Γιατί το στυλ Bauhaus εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντικό για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Όποιος ενδιαφέρεται έστω και λίγο για την αρχιτεκτονική ιστορία γνωρίζει τον όρο Bauhaus. Πρόκειται για τη σχολή αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού που ιδρύθηκε από τον Walter Gropius. Wasταν επίσημα ενεργή μεταξύ 1919 και 1933. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι μαθητές της συνεχίζουν να εργάζονται. Πολλοί σύγχρονοι αρχιτέκτονες και οι δομές τους μπορούν να θεωρηθούν ως διάδοχοι αυτού του σχολείου.

Αρχιτεκτονική και σχεδιασμός σε στυλ Bauhaus

Αρχιτεκτονική στυλ Bauhaus Bauhaus κτίριο Dessau

Το Bauhaus ιδρύθηκε το 1919 από τον Walter Gropius

Στυλ Bauhaus κάλυψη γεωμετρικά σχήματα χρώματα

Τα χαρακτηριστικά

Η χρήση των βασικών χρωμάτων, δηλαδή του κόκκινου, του μπλε και του κίτρινου, είναι χαρακτηριστική του στυλ του Μπάουχαους. Επιπλέον, οι στιλίστες του Bauhaus χρησιμοποιούσαν πάντα πολύ καθαρά γεωμετρικά σχήματα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να εξηγηθεί με τη φιλοσοφία αυτού του σχολείου. Οι καλλιτέχνες του Bauhaus παντού προσπάθησαν για απλές μορφές που ταιριάζουν στη μαζική παραγωγή.

“Less is more” – το σύνθημα του Bauhaus

Καρέκλες σχεδιαστών σκαμπό στυλ Bauhaus διαφορετικών χρωμάτων

Μερικοί σχεδιαστές του Bauhaus έφτασαν τόσο μακριά που ήθελαν να αναπτύξουν το στυλ του Bauhaus περαιτέρω στο λεγόμενο διεθνές στυλ, το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλο για όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς.

Πρακτικός και βολικός σχεδιασμός

Σαλόνι γραφείου έπιπλα σε στυλ Bauhaus

Απλά σχήματα και φυσικά υλικά

Έπιπλα σε στυλ Bauhaus από ατσάλινο μπαστούνι

Σημαντικές προσωπικότητες του κινήματος Μπάουχαους

Εάν θέλετε μια σαφέστερη ιδέα για το τι είναι το στυλ Bauhaus, τότε είναι καλύτερο να ρίξετε μια ματιά στη δουλειά μερικών από τους κορυφαίους σχεδιαστές. Στη συνέχεια, σίγουρα θα παρατηρήσετε πώς μοιάζουν τα τυπικά σχήματα με καθαρά οπτικό τρόπο. Στη συνέχεια, μπορείτε εύκολα να δείτε την επιρροή αυτού του στυλ στα μοντέρνα κτίρια και τα σχεδιαστικά έργα που μας περιβάλλουν.

Η συνάρτηση καθορίζει τη μορφή

Bauhaus στυλ barcelon σχεδιαστής τρίχας Ludwig Mies van der Rohe

Βάλτερ Γκρόπιους

Ας ξεκινήσουμε με τον προαναφερθέντα Walter Gropius, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της σχολής Bauhaus. Διατύπωσε θεωρητικά την ιδεολογία αυτού του αρχιτεκτονικού στυλ και στη συνέχεια την χρησιμοποίησε στα έργα του.

Γιοχάνες tenτεν

Αυτό είναι ένα άλλο όνομα που πρέπει να θυμάστε όταν πρόκειται για το Bauhaus. Αυτός ο καλλιτέχνης υποστήριξε τη χρήση των βασικών χρωμάτων. Προσδιόρισε επίσης τις αποχρώσεις που στη συνέχεια έγιναν τυπικές για το στυλ Bauhaus.

Το έργο του ήταν πολύ σημαντικό για το στυλ Bauhaus. Ωστόσο, πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι κάποια στιγμή πήρε τον δρόμο του και απομακρύνθηκε από τις αρχικές ιδέες του στυλ Bauhaus.

