φούρνος murano που καίει παραδοσιακή τέχνη

Πού είναι το μυστικό του γυαλιού Murano;?

Εύθραυστο και ευαίσθητο, αλλά ασύγκριτα κομψό και χαριτωμένο – γυαλί Murano. Σήμερα, σε περιόδους αστραπιαίας παραγωγής και ασταμάτητης κατανάλωσης, η χρήση αυτού του υλικού είναι ακόμη πιο απαραίτητη από το παρελθόν, ειδικά όταν πρόκειται για βιωσιμότητα και καθαρό περιβάλλον.

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι ο κυβερνήτης του κόσμου – το πλαστικό – προκαλεί σημαντική ζημιά στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Ειδικά όταν πρόκειται για δοχεία για το φαγητό μας, δόξα τω Θεώ υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ένα από τα πιο υγιεινά είναι το ποτήρι.

Σήμερα επικεντρωνόμαστε σε έναν από τους καλύτερους και ακριβότερους τύπους γυαλιού που προέρχεται από την αρχαιότητα – το γυαλί Murano. Πήρε το όνομά του από τη νησιωτική πόλη Murano, η οποία εκτείνεται σε επτά μικρά νησιά και βρίσκεται πολύ κοντά στη Βενετία.

Νοσταλγικό πανόραμα του Μουράνο

γυαλί μουράνο μικρά νησιά πόλη Βενετία

Το 1291 όλοι οι υαλουργοί από τη Βενετία κλήθηκαν στο Μουράνο επειδή οι αρχές φοβήθηκαν τις μεγάλες πυρκαγιές. Έτσι, η μικρή πόλη σιγά σιγά έγινε πολύ γνωστή και ζωντανή. Στην αρχή, εκεί κατασκευάζονταν κυρίως γυάλινες χάντρες και καθρέφτες. Αργότερα, έγιναν όμορφοι πολυέλαιοι στο Murano, το οποίο έγινε δημοφιλές και αγαπήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Για αιώνες, οι υαλουργοί Murano διατηρούσαν το μονοπώλιο στην παραγωγή γυαλιού. Παρά τον κίνδυνο της θανατικής ποινής, ορισμένοι από τους υαλουργούς μετανάστευσαν στα τέλη του 16ου αιώνα και έτσι το μυστικό της παραγωγής γυαλιού έγινε γνωστό και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Δημοκρατία της Βενετίας έχασε το μονοπώλιο γυαλιού και μαζί της μειώθηκαν και τα έσοδα.

Επιδεκτική χειροτεχνία και προσοχή στη λεπτομέρεια

παράδοση από γυαλί murano στη Βενετία

Ακόμα κι έτσι, οι παλιές τεχνικές και μέθοδοι υαλουργίας είναι καλά διατηρημένες και οι σημερινοί υαλουργοί λειτουργούν όπως ακριβώς πριν από εκατοντάδες χρόνια. Οι κύριοι τύποι γυαλιού Murano είναι οπτικά διαυγές γυαλί, γυαλί (smalto), γυαλί με χρυσές κλωστές (aventurine), πολύχρωμο γυαλί (millefiori), γυαλί γάλακτος (lattimo) και γυαλί που μιμείται πολύτιμους λίθους.

Η επεξεργασία γυαλιού απαιτεί πολλή υπομονή και δέσμευση

γυάλινα αγγεία τέχνης murano

 Το γυαλί Murano αποτελείται από 70% χαλαζιακή άμμο και 30% άλλες ουσίες που ονομάζονται ροές και σταθεροποιητές. Η ροή εξασφαλίζει ότι το γυαλί μπορεί να διαμορφωθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία και οι σταθεροποιητές είναι υπεύθυνοι για να διασφαλίσουν ότι το γυαλί δεν διαλύεται στο νερό. Κατ ‘αρχήν, το γυαλί Murano είναι διαφανές. Τα όμορφα χρώματα επιτυγχάνονται με την προσθήκη ορυκτών, οξειδίων και διαφόρων χημικών.

Λέγεται συχνά ότι η ομορφιά του γυαλιού Murano κρύβεται στη μαγεία του Murano

γυαλί murano περίτεχνη διακόσμηση τοίχου πλάκας τοίχου

Αν πάτε ποτέ στο Μουράνο, μην χάσετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Γυαλιού. Βρίσκεται στο Palazzo Giustinian και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από πολλά αντικείμενα από την ιστορία της υαλουργίας.

Στο Murano θα βρείτε μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες όσον αφορά το γυαλί – εταιρείες όπως οι Venini, Ferro Murano, Barovier & Toso, Simone Cenedese και Seguso. Έχουν όλα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γυαλιού Murano, το οποίο προορίζεται να διατηρήσει την αυθεντικότητα αυτού του ποτηριού.

Έτσι, όταν βλέπετε το αυθεντικό σημάδι του γυαλιού Murano στα προϊόντα που θέλετε, μπορείτε επίσης να είστε βέβαιοι ότι κρατάτε στα χέρια σας ένα κομμάτι ιστορίας και παράδοσης αιώνων..

Ανακαλύψτε το πολύ ιδιαίτερο κομμάτι σας και εκπλαγείτε!

Αρχαίες μέθοδοι – διαχρονική ομορφιά

φούρνος murano που καίει παραδοσιακή τέχνη

Η γυάλινη μάζα διαμορφώνεται σε όμορφα κομμάτια με πολλή αγάπη

γυαλί μουράνο μακράς παράδοσης τέχνη

Ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες είναι υπέροχες

παραδοσιακή λεπτομέρεια χειροτεχνίας από γυαλί μουράνο

Εύθραυστο φεστιβάλ χρωμάτων

Μουράνο γυάλινα έργα τέχνης αγγεία παραδοσιακή Βενετία

Δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας

χειροποίητο βάζο από γυαλί murano

Μπορείτε να δείτε τέτοιες αντίκες στο Μουσείο Γυαλιού στο Μουράνο

μουσείο γυαλιού μουράνο παλαιά τέχνη γυαλιού

Οι παγκοσμίου φήμης πολυέλαιοι από γυαλί Murano

παραδοσιακός πολυέλαιος γυαλιού βενετίας

Και η σημερινή τους ερμηνεία

γυαλί murano μοντέρνος πολυέλαιος vetrilamp

Ευφάνταστη δημιουργία από λεπτό γυαλί

βενετσιάνικη τέχνη από γυαλί μουράνο

Πολλά κοσμήματα κατασκευάζονται στο Murano

κολιέ από κολιέ με βενετσιάνικη τέχνη από γυαλί μουράνο

Anais Mela – η μοντέρνα ιδέα φωτισμού από τη Voltolina

γυαλί murano μοντέρνα φώτα anais mela voltolina