Πολλά μπορεί να πάνε στραβά όταν οδηγείτε αυτοκίνητο. Τα σκασμένα ελαστικά, για παράδειγμα, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ της Michelin και της General Motors, η εμπειρία του αποπληθωρισμού θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει παρελθόν.

Μετά από χρόνια ερευνών, η Michelin ανακοίνωσε τελικά ότι προβάλλει UPTIS, το “μοναδικό σύστημα ελαστικών που είναι αδιάβροχο” είναι έτοιμο. Ο Γάλλος κατασκευαστής ελαστικών συνεργάζεται με τη General Motors στις πρακτικές δοκιμές του με ηλεκτρικά οχήματα Chevrolet Bolt. Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν φέτος και αν όλα πάνε καλά, τα ελαστικά χωρίς αέρα θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά ήδη από το 2024.

Ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Michelin, Eric Vinesse και Steve Kiefer, GM Global Purchasing Chief, παρουσιάζουν το πρωτότυπο UPTIS

Η Michelin και η General Motors αναπτύσσουν συμφωνία ελαστικών χωρίς αέρα μεταξύ δύο μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών

Η Michelin και η General Motors αναπτύσσουν ελαστικά χωρίς αέρα μέχρι τα νέα tweels της Michelin

Ο μοναδικός σχεδιασμός των ελαστικών χωρίς αέρα

Ο μοναδικός σχεδιασμός των πλευρών του ελαστικού βρίσκεται μεταξύ του τροχού αλουμινίου και του εξωτερικού προφίλ. Είναι κατασκευασμένο από ένα σύνθετο καουτσούκ και υλικό από ανθρακονήματα υψηλής αντοχής ενσωματωμένο σε ρητίνη, το οποίο προσφέρει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα ταυτόχρονα.

Το ελαστικό είναι ουσιαστικά μια εξελιγμένη έκδοση του tweel χωρίς αέρα που η Michelin παρουσίασε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 15 χρόνια. Ωστόσο, τα πρώτα προβλήματα με το έργο ήταν ο θόρυβος και οι κραδασμοί σε σύγκριση με τα συμβατικά σχέδια. Ευτυχώς, η Michelin έχει πλέον καταργήσει αυτά τα εμπόδια.

Το UPTIS θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το μέλλον των ελαστικών αυτοκινήτων

Η Michelin και η General Motors αναπτύσσουν ελαστικά χωρίς αέρα μέχρι τα συστατικά των νέων ελαστικών

Η Michelin τελικά ελπίζει να κατασκευάσει ελαστικά με έναν 3D εκτυπωτή

Η Michelin και η General Motors αναπτύσσουν ελαστικά χωρίς αέρα μέχρι τώρα, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά σε ένα ελαστικό χωρίς αέρα

Οφέλη από τα νέα ελαστικά Michelin και General Motors

Τα ελαστικά χωρίς αέρα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά σχέδια. Για παράδειγμα, η εξάλειψη των ενοχλητικών και δυνητικά επικίνδυνων βλαβών οδηγεί σε μείωση των αποβλήτων. Η Michelin θέτει την εξοικονόμηση σε 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Λιγότερα ελαστικά καταλήγουν στα σκουπίδια πριν από το τέλος του κύκλου ζωής τους.

Το UPTIS έχει επίσης σχεδιαστεί για να μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών, την ενέργεια για την παραγωγή και τις εκπομπές που σχετίζονται με την κατασκευή ελαστικών αντικατάστασης. Και δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται πλέον ανταλλακτικά ελαστικά, είναι επίσης ελαφρύτερα και επομένως πιο αποδοτικά. Για τις εταιρείες που διαχειρίζονται στόλους οχημάτων, αυτή η απόδοση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δεν χάνεται χρόνος σε βλάβες και γενική συντήρηση ελαστικών, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων για ζημιές και δοκιμές πίεσης.

Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν φέτος

Η Michelin και η General Motors αναπτύσσουν φέτος δοκιμές ελαστικών χωρίς ελαστικά

Μέσα από πολλές δοκιμές με το Chevrolet Bolt, η Michelin θα πρέπει τώρα να εξετάσει τη σχεδίασή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό επιτρέπει στους μηχανικούς να δουν πόσο καλά τα ελαστικά χωρίς αέρα μπορούν να χειριστούν μια σειρά επιφανειών και δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Η Michelin και η General Motors αναπτύσσουν ελαστικά χωρίς αέρα μέχρι και τοποθετημένα σε αυτοκίνητο