Λάζλο Μόχολι-Νάγκι

Μετά την αποχώρηση του Johannes Itten από το Bauhaus, ο Laszlo Moholy-Nagy ανέλαβε τα καθήκοντά του. Λόγω της αφοσιωμένης οικοδομικής του δραστηριότητας, μερικά από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά έργα αυτού του στυλ μπορούν να βρεθούν στην Ουγγαρία σήμερα.

Καρέκλα Βαρκελώνης και Οθωμανική

Bauhaus στυλ Mies Barcelona Chair και Ottoman

Το στυλ Bauhaus και η μοντέρνα αρχιτεκτονική

Γιατί λοιπόν το στυλ Bauhaus είναι τόσο σημαντικό για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τον σύγχρονο σχεδιασμό; Η απάντηση δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο νομίζετε.

Με τα μοντέρνα κτίρια έχετε λίγο περιθώριο. Σήμερα βασίζεστε πάντα σε σαφείς γραμμές και σταθερή δομή. Επιπλέον, η ένταση του φωτός και η πρόσβαση στο φως σε κάθε δωμάτιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σαφείς γραμμές και σταθερή δομή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Bauhaus στυλ Μοντέρνα αρχιτεκτονική Bauhaus

Για να εμφανιστούν πρωτότυπες τέτοιες δομές, θα πρέπει κάποιος να προγραμματίσει εκ των προτέρων τη δημιουργική χρήση βασικών σχημάτων. Μια πιθανή προσέγγιση είναι η χρήση οργανικών σχημάτων όπως χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από πολλούς σύγχρονους αρχιτέκτονες.

Τα γεωμετρικά σχήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο Bauhaus

Σχεδιασμός και τέχνη αρχιτεκτονικής στυλ Bauhaus

Άλλοι, από την άλλη πλευρά, είναι δημιουργικοί με τη σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων. Αυτό συμβαίνει με τους σχεδιαστές, τους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες που αναφέρονται στη σχολή Bauhaus.

Απλός σχεδιασμός

Μοσχάτο στυλ Bauhaus

Σχολείο Bauhaus και οργανικές μορφές

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική παρατηρούμε επίσης μια συγχώνευση Bauhaus και οργανικών μορφών σε ορισμένα σημεία. Ειδικά με στρογγυλεμένα σχήματα, τα δύο μερικές φορές συμπίπτουν. Τα όρια μεταξύ των δύο είναι εντελώς θολά όταν χρησιμοποιούνται ακόμα φυσικά υλικά. Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες, μπορούν να επεξεργαστούν νηφάλια και με σύγχρονο τρόπο, και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν πάντα μια φυσική εμφάνιση.

Οργανικά σχήματα και εκφραστικά χρώματα

Αφίσα σε στυλ Bauhaus σύγχρονη τέχνη αρχιτεκτονικής

Bauhaus στυλ Dessau θρύλος σχεδιασμός επίπλων Grupius

Στυλ Bauhaus ασημί κατασκευή ποδηλάτου Bauhaus

Ο σχεδιασμός στυλ Bauhaus κατασκευάζει χρώματα και σχήματα Σχεδιασμός στυλ Bauhaus εσωτερικού ξενοδοχείου Σχεδιασμός στυλ Bauhaus Βελτιστοποιημένη επίπλωση δωματίου Σχεδιασμός σε στιλ Bauhaus Βελτιστοποιημένο κρεβάτι με στοιχεία δωματίου Σχεδιασμός στυλ Bauhaus Βελτιστοποιημένη σκάλα δωματίου

Ντουλάπι επίπλων σχεδιασμού θρύλου Dessau στυλ Bauhaus Τα χρώματα στυλ Bauhaus διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική του σχεδιασμού

Καρέκλα παντόν σε στυλ Bauhaus κόκκινη Στυλ Bauhaus Piet Mondrian σύνθεση κόκκινο κίτρινο μπλε

Φόρεμα στυλ Bauhaus Yves Saint Laurent Mondrian Στυλ Bauhaus Piet Mondrian Odysey Bauhaus στυλ Piet Mondrian zimmer σχέδιο

Έπιπλα σχεδιαστών Retaileld στυλ Bauhaus καρέκλες Bauhaus