Δημόσιο μοντέρνο καθιστικό κατασκευασμένο από σχεδιασμό ελαστικών

Εγκατάσταση σχεδιαστών από ελαστικά στη Νέα Ζηλανδία

Μετά τον ισχυρό σεισμό στη Νέα Ζηλανδία το 2011 και την επακόλουθη ανακατασκευή, πολλοί δημόσιοι χώροι στο Κράιστσερτς παρέμειναν άδειοι και άψυχοι. Για να ανακουφίσει αυτήν την έλλειψη δημόσιου χώρου, ο τοπικός σχεδιαστής Carl Menary ανέπτυξε τη χρήση απορριμμάτων και έθεσε ένα στιβαρό, σύγχρονο θεμέλιο.

Ο Menary σχεδίασε την ReTyre, μια κατασκευή από μεταλλικά κλιπ που μετατρέπουν ένα παλιό ελαστικό σε ένα άνετο κάθισμα. Τα στιβαρά κλιπ δημιουργούν πίεση στα ελαστικά και έτσι δημιουργούν ένα ανθεκτικό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορείτε να καθίσετε. Τα ελαστικά μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθίσματα πάγκου ή ως μεμονωμένες καρέκλες για ειδικές εκδηλώσεις ή κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Δημόσιο μοντέρνο καθιστικό κατασκευασμένο από ελαστικά

Δημόσιο μοντέρνο καθιστικό από μεταλλικά κλιπ ελαστικών

Ο σεισμός στο Christchurch σκότωσε 185 ανθρώπους, προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή στο κέντρο της πόλης και στα ανατολικά προάστια και θεωρείται η πιο δαπανηρή καταστροφή στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Για τον τοπικό βιομηχανικό σχεδιαστή Carl Menary, το κέντρο της πόλης έγινε μια ερημιά χωρίς δημόσιες ανέσεις για τους κατοίκους. Αποφάσισε να κάνει κάτι και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ταυτόχρονα.

Πρωτότυπος τρόπος επαναχρησιμοποίησης των παλιών ελαστικών

Δημόσιο σύγχρονο καθιστικό από ελαστικά retyre Νέα Ζηλανδία

Το απλό σύστημα ReTyre είναι η χρήση τεσσάρων μεταλλικών συνδετήρων που ισιώνουν ολόκληρο τον τοίχο του ελαστικού, αφήνοντάς σας σταθερούς και άνετους όταν κάθεστε. Χρειάζονται μόνο περίπου 90 δευτερόλεπτα για να το εγκαταστήσετε, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το αφαιρέσετε. Αυτός ο σχεδιασμός αποτυπώνει μια απλή καρφίτσα ανάμεσα στα καθίσματα ReTyre, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους. Μπορούν να τοποθετηθούν σε σειρές ή κύκλους. Χρησιμοποιούνται σε πάρκα ως πάγκοι ή σε στάσεις λεωφορείων.

Ένας αριθμός θέσεων

Δημόσιο μοντέρνο καθιστικό κατασκευασμένο από εξωτερικό ελαστικό

Όπως μας είπε ο Menary, ο στόχος του ήταν “να κάνει τους χρήσιμους, στιβαρούς δημόσιους χώρους εύκολους και ανέξοδους”. Ο Menary συνεργάζεται επίσης με τη δημοφιλή ομάδα Gap Filler, ενθουσιώδεις που είναι αφοσιωμένοι σε δημιουργικά έργα στα κενά μέρη στο Christchurch υπό συνεχή ανακατασκευή.

Πρακτικά εφαρμόσιμο

Δημόσιος μοντέρνος χώρος καθιστικού από ρετίρ ελαστικών για καθιστή θέση

Έξυπνη ιδέα σχεδιαστή

Ανακατασκευή δημόσιου σύγχρονου καθιστικού από ελαστικά

Μεταλλικά κλιπ Δημόσιο μοντέρνο καθιστικό κατασκευασμένο από σχεδιασμό ελαστικών

Σχεδιασμός ReTyre  Δημόσιος σύγχρονος χώρος καθιστικού κατασκευασμένος από ρετίρ ελαστικών

Όχι μόνο βιώσιμο και λειτουργικό, αλλά και εργονομικό

ReTyre Carl Menary σχεδιασμός κάθισμα ιδέα σεισμός NZ

Ζωντανέψτε λίγο τους άδειους δημόσιους χώρους

ReTyre Carl Menary σχεδιασμός κάθισμα ιδέα σεισμός Νέα Ζηλανδία