Με την έναρξη της σκοτεινής περιόδου, πολλοί από εμάς νιώθουμε μια σημαντική κατάθλιψη. Αισθανόμαστε νωχελικοί και άβουλοι, θέλουμε να κοιμηθούμε περισσότερο ή έχουμε λαχτάρα για γλυκά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στο λεγόμενο φθινοπωρινό μπλουζ. Τι ακριβώς είναι αυτό, γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε συνειδητά γι ‘αυτό, μπορείτε να μάθετε από εμάς σήμερα.

Εξαλείψτε το φθινοπωρινό μπλουζ από νωρίς

διανέμουν φθινοπωρινές μπλουζ συμβουλές

Γιατί έρχεται το φθινοπωρινό μπλουζ?

Αυτό που γνωρίζουμε ως φθινοπωρινό μπλουζ ονομάζεται επιστημονικά SAD (Seasonal Affective Disorder), στα αγγλικά “Seasonal Affective Disorder”. Παρόμοια με τη χειμερινή κατάθλιψη και την εαρινή κόπωση, αυτός ο όρος περιγράφει τις εναλλαγές της διάθεσης που μερικοί άνθρωποι αισθάνονται όταν αλλάζει η εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό υπολογίζεται ότι είναι περίπου το 17% του συνόλου των Γερμανών ή ένας στους πέντε του πληθυσμού. Πιστεύεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν. Σε αντίθεση με άλλα παράπονα, οι νεαροί ενήλικες τείνουν να υποφέρουν από φθινοπωρινό μπλουζ και αυτή η εποχική διάθεση χάνει τη δύναμή της με την ηλικία.

Οι γυναίκες παραπονιούνται συχνότερα για τα συμπτώματα του φθινοπωρινού μπλουζ

Το φθινοπωρινό μπλουζ οδηγεί έξω για μια βόλτα

Και ποια πρέπει να είναι η κύρια αιτία ενός τέτοιου φθινοπωρινού μπλουζ; Επιστήμονες και γιατροί εξηγούν το φαινόμενο με την ορμονική ισορροπία του ανθρώπινου σώματος, η οποία εξαρτάται επίσης από το φως. Όταν το φως της ημέρας γίνεται όλο και λιγότερο καθώς το φθινόπωρο εξελίσσεται, ο εγκέφαλος απελευθερώνει επίσης όλο και περισσότερο την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη. Ταυτόχρονα, μειώνεται η διεγερτική ορμόνη σεροτονίνη. Ο ρυθμός ύπνου-αφύπνισης αποκτά ισορροπία και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει το μυαλό μας. Η κακή διάθεση, η ατονία, οι πόθοι και οι θολές σκέψεις μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.

Η αυξημένη κούραση μπορεί συχνά να γίνει αισθητή το φθινόπωρο

φθινοπωρινό μπλουζ κουρασμένη γυναίκα αθυμία

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ενάντια στο φθινοπωρινό μπλουζ;?

Αν και το φθινοπωρινό μπλουζ δεν είναι μια κλασική κατάθλιψη, κάτι πρέπει να γίνει γι ‘αυτό. Ειδικά αν το υποφέρετε τακτικά ή εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, είναι καιρός να δράσετε. Η εξειδικευμένη ιατρική συμβουλή είναι φυσικά απαραίτητη. Αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε πολλά για τον εαυτό σας και έτσι να αντιμετωπίσετε με επιτυχία μια εποχιακή ανατροπή. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

1. Γεμίστε με όσο το δυνατόν περισσότερη βιταμίνη D

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φως. Ο καθένας μας το ξέρει, φυσικά. Ως εκ τούτου, το φως της ημέρας πρέπει να χρησιμοποιείται πρώτα και κύρια κατά του φθινοπωρινού μπλουζ. Αυτό βοηθά επίσης το σώμα μας να παράγει τη ζωτική βιταμίνη D, μεταξύ άλλων. Αυτό με τη σειρά του προάγει την απελευθέρωση σεροτονίνης. Όχι μόνο νιώθουμε πιο υγιείς, αλλά έχουμε και πολύ πιο χαρούμενη διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα να βγαίνετε στον καθαρό αέρα όσο πιο συχνά γίνεται και να πιείτε περισσότερο ήλιο ή τουλάχιστον φως ημέρας. Ως πρόσθετα μέτρα, είναι σκόπιμο να πραγματοποιήσετε τη λεγόμενη θεραπεία με φως ή ακόμα και να αγοράσετε μόνοι σας μια ειδική λάμπα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει πολύ πιο έντονη ακτινοβολία φωτός λευκού φωτός της ημέρας και έχει άμεση επίδραση στον αμφιβληστροειδή των ματιών μας. Αυτό στέλνει άμεσα σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος αντί να παράγει μελατονίνη τώρα απελευθερώνει πολύ περισσότερη σεροτονίνη.

