Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δουλέψει τόσοι πολλοί άνθρωποι στο σπίτι όσο τώρα. Εκτός από πολλές άλλες πτυχές της ζωής, η πανδημία Covid-19 είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο της εργασίας. Χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία πληροφοριών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραμένουμε συνδεδεμένοι και στις περισσότερες περιπτώσεις είμαστε σε θέση να ασκούμε τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες με τον καλύτερο τρόπο από το σπίτι. Τώρα ένα άνετα και εργονομικά επιπλωμένο γραφείο στο σπίτι αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικό για την απόδοση και την ευημερία μας. Εκτός από τα λειτουργικά έπιπλα γραφείου και τον καλό τεχνικό εξοπλισμό, ο σωστός φωτισμός είναι σίγουρα ένα από αυτά. Πώς φαίνεται η έννοια του ισορροπημένου φωτισμού σε αυτή την περίπτωση και τι πρέπει να προσέξετε, μπορείτε να μάθετε από εμάς σήμερα.

φωτισμός led γραφείου σπιτιού

Η σωστή μίξη το κάνει!

Οι καιροί της μονής κρεμαστής λάμπας στο δωμάτιο έχουν παρέλθει. Το να βασίζεσαι σε μία μόνο πηγή φωτός, ειδικά όταν εργάζεσαι από το σπίτι, είναι μια πολύ ανόητη και, κυρίως, αναποτελεσματική απόφαση. Ο βέλτιστος φωτισμός αποτελείται πάντα από επιδέξια συνδυασμένες πηγές φωτός. Δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε το φυσικό φως της ημέρας, αντίθετα, να το προσέχετε πρώτα.

Τα τρία πιο σημαντικά στοιχεία μιας επιτυχημένης ιδέας φωτισμού:

  • φως ημέρας

Η ζωή μας δύσκολα θα ήταν δυνατή χωρίς φυσικό φως. Εάν αυτό δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο στο γραφείο ή στο γραφείο του σπιτιού σας, έχει αισθητά αρνητική επίδραση στην καθημερινή εργασία. Αισθάνεστε μειωμένοι στην ικανότητά σας για συγκέντρωση και την ευθυμία σας και μπορεί να υποφέρετε ακόμη και από καταθλιπτικές διαθέσεις σε κάποιο βαθμό. Για να νιώσετε καλά και να είστε άριστα παραγωγικοί στη δουλειά, θα πρέπει επομένως να επιλέξετε ένα δωμάτιο ή μέρος στο σπίτι που είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινό. Στην καλύτερη περίπτωση, το γραφείο και η οθόνη βρίσκονται στο πλάι του παραθύρου, σε γωνία 90 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο, το φως της ημέρας πέφτει ιδανικά στην επιφάνεια εργασίας και δεν τυφλώνεστε από αυτό.

συμβουλές φωτισμού led γραφείου σπιτιού

  • Γενικός φωτισμός / έμμεσο φως

Φυσικά, το φως της ημέρας δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκές για βέλτιστο φωτισμό στο γραφείο του σπιτιού. Ειδικά στη σκοτεινή περίοδο, τις βραδινές ώρες ή τη νύχτα, οι σωστές πηγές φωτός είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Γίνεται μια βασική διάκριση μεταξύ αυτών που παράγουν έμμεσο και εκείνων που παράγουν άμεσο φως. Το έμμεσο φως είναι μέρος του βασικού φωτισμού σε ένα δωμάτιο. Αυτό φωτίζει τα πάντα ομοιόμορφα και εξασφαλίζει ένα αρμονικό περιβάλλον. Οι κατάλληλες πηγές φωτός για αυτό περιλαμβάνουν φώτα οροφής και τοίχου, προβολείς οροφής, φώτα κλπ..

σωστό φωτισμό στο γραφείο του σπιτιού

  • άμεσο φως

Ονομάζεται επίσης κατευθυντικό φως, παράγεται κυρίως στο γραφείο του σπιτιού από λαμπτήρες γραφείου ή προβολείς. Με αυτόν τον τρόπο, ορισμένοι χώροι φωτίζονται ειδικά και διευκολύνονται ορισμένες διαδικασίες εργασίας. Ο άμεσος φωτισμός χρησιμοποιείται επίσης γενικά κατά τη ρύθμιση του λεγόμενου φωτισμού ζώνης. Αυτό σας επιτρέπει να σκηνοθετήσετε βέλτιστα έργα τέχνης, καμβάδες ή άλλα σημαντικά στοιχεία στο εσωτερικό.

Σημαντική συμβουλή: Συνδυάστε πολλές πηγές φωτός στο γραφείο του σπιτιού σας και δημιουργήστε έναν ιδανικά φωτισμένο χώρο εργασίας και ταυτόχρονα μια ζεστή ατμόσφαιρα χωρίς έντονες αντιθέσεις φωτός.

