Η τεράστια τεχνική ανάπτυξη και οι πιο σύγχρονες καινοτομίες σε όλους τους τομείς της επιστήμης οδήγησαν στο γεγονός ότι η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, αλλάζει και η σκέψη των δημιουργικών ανθρώπων, με το ανθρώπινο μυαλό να ανεβαίνει όλο και πιο συχνά. Οι ψηλότεροι ουρανοξύστες στον κόσμο που θέλουμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι αναμφίβολα απόδειξη αυτού. Λόγω της έλλειψης γης, η επέκταση των πόλεων και των δήμων οδήγησε στην κατασκευή τέτοιων σπιτιών που ανεβαίνουν στα σύννεφα παγκοσμίως. Υπάρχει ακόμη έντονος ανταγωνισμός μεταξύ πόλεων, περιοχών και χωρών ως προς το ποιο κτίριο αναγνωρίζεται ως το ψηλότερο στον κόσμο. Φυσικά, δεν είναι μόνο το ύψος ενός κτιρίου που συγκεντρώνει πόντους εδώ, αλλά και η περίπλοκη αρχιτεκτονική και γεωμετρία του. Θέλουμε να δούμε σε λίγο ποιοι ουρανοξύστες βρίσκονται στην τελευταία λίστα με τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο!

Highηλά, ψηλότερα…. Burj KhalifaΟ ψηλότερος ουρανοξύστης Burj Khalifa στον κόσμο

        Το Συμβούλιο για allηλά Κτίρια και Αστικό Οικότοπο βρίσκεται στο Σικάγο (ΗΠΑ). Ανήκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις και ασχολείται με την αξιολόγηση των ψηλότερων ουρανοξυστών στον κόσμο και καθορίζει κανόνες για αυτούς. Ο οργανισμός μετρά μόνο τα υψηλότερα σημεία αυτών των κτιρίων, ανεξάρτητα από τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά.

Το ύψος του κτιρίου δεν πρέπει να εμποδίζει την εναέρια κυκλοφορία. Περίπου το 75 τοις εκατό των ψηλότερων κτιρίων στον κόσμο ήταν στη Βόρεια Αμερική πριν από 20 χρόνια. Αλλά αυτό έχει αλλάξει στο μεταξύ. Μια ενδιαφέρουσα τάση μπορεί να σημειωθεί εδώ: οι θέσεις των ουρανοξυστών, οι λειτουργίες του κτιρίου και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους αλλάζουν επίσης με την πάροδο του χρόνου.

Οι ψηλότεροι ουρανοξύστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το κόστος κατασκευής αυτών των κτιρίων έχει επίσης αυξηθεί λόγω της πολυπλοκότητας του τεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή τους όλο και ψηλότερα. Ακολουθούν οι 5 ψηλότεροι ουρανοξύστες στον κόσμο:

 Με ύψος 828 μ., Το Burj Khalifa είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, ασυναγώνιστος

Burj Khalifa Dubai, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, ασυναγώνιστος

1. Burj Khalifa, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ύψος 828 μ

     Το Burj Khalifa, αρχικά γνωστό ως Burj Dubai, υψώνεται πάνω από τον συνεχώς αυξανόμενο ορίζοντα της πόλης του Ντουμπάι. Έχει 163 ορόφους και ύψος 828 μ., Καθιστώντας το μακράν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Αρχικά κατασκευασμένο από χάλυβα και σκυρόδεμα, το κτίριο οφείλει τη μοναδική του εμφάνιση και τον πολυτελή σχεδιασμό του στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Σικάγου Owings, Skidmore και Merrill. Οι αρχιτέκτονες του έχουν επίσης σχεδιάσει άλλους διάσημους ουρανοξύστες όπως ο πύργος Willis (γνωστός ως Sears Tower, Chicago) και το One World Trade Center (Νέα Υόρκη). Η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung C & Η T πραγματοποίησε το σχεδιασμό και την κατασκευή του κτιρίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.