Το φως της ημέρας έξω είναι πιο δυνατό από αυτό στο σπίτι, ακόμη και με λιγότερο ήλιο

διώξτε το φθινοπωρινό μπλουζ περπατήστε στο δάσος του πάρκου

Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε πολύ περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D στο καθημερινό σας μενού, όπως σολομό, ρέγγα, μανιτάρια, αυγά, τυρί, αβοκάντο, μπανάνες κ.λπ. Τα καρύδια, οι φακές, οι νιφάδες βρώμης ή το κουάρκ περιλαμβάνονται επίσης με την υψηλή περιεκτικότητά τους του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Αυτό θεωρείται ο πρόδρομος της σεροτονίνης και μετατρέπεται σε αυτήν στο ανθρώπινο σώμα.

Τα καρύδια συγκεκριμένα περιέχουν πολλή τρυπτοφάνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Φάτε καρύδια διώξτε το φθινοπωρινό μπλουζ

Επίσης, τρώτε πολλά φρέσκα, εποχιακά λαχανικά και βότανα

φρέσκα φθινοπωρινά λαχανικά ενάντια στο φθινοπωρινό μπλουζ

2. Ενσωμάτωση του αθλητισμού και της άσκησης στην καθημερινή ζωή

Η τακτική άσκηση ή η άσκηση στον καθαρό αέρα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα είναι σαφώς μία από τις καλύτερες στρατηγικές για την καταπολέμηση του φθινοπωρινού μπλουζ. Η φυσική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά γρήγορα και αποτελεσματικά ακόμη και γενικά σε κακή διάθεση και έλλειψη ενέργειας. Οι πνεύμονες λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, το οποίο φτάνει σε όλα τα κύτταρα του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η κυκλοφορία διεγείρεται και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Μπορείτε να σταματήσετε την καρουζέλ σκέψης με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα, και να νιώσετε πολύ πιο ευχάριστα και ενεργητικά.

Απολαύστε τα όμορφα χρώματα και σχήματα των φθινοπωρινών φύλλων περπατώντας!

φθινοπωρινές μπλουζ συμβουλές για μια βόλτα στο δάσος

3. Φθινοπωρινό καθάρισμα και ωραία διακοσμητικά

Γιατί να αρκεστείτε μόνο στον ανοιξιάτικο καθαρισμό; Το φθινόπωρο είναι επίσης πολύ κατάλληλο για έναν λεπτομερή καθαρισμό των τεσσάρων τοίχων σας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο απαλλαγείτε από όλα όσα δεν χρειάζεστε πλέον, αλλά συνδυάζετε και τον καθαρισμό με την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε τα καλοκαιρινά σας φορέματα στο πίσω μέρος της ντουλάπας και να πάρετε τα απαλά απαλά πουλόβερ σας μπροστά.

Μια ατμοσφαιρική φθινοπωρινή διακόσμηση φτιαγμένη από φυσικά υλικά μπορεί επίσης γρήγορα να τακτοποιηθεί ή να κοντραριστεί. Μαζί μας θα βρείτε άφθονη έμπνευση και θα δημιουργήσετε τη σωστή διάθεση για να απολαύσετε στο έπακρο την όμορφη πλευρά του φθινοπώρου.

Η ρείκι και οι κολοκύθες είναι από τα πιο δημοφιλή διακοσμητικά στοιχεία της εποχής

κολοκύθες heather φθινοπωρινές διακοσμήσεις πουλάνε μπλουζ φθινοπώρου

4. Απολαύστε το φθινόπωρο hygge

Αφήστε τον εαυτό σας να πάει πραγματικά hygge τώρα! Χαρίστε στον εαυτό σας περισσότερη χαλάρωση και ασφάλεια στο σπίτι. Φορέστε τις αγκαλιές κάλτσες και τα απαλά πουλόβερ. Πιείτε καυτό κακάο, ένα υπέροχο τσάι ή χρυσό γάλα. Διαβάστε ένα καλό βιβλίο ή χαλαρώστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο ή γιατί όχι το κατοικίδιο σας. Έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι το σώμα απελευθερώνει τις δικές του ενδορφίνες και την ορμόνη της ευτυχίας ωκυτοκίνη σε αφθονία όταν αγκαλιάζονται. Το φθινοπωρινό μπλουζ δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα.

Το να πίνεις τσάι το φθινόπωρο είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό στον κήπο ή στο μπαλκόνι

πιείτε νόστιμο τσάι διώξτε το φθινοπωρινό μπλουζ

5. Αγαπημένη μουσική και ωραίες μυρωδιές

Πιθανώς να γνωρίζετε ήδη από την εμπειρία ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας σχετικά γρήγορα. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσω τώρα; Η αγαπημένη σας μουσική, συγκεκριμένα, μπορεί να σας βοηθήσει αμέσως με ένα φθινοπωρινό blues. Ωστόσο, θα ήταν σκόπιμο να επιλέξετε μόνο αυτή τη μουσική που είναι λίγο πιο χαρούμενη και πιο γρήγορη και δεν ευνοεί μια μελαγχολική ατμόσφαιρα. Ακόμα και 5 λεπτά τραγουδιού ή χορού μπορούν στη συνέχεια να αυξήσουν βιώσιμα τη διάθεσή σας και να σας δώσουν μια ισχυρή ώθηση ενέργειας.

