Χθες, 10 Απριλίου 2019 ήταν μια σημαντική ημέρα για την ανθρωπότητα, για την επιστήμη και, πιο συγκεκριμένα, για την εξερεύνηση του διαστήματος. Μετά από χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας, οι πρώτες εικόνες μιας μαύρης τρύπας στο διάστημα παρουσιάστηκαν στο κοινό. Ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων κατέστησε δυνατή τη λήψη των πρώτων εικόνων μιας μαύρης τρύπας στο διάστημα. Το επιστημονικό έργο του τηλεσκοπίου “Event Horizon” έκανε μια θεμελιώδη ανακάλυψη και έδειξε ένα σκοτεινό σημείο μπροστά από ένα θολό λαμπερό δαχτυλίδι. Έτσι βλέπετε αυτό που ήταν προηγουμένως αόρατο! Πρόκειται για μια εξαιρετικά τεράστια μαύρη τρύπα Messier 87, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αυτή η αίσθηση έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Προκαλεί σεβασμό και ενθουσιασμό ταυτόχρονα παντού.

 Εντυπωσιακός! Έτσι μοιάζει μια μαύρη τρύπα στο διάστημα!

Μαύρη τρύπα στο διάστημα πρώτες φωτογραφίες συνεντεύξεις τύπου επιστημονική ανακάλυψη

  • Μια μαύρη τρύπα στο διάστημα φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά!

Ερευνητές και αστρονόμοι από διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο τεράστιο επιστημονικό έργο. Δούλεψαν για χρόνια έως ότου τα βασικά αποτελέσματα με τις πρώτες φωτογραφίες της μαύρης τρύπας M87 θα μπορούσαν να παρουσιαστούν χθες.

Το παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων κατάφερε να φωτογραφίσει τη σκιά μιας μαύρης τρύπας για πρώτη φορά. Συνεντεύξεις τύπου διοργανώθηκαν ταυτόχρονα σε ορισμένες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, αλλά και στη Χιλή, την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Αυτό που μπορούμε να συνοψίσουμε εν συντομία: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το είχε προβλέψει πριν από σχεδόν 100 χρόνια. Οι ερευνητές το έχουν υπολογίσει και τώρα το πέτυχε! Οι πρώτες εικόνες της μαύρης τρύπας στο διάστημα επιβεβαιώνουν τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν υπό τις ακραίες συνθήκες του σύμπαντος και ανοίγουν μια νέα εποχή στην έρευνα του διαστήματος!

 Όλοι εκπλήσσονται από την εικόνα της μαύρης τρύπας!

Μαύρη τρύπα στο διάστημα πρώτες εικόνες

  • Τώρα ξέρουμε πώς μοιάζει μια μαύρη τρύπα στο διάστημα!

Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο εικασίες για το πώς μπορεί να μοιάζει μια μαύρη τρύπα. Τώρα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η πραγματική εικόνα του M87 είναι η ίδια με τις προηγούμενες εικόνες. Τι ακριβώς είναι όμως μια μαύρη τρύπα; Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα στο κέντρο πολλών, ακόμη και όλων των γαλαξιών. Αυτό είναι ένα ακραίο μέρος όπου συγκεντρώνεται μεγάλη μάζα σε έναν πολύ μικρό χώρο. Το βαρυτικό αποτέλεσμα είναι τόσο ισχυρό που ούτε το φως δεν μπορεί να το ξεφύγει. Για το λόγο αυτό, μια μαύρη τρύπα ονομάζεται συχνά τέρας βαρύτητας. Μέχρι τώρα, ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να δει ένα τέτοιο γεγονός στο διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαύρες τρύπες ήταν ουσιαστικά αόρατες.

Οι μαύρες τρύπες θεωρούνταν προηγουμένως αόρατες!

Οι πρώτες εικόνες της μαύρης τρύπας στο διάστημα αναφέρονται ως αόρατες

Αυτό έχει αλλάξει τώρα. Το συνημμένο βίντεο αναφέρει το μεγάλο γεγονός και μια αίσθηση πραγματικού κόσμου!

Οι πρώτες εικόνες από το “Event Horizon Telescope” (EHT) έδειξαν κάτι ενδιαφέρον. Πριν η ύλη παρασυρθεί στη μαύρη τρύπα, θερμαίνεται εξαιρετικά έντονα και στη συνέχεια λάμπει έντονα. Αυτή είναι στην πραγματικότητα αυτή η χαρακτηριστική λάμψη με κόκκινο χρώμα που βλέπουμε στις πρώτες εικόνες της μαύρης τρύπας. Θα μπορούσατε να φωτογραφίσετε το μαζικό τέρας! Από εδώ και πέρα, ξεκινά μια νέα εποχή που αναμένεται να είναι γεμάτη εκπλήξεις!

 Στο κέντρο σχεδόν όλων των γαλαξιών υπάρχουν μέρη όπου συγκεντρώνεται μεγάλη μάζα σε έναν εξαιρετικά στενό χώρο.

Μαύρη τρύπα στο διάστημα πρώτες εικόνες στο κέντρο ενός γαλαξία 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά

 Εκεί δημιουργείται μια μαύρη τρύπα!

Μαύρη τρύπα στο διάστημα φωτογραφήθηκαν οι πρώτες εικόνες από τέρατα της βαρύτητας