Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ένα είδος επανάστασης. Τελικά άλλαξε τις πόλεις μας, τις δουλειές μας, τα διαμερίσματα και τα σπίτια μας. Υπάρχουν πολλά πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον χαρακτήρα τους. Σε γενικές γραμμές, ακολουθεί το καθήκον να αντικατοπτρίσουμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας και έτσι να είμαστε κατάλληλοι για αυτόν. Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, θα ανακαλύψετε την επιδίωξη επιστημονικών επιτευγμάτων, υγείας και, σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις – ακόμη και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία δομικών υλικών από τα προηγούμενα αρχιτεκτονικά στυλ

σύγχρονη σχεδίαση μοντέρνα αρχιτεκτονική

Σύγχρονη και μοντέρνα αρχιτεκτονική

Ας ξεχωρίσουμε λίγο τους δύο όρους! Η σύγχρονη και η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι δύο διαφορετικοί όροι που αλληλεπικαλύπτονται σε πολλές περιπτώσεις. Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ τους; Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό στις ακόλουθες γραμμές.

Σύγχρονη αρχιτεκτονική

Ως εκ τούτου, η σύγχρονη αρχιτεκτονική υιοθετήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Γεννήθηκε τον 20ό αιώνα και αντιπροσωπεύει ένα είδος επανάστασης. Η ακμή του ξεκίνησε μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό, φυσικά, έχει να κάνει με την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόσμου μας. Οι βασικές αρχές είναι πάντα οι σύγχρονες τεχνολογίες και τα υλικά, καθώς και η προσπάθεια υποταγής της μορφής στη λειτουργία. Προκειμένου να επιτευχθεί ο βέλτιστος σχεδιασμός, κάθε είδους πείραμα, απόρριψη ορισμένων κανόνων και ελευθερία έκφρασης είναι ευπρόσδεκτα.

Το τοπίο γίνεται εν μέρει μια εμπειρία στο εσωτερικό χάρη στις σύγχρονες αρχές κατασκευής

ένα κτίριο με εξαιρετικό φωτισμό μοντέρνα αρχιτεκτονική

Δημιουργικές λύσεις για την έλλειψη χώρου διαβίωσης

Μεταξύ άλλων, η σύγχρονη αρχιτεκτονική πρέπει να θεωρηθεί ως συνέπεια της εκβιομηχάνισης και της μετανάστευσης στις πόλεις. Οι δημιουργικές τρέχουσες λύσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν πολλά διαμερίσματα σε σχετικά μικρή περιοχή. Ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα αυτού είναι τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία δείχνουν επίσης τη βέλτιστη χρήση της κάθετης περιοχής. Τα χαμηλά ταβάνια και οι πολλές ιστορίες είναι κοινά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Τα διαφορετικά στυλ συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από διάφορα πειράματα στο σχεδιασμό του χώρου διαβίωσης. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη άνεση στον μικρότερο δυνατό χώρο.

Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε εγγύτητα στη φύση και μοντέρνα σχέδια

ένα σούπερ μοντέρνο κτίριο στο νερό μοντέρνα αρχιτεκτονική

Σύγχρονη αρχιτεκτονική

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ένας όρος που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη της σύγχρονης κατασκευής από το 2000. Περιέχει πολλά από τα τυπικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αλλά περιλαμβάνει επίσης εντελώς νέες καινοτομίες. Αυτή είναι απλά η αρχιτεκτονική του «εδώ και τώρα». Με καθαρά στιλιστικούς όρους, μπορούν να χαρακτηριστούν ως εκλεκτικοί. Τα τελευταία χρόνια ή δεκαετίες σημαδεύτηκαν από την ανακάλυψη πολλών διαφορετικών στυλ. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα ιστορικά στυλ, μεταξύ άλλων. Αυτή η τάση δείχνει επίσης το επίπεδο ανάπτυξης της κοινωνίας μας. Φαίνεται ότι βρίσκεται στο χείλος μιας σημαντικής αλλαγής. Κάποιος αναθεωρεί τα προηγούμενα επιτεύγματα με όλα τα πλεονεκτήματα και τα λάθη τους. Τα ευρήματα από αυτό θα πρέπει επομένως να χρησιμεύσουν ως βάση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας και το γυαλί συχνά συνδυάζονται μεταξύ τους

ένα υπέροχο κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής

Πέντε αρχές σχεδιασμού που αντικατοπτρίζουν την ιδεολογία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Νέα δομικά υλικά

Πριν από το τέλος του 20ού αιώνα, τα κύρια δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τούβλο, πέτρα και ξύλο. Οι επιστημονικές καινοτομίες οδήγησαν στην ανάπτυξη εντελώς νέων δομικών υλικών. Πρόκειται για γυαλί βιομηχανικής παραγωγής, ανοξείδωτο χάλυβα, οπλισμένο σκυρόδεμα και σφυρήλατο σίδερο. Άνοιξαν νέες και ευρείες προοπτικές μπροστά στους αρχιτέκτονες. Φυσικά, γοητεύτηκαν από πειραματισμούς με υλικά που δεν υπήρχαν πριν.

