Στις 29 Ιουλίου, οι λάτρεις της τέχνης και οι ιμπρεσιονιστές λάτρεψαν τη 129η επέτειο από τον θάνατο του λαμπρού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ. Χωρίς αμφιβολία, θεωρείται ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών και είναι ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της μετα-ιμπρεσιονιστικής εποχής. Άφησε την ανθρωπότητα τους έξυπνους πίνακές του που επηρέασαν πολύ την τέχνη του 20ού αιώνα. Δυστυχώς, ο ζωγράφος μπόρεσε να πουλήσει μόνο μερικές εικόνες κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Είπε τα εξής σχετικά:

«Δεν μπορώ να βοηθήσω που οι φωτογραφίες μου δεν μπορούν να πωληθούν. Αλλά θα έρθει η στιγμή που οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι αξίζουν περισσότερο από τα χρήματα που αγοράζουν “.

Vincent van Gogh – Self -Portrait, 1887. Η αναγνώριση ήρθε χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη.

Αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ από λαμπρό ζωγράφο ιμπρεσιονισμό αυτοπροσωπογραφία καλοκαίρι 1887

Ο ζωγράφος άφησε συνολικά 900 πίνακες και 900 σχέδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις της τέχνης σήμερα. Ωστόσο, τη στιγμή της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη, η κοινωνία προφανώς δεν ήταν ακόμη ώριμη για να ανακαλύψει την ιδιοφυία του και να εκτιμήσει ανάλογα τα έργα του. Κάπως όμως, η ιδιοφυΐα μπόρεσε να προφητεύσει την καλλιτεχνική του επιτυχία.

Σήμερα, αρκετοί πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ είναι από τα πιο ακριβά έργα τέχνης στον κόσμο. Για παράδειγμα, 100 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό του, ένας από τους επτά πίνακές του με ηλίανθο δημοπρατήθηκε για 37 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς πολύ αργά! Ωστόσο, ο λαμπρός ιμπρεσιονιστής δεν μπορούσε να καυχηθεί για την επιτυχία του ως ζωγράφου.

 Starry Night, λάδι σε καμβά, 1889

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος μετά τον ιμπρεσιονισμό Starry Night over the Rhone

«Προσωπικά, δεν ξέρω τίποτα με σιγουριά, αλλά η θέα των αστεριών με κάνει να ονειρεύομαι».

  • Ο Βαν Γκογκ αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στην τέχνη της ζωγραφικής

«Έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου στη δουλειά μου και έχασα το μυαλό μου στη διαδικασία», έγραψε ο Vincent van Gogh. Και αυτή είναι και η αλήθεια.

Γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853 στο Groot-Zundert της Ολλανδίας και μεγάλωσε σε άσχημες συνθήκες. Ο Βίνσεντ έπρεπε να κάνει θρησκευτική ζωή και να γίνει πάστορας όπως και ο πατέρας του. Δοκίμασε επίσης άλλα επαγγέλματα μέχρι που τελικά αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Το 1884 δημιούργησε ένα μικρό στούντιο στο σπίτι των γονιών του και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Μετά από μερικές θλιβερές εμπειρίες και απογοητεύσεις στην αγάπη, άφησε τη γενέτειρά του και πήγε πρώτα στο Βέλγιο για να σπουδάσει τέχνη εκεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάστηκε πολύ από τους Γάλλους ζωγράφους Σεζάν, Σινιάκ και Πολ Γκογκέν. Χρόνια αργότερα γνώρισε τον Πολ Γκογκέν και τον Πάμπλο Πικάσο στο Παρίσι.

Έναστρη νύχτα πάνω από τον Ροδανό, λάδι σε καμβά, 1888

Ο Βαν Γκογκ λαμπρός ζωγράφος ιμπρεσιονισμός έναστρη νύχτα πάνω από τον Ροδανό

“Συχνά πιστεύω ότι η νύχτα είναι πιο ζωντανή και πιο πολύχρωμη από την ημέρα”, Vincent van Gogh

Σε όλη του τη ζωή, πάλευε συνεχώς με ψυχικές ασθένειες. Κατά τη διάρκεια μιας κατάσχεσης και μετά από μια βίαιη διαμάχη με τον Πολ Γκογκέν, έκοψε το αριστερό λοβό του αυτιού του. Αυτό ήταν το τέλος της φιλίας μεταξύ των δύο ζωγράφων. Μετά από αυτό ο Βίνσεντ βαν Γκογκ βρέθηκε σε νευρικές κρίσεις όλο και πιο συχνά και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή. Αυτοκτόνησε ενώ περπατούσε στο Auvers-sur-Oise, όχι μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Βαν Γκογκ αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος με πιστόλι. Onlyταν μόλις 37 ετών. Στα τελευταία 10 χρόνια της σύντομης και πολύ ταραχώδους ζωής του, δημιουργήθηκαν οι περισσότερες από τις εικόνες του, που σήμερα ανήκουν σε αριστουργήματα ζωγραφικής.

