Ντανταϊσμός σύγχρονη τάση κατά αφίσας κολάζΕνδιαφέροντα γεγονότα για την τέχνη του Ντανταϊσμού

Dada σημαίνει ξύλινο άλογο στα γαλλικά. Όπως αυτό το αντικείμενο, αυτό είναι μια τέχνη που υπάρχει για τον εαυτό της. Το κίνημα είναι μόνο για παιχνίδι και διαφορετικά δεν έχει βαθύτερο νόημα.

Πώς και από πού προέρχεται ο Ντανταϊσμός?

Ο Ούγκο Μπαλ, σκηνοθέτης θεάτρου και η σύζυγός του αποφάσισαν να ανοίξουν ένα καφέ λογοτεχνίας.

Από τη μία πλευρά, ήθελαν να προσφέρουν στους πελάτες τους το αρωματικό ποτό. Επιπλέον, ήθελαν επίσης να υποστηρίξουν στρατιώτες που συμμετείχαν προηγουμένως στον πόλεμο. Από εδώ προέρχεται το κίνημα Dada, το οποίο γνωρίζουμε σήμερα στην ιστορία της τέχνης όπως ο ντανταϊσμός.

Η γνώση αυτού του στυλ είναι ιδιαίτερα σημαντική, ακόμα κι αν σας ενδιαφέρει ο σύγχρονος σχεδιασμός. Πολλές έννοιες εσωτερικού σχεδιασμού έχουν αντλήσει έμπνευση από αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για διακόσμηση. Αυτό το στυλ, όπως όλα τα άλλα, ήταν επίσης μια απάντηση στην πνευματική κρίση που επικράτησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Το περίφημο Cabaret Voltaire, όπου συναντήθηκαν οι πρώτοι Dadaists

dadaism cabaret voltaire zurich

Ποιητές και μουσικοί συγκεντρώθηκαν στο καφέ του Ούγκο Μπαλ. Υπήρχε μια ζεστή ατμόσφαιρα και πολλοί καλλιτέχνες έλκονται από αυτό. Εκπροσωπήσατε πολλά διαφορετικά στυλ. Υπήρχαν καλλιτέχνες του γαλλικού κυβισμού, του γερμανικού εξπρεσιονισμού και του ιταλικού φουτουρισμού. Έτσι σχηματίστηκε ένα εντελώς νέο κίνημα, αλλά επηρεάστηκε από όλα τα στυλ που αναφέρονται.

Περιοδικά και εκδόσεις παλαιού Δανταϊσμού

dadaism παλιά περιοδικά γραφιστική

Ο συγγραφέας και ποιητής Τριστάν Τζάρα μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ως ένας άτυπος ηγέτης του κινήματος. Οι κριτικοί τέχνης συνδέουν επίσης τα ακόλουθα ονόματα με τον Ντανταϊσμό: Jean Arp, Marcelo Janko, Hans Richter και Richard Huelsenbeck. Σε μεγάλο βαθμό, η δημοτικότητα του κινήματος οφείλεται στην εφημερίδα Dada. Διαδόθηκε σε πολλά μέρη. Η Dada, η εφημερίδα του Dadaism, θα μπορούσε να βρεθεί σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου.

Το πορτρέτο του Tristan Tzara του Robert Delaunay

πορτρέτο του ντανταϊσμού τριστάν τζάρα Ρόμπερτ ντελαουνέι

Αν θέλετε να περιγράψετε τη φιλοσοφία του Ντανταϊσμού με μια πρόταση, τότε μπορείτε να πείτε ότι είστε κατά των εκδηλώσεων καταρχήν, αλλά και κατά των ίδιων των αρχών. Αυτή είναι σχεδόν κυριολεκτικά μια δήλωση του Τριστάν Τζάρα.

Τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Ντανταϊσμού

Ο ντανταϊσμός έχει σαφή στόχο. Wantedθελε να καταστρέψει συστήματα, μεθόδους και οδηγίες. Τα σχήματα και οι κώδικες είναι επίσης κάτι που μας χωρίζει ο ένας από τον άλλον.

Ο ντανταϊσμός είναι ένα κίνημα πολλών όρων που ξεκινούν με το πρόθεμα “αντι”

Ντανταϊσμός σύγχρονο κολάζ

Ο ντανταϊσμός είναι τελικά μια ιδεολογία. Η πλήρης άρνηση κάτι είναι αναπόφευκτα επίσης δόγμα. Επιπλέον, ο Ντανταϊσμός είναι ένα κίνημα που είναι από μόνο του αντιφατικό. Περιέχει τις ιδέες των στυλ και των τρόπων σκέψης που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο φουτουρισμός και ο εξπρεσιονισμός έρχονται σε αντίθεση με κάποιες ιδέες ιμπρεσιονισμού και ρεαλισμού.

Ένα κολάζ DADA από τον Raoul Hausmann

κολάζ ντανταϊσμού raoul hausmann

Τι ενώνει τότε την τέχνη του Ντανταϊσμού και την καθιστά τόσο ξεκάθαρα διακριτή από όλα τα άλλα μέχρι σήμερα; Αυτές είναι οι αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ αυτών των κινήσεων. Συμβαίνουν σε ένα επίπεδο και δεν αφορούν καθόλου τον ντανταϊσμό. Αφορούν το ζήτημα της φυσικής ομορφιάς και των εσωτερικών αξιών. Στον ντανταϊσμό, παίζει ρόλο μόνο η αναπαράσταση των γκροτέσκων κανόνων της κοινωνίας. Ο ντανταϊσμός αναζητά μια απάντηση στην ανθρώπινη βλακεία και σκληρότητα. Εκτιμά την ύπαρξη ανθρώπου και αντικειμένων εκτός δογμάτων και κανόνων. Το αν προκύπτει άλλο δόγμα από αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο φιλοσοφικό ερώτημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το θέμα της σημερινής μας συζήτησης.

Η ανθρώπινη ανατομία, τα αντικείμενα που συνδέονται με αυτήν και η συμβολική αναπαράσταση συστημάτων και δογμάτων αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τα θέματα της τέχνης του δαδαϊσμού.

Ο μπλε άντρας του Χανς Ρίχτερ

ο ντανταϊσμός χανς Ρίχτερ μπλε άντρας

Πουκάμισο μπροστά και πιρούνι από Jean Arp

dadaism wood art jean arp

Οι κορμοράνοι από τον Max Ernst

dadaism max σοβαροί κορμοράνοι

Πάνω από τα σύννεφα του Μαξ Έρνστ

dadaism max ernst πάνω από τα σύννεφα

Νεκρή φύση από τον Marcel Janco

Νταδαϊσμός νεκρή φύση Μαρσέλ Τζάνκο

Η μαγευτική παραλία του Σαλβαδόρ Νταλί

dadaism salvador dali η μαγεμένη παραλία

Paul Aluard – το πορτρέτο – του Salvador Dali

dadaism salvador dali πορτραίτο Paul aluard

Η επιμονή του χρόνου από τον Salvador Dali

dadaism salvator dali τη σταθερότητα του χρόνου