Λαχτάρα για πίτσα?

Όποιος έχει πάει στην Ιταλία θα έχει παρατηρήσει την ανεμελιά των Ιταλών, την αγάπη τους για τη ζωή και το πάθος τους για φαγητό … και όσο για την ιταλική πίτσα ως το τυπικό μαγειρικό σύμβολο στη χερσόνησο … καλά, δένει και τα τρία μαζί Χαρακτηριστικά των εφευρετών τους μεταξύ τους. Αλλά η πίτσα «γεννήθηκε» πραγματικά στην Ιταλία; Κατά τη γνώμη πολλών αρχαιολόγων και ιστορικών, όλοι οι πολιτισμοί γνώριζαν τη λαϊκή γεύση της πίτσας πριν από πολλούς αιώνες. Ωστόσο, οι περισσότερες παραλλαγές πίτσας βρέθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου και οι γνωστές τότε συνταγές ήταν πολύ παρόμοιες με αυτές του σήμερα. Με την πάροδο του χρόνου η πίτσα γινόταν όλο και πιο νόστιμη, κάθε πολιτισμός προσαρμόζει τη γεύση της πίτσας και την παρασκευή της στις δικές της διατροφικές συνήθειες και διατροφικά ενδιαφέροντα. Εκατομμύρια άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιακών ομάδων και πολιτισμών απολαμβάνουν την πίτσα ως ένα γρήγορο σνακ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος εργασίας ή ως ένα καλό πιάτο που σερβίρεται σε ένα εστιατόριο – κολακεύει τον ουρανίσκο και προσφέρει σε όλους τον κόσμο μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία!

Πώς γεννήθηκε η πίτσα?

νόστιμη ιταλική προετοιμασία πίτσας

Στην αρχαία Αίγυπτο, μικρά, επίπεδα στρογγυλά ψωμιά πασπαλισμένα με διάφορα μπαχαρικά σερβίρονταν στα γενέθλια του Φαραώ (στις μέρες μας αυτά είναι γνωστά στην Ιταλία ως pizza bianca, “λευκή πίτσα”). Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες έτρωγαν παρόμοια στρογγυλά ρολά με διαφορετικές σάλτσες και συνοδευτικά.

Μια άλλη ιστορική πηγή μας οδηγεί στη Νάπολη τον 16ο αιώνα – με την πάροδο του χρόνου αυτός ο τόπος μετατράπηκε σε μια μεγάλη παράκτια πόλη με εργατικό αλλά πολύ φτωχό πληθυσμό. Το λεγομενο pizzaioli (παρεμπιπτόντως, έτσι λένε οι παρασκευαστές πίτσας στην Ιταλία στις μέρες μας) ετοίμασαν στρογγυλά ρολά με σάλτσα ντομάτας για την εργατική τάξη. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να προσθέτουν τυρί, αντσούγιες, σκόρδο, μπαχαρικά και ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με μελέτη των τελευταίων ετών, περισσότερο από το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει

έφαγαν πίτσα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους

ιταλική πίτσα Naples margherita

Παρά τις αρνητικές αντιδράσεις και τους ισχυρισμούς της αριστοκρατίας σχετικά με αυτήν την κακή διατροφική συνήθεια της τότε αστικής τάξης, η πίτσα γνώρισε μεγάλη επιτυχία λόγω της χαμηλής τιμής της. Προκειμένου να εντυπωσιάσουν τον Ιταλό βασιλιά Ούμπερτο Α and και τη σύζυγό του Μαργαρίτα της Σαβόγιας κατά την επίσκεψή τους στη Νάπολη το 1889 και να τους κάνουν μια (ευτυχώς) ευχάριστη έκπληξη, οι Ναπολιτάνοι τους σέρβιραν την παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Έβαλαν μοτσαρέλα, κόκκινες ντομάτες και πράσινο βασιλικό στο στρογγυλό ψωμί – τα χρώματα των συστατικών συμβόλιζαν τη σημαία της Ιταλίας. Η αριστοκρατική οικογένεια απολάμβανε πολύ αυτό το απλό πιάτο, οπότε αυτός ο τύπος πίτσας πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα – Μαργαρίτα! Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η πίτσα δεν θεωρούνταν πλέον ως «φαγητό των φτωχών αγροτών», αλλά ως ένα νόστιμο, γεμιστικό που γεμίζει γρήγορα. Στη δεκαετία του 40 του 20ού αιώνα η φήμη της πίτσας πέρασε τα σύνορα της Ιταλίας και βρήκε ευρεία αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Ιταλική προετοιμασία φούρνου πίτσας

Η πρώτη πραγματική πιτσαρία άνοιξε το 1830 Μέσω PortAlba 18 στη Νάπολη άνοιξε και στις μέρες μας προσελκύει ακόμη πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι ο φούρνος από στερεοποιημένη λάβα, ο οποίος επιτρέπει θερμοκρασία ψησίματος έως 400 μοίρες και ως εκ τούτου εγγυάται την τραγανότητα της ζύμης πίτσας. Επιπλέον, η πιτσαρία είναι εξοπλισμένη με ένα μεγάλο μαρμάρινο πιάτο κουζίνας, πάνω στο οποίο ετοιμάζεται η πίτσα ακριβώς μπροστά στους επισκέπτες, και με πολλά μικρά ράφια τοίχου στα οποία τοποθετούνται τα ποικίλα συστατικά.

