Τα δέντρα είναι ο παλαιότερος και πιο φυσικός τρόπος καθαρισμού του αέρα. Ωστόσο, έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα – χρειάζονται πολύ χρόνο και χώρο για να αναπτυχθούν. Κάλεσε μια μεξικανική startup BiomiTech βρήκε διέξοδο. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα τεχνητό δέντρο, το BioUrban, το οποίο μπορεί να απορροφήσει την ίδια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με 368 ζωντανά δέντρα. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που αναπνέουν 2.890 άνθρωποι την ημέρα.

Το BioUrban είναι ένα δέντρο βαρύ μέταλλο ύψους σχεδόν 4,2 μέτρων, 1 τόνου. Χρησιμοποιεί μικροφύκη που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους από τον αέρα και επιστρέφουν καθαρό οξυγόνο. Από την έναρξη του έργου το 2016, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα δέντρο στη γενέτειρά της, την Πουέμπλα του Μεξικού, ένα άλλο στην Κολομβία και ένα τρίτο στον Παναμά. Έχει επιπλέον συμβόλαια για δύο ακόμη δέντρα στην Τουρκία και δυνατότητα να «φυτέψει» περισσότερα δέντρα στην Πόλη του Μεξικού και στο Μοντερέι.

Το δέντρο BioUrban μπορεί να καθαρίσει τόσο αέρα όσο ένα στρέμμα δάσους

Τεχνητό δέντρο BioUrban μπορεί να καθαρίσει τον αέρα στις πόλεις το δέντρο για πόλεις

“Αυτό το σύστημα αναπνέει τη ρύπανση του αέρα μέσω της τεχνολογίας και χρησιμοποιεί τη βιολογία για να πραγματοποιήσει τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης σαν ένα δέντρο”, λέει ο Jaime Ferrer, ιδρυτικός συνεργάτης της BiomiTech, της εταιρείας πίσω από την εφεύρεση του BioUrban.

Οι Μεξικανοί γνωρίζουν πολύ καλά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Πόλη του Μεξικού, μια εκτεταμένη μητροπολιτική περιοχή άνω των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, σταματά τακτικά να σταματά λόγω των συναγερμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εκπομπές από περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αυτοκίνητα, ρυπογόνους βιομηχανίες, ακόμη και κοντινό ενεργό ηφαίστειο Popocatepetl προκαλούνται.

Το πρώτο δέντρο βρίσκεται στην Πουέμπλα του Μεξικού από το 2016

Το τεχνητό δέντρο BioUrban μπορεί να καθαρίσει τέλεια τον αέρα στις πόλεις ακριβώς δίπλα στο δρόμο

Το BioUrban δεν προορίζεται να ανταγωνιστεί τα φυσικά δέντρα

Το BioUrban είναι μια συναρπαστική ιδέα. Ωστόσο, ο στόχος της Biomitech δεν είναι να ανταγωνιστεί τα φυσικά δέντρα. Αντίθετα, βοηθά τις πόλεις να επιτύχουν καθαρότερο αέρα σε καταστάσεις όπου απλά δεν είναι δυνατό να φυτευτούν τόσο τεράστιοι αριθμοί δέντρων όπως θα απαιτούνταν για να γίνει αυτό φυσικά.

Ένας φιλόδοξος στόχος. Άλλωστε, εκτιμάται ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό είναι περισσότερο από πενταπλάσιο των σχεδόν 1,25 εκατομμυρίων θανάτων από τροχαία κάθε χρόνο. Το μειονέκτημα του έργου είναι ότι κάθε δέντρο κοστίζει περίπου $ 50,000. Αυτή είναι μια τιμή που διώχνει ορισμένα μέρη του κόσμου όπου αυτή η τεχνολογία είναι πολύ απαραίτητη.

Το BioUrban δεν είναι το μόνο έργο αυτού του είδους.Η γερμανική εταιρεία Λύσεις Green City έχει αναπτύξει το CityTree, ένα μεγάλο, κάθετα τοποθετημένο τετράγωνο φτιαγμένο από καλλιέργειες βρύων που χρησιμοποιεί τη φωτοσύνθεση για να καθαρίσει τον περιβάλλοντα αέρα. Το CityTree διαθέτει επίσης ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να συλλέγουν περιβαλλοντικά και κλιματικά δεδομένα και να μεταδίδουν ψηφιακές και οπτικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως Wi-Fi και NFC.

Όλο και περισσότεροι προγραμματιστές προσπαθούν να δημιουργήσουν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες

Το τεχνητό δέντρο BioUrban μπορεί να καθαρίσει τον αέρα στις πόλεις, το στέμμα των φυκών

Τεχνητό δέντρο Το BioUrban μπορεί να καθαρίσει τον αέρα στις πόλεις στην κορυφή του δέντρου

Το BioUrban και το CityTree είναι ιδανικά για μεγάλες πόλεις που δεν έχουν χώρο για πραγματικά δέντρα

Το τεχνητό δέντρο BioUrban μπορεί να καθαρίσει τον αέρα στις πόλεις πρώτη και δεύτερη έκδοση μέσα και έξω