Σχεδιάστηκε από Αμερικανούς αρχιτέκτονες και κατασκευάστηκε από εταιρεία της Νότιας ΚορέαςΟ ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο Burj Khalifa Αμερικανοί αρχιτέκτονες Νοτιοκορεάτικη κατασκευαστική εταιρεία

    Το κτίριο ήταν έργο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υποτίθεται ότι θα οδηγούσε την οικονομία της χώρας σε διαφορετική κατεύθυνση. Ο στόχος ήταν να μετατοπιστεί η έμφαση από την πλήρη πετρελαϊκή οικονομία των ΗΑΕ στον τουρισμό. Η επιβλητική δομή διαθέτει 30.000 διαμερίσματα, 19 πύργους κατοικιών, μια τεχνητή λίμνη, πολλές θέσεις στάθμευσης, εννέα ξενοδοχεία και ένα εμπορικό κέντρο. Αυτός ο ουρανοξύστης έχει κερδίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεθνή αναγνώριση και επιπλέον επαίνους από κριτικούς και υποστηρικτές για τον κομψό σχεδιασμό του.

 Ο πύργος της Σαγκάης υψώνεται 632 μέτρα στον ουρανό

Ουρανοξύστες Πύργος της Σαγκάης που εκτοξεύονται στον ουρανό

2. Πύργος της Σαγκάης, Κίνα – ύψος 632 μ

      Ο Πύργος της Σαγκάης, με τους 121 ορόφους του και το ύψος του 632 μ., Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Η κατασκευή του πύργου της Σαγκάης ξεκίνησε το 2006 και χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί πριν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014. Εδώ βρίσκεται η υψηλότερη πλατφόρμα προβολής στον κόσμο. Το συνολικό κόστος του κτιρίου ήταν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πύργος βρίσκεται στην οικονομική περιοχή Luijiazui στη Σαγκάη. Αυτό το επιβλητικό κτίριο υψώνεται ακόμη και πάνω από τους άλλους δύο παγκοσμίου φήμης ουρανοξύστες στη Σαγκάη: τον Πύργο Jin Mao και το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σαγκάης. Αυτό το κτίριο διαθέτει συνολικά 1.100 θέσεις στάθμευσης και 320 δωμάτια ξενοδοχείων. Η μοναδική του δομή ξεχωρίζει άριστα στον μοναδικό ορίζοντα της Σαγκάης. Η ματιά του είναι πραγματικά συναρπαστική.

 Έχετε επισκεφτεί ποτέ την ιστορική πόλη της Μέκκας;?

Μέκκα Βασιλική Ρολόι Πύργος ιστορική πόλη της Μέκκας Σαουδική Αραβία

3. Βασιλικός Πύργος Ρολογιού Μέκκα, Σαουδική Αραβία – 601 μ

      Ο βασιλικός πύργος ρολογιού της Μέκκας είναι επίσης γνωστός ως Abraj Al Baitis. Το καμπαναριό ύψους 601 μ. Υψώνεται πάνω από μια μεγάλη ομάδα κτιρίων και είναι ο τρίτος υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο. Βρίσκεται στην ιστορική πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία και είναι κρατικό. Το κτιριακό συγκρότημα διαθέτει ένα ξενοδοχείο με 120 ορόφους και χτίστηκε από τον όμιλο Saudi Binladin Group, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Σαουδική Αραβία. Το κεντρικό κτίριο ολοκληρώθηκε το 2012, στη συνέχεια η γερμανική εταιρεία αρχιτεκτονικής SL Rasch GmbH σχεδίασε τον πύργο του ξενοδοχείου σε συνεργασία με την εταιρεία Mahmoud.

Αυτός είναι ο τρίτος ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο!