Αυτό το κτίριο αντικατοπτρίζει το περιβάλλον. Έτσι διπλασιάζετε την απόλαυση της ομορφιάς τους … 

πρόσοψη με καθρέφτη μοντέρνα αρχιτεκτονική

Τεχνική πρόοδος

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική θα ήταν φυσικά αδύνατη χωρίς τις τεχνικές εξελίξεις του 20ού αιώνα. Πρώτα απ ‘όλα, κατέστησε δυνατή τη χρήση των νέων υλικών στην κατασκευή. Οι τεράστιοι τοίχοι δεν ήταν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα των κτιρίων. Αυτό είναι το πόσα ψηλά και ταυτόχρονα κομψά κτίρια δημιουργήθηκαν. Θα μπορούσατε επίσης να τα εξοπλίσετε με φαρδιές γυάλινες επιφάνειες. Η ευελιξία των νέων δομικών υλικών και τεχνικών έδωσε στους αρχιτέκτονες ελεύθερο χώρο για τη φαντασία τους. Αυτό έκανε τα μοντέρνα κτίρια πρωτότυπα όχι μόνο ως προς τη διακόσμηση και τον εξοπλισμό, αλλά και ως προς την ανύψωση και τον σχεδιασμό της πρόσοψης.

Μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση στην αντίθεση μεταξύ ελαφρότητας και μνημειακότητας

επίπλωση κτιρίων - μεγάλη μοντέρνα αρχιτεκτονική

Η φόρμα ακολουθεί τη συνάρτηση

Πριν από την εποχή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το σχήμα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κύριος στόχος ήταν να επιτευχθεί ορισμένη αισθητική και να απεικονιστεί ο συμβολισμός τους. Στην εποχή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής από τις αρχές του 20ού αιώνα, από την άλλη πλευρά, κάποιος προέρχεται από τη λειτουργία. Πόσοι άνθρωποι πρέπει να ζουν ή να εργάζονται σε ένα κτίριο; Forταν για δουλειά ή για ζωή; Πρέπει να υπάρχει χώρος για οικογένειες ή για μεμονωμένους ανθρώπους; Πώς πρέπει να εξασφαλίσετε αρκετό χώρο και έναν κατάλληλο χώρο διαβίωσης για όλες τις σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες; Αυτές είναι οι πρακτικές ερωτήσεις στις οποίες ένας αρχιτέκτονας θα πρέπει οπωσδήποτε να δώσει την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο του έργου του.

Εδώ έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονου χειρισμού παραδοσιακών υλικών 

ξύλο, γυαλί και μέταλλο στις όψεις μοντέρνα αρχιτεκτονική

Άνεση, υγεία και κοινωνική πρόοδος στα εμπορικά κτίρια

Άνεση και υγεία

Τα μοντέρνα εμπορικά κτίρια προσανατολίζονται στην αίσθηση της άνεσης των εργαζομένων. Το οφείλουμε σε επιτεύγματα που κάθε σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί δεδομένα. Αλλά δεν υπήρχαν πάντα τα ευρύχωρα δωμάτια που γνωρίζουμε. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική τα εφηύρε και αυτό ισχύει επίσης για την ιδέα της δημιουργίας σύνδεσης με τον εξωτερικό χώρο. Ο άφθονος φυσικός φωτισμός έχει γίνει η κύρια αρχή στην κατασκευή εμπορικών κτιρίων. Τον 20ό αιώνα, δίνεται μεγάλη έμφαση στην υγιεινή, στην υγιή ατμόσφαιρα, στη δυνατότητα σύγχρονης παρασκευής υγιεινών γευμάτων. Οι χώροι για φαγητό και χαλάρωση έχουν γίνει επίσης φυσικά, πράγμα που δεν ίσχυε πριν. Για σύγκριση, τα εμπορικά κτίρια πριν από τη σύγχρονη εποχή είχαν ως επί το πλείστον μικρά ή καθόλου παράθυρα, μεγάλο αριθμό μικρότερων δωματίων και κατά τα άλλα ελάχιστα έξτρα για διαλείμματα και ψυχαγωγία.

