εξοικονόμηση ενέργειας πανοραμικό παράθυρο σπιτιού στο δάσος

Σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας – πώς να χρησιμοποιείτε την παθητική ηλιακή ενέργεια πιο αποτελεσματικά

Ναι, τα φύλλα έξω αλλάζουν γρήγορα χρώμα και αυτό είναι πάντα ένα σήμα αυτή τη σεζόν ότι σύντομα θα πρέπει να ζεστάνουμε το διαμέρισμα. Αλλά κάθε φορά που πρέπει να σκέφτομαι τον λογαριασμό θέρμανσης, σκέφτομαι επίσης πόσο σημαντικός είναι ο ήλιος για εμάς.

Απλώς σκέφτομαι ότι ο ήλιος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη θέρμανση των σπιτιών μας, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος θέρμανσης. Έτσι φαντάζομαι τη ζωή χωρίς κλιματισμό, αν κάνουμε καλύτερη χρήση της ηλιακής ενέργειας στο σπίτι μας. Φυσικά είναι δυνατό και έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Γίνεται όλο και πιο ελκυστικό να χρησιμοποιείτε μόνοι σας την ηλεκτρική ενέργεια από το δικό σας ηλιακό σύστημα. Αλλά οι απαραίτητες επενδύσεις αξίζουν μόνο αν ενεργείτε με σύνεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα μιλάμε για το σύγχρονο σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας δείξουμε σπίτια που χρησιμοποιούν σοφά την ηλιακή ενέργεια. Δεν υπάρχει ανάγκη για πλήρη υάλωση των εξωτερικών τοίχων ενός κτιρίου. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν καλά πολλοί άνθρωποι. Οι γυάλινες θήκες και άλλες παρόμοιες συσκευές υπερθερμαίνονται τη μέρα και δροσίζονται τη νύχτα. Δεν είναι λοιπόν μια φθηνή λύση για εμάς.

Τώρα ας μιλήσουμε για άλλους τρόπους απορρόφησης του ηλιακού φωτός σε ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι.

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα εάν τα σαλόνια του σπιτιού είναι στραμμένα προς τα νότια. Η φύτευση φυλλοβόλων δέντρων μπροστά από το σπίτι είναι μια καλή ιδέα, έτσι ώστε το καλοκαιρινό φως του ήλιου να φιλτράρεται.

Κομψό παθητικό σπίτι στο δάσος

εξοικονόμηση ενέργειας σπίτι ευθεία πρόσοψη τσιμέντο ξύλινο γυαλί

Αυτό το σπίτι κοντά στο Σιάτλ, σχεδιασμένο από τους Mohler και Ghilliono Architects, βλέπει τον ήλιο και περιβάλλεται από δέντρα για να αντέξει τους κρύους βόρειους ανέμους το χειμώνα. Στη βόρεια πλευρά του ίδιου σπιτιού, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι είναι εν μέρει χτισμένο στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παράθυρα που βλέπουν προς τα βόρεια, οπότε η εσωτερική θερμοκρασία διατηρείται καλά

σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας μονώροφο κτίριο ντυμένο με ξύλο

Μια ματιά μέσα στο σπίτι αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ του γυάλινου τοίχου και των γυάλινων θυρών που είδαμε νωρίτερα

εξοικονόμηση ενέργειας ζεστές υφές ξύλου

Ο ήλιος διαπερνά την ανοιχτή κουζίνα και την τραπεζαρία και το σαλόνι. Η διασταύρωση οροφής, η οποία μειώνει τη θερμότητα το καλοκαίρι και αφήνει το φως του ήλιου μέσα στο χειμώνα, είναι επίσης κάτι σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί.

Ένας από τους αρχιτέκτονες που ασχολείται με την παθητική ηλιακή ενέργεια ονομάζεται Frank Lloyd Wright. Εργάστηκε στα σπίτια των Usonia στα μέσα της δεκαετίας του ’30.

Εδώ φαίνεται το ανακαινισμένο σπίτι του Rosenbaum στην Αλαμπάμα

σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας σε μια ηλιόλουστη πλαγιά

Οι αρχιτέκτονες έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο για τη θέρμανση κατοικιών με ηλιακή ενέργεια. Τα σπίτια του Wright Usonia χτίστηκαν στραμμένα στον ήλιο και σχεδόν εντελώς κλειστά από την κρύα πλευρά.

