Είστε από τους παθιασμένους τυχοδιώκτες που θέλουν να δουν το Βόρειο Σέλας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους; Or είχατε ήδη την τύχη να δείτε αυτό το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο και από τότε λαχταράτε να το καταφέρετε τουλάχιστον μία ακόμη φορά; Το θεαματικό παιχνίδι φωτός στον ουρανό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο συναρπαστικά φυσικά θαύματα όλων και αξίζει πάντα να το δείτε. Τι υπάρχει πραγματικά πίσω από αυτά τα μυστηριώδη φώτα και πού μπορείτε να τα θαυμάσετε καλύτερα στην Ευρώπη, θα το διαπιστώσετε παρακάτω.

Απλώς πρέπει να δείτε το Βόρειο Σέλας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας!

τα βόρεια φώτα βλέπουν φυσικά φαινόμενα

Τι είναι στην πραγματικότητα τα βόρεια φώτα?

Βόρειο σέλας ή επίσης Βόρειο σέλας είναι το όνομα που δίνεται στα βόρεια φώτα που μπορεί να δει κανείς στην πολική περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Το υπέροχο φαινόμενο μπορεί επίσης να θαυμάσει στον αρκτικό κύκλο γύρω από τον Νότιο Πόλο. Αλλά τότε μιλάμε για τα νότια φώτα – Aurora Australis. Και στις δύο περιπτώσεις, τα λαμπρά φώτα του ουρανού σε πράσινο, μπλε, κίτρινο ή βιολετί δημιουργούνται από ηλεκτρική σύγκρουση μικροσκοπικών σωματιδίων.

Για την ακρίβεια: ο λεγόμενος ηλιακός άνεμος, ο οποίος αποτελείται από πρωτόνια και ηλεκτρόνια, χτυπά το μαγνητικό πεδίο της γης και αυτό δημιουργεί μια ισχυρή ηλεκτρική τάση. Με άλλα λόγια, αυτό που λάμπει εκεί είναι τα μόρια της ατμόσφαιρας της γης μας που συγκρούονται με τα ηλιακά σωματίδια.

Οι ιθαγενείς του βορρά φυσικά είχαν τη δική τους μυστικιστική εξήγηση για τα βόρεια φώτα στον ουρανό. Πίστευαν ότι έπαιρναν σημάδι από θεούς και χθες και στις περισσότερες περιπτώσεις το φοβόντουσαν. Αυτό προκάλεσε μια σειρά από θρύλους και δεισιδαιμονίες που είναι ακόμα γνωστές σε ορισμένες βόρειες, αγροτικές περιοχές.

Αν και επιστημονικά εξηγημένο, το Βόρειο Σέλας φαίνεται πραγματικά θεϊκό

Το βόρειο σέλας της Ισλανδίας βλέπει το μέγεθος του προορισμού

Η συνήθης εποχή του βόρειου φωτός είναι από Σεπτέμβριο έως Μάρτιο. Οι κυριότερες χώρες στο βορρά όπου το φαινόμενο μπορεί να προβληθεί καλύτερα είναι: η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία, καθώς και η Ισλανδία και η βόρεια Σκωτία. Η Γροιλανδία, η Σβάλμπαρντ, η Αλάσκα, ο Καναδάς και η Βόρεια Σιβηρία συνιστώνται επίσης θερμά, αν και πρέπει να σκάψετε βαθύτερα στην τσέπη σας. Οι πρώτοι παίκτες ή οι οπαδοί της τελευταίας στιγμής μπορούν να επωφεληθούν σε όλες τις περιπτώσεις όταν σχεδιάζουν το ταξίδι τους στο Βόρειο Σέλας και εξασφαλίζουν καλές εκπτώσεις. Υπάρχει ακόμη και μια εφαρμογή για το smartphone σας που ονομάζεται “Aurora Forecast”, η οποία σας δίνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του βόρειου φωτός σε όλα τα πιθανά μέρη στο βορρά. Ακολουθούν οι προτάσεις μας για την εμπειρία σας στο Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη.