Mecca Royal Clock Tower τρίτος ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο Μέκκα Σαουδική Αραβία

       Ολόκληρο το κτίριο στέφεται από ένα μεγάλο ρολόι. Τα καντράν του είναι τοποθετημένα και στις τέσσερις πλευρές του πύργου και έχουν διάμετρο 43 μ., Και ο χρόνος που φαίνεται σε αυτά μπορεί να διαβαστεί από απόσταση έως και 8 χλμ. Εκτός από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, ο πύργος διαθέτει ένα εμπορικό κέντρο σε πέντε ορόφους, ένα συνεδριακό κέντρο, ένα ισλαμικό μουσείο, μια αίθουσα προσευχής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 10.000 άτομα, ένα σεληνιακό κέντρο παρατήρησης για την παρατήρηση του φεγγαριού κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα. Πάνω από το ρολόι υπάρχουν 21.000 πράσινα και άσπρα φώτα που αναβοσβήνουν πέντε φορές την ημέρα στις ώρες της ισλαμικής προσευχής και φαίνονται από μακριά.

 Ακόμα και τη νύχτα μπορείτε να δείτε το ψηλό κτίριο του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου Pingan από μακριά.

Pingan International Finance Center Κίνα τη νύχτα από μακριά

4. Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο Pingan, Κίνα – 599 m υψόμετρο

       Το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο Pingan βρίσκεται στην κινεζική πόλη Σενζέν και κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στη λίστα με τους ψηλότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Παρόλο που το κτίριο ύψους 599 μ. Ανεγέρθηκε επίσημα το 2015, η κατασκευή συνεχίζεται ακόμη. Το προγραμματισμένο κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει δύο ουρανοξύστες. Το κτίριο διαθέτει συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και χώρο λιανικής πώλησης σε υπερυψωμένο εμπορικό κέντρο. Το κτίριο έχει συνολικά 115 ορόφους. Αρχικά μια κεραία συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό, αν και αυτό το σχέδιο τελικά αποσύρθηκε λόγω ανησυχιών για διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας.

 Άποψη του παγκόσμιου πύργου Lotte στη Σεούλ, Νότια Κορέα

Ρομαντική θέα Lotte World Tower Σεούλ Νότια Κορέα

5. Lotte World Tower, Νότια Κορέα – 555 μ

      Ο παγκόσμιος πύργος Lotte βρίσκεται στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016 και ο ουρανοξύστης κατέλαβε αμέσως την πέμπτη θέση στη λίστα με τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Ωστόσο, με το ύψος του τα 555 μέτρα, ο Lotte World Tower είναι η ψηλότερη κατασκευή στη χώρα. Οι εργασίες σχεδιασμού και οι προετοιμασίες του κτιρίου διήρκεσαν 13 χρόνια έως ότου η πραγματική κατασκευή του ουρανοξύστη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Το κτίριο έχει 123 ορόφους, έξι από τους οποίους είναι υπόγειοι. Η οροφή έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε σεισμούς έως 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η Σεούλ είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός σας?

Επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός Lotte World Tower Seoul Νότια Κορέα

     Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ για τους ψηλότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Τώρα μπορείτε ακόμα να δείτε τις συναρπαστικές εικόνες και να εμπνευστείτε για ειδικά κτιριακά έργα. Γιατί το μέλλον ανήκει στους γενναίους!

Παγκόσμιος Πύργος Lotte, Σεούλ

Ουρανοξύστης Lotte World Tower, Σεούλ

Παγκόσμιος Πύργος Lotte

Ουρανοξύστης Burj Khalifa, Ντουμπάι

Επιβλητικός και αξιόλογος – Βασιλικός Πύργος Ρολογιού Μέκκα

Ιστορική πόλη των ουρανοξυστών της Μέκκας

 Άποψη της πόλης της Μέκκας και του ουρανοξύστη στο κέντρο

Βασιλικός πύργος ρολογιού Makkah

Διεθνές Κέντρο Οικονομικών Pingan, Κίνα

Ουρανοξύστης Pingan International Finance Center, Κίνα

Ουρανοξύστης Pingan

Ουρανοξύστης Pingan International Finance Center

Διεθνής ουρανοξύστης Pingan

Shanghai Tower China – ο δεύτερος ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο

Ουρανοξύστης Shanghai Tower China

Θέα από ψηλά!

Ουρανοξύστης Πύργος της Σαγκάης

Ουρανοξύστης της Σαγκάης