτε φόρουμ στο Διαδίκτυο – online μπορείτε να βρείτε έναν αγοραστή για κάθε προϊόν. Η μεταφορά είναι λίγο πιο περίπλοκη, αλλά συνήθως μπορείτε να βρείτε την καλύτερη τιμή online.
  • χαρίζω: Αξίζει να χαρίσετε ή να δωρίσετε ορισμένα αντικείμενα για καλό σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο, τα άρθρα φτάνουν σε άτομα που έχουν ανάγκη και τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

μειωμένο μινιμαλιστικό μοντέρνο διαμέρισμα σαλόνι χαλί καναπές βιβλιοθήκη

Επιπλώστε το διαμέρισμα με μειωμένο τρόπο

Ιδιαίτερα τα παλαιότερα γερμανικά διαμερίσματα ήταν επιπλωμένα σε παλιομοδίτικο στιλ-και αυτό δεν είναι πλέον επίκαιρο. Το πρόβλημα δεν είναι τα παλιά έπιπλα, αλλά η διάταξή του. Τα δωμάτια φαίνονται σκοτεινά, μούχλα και απρόσκλητα. Τα μικρά σπίτια και τα διαμερίσματα ιδίως υποφέρουν από αυτήν την πτυχή.

Η φετινή παράσταση έδειξε πώς μπορεί να μοιάζει ένα μοντέρνο διαμέρισμα Ανοιξιάτικη έκθεση Leben-Wohnen-Freizeit, η οποία προσέλκυσε 70.000 επισκέπτες. Οι εκθέτες στην έκθεση παρουσίασαν προϊόντα με θέματα ατμόσφαιρα, οικοδόμησης και διαβίωσης καθώς και τάσεις κουζίνας. Φέτος κατέστησαν σαφές ότι όλα περιστρέφονται γύρω από την ευημερία των κατοίκων.

Οι καταναλωτές μπορούν να αυξήσουν την ευημερία τους εγκαταλείποντάς τους από την αρχή. Αυτό είναι σχετικά εύκολο για τους κατασκευαστές σπιτιών, άλλωστε, η ελευθερία του σχεδιασμού τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Όποιος επιπλώνει ένα νέο διαμέρισμα πρέπει να σκεφτεί ποια έπιπλα πρέπει να δώσει τη θέση του και αν αξίζει να αλλάξει η δομή του κτιρίου.

μειωμένη διαβίωση μινιμαλιστική επίπλωση σχεδιαστής καναπές φωτιστικό δαπέδου βιομηχανική εμφάνιση διακόσμηση τοίχου μοντέρνα τέχνη

Οικονομικές ενισχύσεις για μειωμένη διαβίωση

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές δεν αλλάζουν ριζικά τον χώρο διαβίωσής τους. Μια τέτοια αλλαγή συνήθως συνεπάγεται μια μεγάλη επένδυση. Θέλω αυτό το πρόβλημα smava.de λύσει με ένα νέο στεγαστικό δάνειο, το οποίο προσφέρεται μαζί με την Targobank. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να μετατρέψουν τα σπίτια των ονείρων τους σε πραγματικότητα ανέξοδα και εύκολα.

Η επένδυση αξίζει τον κόπο γιατί αυξάνει την άνεση της ζωής μακροπρόθεσμα: Ο περισσότερος χώρος στον χώρο διαβίωσης σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να ανησυχούν για λιγότερα πράγματα. Ταυτόχρονα, νιώθουν πιο ελεύθεροι και λιγότερο στριμωγμένοι στους τέσσερις τοίχους τους.

Η έννοια της μειωμένης ζωής έχει ηλικία 2.000 ετών

Ακόμα κι αν οι άνθρωποι ανακαλύπτουν μόνο την έννοια της μειωμένης ζωής, δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης εποχής. Περίπου 2.000 χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι γνώριζαν ότι λιγότερα είναι περισσότερα. Κατά την κατασκευή πολυώροφων σπιτιών, έδωσαν μεγάλη σημασία στα έπιπλα υψηλής ποιότητας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν διακριτικά. Οι περισσότεροι από τους πολίτες είχαν ένα μικρό τραπέζι, αρκετές καρέκλες και δύο ξαπλώστρες. Δεν χρησιμοποιούσατε αξεσουάρ τότε.

Ο αρχιτέκτονας Ludwig Mies van der Rohe προσάρμοσε αυτή την παλιά διδασκαλία με το σύνθημα «Less is more». Στην πραγματικότητα εννοούσε τη μείωση της προσοχής στη λεπτομέρεια στον τομέα της αρχιτεκτονικής στα ουσιώδη. Σήμερα η διδασκαλία χρησιμοποιείται επίσης στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης και άλλων τομέων της ζωής.

μειωμένη διαβίωση μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση λευκό καθιστικό τζάκι

Ξεκαθάρισμα ως μια νέα αρχή στη ζωή

Η μειωμένη διαβίωση και η σχετική εκκαθάριση εξελίσσεται σε ένα είδος χόμπι για πολλούς ανθρώπους. Ποτέ στο παρελθόν οι εργαζόμενοι δεν άλλαξαν δουλειά και επαγγέλματα τόσο συχνά όσο σήμερα. Πρακτικά ξαναβρίσκετε τον εαυτό σας ξανά και ξανά και θέλετε να κάνετε αυτή τη νέα αρχή ξεκάθαρη στο δικό σας διαμέρισμα.

Ο οικιακός ψυχολόγος Uwe Linke βλέπει επίσης τον εγωκεντρισμό σε αυτή τη συμπεριφορά στη σημερινή κοινωνία. Το επίκεντρο είναι πάντα στο δικό σας άτομο. Με την επιλογή των επίπλων, όχι μόνο το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο, αλλά και η ζωή.

μειωμένο σαλόνι διπλό κρεβάτι υπνοδωμάτιο λευκός τοίχος από τούβλα