Η μείωση των χρωμάτων στις ουσίες τους συμβαίνει εξίσου συχνά στα μοντέρνα κτίρια

μοντέρνα αρχιτεκτονική - ένα όμορφο ονειρεμένο σπίτι

Κοινωνική πρόοδος

Τα εργατικά κινήματα έχουν αλλάξει ριζικά την κοινωνική δομή της κοινωνίας μας. Πολλές μεγάλες αλλαγές με αυτή την έννοια συνέβησαν τον 20ό αιώνα. Οι καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι φυσικά μέρος αυτής. Υγιείς και ευχάριστοι χώροι εργασίας είναι πλέον πρακτικά απαραίτητοι. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να εξασφαλίσει ένα ακόμα καλύτερο πλαίσιο για αυτήν.

Ακριβώς αυτή η πτυχή είναι επίσης υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω στη μεταμοντερνιστική και σύγχρονη αρχιτεκτονική. Το στυλ επικοινωνίας στις καθημερινές επιχειρήσεις καθορίζει τον εσωτερικό σχεδιασμό των χώρων εργασίας. Αν θέλετε ανοιχτότητα και επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων, κυριαρχούν οι ανοιχτοί χώροι και οι διαφανείς τοίχοι. Η δημιουργική εσωτερική δομή κάνει το χώρο εργασίας συναρπαστικό και ταυτόχρονα εξασφαλίζει απομονωμένα μέρη όπου μπορείτε να εργαστείτε ανεξάρτητα και με συγκέντρωση.

Οι σύγχρονοι και σύγχρονοι αρχιτέκτονες μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη 

μοντέρνα αρχιτεκτονική - ένα πολύ μεγάλο κτίριο

Οι υπόλοιπες τέσσερις αρχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παραμένουν επίσης επίκαιρες και αναπτύσσονται περαιτέρω. Οι αρχιτεκτονικές λύσεις που προκύπτουν γίνονται πιο συναρπαστικές κάθε μέρα. Έτσι, στο μέλλον, τα σύγχρονα κτίρια θα καλύπτουν όλο και περισσότερο τις εσωτερικές μας ανάγκες και έτσι θα κάνουν την καθημερινότητά μας στο σπίτι, στη δουλειά και στα δημόσια κτίρια πιο αρμονική και πιο ευτυχισμένη.

Τα μοντέρνα σπίτια συνήθως προσαρμόζονται στο τοπίο

μοντέρνα αρχιτεκτονική - υπέροχες μεγάλες προσόψεις από γυαλί

Τα δημόσια κτίρια με μοναδικό χαρακτήρα είναι μερικά από τα σύμβολα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

μοντέρνα αρχιτεκτονική - υπέροχες ιδέες για εσωτερική διακόσμηση

μοντέρνα αρχιτεκτονική - υπέροχος μοντέρνος σχεδιασμός πρόσοψης

μοντέρνα αρχιτεκτονική - υπέροχες ιδέες με διαφορετικές ενότητες

Η χρήση μονάδων είναι χαρακτηριστική για τα σύγχρονα κτίρια 

μοντέρνες αρχιτεκτονικές ιδέες σχεδιασμού

μοντέρνα αρχιτεκτονική ένα κτίριο με υπέροχο πέρασμα

μοντέρνα αρχιτεκτονική γεωμετρικό σχέδιο πρόσοψης

Ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα αντιθέσεων στην πρόσοψη

μοντέρνα αρχιτεκτονική υπέροχα τετράγωνα ξύλινα κτίρια

μοντέρνα αρχιτεκτονική μεγάλα σύγχρονα κτίρια

μοντέρνα αρχιτεκτονική όμορφο τοπίο με μοντέρνα αρχιτεκτονική

Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς ο εσωτερικός φωτισμός μπορεί να γίνει μέρος του σχεδιασμού της πρόσοψης 

ανοιχτός χώρος διαβίωσης μοντέρνα αρχιτεκτονική

τεράστιο τετράγωνο κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής

όμορφος φωτισμός σπιτιού - μοντέρνα αρχιτεκτονική

Ο μοντέρνος σχεδιασμός της πρόσοψης και ο σχεδιασμός του κήπου οδήγησαν σε ένα μοναδικά ελκυστικό αποτέλεσμα

όμορφα φυτεμένη αυλή μοντέρνα αρχιτεκτονική

υπέροχοι εσωτερικοί χώροι - υπέροχες ιδέες - μοντέρνα αρχιτεκτονική

μεγάλη μοντέρνα ιδέα για ένα σπίτι μοντέρνα αρχιτεκτονική

ιδέες σε σχήμα κύματος για μοντέρνα αρχιτεκτονική σχεδιασμού πρόσοψης