κομψά φωτιστικά led επίπλωσης γραφείου στο σπίτι

Βασιστείτε σε λαμπτήρες LED υψηλής ποιότητας

Όταν επιλέγετε τις σωστές πηγές φωτός, πρέπει να μεταβείτε σε μοντέρνα φώτα LED. Αυτά είναι ανθεκτικά και αποτελεσματικά. Έτσι δεν προστατεύετε μόνο το πορτοφόλι σας, αλλά και το περιβάλλον. Παράγουν επίσης ένα σταθερό, ευχάριστο φως που ούτε τρεμοπαίζει ούτε τρεμοπαίζει. Ως αποτέλεσμα, τα μάτια σας δεν είναι κουρασμένα ενώ εργάζεστε, το οποίο με τη σειρά του έχει θετική επίδραση στην όραση και τη διάθεσή σας. Για παράδειγμα, είναι καλοί Οι εσοχές προβολείς LED για ψευδοροφές είναι μια εξαιρετική λύση για τον βασικό φωτισμό του σύγχρονου γραφείου σας. Εναλλακτικά, υπάρχουν προβολείς επιφανείας τοποθετημένοι σε LED που δεν είναι ενσωματωμένοι στην οροφή, αλλά απλά συνδέονται με αυτό.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λαμπτήρες LED μπορούν επίσης να παραγγελθούν με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ρυθμίσετε την επιθυμητή ένταση φωτός ή ακόμη και ανοιχτό χρώμα ανά πάσα στιγμή.

φώτα led φωτισμός γραφείου σπιτιού

Φωτεινότητα και ανοιχτόχρωμο χρώμα

Κατά τη βελτιστοποίηση της ιδέας φωτισμού στο γραφείο του σπιτιού, δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτές τις δύο ιδιότητες φωτός. Αυτές ρυθμίζονται επίσημα από το ευρωπαϊκό πρότυπο DIN EN 12464-1 για τον φωτισμό εσωτερικών χώρων εργασίας, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως πρακτικός οδηγός για εσάς στο σπίτι. Ο φωτισμός των 500 lux είναι το ελάχιστο πρότυπο για τον σταθμό εργασίας του υπολογιστή, με το υπόλοιπο περιβάλλον του δωματίου να είναι περίπου 300 lux. Αυτό σημαίνει ότι το κατευθυνόμενο φως από τους λαμπτήρες γραφείου και τα παρόμοια θα πρέπει να εξασφαλίζει περίπου 1.000 lumens και τον έμμεσο φωτισμό τουλάχιστον 600 lumens. Ανάλογα με τη δραστηριότητα, την ηλικία ή άλλα προσωπικά κριτήρια, η ένταση του φωτός μπορεί φυσικά να αυξηθεί.

Το ελαφρύ χρώμα δεν είναι λιγότερο σημαντικό όταν σχεδιάζετε τον τέλειο φωτισμό στο γραφείο του σπιτιού. Αυτό μετριέται στο Kelvin και έχει αισθητή επίδραση στη συγκέντρωση και την ευημερία. Για αυτό συνιστάται κρύο και ουδέτερο λευκό φως με θερμοκρασία χρώματος μεταξύ 3.300 και 5.300 Kelvin. Αυτό συμβαίνει επειδή πλησιάζει πολύ στο φως της ημέρας και περιέχει υψηλό ποσοστό μπλε φωτός. Παρόμοια με το φυσικό ηλιακό φως, ένα τέτοιο τεχνητό φως προάγει την απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλο και αναστέλλει τη μελατονίνη. Είστε πιο προσεκτικοί και πιο παραγωγικοί.

συμβουλές φωτισμού οικιακού γραφείου

Επιπλέον συμβουλή: Εάν εργάζεστε το βράδυ ή τη νύχτα, ορίστε το ανοιχτόχρωμο χρώμα στο μέγιστο των 2.700 Kelvin αν είναι δυνατόν. Ένα τόσο ζεστό λευκό φως είναι πιο κατάλληλο για αυτή την ώρα της ημέρας και δεν θα διαταράξει τον ρυθμό ύπνου-αφύπνισης.

Κατά το σχεδιασμό του φωτισμού στο γραφείο του σπιτιού σας, λάβετε υπόψη όλες αυτές τις συμβουλές και αφιερώστε χρόνο επιλέγοντας τη σωστή πηγή φωτός. Βασιστείτε σε κατασκευαστές και προμηθευτές υψηλής ποιότητας και ευθυγραμμιστείτε με τις ατομικές σας ανάγκες. Σύντομα τίποτα δεν εμποδίζει την τέλεια όαση εργασίας σας.

σύγχρονο γραφείο στο σπίτι κατάλληλος φωτισμός