Λόγω των μικρών παραθύρων και των μεγάλων γυάλινων θυρών, μπορείτε να νιώσετε δροσερό αεράκι εδώ τους πιο ζεστούς μήνες

τοίχος από τούβλα εξοικονόμησης ενέργειας και αποχρώσεις από τερακότα

Οι γυάλινες πόρτες μαζί με το τσιμεντένιο δάπεδο απορροφούν το φως του ήλιου το χειμώνα

παράθυρα εξοικονόμησης ενέργειας από το δάπεδο μέχρι την οροφή με ξύλινα κουφώματα

Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτήν την κατοικία στο Μίσιγκαν μαζί

εξοικονόμηση ενέργειας σπίτι καλά προστατευμένη είσοδος

Εδώ μπορείτε να δείτε απευθείας στο σπίτι μέσα από γυάλινους τοίχους διπλού ύψους. Το κτίριο απλώνεται προς τα νότια, δηλαδή προς τον ήλιο.

Υπήρξε πρόσθετη κατασκευή εδώ, αλλά η οροφή παραμένει ευθεία

σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας με ηλιόλουστη βεράντα στον κήπο

Αυτό καθιστά πάντα δυνατό το φως του ήλιου να διεισδύσει στο σαλόνι

εξοικονόμηση ενέργειας σπίτι μεγάλο παράθυρο πολύ φως του ήλιου

Μερικά δέντρα φαίνονται επίσης από το παράθυρο. Βοηθούν στη μείωση της ηλιακής ενέργειας και δεν εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου, που είναι απαραίτητες για την παθητική ηλιακή θέρμανση.

Όλα αυτά τα σπίτια είναι χτισμένα σύμφωνα με το παράδειγμα του γερμανικού παθητικού σπιτιού. Είναι εξαιρετικά μονωμένα, έχουν καλά μονωμένα εξωτερικά τοιχώματα που διατηρούν τον κρύο ή ζεστό αέρα καθαρό.

Αυτό το σπίτι του Όρεγκον σχεδιασμένο από τον Holst Architektur έχει ως επί το πλείστον συμπαγείς τοίχους με μικρά ανοίγματα

σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας κομψή πρόσοψη με καλή επίστρωση

Ο σχεδιασμός των παραθύρων τηρεί τους παράγοντες: ήλιος, άνεμος, θέα, δέντρα

σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας δικό του ηλιακό σύστημα

 Τα μεγαλύτερα παράθυρα σε αυτό το σπίτι του Όρεγκον χρησιμοποιούνται για περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί μπαλκόνι στον δεύτερο όροφο για να εξασφαλίσει σκιά.

Μονωμένα παράθυρα και πόρτες τριών επιπέδων αφήνουν άφθονο ηλιακό φως το χειμώνα και εξασφαλίζουν καλή θέρμανση

εξοικονόμηση ενέργειας ανοιχτό ξύλο κάτοψη ανοιχτό σχέδιο

Το τελευταίο σπίτι στο Τζάκσον Ουαϊόμινγκ σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική Nagle Hartray του Σικάγου και χτίστηκε από τα κτίρια κτίρια Teton

σπίτι εξοικονόμησης ενέργειας μεγάλα παράθυρα και μπαλκόνι στη νότια πλευρά

Οι γυάλινοι τοίχοι βλέπουν νότια για να περάσει το φως του ήλιου

εξοικονόμηση ενέργειας σπίτι ηλιόλουστη γωνιά με υπέροχη θέα

Μετρημένα ξύλα χρειάζονται επίσης για να σκιάσουν μερικώς το σπίτι. Χάρη στους μεγάλους γυάλινους τοίχους, το εσωτερικό του σπιτιού προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα και ταυτόχρονα απορροφά πολύ ήλιο.

Λοιπόν, φαίνεται υπέροχο και είναι πρακτικό και εξαιρετικά φθηνό, έτσι δεν είναι?

εξοικονόμηση ενέργειας υφές ευγενές ξύλο σπιτιού

Πώς βρίσκετε την ιδέα για έξυπνη χρήση της ηλιακής ενέργειας στο σύγχρονο σπίτι; Πείτε μας τη γνώμη σας και τα σχόλιά σας σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιμένουμε με ανυπομονησία.