Τα αρώματα είναι επίσης ένας καλός σύμμαχος για το φθινοπωρινό μπλουζ και άλλες συναισθηματικές ανατροπές. Δεν είναι για τίποτα ότι η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται πάντα για διάφορες ασθένειες και εκτιμάται ιδιαίτερα από πολλούς. Το μυστικό των αρωμάτων βρίσκεται στην άμεση επίδρασή τους στο μεταιχμιακό μας σύστημα. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου όπου αποθηκεύονται συναισθήματα και μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Έτσι αντιδρούμε αρκετά ασυνείδητα και αμέσως όταν αντιλαμβανόμαστε ένα άρωμα. Εμπλουτίστε λοιπόν το δωμάτιό σας το φθινόπωρο με αναζωογονητικά και θετικά αρώματα όπως πορτοκάλι, κέδρο, περγαμόντο, κανέλα, βανίλια, γαρύφαλλο κ.λπ..

Βάλτε μόνο φυσικά αιθέρια έλαια!

Διώξτε το μπλε του φθινοπώρου με αιθέρια έλαια

Υψηλής ποιότητας έλαιο γερανιού από τριαντάφυλλο εξασφαλίζει καλύτερη διάθεση και περισσότερη ασφάλεια

τα φθινοπωρινά μπλουζ διανέμουν αιθέριο έλαιο από τριαντάφυλλο γεράνι

6. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με σάουνα και κάντε πιο συχνά μασάζ

Η σάουνα είναι πραγματικά ωφέλιμη και υγιεινή σε κάθε εποχή. Αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα στο μέρος μας του κόσμου. Πηγαίνετε στη σάουνα πιο συχνά τώρα και επωφεληθείτε από τις πολυάριθμες επιδράσεις που προάγει την υγεία. Αυτό καθαρίζει το σώμα και χαλαρώνει την ψυχή. Όλες οι καλές συνθήκες για καλύτερη διάθεση και περισσότερη πληθωρικότητα. Το μασάζ βοηθά επίσης τους μυς να χαλαρώσουν και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν αυξημένη απελευθέρωση των πολύ σημαντικών ορμονών ευτυχίας.

Οι σωστές σάουνες είναι καλές για το σώμα και την ψυχή

το φθινοπωρινό μπλουζ διώχνει τη σάουνα

7. Μάθετε διαλογισμό

Αυτή η πανάρχαια μέθοδος να μπείτε στον εαυτό σας και να παραμείνετε στο εδώ και τώρα ήταν εδώ και πολύ καιρό δημοφιλής και σε εμάς. Το να μάθετε να διαλογίζεστε και να το εξασκείτε καθημερινά είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Γιατί με αυτόν τον τρόπο γνωρίζετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και μπορείτε επίσης να κατανοήσετε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Ο διαλογισμός για τουλάχιστον 5-10 λεπτά την ημέρα ηρεμεί το μυαλό και το βοηθά να αποκτήσει κάποια απόσταση από όλα τα αγχωτικά συναισθήματα και σκέψεις μη ταυτίζοντας πλέον μαζί τους.

Εμπιστευτείτε την αρχαία μέθοδο και απολαύστε κάθε στιγμή!

Οδηγώντας το φθινοπωρινό μπλουζ μέσω του διαλογισμού

Το φθινοπωρινό μπλουζ απλά δεν χρειάζεται να είναι! Κάντε κάτι γι ‘αυτό τώρα και συγκεντρωθείτε στην όμορφη πλευρά αυτής της κατά τα άλλα πολύχρωμης και πλούσιας εποχής παρά το λιγότερο φως της ημέρας και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αξιοποιήστε στο έπακρο και να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι!

Παντού στο πάρκο ή στο δάσος μπορείτε να ανακαλύψετε τα ζεστά φθινοπωρινά χρώματα και ήχους

διώξτε το φθινοπωρινό μπλουζ παρατηρήστε τη φύση

Το άρωμα του δάσους το φθινόπωρο είναι αδιαμφισβήτητο

το φθινοπωρινό μπλουζ διώχνει μια βόλτα

Η εποχή των μανιταριών ξεκίνησε πραγματικά

διώξτε το φθινοπωρινό μπλουζ κάντε μια βόλτα μαζέψτε μανιτάρια

Συλλέξτε όμορφα φθινοπωρινά φύλλα και φτιάξτε κάτι όμορφο με αυτά

υπέροχα φθινοπωρινά φύλλα πάρκο διώχνουν το φθινοπωρινό μπλουζ

Και … ψήνετε μια υπέροχα αρωματική κολοκυθόπιτα για τους αγαπημένους σας!

διώξτε το φθινοπωρινό μπλουζ ψήστε νόστιμη κολοκυθόπιτα