Νορβηγία

Στα βόρεια της Νορβηγίας, τα μαγικά βόρεια φώτα μπορούν να παρατηρηθούν ιδιαίτερα καλά. Οι πιθανότητες για αυτό είναι ήδη βέλτιστες από τον Οκτώβριο. Η πόλη -λιμάνι του Tromsø είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για οποιονδήποτε στο κυνήγι του North Lights. Η πόλη βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και απολαμβάνει ένα πολύχρωμο πλήθος τουριστών και πολλά φεστιβάλ Northern Lights κάθε χρόνο, ειδικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το βόρειο σέλας μπορεί να φανεί πάνω από το Τρόμσο της Νορβηγίας

δείτε το βόρειο σέλας της Νορβηγίας Tromsø

Για να ζήσουν το θέαμα του βόρειου φωτός, πολλοί οδηγούν τα λεγόμενα πλοία Hurtigruten μέσω του τοπίου του φιόρδ και απολαμβάνουν τα υπέροχα βουνά ταυτόχρονα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζήσετε τα βόρεια φώτα πολύ κοντά στην πόλη ανεβάζοντας το τελεφερίκ μέχρι το τοπικό βουνό.

Ζήστε ένα αξέχαστο φυσικό θέαμα σε ένα πλοίο Hurtigruten

βόρειο σέλας βλέπουν κρουαζιερόπλοιο της Νορβηγίας

Λίγο βορειότερα βρίσκεται μια άλλη δημοφιλής πόλη του βόρειου φωτός, η Άλτα. Παρόλο που αυτό είναι επίσης δίπλα στη θάλασσα, είναι σχετικά προστατευμένο και έχει ένα κάπως πιο ήπιο εσωτερικό κλίμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για να δείτε τα βόρεια φώτα. Από εδώ μπορείτε εύκολα να οδηγήσετε ή να μεταβείτε με λεωφορείο στην αρκτική ακτή στο βορρά ή στο οροπέδιο Finnmark στο νότο για να αποφύγετε τυχόν φωτορύπανση.

Δεν είναι για τίποτα που η Άλτα ονομάζεται “η πόλη του βόρειου φωτός”

τα βόρεια φώτα βλέπουν την πόλη Άλτα Νορβηγία

Πολλοί προτιμούν επίσης να βιώσουν το βόρειο σέλας στο Nordkapp, στα νησιά Lofoten ή στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard. Σχεδόν παντού στη βόρεια Νορβηγία μπορείτε να πάτε για κυνήγι για τα βόρεια φώτα σε ένα χιονοκίνητο ή έλκηθρο σκύλου.

Σουηδία

Τα βόρεια φώτα στη σουηδική Λαπωνία δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακά. Το μικρό χωριό Abisko στο Εθνικό Πάρκο Abisko είναι πολύ δημοφιλές στους παθιασμένους ανιχνευτές σέλας. Υπάρχει και το περίφημο Σταθμός Aurora Sky στην κορυφή Nuolja. Τη νύχτα μπορείτε να παρακολουθήσετε το βόρειο σέλας να χορεύει στον ουρανό στη βεράντα και να απολαύσετε ένα αποκλειστικό δείπνο ταυτόχρονα.

Επισκεφθείτε τον Aurora Sky Station και ζήστε αξέχαστες, μυστηριώδεις εμπειρίες

aurora sky station abisko σουηδία δείτε το βόρειο σέλας

Η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, η Κιρούνα, είναι επίσης ένα καυτό σημείο κατά τη διάρκεια της σεζόν του Βόρειου Σέλας. Εκτός από τα υπέροχα τοπία του χιονιού και τα βόρεια φώτα, η ονειρική πόλη έχει επίσης πολλά να προσφέρει, όπως το μεγαλύτερο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Εδώ μπορείτε πάντα να ανακαλύψετε κάτι νέο, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Camp Ripan στην Κιρούνα

στρατόπεδο kiruna ripan σουηδία δείτε το βόρειο σέλας

Εξερευνήστε το μαγευτικό περιβάλλον σε μια περιήγηση με χιονοδρομικό

Σουηδικό βόρειο σέλας δείτε χιονοκίνητο

Φινλανδία

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία για την παρατήρηση του Βόρειου Σέλας στη Φινλανδία είναι το όρος Λουόστο στον δήμο Σοντανκίλα στο κέντρο της Λαπωνίας. Υπάρχει επίσης το ερευνητικό κέντρο Northern Lights στη Λαπωνία, το οποίο στέλνει τακτικά λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες για το βόρειο σέλας στα ξενοδοχεία.

Το χωριό Nellim στη λίμνη Inari είναι ακόμη πιο βόρεια και είναι ένας δημοφιλής τόπος προσκυνήματος για τους λάτρεις του Βόρειου Σέλας. Αυτό το απομακρυσμένο μέρος διαθέτει πολλά ξενοδοχεία τόσο της μεσαίας όσο και της ανώτερης κατηγορίας, ενώ προσφέρει ηρεμία, ρομαντισμό και άνεση. Εξίσου δημοφιλές είναι το χωριό Ivalo, το οποίο βρίσκεται στον ομώνυμο ποταμό. Εκτός από τη μαγεία του βόρειου φωτός, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε συναρπαστικές βόλτες με έλκηθρο σκύλων και παραδοσιακή φινλανδική κουζίνα.

