Αν έχετε κοιμηθεί ποτέ σε υδάτινο κρεβάτι, τότε γνωρίζετε τη μοναδική αίσθηση για καθαρή χαλάρωση και το υψηλότερο επίπεδο άνεσης στον ύπνο. Σχεδόν από την εφεύρεσή του, το στρώμα νερού έχει συσχετιστεί με τον ενθουσιασμό και ακόμη και την αβλεψία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 του 20ού αιώνα, η κοίτη στην πραγματικότητα κορυφώθηκε και στη συνέχεια έπεσε αργά στη λήθη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον μοναδικό τύπο κρεβατιού. Εδώ είναι η ιστορία του υδάτινου κρεβατιού …

Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα κρεβάτι νερού!

Κουτί πηγής νερού με μοντέρνα κρεβάτια υπνοδωματίου

Η ιστορία της κοίτης του νερού

Οτι Υδροστρώματος, όπως το ξέρουμε σήμερα ξεκίνησε στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο εφευρέτης του Charlie Hall πειραματίστηκε πρώτα με καρέκλες, τις οποίες γέμισε με άμυλο καλαμποκιού και ακόμη και με ζελέ. Ο φοιτητής σχεδιασμού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ήρθε τελικά με την ιδέα να γεμίσει ένα στρώμα με νερό.

Ο Χολ παρουσίασε το στρώμα γεμάτο νερό ως μεταπτυχιακή διατριβή το 1968 και ολόκληρη η τάξη του πέρασε τη νύχτα χαζεύοντας το. Με αυτό γεννήθηκε η σύγχρονη κοίτη.

Ο Τσάρλι Χολ και η πρωτοποριακή εφεύρεσή του

Υπνοδωμάτιο εφευρέτης ιστορίας Waterbed Charlie Hall

Ο Τσάρλι Χολ δεν ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να γεμίσει ένα στρώμα με νερό. Στις αρχές του 1800, ο Δρ. Ο Neil Arnot ανέπτυξε ένα “υδροστατικό κρεβάτι για τους τραυματίες” σχεδιασμένο να μειώνει τις πληγές του κρεβατιού. Το κρεβάτι αποτελείτο από μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό και ένα ελαστικό στρώμα για την αποφυγή διαρροών.

Και ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Robert Heinlein, εμπνευσμένος από την εποχή που ήταν κατάκοιτος με φυματίωση, περιέγραψε μια κοίτη με μεγάλη λεπτομέρεια σε ένα από τα βιβλία του, αν και δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να το φτιάξει.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά επίσης δυνατή την κατασκευή της υδάτινης κλίνης 

Ο εφευρέτης της ιστορίας Waterbed Charlie Hall Venyl

Wasταν όμως η σύγχρονη τεχνολογία που πραγματικά έκανε δυνατή την κοίτη. Έτσι, η εφεύρεση του βινυλίου έκανε επίσης δυνατή την εφεύρεση του στρώματος νερού. Και ήταν ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για τα πειράματα του φοιτητή σχεδιασμού Τσάρλι Χολ. Οι έμποροι αναγνώρισαν γρήγορα τις δελεαστικές δυνατότητες της κοίτης και ο Χολ πούλησε με επιτυχία την εφεύρεσή του. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται τόσο τα μέλη του Jefferson Airplane όσο και ο ίδιος ο Χιου Χέφνερ. Το 1971 το περιοδικό Time ανέφερε ότι “το τμήμα του Bloomingdale waterbed ήταν ένα δημοφιλές στέκι για singles για λίγο”..

Τη δεκαετία του 1980 η κοίτη κέρδισε τεράστια δημοτικότητα και το 1987 κορυφώθηκε. Περισσότερα από ένα στα πέντε στρώματα που αγοράστηκαν στις ΗΠΑ ήταν στρώμα νερού. Έκτοτε, ωστόσο, το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε σε κάτι λιγότερο από πέντε τοις εκατό. Αλλά τι πραγματικά συνέβη?

Πόσο δημοφιλή είναι τα κρεβάτια νερού αυτές τις μέρες?

Waterbed ιστορία κρεβατοκάμαρας μοντέρνου σχεδιασμού κρεβάτια

Το πρόβλημα με την κοίτη είναι ότι είναι ή δεν ήταν πρακτικό σε ορισμένες πτυχές. Η εγκατάσταση μιας κοίτης είναι λίγο περίπλοκη και απαιτεί πολύ χρόνο. Η μετακίνηση ενός κρεβατιού νερού ήταν ακόμη πιο περίπλοκη τότε και απαιτούσε μια ηλεκτρική αντλία ή άλλη συσκευή για να απορροφήσει το νερό. Και τα ξύλινα κουφώματα θα μπορούσαν να ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά. Υπήρχε επίσης η πιθανότητα διαρροής του στρώματος. Ως εκ τούτου, τα κρεβάτια νερού απαγορεύτηκαν πραγματικά σε πολλά συγκροτήματα κατοικιών.

Αλλά η σύγχρονη κοίτη εξακολουθεί να έχει πολυάριθμους οπαδούς. Και στις μέρες μας μπορεί να φαίνεται και να αισθάνεται πολύ διαφορετικά. Τα νέα μαλακά ή «άτρακτα» στρώματα νερού δεν έχουν το μη πρακτικό ξύλινο πλαίσιο των παλιών μοντέλων. Αποτελούνται από μια σακούλα γεμάτη με νερό ή πηνία που περιβάλλονται από φύλλα αφρού που μοιάζουν με ένα τυπικό στρώμα. ΕΝΑ Κουτί πηγής νερού με κουτί μπορεί επίσης να βρεθεί στην αγορά σήμερα. Ο διαχωρισμός του νερού σε πολλαπλά διαμερίσματα μειώνει την κίνηση του κύματος, πράγμα που δημιουργεί ένα κρεβάτι που είναι εξίσου υποστηρικτικό και όχι σχεδόν τόσο λασπωμένο.

Ένα κρεβάτι νερού μπορεί να μοιάζει ακριβώς με ένα κρεβάτι με ελατήρια

Κουτί με ελατήρια με στρώμα κρεβατιού κρεβατοκάμαρας

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: Παραδόξως, τα υδροφόρα κρεβάτια μπορεί να βρουν μια νέα αγορά, αλλά όχι ανθρώπινη. Το περιοδικό Time, το οποίο κάλυψε για πρώτη φορά τη δημοτικότητα της κοίτης το 1971, δημοσίευσε ένα άρθρο το 2012 σχετικά με την τάση να αγοράζουν υδροφόρα κρεβάτια για αγελάδες. Ναι αγελάδες! Προφανώς, αυτό το αντισυμβατικό καταφύγιο βοηθά στη μείωση των πληγών και των λοιμώξεων στις αγελάδες. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην κατασκευή υδρορροών για αγελάδες.

Ο υγιής ύπνος έχει μεγάλη σημασία!

Ιδέες για το υπνοδωμάτιο με ιστορία στο κρεβάτι