Ιταλική πίτσα – τα κλασικά

νόστιμο ιταλικό φαγητό πίτσας

Το αλεύρι, η μαγιά, η ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό είναι τα απαραίτητα συστατικά για μια κλασική ζύμη πίτσας – πρέπει να ζυμώσετε τη ζύμη με το χέρι, να την αφήσετε να φουσκώσει και στη συνέχεια να την τυλίξετε από μια μπάλα σε ένα λεπτό φύλλο ζύμης. Η πίτσα θα μπορούσε επίσης να καταναλωθεί υγιεινά – απλώς αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με δημητριακά ολικής αλέσεως περισσότερο! Ποιες είναι όμως οι κλασικές πίτσες και πώς διαφέρουν μεταξύ τους?

 • Margherita – για αυτή την πίτσα χρειάζεστε δύο μεγάλες ντομάτες, σκόρδο, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και φρέσκο ​​βασιλικό. Είναι περίεργο ότι οι Ιταλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν ντομάτες μόνο στην προετοιμασία πίτσας από τα μέσα του 18ου αιώνα. Οι αρτοποιοί χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να συνηθίσουν αυτό το λαχανικό – οι Ιταλοί θεώρησαν τις τομάτες που προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 17ου αιώνα ως δηλητηριώδεις και ως εκ τούτου αρχικά τις καλλιέργησαν ως διακοσμητικά φυτά.
 • Capricciosa – ή, με άλλα λόγια, «όλα όσα έχετε στο ψυγείο» … Πιπεριές, μανιτάρια, ελιές, ντομάτες, τυρί, σαλάμι και αυγά είναι ένας μοναδικός συνδυασμός, η γεύση και η γεύση του οποίου δεν θα ξεχαστούν για πολύ χρόνος!

πίτσα capricciosa Ιταλία

 • Diavola – η αγαπημένη πίτσα των περισσότερων ανδρών χαρακτηρίζεται από τα μάλλον πικάντικα συστατικά της – η παραδοσιακή ιταλική σαλάμι, οι πιπεριές, η τσίλι και η καυτερή πιπεριά είναι ένα «εύφλεκτο» μείγμα!
 • Quattro formaggi – μοτσαρέλα, Gorgonzola, παρμεζάνα και Emmental λιώνουν σε ένα σύνολο!
 • Calzone – Η Νάπολη όχι μόνο έδωσε στον κόσμο την κλασική πίτσα Margherita, αλλά και αυτή την πίτσα με ζύμη. Η ρικότα, η μοτσαρέλα, το σαλάμι, το προσούτο, η σάλτσα ντομάτας είναι τα απαραίτητα συστατικά εδώ, αλλά μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε και να προσθέσετε κάτι νέο. Σε ορισμένα σημεία (ειδικά στην Απουλία και το Μιλάνο) χρησιμοποιείται μια φριτέζα αντί για τον κλασικό φούρνο για την προετοιμασία των καλτσόνων! Καταπληκτικό, έτσι δεν είναι..?

  Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιταλική πίτσα

πίτσα πολύ ακριβή

Σε κάθε περίπτωση, η πίτσα πρέπει να καταναλώνεται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με καλούς φίλους και οικογένεια για να απολαύσετε πλήρως τη γαστρονομική εμπειρία απόλαυσης. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν μερικά περίεργα γεγονότα για την πίτσα που θα κάνουν όλους στο τραπέζι να χαμογελούν και να γελούν!

 • Ο Οκτώβριος είναι ο επίσημος μήνας πίτσας στις Ηνωμένες Πολιτείες!
 • Το 2005 ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσέβαλε τη φινλανδική κουζίνα. Τρία χρόνια αργότερα, μια φινλανδική πίτσα κατέλαβε την πρώτη θέση σε έναν διεθνή διαγωνισμό πίτσας και, ως εκ τούτου, η ιταλική πίτσα παρέμεινε στη δεύτερη θέση. Ο νικητής της πίτσας ονομάστηκε Pizza Berlusconi. Ανακαλύψτε την ειρωνεία που κρύβεται εδώ?
 • Η πιο ακριβή πίτσα στον κόσμο κοστίζει 12.000 $ – όλη η προετοιμασία της πίτσας Louis XIII πραγματοποιείται στο σπίτι σας παρουσία ενός σομελιέ, συν -σεφ και του ίδιου του αρχιμάγειρα Υλικά – τρία είδη χαβιαριού, κόκκινες γαρίδες , Μεσογειακός αστακός κ.λπ. δικαιολογούν το υψηλό ποσό. Παίρνετε επίσης ένα κονιάκ Remy Martin και ένα μπουκάλι σαμπάνια Krug Clos du Mesnil!
 • Κάθε χρόνο υπάρχει μια διεθνής έκθεση πίτσας στο Λας Βέγκας! Η πιο δημοφιλής πίτσα μεταξύ των Αμερικανών είναι η πεπερόνι!

Η πίτσα Μπιάνκα σερβίρεται συχνά ως ορεκτικό σε ιταλικά εστιατόρια

ιταλική πίτσα bianca

Ιταλική πίτσα – η καλύτερη πίτσα στον κόσμο γίνεται στην Ιταλία

 ψήσιμο ιταλικής πίτσας

Ιταλική πίτσα – ο μαρμάρινος πάγκος κουζίνας δεν πρέπει να λείπει!

μαρμάρινο πιάτο ιταλικής πίτσας

Pizza Diavola – η αγαπημένη πίτσα όλων των ανδρών παγκοσμίως

νόστιμα υλικά ιταλικής πίτσας

Ιταλική πίτσα με πικάντικο σαλάμι και τσίλι

πίτσα diavola Ιταλία πικάντικη

Ιταλική πίτσα – Quattro Formaggi για όσους τους αρέσει να τρώνε τυρί

πίτσα τέσσερα είδη τυριών νόστιμα

Calzone είναι δημοφιλές σε μικρούς και μεγάλους

πίτσα calzone Ιταλία