Ζήστε αξέχαστες πολικές στιγμές στο Nellim!

nellim χωριό Φινλανδία δείτε το βόρειο σέλας

Για όσους τους αρέσει πιο αυθεντικό και ασυνήθιστο, τα πολυάριθμα μοντέρνα γυάλινα ιγκλού, όπως αυτό στο Kakslauttanen, είναι η τέλεια απόφαση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα υπέροχα φώτα του ουρανού από το δικό σας ζεστό κρεβάτι και να απολαύσετε ένα ποτήρι Glögi.

Συνδυάστε τη σύγχρονη άνεση με τον χειμωνιάτικο ρομαντισμό!

δείτε τα βόρεια φώτα της Φινλανδίας ξενοδοχεία από γυάλινο ιγκλού

Προχωρήστε βόρεια!

ivalo inari λίμνη snowmobile περιοδεία δείτε το βόρειο σέλας

Ισλανδία

Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το νησί είναι κατάλληλο για ένα ασύγκριτο ταξίδι στο Βόρειο Σέλας. Ακόμα και η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ προσφέρει μια υπέροχη εισαγωγή στο μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Αλλά ήδη συμβαίνουν πολλά και μπορείτε να δείτε τα φώτα της πόλης. Έτσι οδηγείτε στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir έξω από το Ρέικιαβικ. Αυτό ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco και προσφέρει πολλά υπέροχα τοπία και εκπληκτικές εμπειρίες.

Νυχτερινό πανόραμα του Ρέικιαβικ με το Βόρειο Σέλας

Βόρειο Σέλας του Ρέικιαβικ δείτε στην Ισλανδία

Άλλες δημοφιλείς περιοχές του βόρειου φωτός είναι: ο φάρος Grotta στη χερσόνησο Seltjarnarnes, ο λόφος Öskjuhlíð, Akureyri ή Husavik. Η διαμονή στο ονειρεμένο ψαροχώρι Sandgerdi ή η περιήγηση με χιονοδρομικό στον παγετώνα Langjökull είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην υψηλή περίοδο της Ισλανδίας στο βόρειο σέλας.

Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir θεωρείται η Μέκκα του Βόρειου Σέλας στην Ισλανδία

το βόρειο σέλας βλέπει το εθνικό πάρκο της Ισλανδίας thingvellir

Thightvellir εθνικό πάρκο Ισλανδία δείτε το βόρειο σέλας

Όσοι τους αρέσει ακόμα πιο βόρεια μπορούν να πάνε στο Jökulsárlón

δείτε το βόρειο σέλας νησί Jökulsárlón

Σκωτία

Στο βορειότερο τμήμα της Σκωτίας μπορείτε επίσης να τα δείτε, το «Mirrie Dancer», όπως ονομάζονται τα βόρεια φώτα. Πολλά είναι τα μέρη που προτείνονται. Τα περισσότερα από αυτά δεν προσφέρουν μόνο ένα μαγικό φυσικό σκηνικό, αλλά και ένα μυστηριώδες τοπίο, πλούσιο σε ιστορικούς θησαυρούς όπως ερείπια κάστρου και παλιά φρούρια. Τα νησιά Shetland, Orkney, Skye, Lewis ή Harris βρίσκονται στην κορυφή της λίστας όταν πρόκειται να δείτε το Βόρειο Σέλας. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τα εντυπωσιακά φώτα του ουρανού στο Aberdeenshire στον κόλπο Moray Firth ή στο Caithness. Πόλεις όπως το Portknockie, το Nairn, το Cairn O’Mount και το Wick είναι επίσης πολύ δημοφιλή ως ταξιδιωτικοί προορισμοί του Northern Lights στη Σκωτία.

Βόρεια Σκωτία – ένα πραγματικό όνειρο για τους μανιώδεις κυνηγούς της Aurora

Το βόρειο σέλας βλέπει στη βόρεια Σκωτία

Απερίγραπτο φυσικό θέαμα στο νυχτερινό ουρανό πάνω από το Orkney

δείτε το βόρειο σέλας στο orkney

Το Caithness προσφέρει αξέχαστη θέα στο Βόρειο Σέλας

τα βόρεια φώτα βλέπουν τη Σκωτία

Είναι μυστηριώδες στη δυτική παραλία στο Lossiemouth

δείτε το βόρειο σέλας της Σκωτίας