 Πορτρέτο του Dr. Gachet – αυτός ήταν ο γιατρός του μεγάλου ζωγράφου τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Πορτρέτο του Van Gogh του Dr. Γκάκετ γιατρός του μεγάλου ζωγράφου στα τελευταία του χρόνια

«Παρόλο που είμαι συχνά κολλημένος στα βάθη της δυστυχίας, υπάρχει ακόμα ηρεμία μέσα μου, αγνή αρμονία και μουσική».

 

  • Οι πίνακες του Βαν Γκογκ αντικατοπτρίζουν τα εσωτερικά του συναισθήματα

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν άρρωστος, έζησε στη φτώχεια και έχασε την ελπίδα της ανθρώπινης στοργής από νωρίς. Wasταν ένα πολύ συναισθηματικό άτομο και αυτό μπορείτε να το δείτε στα έργα του σήμερα. Στη ζωγραφική, ο καλλιτέχνης βρήκε ένα μέσο για να εκφράσει το «εσωτερικό» του. Με το πινέλο προσπάθησε να επεξεργαστεί την κατάθλιψη και τους φόβους του και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί συχνά έντονα συμπληρωματικά χρώματα. Οι εικονιστικές του παραστάσεις χαρακτηρίζονται από σαφώς ορατές πινελιές και μεταφέρουν μοναδική ενέργεια. Σε αυτό ακριβώς βρίσκεται η ιδιοφυία του.

 Μπλε isesριδες, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Μάιος 1889

Ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος του Βαν Γκογκ, Μπλου isesρις, τον Μάιο του 1889 ορατές πινελιές

 Ο κόκκινος αμπελώνας στην Αρλ, 1888

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών, με έντονα συμπληρωματικά χρώματα

Τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ σε βάζα είναι ίσως οι δημοφιλείς πίνακές του. Γνωρίζετε όμως και αυτά τα “δύο κομμένα ηλιοτρόπια”?

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών, δύο ηλιοτρόπια κομμένα

Ο Vincent van Gogh δεν ήταν μόνο ένας βιρτουόζος στο πινέλο, ήταν επίσης σε θέση να εκφραστεί πολύ καλά με λόγια. Παραθέσαμε μερικά από τα γνωστά του αποσπάσματα παρακάτω, στα οποία εκφράζεται για την τέχνη και την αγάπη. Αφιερώστε λίγα λεπτά και απολαύστε! Ακριβώς όπως μερικά από τα αριστουργήματά του.

Cornfield with Crows – είναι γνωστός ως ο τελευταίος πίνακας του Vincent van Gogh, τραβηγμένος τον Ιούλιο του 1890, λίγες μέρες πριν από το θάνατό του.

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών Κορνφιλντ με την τελευταία φωτογραφία του καλλιτέχνη

«Κάποιος έχει μια μεγάλη φωτιά στην ψυχή του και κανείς δεν έρχεται ποτέ να ζεσταθεί, και οι περαστικοί δεν βλέπουν παρά μόνο λίγο καπνό από την κορυφή της καμινάδας και μετά πηγαίνουν με τον δικό τους δρόμο».

 

Η εκκλησία στο Όβερς, 1890

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών Η εκκλησία στο Όβερς 1890

Πατατοφάγοι, 1885

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών Πατατοφάγος 1885

Ένα ζευγάρι παπούτσια, 1887

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών Ένα ζευγάρι παπούτσια 1887

«Είναι ο μακρύς αγώνας με πράγματα που σε αφήνουν να ωριμάσεις και σου δίνουν ένα βαθύτερο νόημα».

«Οι ναυτικοί γνωρίζουν ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη και η καταιγίδα είναι τρομερή, αλλά ποτέ δεν είδαν αυτούς τους κινδύνους ως λόγο παραμονής στην ξηρά».

«Προσπαθώ όλο και περισσότερο να είμαι ο εαυτός μου και δεν με ενδιαφέρει πραγματικά αν οι άνθρωποι συμφωνούν ή διαφωνούν».

«Είναι καλό να αγαπάς πολλά πράγματα, γιατί εκεί βρίσκεται η αληθινή δύναμη, και όποιος αγαπά πολύ πετυχαίνει πολλά και μπορεί να πετύχει πολλά, και ό, τι γίνεται από αγάπη, γίνεται καλά».

 The Night Cafe, Vincent van Gogh, λάδι σε καμβά, 1888

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών The Night Cafe 1888

Υπνοδωμάτιο στην Αρλ, Βίνσεντ βαν Γκογκ, 1888

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών Υπνοδωμάτιο στην Αρλ 1888

 Λυπημένος γέρος, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Μάιος 1890

Ο Βαν Γκογκ ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών Λυπημένος γέρος 1890